ساعدنیوز
ساعدنیوز

افشاگری وزیر دولت اصلاحات: مخالف ورود اینترنت به ایران بودند اما موفق نشدند/ تیر فیلترینگ هم به سنگ می خورد

  یکشنبه، 02 دی 1403 ID  کد خبر 426839
افشاگری وزیر دولت اصلاحات: مخالف ورود اینترنت به ایران بودند اما موفق نشدند/ تیر فیلترینگ هم به سنگ می خورد
ساعدنیوز: وزیر ارتباطات دولت اصلاحات می‌گوید: «در زمان ما هم در برابر تکنولوژی‌های روز مقاومت زیادی وجود داشت. در اوایل دهه 80 که اینترنت می‌خواست وارد کشور شود هم عده‌ای مخالفت شدید می‌کردند و می‌خواستند جلوی ورود این تکنولوژی را بگیرند، اما مگر موفق شدند؟ می‌توان گفت فیلترینگ کنونی، ضد امنیت کشور است و ازسوی دیگر تاکنون برای تأمین اهداف.....»

به گزارش پایگاه خبری ساعدنیوز، احمد معتمدی، وزیر ارتباطات دولت اصلاحات، در گفت وگویی به راه‌های جایگزین برای رفع فیلترینگ اشاره کرده است.

به گزارش ایران، بخش‌هایی از گفتگوی او را بخوانید.

گفته می‌شود مذاکره با «متا» و «ایکس» یکی از راهکار‌ها در طرح دولت به منظور رفع فیلترینگ است. نظر شما در این‌باره چیست؟

رفع فیلترینگ محور‌های مختلفی دارد و چندبعدی است، ولی بالاخره لابی کردن و استفاده از ظرفیت دیپلماسی و مذاکره، در بسیاری از مواقع جواب می‌دهد و نباید از آن غافل شد. به هرحال صاحبان این پلتفرم‌های بزرگ، همگی به دنبال کسب‌وکار و جذب مخاطب بیشتر هستند. تعداد کاربران ایرانی هم نسبتاً بالاست و حضور راحت‌تر آنان در این شبکه‌های اجتماعی، می‌تواند از نظر اقتصادی به نفع این پلتفرم‌ها باشد. ما هم می‌توانیم از همین راه وارد شویم و احتمال به نتیجه رسیدن هم دارد. البته ممکن است گاهی هم چنین مذاکراتی به نتیجه نرسد، اما به‌هرحال باید به این راهکار توجه کرد.

چنین مذاکراتی در دوران مسئولیت من در وزارت ارتباطات، نتیجه‌بخش بود. در آن زمان موبایل‌های ماهواره‌ای به بازار آمده بود و هرچند ابتدا جلوی آن را گرفتیم، ولی بعد به این نتیجه رسیدیم که به‌جای دعوا یا ایجاد نویز برای آن، با شرکت تولیدکننده این موبایل‌ها مذاکره کنیم. با این شرکت اماراتی وارد مذاکره شدیم تا بتواند در ایران نمایندگی داشته باشد و در مقابل، ما بدانیم موبایل‌های ماهواره‌ای به دست چه کسی می‌رسد. درواقع ما بدون مانع‌تراشی، به‌راحتی و تنها از طریق مذاکره هوشمندانه، توانستیم مسأله را حل کنیم.

شنیده‌ها حاکی است رئیس‌جمهوری در تلاش برای عمل به وعده رفع فیلترینگ، قرار است این موضوع را به شورای عالی امنیت ملی ببرد. نظر شما در این‌باره چیست؟ چرا از همان ابتدا این کار انجام نشد؟

روال عادی این است که ابتدا موضوع فیلترینگ در شورای‌عالی فضای مجازی مطرح و از طریق این شورا حل شود، اما با توجه به اینکه مشکل تاکنون در این شورا حل نشده، قاعدتاً دولت در این شرایط سخت، به‌دنبال مسیر‌های جایگزین از جمله شورای عالی امنیت ملی می‌رود تا مسأله را حل کند. مطمئناً همه باید نسبت به فرهنگ و امنیت‌مان حساس باشیم، ولی انتخاب راه‌حل درست، موضوعی مهم‌تر است.

سران سه قوه کشور و وزرا همگی در شورای‌عالی فضای مجازی، موافق رفع برخی فیلتر‌ها بوده‌اند، اما اعضای دیگر که بیشتر حقیقی هستند، مخالفت می‌کنند، بنابراین چنین موضوعی، رأی نمی‌آورد یا حتی گاه موضوع به رأی‌گیری نمی‌رسد.

از سوی دیگر چنین شورایی، تنها قرار بوده وظیفه نظارتی برعهده داشته باشد و عملاً نباید بتواند جلوی کار سران قوا را بگیرد. در فضایی که شاهد موازی‌کاری شورا‌های مختلف، قانون‌های متعدد مجلس و... هستیم، کار بسیار سخت می‌شود. معتقدم ساختار کشور باید ساده‌سازی شود و مسئولیت هم متناسب با اختیار باشد. نمی‌شود همه مسئولیت‌ها به گردن دولت باشد، ولی اختیار آن را به حداقل ممکن برسانیم.

شما سابقه وزارت ارتباطات را در پرونده خود دارید. اگر در همین برهه زمانی سکاندار این وزارتخانه بودید، چه راهکاری برای رفع فیلترینگ به کار می‌گرفتید یا پیشنهاد می‌دادید؟

حقیقتاً درحال حاضر نسبت به زمانی که من وزیر بودم، کار کردن بسیار سخت‌تر شده، چراکه شاهد نظرات سیاسی و سلیقه‌ای بسیاری هستیم، اما معتقدم تا زمانی که گزارش‌های توجیهی خوب و مناسبی تهیه نشود، نمی‌توان به رفع فیلتریگ امیدوار بود.

در زمان ما هم در برابر تکنولوژی‌های روز مقاومت زیادی وجود داشت. در اوایل دهه 80 که اینترنت می‌خواست وارد کشور شود هم عده‌ای مخالفت شدید می‌کردند و می‌خواستند جلوی ورود این تکنولوژی را بگیرند، اما مگر موفق شدند؟

زمانی که من کار را شروع کردم 200هزار کاربر اینترنت در کشور داشتیم و هیچ شبکه‌ای هم وجود نداشت، با این حال مقاومت‌ها زیاد بود، ولی ما گزارش‌های علمی‌و توجیهی معتبری تهیه کرده و دراختیار آقایان محمد خاتمی، رئیس‌جمهوری وقت، مهدی کروبی، رئیس وقت مجلس شورای اسلامی‌و مرحوم آیت‌الله شاهرودی، رئیس قوه قضائیه قرار دادیم. موارد را با طیف‌های مختلف به بحث و گفت‌و‌گو می‌گذاشتیم، گزارش‌های متعددی را خدمت مقام معظم رهبری می‌فرستادیم و توضیحاتی به ایشان می‌دادیم تا ایشان درباره این موارد حساس نظر بدهند.

رهبر معظم انقلاب هم در آن زمان با ورود اینترنت و قانونمند شدن آن مخالفتی نداشتند، چراکه گزارش‌های علمی‌خوبی تهیه شد و ایشان با نگاه کارشناسی، گزارش‌ها را بررسی می‌کردند. در نهایت مجلس و کمیسیون‌ها نیز همگی قبول کردند که بهتر است شبکه ملی اینترنت را خودمان داشته باشیم تا دیگران ما را دور نزنند.

معتقدم که حالا هم اگر نظر کارشناسی خوبی داده شود، تصمیم مناسبی گرفته می‌شود، ولی به‌دنبال گزارش کارشناسی غلط و ناقص، تصمیمات هم غلط خواهد شد. رئیس‌جمهوری چند روز پیش حرف خوبی زدند و گفتند که ما باید تفکر خود را درست کنیم. معتقدم که تفکر غلط، کارشناسی غلط به دنبال دارد و نتیجه‌اش وضعیت اقتصاد و فرهنگ امروز ما می‌شود. حتماً راه‌حل‌هایی بهتر از فیلترینگ وجود داشته و دارد و باید به دنبال آن رفت.

به نظر شما اصولاً فیلترینگ با کشور چه کرده است؟

فیلترینگ در همه جای دنیا حتی در اروپا و امریکا هم وجود دارد و کسی نمی‌تواند بگوید باید کلاً نرم‌افزار‌های فیلترینگ برچیده شود. این نرم‌افزار‌ها به‌دلیل موارد و مباحث امنیتی، در جهان طراحی شده‌اند و به‌عنوان مثال اگر در سایتی، ساخت بمب دست‌ساز آموزش داده شود، بلافاصله محتوای آن فیلتر می‌شود نه این که کل سایت را مسدود کنند. ما نمی‌گوییم که فیلترینگ نباید باشد، بلکه معتقدیم این موضوع باید به‌صورت قانونمند اجرا شود، نه اینکه دسترسی مردم به همه‌چیز حتی محتوا‌های مرتبط با علم و فناوری محدود باشد.

فیلترینگ ضروری است، ولی مصادیق فیلتر کردن مهم است و این مصادیق، باید کاملاً مشخص شوند. کسی نمی‌گوید فیلتر به کل باید برچیده شود، چراکه به هرحال تأمین امنیت و فرهنگ کشور در فضای مجازی مهم است، ولی معتقدم در تعیین مصادیقی که باید فیلتر شوند، موفق نبوده‌ایم. در زمان ما هم فیلترینگ هرچند ضعیف، ولی وجود داشت. ما به‌دلیل بحث‌های امنیتی، نرم‌افزار فیلترینگ را وارد کردیم، ولی در همان زمان هم اعتقاد داشتیم که باید از آن درست استفاده شود.

آیا هدف از اجرای فیلترینگ در جامعه محقق شده است؟

‌می‌توان گفت فیلترینگ کنونی، ضد امنیت کشور است و ازسوی دیگر تاکنون برای تأمین اهداف درنظر گرفته‌شده نیز هیچ کارآیی‌ای نداشته است. با اینکه من دوستان را در شورای‌عالی فضای مجازی می‌شناسم و معتقدم که انسان‌های باصداقتی هستند ولی معتقدم که این نگاه، پاسخگوی دغدغه‌های امنیتی مطرح در این حوزه نیست. وقتی استفاده از فیلترشکن، عمومی‌می‌شود بدان معناست که فیلترینگ بی‌اثر شده است. اگر به عنوان مثال 10درصد جامعه از فیلترشکن استفاده می‌کردند، می‌توانستیم بگوییم فیلترینگ تأثیر داشته است، ولی وقتی بالای 85درصد مردم درحال استفاده از وی‌پی‌ان هستند و کمتر کسی را می‌توان یافت که از آن استفاده نکند، عملاً فیلترینگ بی‌معناست. از سوی دیگر با وجود فیلترشکن، دسترسی کاربران به موارد خلاف بسیار آسان‌تر می‌شود و هزینه خانوار‌ها نیز بی‌دلیل بالا می‌رود.

من استدلال مثبتی برای ادامه فیلترینگ کنونی نمی‌بینم، چراکه سراسر آن ضرر برای مملکت، ایجاد هزینه برای کاربران و افزایش نارضایتی مردم است.

یکی از اهداف فیلترینگ، قدرتمندتر شدن شبکه‌های اجتماعی بوده است، اگر همین امروز محدودیت‌ها برطرف شود، این شبکه‌های اجتماعی می‌توانند با پلتفرم‌های خارجی رقابت کنند؟

شما بگویید. می‌توانند رقابت کنند؟ برخی می‌خواهند با تفکرات 100سال پیش، در عصر دیجیتال مدیریت کنند که چنین چیزی امکانپذیر نیست و کاری از پیش نمی‌رود. مثلاً برخی معتقد بودند با فیلتر پلتفرم‌های خارجی، می‌توان شبکه‌های اجتماعی داخلی را قوی کرد، اما نه‌تنها این شبکه‌ها قدرت نگرفتند، بلکه موفق به جایگزینی هم نشدند و امروزه کاربران با وجود سختی و هزینه استفاده از فیلترشکن‌ها، همچنان در پلتفرم‌های خارجی حضور دارند.

معتقدم که حتماً باید شبکه‌های اجتماعی داخلی را تشویق کرد، ولی راهش این نیست که جلوی بقیه را بگیریم، هرچند در این زمینه هم موفقیتی حاصل نشد و میزان استقبال مردم از این شبکه‌های اجتماعی را می‌توان از حجم بازار فیلترشکن‌ها دریافت. این موضوع مشابه صنعت خودروسازی ماست. درحالی که اجازه واردات خودرو را ندادند آیا صنعت خودروسازی ما رشد کرد؟ با روندی که در پیش گرفته‌اند، هم انحصار ایجاد شده و هم خودروساز‌ها زیان می‌دهند چراکه با قواعد شناخته‌شده مدیریت، جلو نمی‌روند.

شاید یکی از مشکلات، زیاد نبودن محتوای خوب داخلی باشد. برای تقویت تولید محتوا چه باید کرد؟

هرچه سختگیری‌ها بیشتر باشد، کشور ضرر بیشتری می‌بیند. ما باید برای تقویت تولیدمحتوا کار کنیم تا مردم بیشتر به سمت اطلاعات داخلی مرتبط با فرهنگ خودمان بیایند. این درحالی است که ما اکنون در محتوا سرمایه‌گذاری خاصی انجام نمی‌دهیم و فقط می‌خواهیم مردم را مجبور کنیم به سمت شبکه‌های اجتماعی داخلی بیایند، درست مانند کاری که صدا و سیما انجام می‌دهد.

معتقدم دولت می‌تواند در این بخش سرمایه‌گذاری کند و از سوی دیگر راه را برای مردم و بخش خصوصی هم باز کند تا به تولید محتوا بپردازند. راه‌های مختلفی برای تشویق مردم به تولید محتوا وجود دارد. در دوران حضورم در وزارت ارتباطات، تلاش کردم تا با سرمایه عظیمی‌از بخش خصوصی و سرمایه‌گذاری خارجی در بخش ارتباطات، یک حرکت اساسی ایجاد شود. در آن زمان هم اگر می‌خواستیم متکی به بودجه دولتی و توانمندی دستگاه‌های دولتی باشیم که اصلاً نمی‌توانستیم حرکت کنیم.

باید راه را برای مردم باز کنیم و کار ما بیشتر نظارت باشد. مطمئناً بخش خصوصی هم از یک فضای بدون سختگیری و فیلترینگ و البته قانونمند، استقبال می‌کند و شاهد افزایش تولید محتوای فاخر خواهیم بود.

برای پیگیری اخبار سیاسی اینجا کلیک کنید.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
(ویدئو) مازیار لرستانی: کارِ من شرعی و قانونی و عُرفیه، من کشورمو ترک نمی‌کنم، کار من فرهنگ‌سازیه/ با مازیار خانوم گفتن لج من درنمیاد! (164 نظر) شادی مختاری: بارها مخالف کمک به سوریه بودم، مگه ما خودمون کم مشکل و دردسر داریم!!! (112 نظر) صحبت های عادل فردوسی پور در مورد قطعی برق:درسته که مردم باید رعایت کنند و کمتر مصرف کنند ولی به خدا هیچ جای دنیا سال 2025 مردم اینجوری زجر نمیکشند از این اتفاقات و... (54 نظر) دست رد علی دایی به سینه سیاستمداران؛ از عکس نگرفتن با استاندار و نرفتن به ضیافت شام تا سفر با هزینه شخصی و نرفتن به هتل تدارک دیده شده (50 نظر) نعیمه نظام دوست: پول اجاره خانه ام را نداشتم که پرداخت کنم و مجبور شدم از این طرف و آن طرف برای پرداخت اجاره خانه ام قرض بگیرم! (42 نظر) نعیمه نظام دوست تاریخ عقد و عروسی اش را مشخص کرد/ گلوریا هاردی: من خیلی دوست داشتم نعیمه یکشنبه عروسی بگیره (39 نظر) (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست: آقای علیخانی میای پایین یا من میاما/ احسان علیخانی: تو صورت خانوم سعادت نگاه کن یکم خجالت بکش😁/ خنده‌های از ته دل نعیمه رو از دست ندید (39 نظر) الهام چرخنده:وقتی حضرت آقا می فرمایند اغلب هنرمندان ما خوبند حجت تمام است/ من که آبرو ندارم خودم را سنجاق کرده ام به اهل بیت (36 نظر) سکانس خنده دار نعیمه نظام دوست: یه مشت تُرشیده دور هم جمع شدیم+ویدیو/برنامه رفت رو هوا از خنده... (30 نظر) دبیر ستاد امر به معروف: خرج میلیاردی از بیت‌المال برای تیم‌های فوتبال، منکر است (28 نظر) نماینده مجلس: یک دانشجوی پسر به من گفت شما وضعیت اقتصادی من را کمی خوب کن من چادر سر می‌کنم (28 نظر) رضا رویگری:هی نگویید که رویگری مُرد! یک دیگ حلوا درست کردم من حلوا خور هستم و حلوا بده نیستم/بچه‌ها به من می‌گویند رضا وایرال (28 نظر) (ویدئو) بازگشت باشکوه و پرسروصدای مهران مدیری به تلوزیون/ هم‌خوانی گوش‌نواز وشنیدنی آهنگ یلدایی با علی زندوکیلی به سبک سنتی (26 نظر) شهربانو منصوریان: یکی از شب های یلدا پدرم پرتقال خریده بود اما به همه نرسید ما هم یک پَر از پرتقال مان را به آن‌ها دادیم تا همه خورده باشند! (25 نظر) خلاقیت مشاغل: ترفند خنده‌دار و هوشمندانه اوستای سیمانکار برای گرم نگهداشتن بدنش هنگام کار کردن در هوای سرد با حلبی روغن+ ویدیو/ همه با هم هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (23 نظر)
منتخب روز   
پایتخت 7 مهمان ویژه نوروز رمضانی 1404/ رکوردزنی پایتخت بدون بهتاش و ارسطو با روح بابا پنجعلی ریمیکس خوانندگی زیبای مانی رهنما با صدای دلنشین همسرش صبا راد به بهانه شب یلدای 1403 /حافظ خوانی صبا راد ارزش هزار بار دیدن رو داره +فیلم کیک شکلاتی مخصوص روز مادر/ طرز تهیه کیک شکلاتی با گاناش با بافتی نرم و طعم بی نشیر به بهانه روز مادر نگاهی می‌اندازیم به تصویر خواننده‌های محبوب کشورمان در کنار مادرانشان/ از همایون شجریان و محسن چاووشی گرفته تا بهنام بانی و رضا صادقی شعر خوانی ترکی در وصف حضرت فاطمه زهرا (س) در حضور مقام معظم رهبری +ویدئو (ویدئو)عاشقانه‌های ناب دخترانه نعیمه نظام‌دوست برای مادر مهربانش به مناسبت روز مادر/ زحمت‌کش بی‌مزد، قربون اون دستای پینه‌بستت که همیشه رو به آسمونه بدترین پرسپولیس تاریخ ؛ پرسپولیس در مسیر سقوط؟/ از صدر تا قعر؛ کابوس قرمزها در زمستان با گاریدو ادامه دارد نگاه های معنادار دختر پزشکیان بعد از شنیدن جملات امروز پدرش: تصور می‌کنم اگر همسرم بود شاید فرزندانم بهتر تربیت می‌شدند+ویدیو (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / حمله وحشتناک شیرها به گاو بوفالو و گوساله‌اش/ تیکه پارشون کردن! (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / مادرانه‌های روباه برای توله‌هایش با دزدی جانانه بوقلمون ومرغ از مزرعه همسایه فیلم «70 سی» بهرام افشاری یا شوخی با موادمخدر در «صبحانه با زرافه ها» سروش صحت؟با زرافه‌ ها صبحانه نخورید!/ هوتن شکیبا، پژمان جمشیدی و الهه حصاری در جدیدترین آثار سینمایی مسعود پزشکیان در روز زن: اگر من با بچه‌های خودم توانسته‌ام اینجا باشم به خاطر همسرم بوده+ویدیو