آبشار زرد لیمه به غایت زیباست. این آبشار رؤیا و واقعیت را به هم پیوند می زند. نام دیگرش دره زرد لیمه است و شما را عاشق خودش می کند. این آبشار دیدنی یکی از جاذبه های گردشگری چهارمحال بختیاری به شمار می رود.
معرفی آبشار زردلیمه
آبشار زردلیمه در فاصله 80 کیلومتری از مرکز شهرکرد در میان کوه زاگرس و شهرستان اردل واقع شده است؛ این آبشار در بخش انتهایی دره سرسبز زرد لیمه در کنار رودخانه بازفت منطقه دیناران قرار گرفته و گردشگران برای رسیدن به آن لازم است 8 ساعت پیاده روی کنند و از صخره ها بالا بروند. صعب العبور بودن مسیر رسیدن به این آبشار باعث شده گردشگران کمتری به بازدید از این آبشار تمایل نشان دهند و شاید دلیل بکر بودن آن هم همین موضوع باشد. مردم محلی این منطقه آبشار زرد لیمه را به نام آبشار بوئینه می شناسند. به دلیل آب و هوای مناسب منطقه در طبیعت اطراف آبشار عشایر بسیاری زندگی می کنند که ممکن است در طول مسیر سیاه چادرهای آن ها را مشاهده کنید.
ویژگی های آبشار زردلیمه
گردشگران تور شهرکرد لازم است بدانند که آبشار زردلیمه با عرض 65 متر، یکی از عریض ترین آبشارهای موجود در ایران به حساب می آید، همچنین ارتفاع آن در حدود 40 متر می باشد. پوشش گیاهی بسیار زیبای موجود در اطراف این آبشار زیبایی آن را دو چندان کرده است. خوب است بدانید که این آبشار یکی از سرچشمه های رود کارون نیز می باشد و به همین دلیل از اهمیت زیادی برخوردار است. قرارگیری این آبشار در کنار صخره ها و گیاهان سرسبز منطقه، جلوه ای بی نظیر را پدید آورده که لذت تماشای آن را دوچندان می کند. جنگل گسترده شده در اطراف آبشار زردلیمه شهرکرد ، دومین منبع طبیعی جنگلی ایران محسوب می شود و به عنوان ریه های تنفسی زاگرس شناخته شده اند؛ معروف ترین پوشش گیاهی منطقه درختان بلوط، بادام وحشی و صنوبر هستند.
دیدنی های آبشار زرد لیمه
طبیعت اطراف آبشار زرد لیمه در فصل بهار، بسیار زیبا و چشم نواز است. علاوه بر آبشار زیبای این منطقه که بسیار پرآب و خوش صدا است، خودنمایی پوشش سرسبز جنگل های بلوط در اطراف آبشار، زیبایی غیرقابل وصفی دارد. این جنگل های رویایی، بعد از جنگل های شمال، دومین منبع طبیعی جنگلی ایران، به شمار می روند. علاوه بر گستره جنگل های بلوط، درختان صنوبر و بادام وحشی نیز در این منطقه بسیار گسترده هستند.پوشش جنگلی بلوط، صنوبر و بادام وحشی اطراف آبشار زرد لیمه را فرا گرفته است
در دره لیمه، علاوه بر پوشش درختان فوق، گیاهان متعدد و ارزشمندی می روید که از آن ها به عنوان مرتع استفاده می شود. گون از مهم ترین گیاهان مرتعی این منطقه است که در کنار مزارع گندم و جوی مردمان محلی منطقه قرار دارد. این مزارع زیبا از رودخانه زیبا و خروشان بازفت سیراب می شوند.
علاوه بر جنگل های سرسبز، کوهستان های مرتفع و رودخانه زیبای منطقه، یک اثر تاریخی باستانی معروف به «پلکان اشکانی» در این طبیعت زیبا خودنمایی می کند که بسیار تماشایی است. اگر علاقه مندید پل زیبای خداآفرین، پلکان اشکانی و حجاری های منطقه را ببینید، باید ساعت ها صخره نوردی و پیاده روی کنید.
پل خداآفرین روی رودخانه بازفت ساخته شده است و بیشتر مورد استفاده عشایر است. پله هایی که در صخره های منطقه آبشار زرد لیمه ساخته شده اند، به پلکان جاده دزپارت شهرت دارند. این قسمت از مسیر به دلیل صعب العبور بودن منطقه، به صورت پلکانی ساخته شده و کتیبه ای نیز بر دیوار این پلکان تاریخی حک شده است.پل خداآفرین، جاده دزپارت و کتیبه باستانی آن از دیدنی های آبشار زرد لیمه هستند
جاده دزپارت در دور ه های مختلف تاریخی، کاربردهایی متنوع از جمله کارکرد اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، نظامی و سیاسی داشت. این جاده جزو اولین جاده هایی است که در مسیرهای سخت ساخته شده است. جاده دزپارت به لقب هایی چون «جاده ابریشم کوچک» و «پنهان ترین جاده کوه های ایران» نیز شهرت دارد.
شرایط بازدید از آبشار زرد لیمه
برای دسترسی به آبشار زرد لیمه از شهرکرد به سمت شهرستان اردل حرکت کنید، پس از وارد شدن به شهرستان اردل به روستای کاج بروید. از روستای کاج به سمت رستم آباد حرکت کنید و بعد از رسیدن به رستم آباد، از مسیر جنوب روستا که از میان جنگل می گذرد، به سمت بازفت بروید. بعد از عبور از گردنه چری، وارد روستای گزستان می شوید و از آنجا شروع به پیاده روی می کنید. بعد از عبور از جنگل با طی حدود ۱۰ تا ۱۲ ساعت مسافت پیاده ، به آبشار می رسید.
موقعیت آبشار زرد لیمه در کنار طبیعت سرسبز، جلوه ای زیبا به آن بخشیده است. پوشش جنگلی پرتراکم اطراف آبشار، سبب می شود که گردشگران به راحتی راه را گم کنند. صعب العبوری منطقه، پوشش جنگلی آن و راه طولانی زیاد، پیمودن راه را به تنهایی دشوار می کند.
برای بازدید از آبشار زرد لیمه بهتر است با تور همراه شوید یا یک راهنمای گردشگری که منطقه را کامل می شناسد، با خود همراه کنید. هرگز به این فکر نکنید که راه دسترسی به آبشار زرد لیمه را تنهایی بروید؛ زیرا این مسیر به تنهایی و بدون شناخت، بسیار خطرناک است و خطر گم شدن در جنگل و سقوط از صخره را به همراه دارد.
طی مسیر دسترسی به آبشار زرد لیمه بدون راهنما، خطرناک است
فراموش نکنید که طبیعت و زیبایی های آن نعمت خداوند است؛ پس در حین سفر به آبشار زرد لیمه، علاوه بر تجهیزات لازم، کیسه زباله همراه خود ببرید و پس ماندهای خود را بعد از گشت و گذار و تفریح، جمع کنید؛ زیرا این طبیعت زیبا و بکر، پاکبان ندارد و هر گردشگری به تنهایی، مسئول حفظ تمیزی و زیبایی آن است.
ملزومات و پیشنهادات در مورد آبشار زرد لیمه
- مسیر آبشار زرد لیمه نسبتا طولانیست. بسته به اینکه ماشین شما چقدر خاکی میتواند برود بین 15 تا 20 کیلومتر پیاده روی نیاز دارد که معادل 8 ساعت پیاده روی است وجود چادر و کیسه خواب مناسب از ملزومات این سفر است. ابتدای مسیر کمی سربالایی ملایم و بعد شیب منفی تند دارد. در چند نقطه پرتگاه های خطرناکی وجود دارد. وسط راه از آب خبری نیست. به همین دلیل اجبارا مسیر آبشار را باید یک روزه طی کرد. حتما از آمادگی جسمی همسفرهایتان مطمئن شوید.
- پیدا کردن مسیر مخصوصا در ابتدای پیاده روی و انتها کمی سخت است. با یک راه بلد مسیر را طی کنید.
- بهترین زمان برای دیدن آبشار اردیبهشت ماه (مخصوصا اوایل ماه) است. بعداز آن منطقه خشک و گرم میشود.
- برای دیدن پل خدا آفرین و پله های دژپات حتما و حتما راهنما نیاز دارید. از آبشار تا پل مسافت نسبتا زیادی است و خیلی جاها پاکوب هم ندارد.
- آخرین دره منتهی به پل خدا آفرین جاهای خطرناکی دارد که عبور ازآن هرچند بدون ابزار ممکن است اما بدون تجربه ممکن نیست. افراد تیم را به دقت انتخاب کنید.
جاهای دیدنی اطراف آبشار زرد لیمه
برخی از جاهای دیدنی و زیبای طبیعی که در شهرستان اردل است و از گشت و گذار در آن ها لذت خواهید برد، عبارت اند از:
- پل بهشت آباد: پل بهشت آباد، در ۶ کیلومتری اردل قرار دارد و قدمت بنای آن به دوره قاجاریه می رسد. این پل زیبا توسط حسینقلی خان بختیاری روی رودخانه بهشت آباد ساخته شد. طول پل بهشت آباد ۲۰ متر است و با سطح آب هفت متر فاصله دارد. پل در انتهای صخره های درکش ورکش واقع شده و بدنه و پایه های آن از سنگ و دهانه طاق های بنا، از آجر ساخته شده است.
- دره عشق: دره عشق از زیباترین جاهای طبیعی شهرکرد و یکی از دیدنی ترین روستاهای آن منطقه محسوب می شود. در این دره، آبشارهایی زیبا و چشمه های آب معدنی چشم نوازی به چشم می خورد که پوششی از جنگل های بلوط آن ها را فرا گرفته است. معماری روستای تاریخی دره عشق جذابیت بسیاری دارد.رودخانه کارون از دره عشق عبور می کند. جریان آب رودخانه در میان صخره ها، دره ها و پرتگاه های متعدد و شالیزارهای زیبای این منطقه، زیبایی دره را چند برابر می کند. گردشگران با حضور در این منطقه، از تماشای پوشش مخملین و سبزرنگ طبیعت شگفت زده می شوند. آبشار زیبای روستای دره عشق، جاذبه اصلی روستا است. این آبشار با آبی شفاف و زلال، ۱۰۰ متر ارتفاع دارد و سرعت تراوش و ریزش آب آن، بسیار بالا است.
- چشمه سرداب رستم آباد: چشمه سرداب رستم آباد، جزو پرآب ترین چشمه های کوه زاگرس است که گردشگران بسیاری را جذب زیبایی های خود می کند. از ویژگی های منحصربه فرد چشمه، سردی آب آن در تمامی فصل های سال است. نام سرداب را نیز به همین دلیل روی چشمه گذاشته اند. چشمه سرداب با دمای بسیار پایین خود، به عنوان سردترین چشمه استان چهارمحال و بختیاری شناخته می شود. آب چشمه رستم آباد از طریق آب شدن برف ها در طول زمستان تامین می شود و همین ویژگی، علت سردی آب آن در تمام فصل های سال است.
- تالاب سولقان: تالاب سولقان در ۷۰ کیلومتری شهرکرد واقع شده است. این جاذبه طبیعی زیبا در مسیر شهرکرد به ایذه قرار دارد و از دو بخش شرقی و غربی تشکیل می شود. تالاب غربی سولقان را تالاب ولگان نیز می نامند. وجود گل های رنگارنگ در اطراف تالاب و قرارگیری آن در مسیر عشایر، تالاب را به یکی از مناطق طبیعی زیبای شهرستان اردل تبدیل می کند. تالاب سولقان، به دلیل عمق کم، به محلی مناسب برای مرغان آبی تبدیل شد و پرندگان مهاجر بسیاری جذب این تالاب شدند. در سال های اخیر به دلیل عدم توجه و بهره برداری نادرست از آب و زمین های اطراف تالاب، تعداد پرندگان مهاجر منطقه کاهش یافتند.
مسیر دسترسی به آبشار زرد لیمه
ابتدا باید راهی مرکز استان چهار محال و بختیاری یعنی شهرکرد شوید. از این شهر به سمت ناحیه اردل حرکت کنید. در مسیر اردل، پس از عبور از روستاهای کاج، کریم آباد، رستم آباد، باید راه منطقه دیناران را در پیش بگیرید. آخرین روستایی که به آن خواهید رسید، روستای لشتر است. از اینجا به بعد راه خاکی می شود. پس از ۵ کیلومتر جاده خاکی به یک سه راهی خواهید رسید که باید مسیر وسط را انتخاب کنید. این مسیر شما را به ساختمان متروک تعاونی عشایر که ابتدای مسیر پیاده روی است، می رساند. از ساختمان تعاونی، با حدود ۷ الی ۸ ساعت طبیعت پیمایی، به آبشار زرد لیمه خواهید رسید.