معرفی رشته مطالعات زنان
سخن از زن، سخن تازهای نيست. بيگمان از آن زمان كه بشر تكلم آموخت و آن را به سمت هنر نوشتاری گسيل داد، از زن به عنوان يكي از اركان خلقت ياد نموده است.
خدا انسان را آفريد و آن را در دو جنس زن و مرد احسن تقويم نمود و حضرتش به خود تبارك فرستاد. از آن زمان هر كس از دريچهاي به زن نگريست. او را در قالب وصفگاه تا مرحله الوهيت تقديس نمود و به ستايشش پرداخت و گاه ... تقبيحش نمود. در عين حال سخن از حقوق زن هميشه نو است چرا كه نشان از امري است فرو گذاشته شده كه رنگ بيتوجهي و داغ بغض را مینماياند و حاكی از كم انگاشتن و نا انگاشتن است. به راستي چرا بايد از حقوق زن صحبت نمود و چرا بايد آن را به جامعه دانشگاهی سپرد؟ و چرا در دين مبين اسلام بر صحبت از زن و حقوق او تأكيد شده آنچنانكه سورهای مستقل از كتاب وحی را به خود اختصاص داده است؟
خوشبختانه در ايران اسلامي با نهادينه شدن انقلاب اسلامي به رهبری امام راحل حساسيت و توجه ويژه امام به مسائل زنان را شاهد بودهايم. امام خمينی در گفتار و در عمل با مهارت و درايت اصول موضوع حقوق زنان و اصلاح و بهبود وضعيت آنان را جزء استراتژيیهای اساسي انقلاب اسلامي و يكی از محورهای بازگشت به اسلام ناب محمدی (ص) معرفی نمودهاند و اين توجه توأم با دورانديشی امام باعث شد كه انقلاب اسلامی امروز پرچمدار نظام ارزشی و حقوقی اسلام براي زنان در مقابل نظامهای ارزشي سكولار و لائيك بشود. بدون شك استمرار چنين حركتي كه امام آغازگر آن بودند امروزه بدون پشتوانه كافي علمی و آكادميك امكانپذير نيست.
در دو دهه اخير مراكز دانشگاهی جهان شاهد پديد آمدن و رشد جديد و با اهميتی تحت عنوان مطالعات زنان بودهاند. اين رشته كه به صورت ميان رشتهای و با پيوند موضوعی با رشتههای مختلف علوم انسانی تأسيس گشته بهسرعت گرايشهای متعدد تئوريک و كاربردي يافته و گستردگی فراوانی به لحاظ محتوايی داشته است.
رشته مطالعات زنان در پی اين باور بوده است كه در اثر قرون متمادی حاكميت ديدگاههای منفی و متحجرانه نسبت به زنان از ابعاد گوناگون انسانی، خانوادگی و اجتماعی و وجود محروميتهای جدي سبب شده كه امروزه به ناچار براي اصلاح اين معضل به مسئله زن توجه خاصی مبذول شود و رشته مطالعات زنان با هدف تربيت كارشناسان، مشاوران و مديران صاحبنظر در عرصههای مختلف اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی كه توانمندی ارائه طريق در مسائل مربوط به زنان را داشته باشند و بتوانند ديدگاههای متعادل جنسيتی را در كليه سطوح اجرایی و سياستگذاری كشور ارائه كنند گشايش يابد.
به همين منظور بر اساس رأی صادره در سيصد و هشتاد و ششمين جلسه شورای عالی برنامهريزی مورخ 19/10/1378 برنامه آموزشی دوره كارشناسیارشد رشته مطالعات زنان بهتصويب رسيد و در سال 1380 برای اولين بار در ايران، همزمان در سه دانشگاه تربيت مدرس، علامه طباطبائي (ره ) و الزهراء (س) و با پيشگامی دانشگاه تربيت مدرس در دو گرايش حقوق زن در اسلام و زن و خانواده و با ظرفيت 24 دانشجو (به ترتيب ،6-12 و 6 نفر) آغاز به كار نمود.
همچنين شورای برنامهريزی آموزش عالی در هفتصد و پنجاه و ششمين جلسه مورخ 89/2/11 خود برنامه آموزشی دوره دكتری رشته مطالعات زنان گرايش حقوق زن در اسلام را مصوب نمود.
موقعیت های شغلی کارشناسی ارشد مطالعات زنان
رشته مطالعات زنان تنها در مقطع كارشناسی ارشد پذیرش دارد و با توجه به این كه تلفیقی از رشتههای حقوق و روانشناسی است فارغ التحصیل این رشته میتواند به عنوان مشاور و مددكار در پایان تحصیلات در مقطع كارشناسی ارشد مشغول فعالیت شوند.
گرایش های کارشناسی ارشد رشته مطالعات زنان
این رشته در آزمون کارشناسی ارشد سال 96 دارای دو گرایش زیر است:
1- حقوق زن در اسلام
2- زن و خانواده
5 سال پیش