معرفی رشته مامایی Master of Midwifery
رشته مامایی یکی از زیر مجموعههای علوم پزشکی است که نقشهای بسیار گستردهای اعم از نقش مشاورهای آموزشی، مراقبتی، حمایتی، درمانگری و تحقیقاتی دارد. البته تمامی این نقشها در ارتباط با مادر و کودک وآموزش به دختران در زمینه بهداشت دوران بلوغ و بعد از آن میپردازد. هدف رشته مامایی تربیت کارشناسان متعهد در زمینه آموزش و خدمات مامایی است. به طوری که با کارآیی و مهارت لازم بتوانند به ارائه خدمات گسترده بهداشتی و مامایی جهت تأمین سلامت مادران و کودکان جامعه اسلامی ایران بپردازند.
این دوره یکی از دوره های آموزشی علوم پایه در گروه پزشکی است و هدف آن تربیت افراد برای انتقال و آموزش اطلاعات و معلومات ایمنی شناسی عملی به دیگران با استفاده از روشهای گفتاری و آزمایشگاهی و کسب توانائی در تفسیر و تعریف دقیق از پدیده ها و واکنشهای ایمونولوژی است.همچنین در این رشته دانشجویان در زمینه تکنیکهای مختلف ایمونولوژی که در تشخیص بیماریها بکار میرود آموزش کافی می بینند تا بتوانند در تشخیص آزمایشگاهی بیماریها در مراکز پزشکی، آموزشی و پژوهشی خدمت نمایند و با روش های نظری و عملی تحقیق آشنا می گردند تا بتوانند با استفاده از دانش خود در اجرای پروژه های تحقیقاتی همکاری نمایند.
ارتقاي بهبود سلامت فردي و عمومي از طریق كمک به افراد و گروه ها براي كسب عادات رفتاري سالم، مراقبت و پايش سلامت و بهداشت دانش آموزان، تشكيل اتاق بهداشت طبق استانداردهاي لازم در مدارس، آموزش بهداشت، بهسازي محيط و خدمات بهداشتي درماني در واحدهاي آموزشي، شناسايي و جداسازي دانش آموزان بيمار و معرفي آنان به مراكز بهداشتي و درماني از دیگر وظایف و توانمندی های یک ماماست.
هدف و رسالت رشته
حیطه فعالیتهای ماما مربوط به مشاوره قبل و بعد از ازدواج ، آموزش نحوه تنظیم خانواده، مراقبتهای دوران بارداری، زایمان طبیعی، آموزش به دختران در زمینه بهداشت بلوغ و بعد از آن و مراقبتهای بهداشتی مادر و کودک می باشد.
زمینه های فعالیت در بازار کار
در زمينه پژوهشي:
- تحقیق وتوسعه درزمینه روش های کنترل جمعیت
- تحقیق وتوسعه درزمینه روش های نوین مراقبت های دوران بارداری
در زمينه آموزشي:
- در بخش آموزش فارغ التحصیلان میتوانند در دانشکدههای پرستاری و مامایی وظیفه سرپرستی دانشجویان مامایی را در کارآموزی به عهده گیرند.
- تدريس در زمينه هاي مرتبط با مامایی در سطوح دانشگاهي يا ديگر مراكز علمي
- طراحي و تدوين روشهاي بهينه جهت آموزش دانشجويان و انجام نوآوري ها و خلاقيت هاي لازم در اين رابطه
در زمینه خدماتی:
- بیمارستانها، زایشگاهها، درمانگاهها و مراکز بهداشتی
- فارغ التحصیلان دوره کارشناسی ارشد میتوانند با دریافت مجوز مطب خصوصی داشته باشند و به ارائه خدمات بهداشتی و درمانی بپردازد.
-ارائه مشاوره به محققان، مراکز و مراجع مرتبط
در زمینه مدیریتی:
- فارغ التحصیلان دورههای کارشناسی ارشد میتوانند به عنوان سرپرست و مدیر بخشهای مختلف درمانی و سوپروایزر آموزشی در سطح بیمارستانها مشغول به کار شوند همچنین میتوانند در پستهای مدیریتی و ستادی در مراکز بهداشتی ـ درمانی فعالیت کنند.
معرفی دروس امتحانی
بارداری زایمان و بیماری های زنان ضریب 4
نوزادان و مراقبت های مربوطه ضریب 2
بهداشت و تغذیه مادر و کودک، تنظیم خانواده ضریب 2
بیماری های داخلی و جراحی در مامایی ضریب 1
جنین شناسی ضریب 1
زبان ضریب 2
عنوان رشته هایی که میتوانند در کنکور این رشته شرکت کنند
کارشناسی مامایی، پرستار ماما
آینده تحصیلی
این رشته در 3 مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در ایران پذیرش دارد.
فارغ التحصیلان این رشته گزینه های انتخابی بسیارمتنوعی برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری دارند،
وزارت علوم: دکترای زیست شناسی (کلیه گرایش ها)
وزارت بهداشت: دکترای رشته های مامایی، بهداشت باروری، بیولوژی تولیدمثل، آموزش پزشکی، سالمند شناسی، فیزیولوژی، انفورماتیک پزشکی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، سلامت در بلایا و فوریتها (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، سلامت و رفاه اجتماعی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، اپیدمیولوژی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، مددکاری اجتماعی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی به شرط داشتن کارشناسی مددکاری)، گفتار درمانی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد به شرط داشتن کارشناسی گفتار درمانی)