آبشار اخلمد مشهد با مناظر طبیعی بکر و دیدنی های بسیار، پذیرای علاقه مندان به جاذبه های طبیعی است. آب وهوای دلپذیر و کوهستانی این منطقه ییلاقی را، کمتر جایی می بینید. دره اجنه، غار اخلمد، روستای زیبای اخلومد و روزهای صورتی رنگ بهار اخلمد از مهم ترین دیدنی های اطراف این آبشار هستند. در ادامه بیش تر درباره آبشار حیرت انگیز اخلمد می خوانید.
آبشار اخلمد مشهد در شهرستان چناران یکی از مکان های دیدنی طبیعی مشهد به شمار می رود. آب وهوای خوب و پوشش گیاهی متراکم، مسافران زیادی را به سوی این منطقه ییلاقی جذب می کند. بی تردید می توان گفت مسیر آبشار اخلمد جزو زیباترین جاده های اطراف کلان شهر مشهد است.
در آبشار اخلمد همه چیز برای گذراندن یک روز عالی مهیاست. درختان سربه فلک کشیده، کوه های استوار و آبشارهای پر آب، زیبایی فریبنده ای را در این منطقه به ارمغان آورده اند. جالب است بدانید که خیلی ها برای سنگ نوردی این منطقه را انتخاب می کنند پس اگر شما هم به سنگ نوردی علاقه دارید، بهتر است آبشار اخلمد را در برنامه مشهدگردی خود قرار دهید.
وجه تسمیه اخلمد
در کتاب اخلومد، یا بهشت خراسان نوشته ابراهیم غفاری دو نظر متفاوت در مورد دلیل نامگذاری اخلمد یاد شده است.نظر اول بر گرفته از کتاب راهنمای خراسان صفحه ۱۵۰ است بدین مضمون که مردم اخلمد معتقدند که در حمله اعراب به خراسان، مردم هر گاه مورد حمله سپاهیان قرار می گرفتند به این دره پناه می آوردند و چون هنگام خطر همواره یکدیگر را ندا می کردند که “خالد آمد، خالد آمد!” این دره رفته رفته به اخلمد مشهور شد. و خالد سردار عرب در جنگ های این محل بوده است. اما نظر صحیح تر به نقل از علامه طباطبایی که در سفر خود به اخلومد گفته این است که، اصل واژه باید اُ خلومد باشد به ضم الف، و آن از ترکی و فارسی ترکیب یافته است. اخلو به ضم همزه، ترکی است (یعنی دالستان) مد هم فارسی است که دنبال اسامی مکان ها آورده می شود. اخلومد یعنی جایگاه دال و درخت.
تاریخچه روستای اخلمد مشهد
روستای اخلمد مشهد هزاران سال قدمت دارد. بر اساس آثار باستانی یافت شده در این منطقه، قدمت ییلاق اخلمد به هزاران سال پیش بازمی گردد. اهالی بومی اخلمد بر این باورند که هنگام حمله اعراب به ایران، مردم خراسان به دره اخلمد پناه آوردند. با توجه به موقعیت مناسب جغرافیایی و وجود کوه های مرتفع در کنار پوشش گیاهی مناسب برای مخفی شدن، این داستان واقعی به نظر می رسد.جالب است بدانید در دوران حمله اعراب، مردم به یکدیگر ندا می دادند که «خالد آمد» تا از هجوم اعراب در امان باشند. به همین دلیل این دره را در گذر زمان دره اخلمد نامیدند.
طبیعت بکر روستای اخلمد چناران
روستای اخلمد چناران به لطف هم جواری با کوه های بلند بینالود، در ارتفاع ۱۳۳۵متری از سطح دریا واقع شده است. در این روستا، تمام عوامل طبیعی دست به دست یکدیگر داده اند تا هر آنچه را مادر طبیعت برای رشد خود نیاز دارد فراهم کنند. به همین علت، در این منطقه شاهد مناظر طبیعی بی بدیل خواهید بود که مانند آن را در هیچ جای دیگر ندیده اید.
به لطف منابع آب فراوان و هوایی عالی و کوهستانی، درختان میوه رشد بسیار مناسبی دارند. در منطقه اخلمد می توانید شاهد باغ های میوه بسیار بزرگ و پربار باشید. این باغ های زیبایی روستا را دوچندان می کنند و باعث خلق مناظری خیره کننده می شوند. در فصل مناسب، زمانی که درختان گیلاس این باغ ها جوانه می زنند، شکوفه های صورتی رنگ گیلاس فضا را شاعرانه خواهند کرد و موقعیتی زیبا و دوست داشتنی برای عکاسی به وجود خواهد آمد.
عبور از طبیعت بکر
جالب اینجاست که حتی برای بازدید از آثار تاریخی و بخش های فرهنگی روستا نیز به ناچار باید از دل طبیعت بکر اخلمد عبور کنید. گویی چاره ای برای لذت بردن از مناظر طبیعی نخواهید داشت. وجود منابع آب شیرین و همچنین بارش های متعدد باعث شده در تمامی دشت ها و مناطق کوهستانی شاهد پوشش گیاهی خاص و متنوعی باشیم. این کوه های سرسبز را در اخلمد به نام کوهسار می شناسند و از ترکیب سه کوه به وجود می آید. جالب است بدانید مردم محلی این سه کوه را با نام «منیجه و پرو» می شناسند که در زبان محلی به معنای «پرآب» است.
رودخانه ای پرپیچ وتاب و پرآبی از میان دره های کوه منیجه عبور می کند تا نهایتاً به دره اخلمد برسد. بند تاریخی ۷۰۰ساله ای با ۱۰ دیوار سنگی و دو جان پناه کوهنوردی در مسیر این رودخانه به چشم می خورد و بر زیبایی مناظر طبیعی می افزاید.
همین طور که به پایین روستا نزدیک می شویم، در ارتفاع ۹متری، دره ای را خواهید دید که به «پلنگ دره» معروف است. در همین نواحی است که غاری عجیب و مرموز به چشم می خورد که یک ورودی دایره ای شکل دارد. مسئله ای که این غار را به غاری مرموز تبدیل می کند این است که فقط یک نفر آن هم با خزیدن می تواند وارد این غار شود. این غار با ۳۶ متر طول و ۹ متر عرض و حدود ۵ متر ارتفاع به غار اخلمد شهرت دارد و یکی از جاذبه های طبیعی و بی نظیری محسوب می شود که صخره نوردان را جذب خود می کند.
رودخانه و چشمه های آب معروف اخلمد
آب رودخانه اخلمد از محلی به نام «پیش باغ» و همچنین «شیرمرغ» سرچشمه می گیرد. این رودخانه در مسیر خود از مناطق کوهستانی کوه های منیجه عبور می کند و نهایتاً به دره اخلمد می ریزد. آب این رودخانه در فصل بهار بالا می آید و در سال های کم بارش، عمق آن کم می شود. به همین علت، برخی افراد این رودخانه را رودخانه فصلی می دانند؛ با این تفاوت که آب رودخانه در فصل های پاییز و زمستان به صورت کامل خشک نمی شود و فقط تقلیل می یابد.لازم به ذکر است از آب این رودخانه برای مصارف کشاورزی و آبیاری باغ ها استفاده می شود. رودخانه اخلمد یکی از نعمات الهی این روستاست.
اخلمد مشهد کجاست؟
- آدرس روستای اخلمد: استان خراسان رضوی، شمال غربی مشهد، شهرستان چناران، روستای اخلمد
روستای اخلمد از زیباترین و خوش آب و هواترین ییلاق ها در نزدیکی شهر مشهد است که بسیاری از مسافران و ساکنان این شهر را برای لذت از طبیعت زیبا و جاذبه های برجسته، به سوی خود جلب می کند. فراوانی منابع طبیعی آب در اطراف این روستا مانند رودها و چشمه های خروشان، سبب تنوع بالا در پوشش گیاهی روستای اخلمد نسبت به سایر شهرهای اطراف آن می شود.
روستای اخلمد در شهرستان چناران قرار دارد و بین کوه های بینالود واقع شده است. به جز وفور منابع آب، وجود قله های بلند و دره های سرسبز در اطراف این روستا نیز سبب تفاوت اقلیم این منطقه با سایر نقاط خراسان رضوی شده اند. روستای اخلمد با توجه به ظرفیت های برجسته طبیعی که دارد، در طول سالیان اخیر مورد توجه بسیاری از گردشگران قرار گرفته است و به همین دلیل زیرساخت های مناسب گردشگری در این منطقه در حال بهبود هستند
از معروف ترین جاذبه های طبیعی در روستای اخلمد می توان به آبشار آن اشاره کرد که سبب طراوت طبیعت اطراف خود شده است. گردشگران زیادی در طول فصل گرم سال که هوا در شهر مشهد نیز بسیار گرم و آزاردهنده است، برای لذت از هوای خنک و صعود به کوهستا ن های اطراف اخلمد، به این روستا سفر می کنند. محیط این روستا و مناظر اطراف آن برای عکاسی از طبیعت بسیار زیبا هستند.در دره اخلمد صخره هایی بلند و آهکی با پستی و بلندی فراوان به چشم می خورند که برای تردد و ورزش صخره نوردان مناسب هستند. آب جاری چشمه ها و آبشارها در این دره شیرین است و منطقه ای با این حجم از منابع آبی در خراسان مانند دره اخلمد وجود ندارد. از مهم ترین گونه های گیاهی اطراف روستا و دره اخلمد می توان به قارچ، زیره، پونه، پر سیاوشان، گلپر، بابونه، کاسنی، خاکشیر، شاه تره، زرشک کوهی، تمشک و کتیرا اشاره کرد.
از مهم ترین ویژگی های روستای اخلمد می توان به باغ های سیب این منطقه اشاره کرد. سیب محصول اصلی باغداری در این روستا است و باغداران زیادی در اخلمد به پرورش این محصول در باغ های خود مشغول هستند. بسیاری از باغ های این روستا مالک خصوصی دارند و بازدید از آ ن ها مجاز نیست؛ اما بخش های مختلفی در طبیعت اطراف روستای اخلمد برای اتراق مسافران و گردشگران مناسب هستند. در این روستا معادن بزرگ آهک و سرب نیز قرار دارند که از مهم ترین معادن شمال شرق ایران به شمار می روند. بازدید از این روستای زیبا با قدمت تاریخی بالا و جاذبه های طبیعی برجسته، انتخابی مناسب برای علاقه مندان به گردشگری در اطراف مشهد به شمار می رود.
خب دوستان و همراهان عزیز ، این هم از سفرنامه اخلمد. حالا به صورت کامل با جاهای دیدنی اخلمد مشهد، یکی از دیدنی ترین روستاهای ایران، آشنا شدید. آیا تا به حال از این روستا بازدید کرده اید؟ اگر نه، آیا قصد بازدید از این روستا را دارید؟ نظرات و تجاربتان را با ما و سایر همراهان در میان بگذارید.