ساعدنیوز
درباره ما
ساعدنیوز
ساعدنیوز

اگر کودک شما دست و پاچلفتیه اگر این 6 نکته رو رعایت نکنید ضربه بزرگی به آیند او می زنید

  سه شنبه، 11 دی 1403 ID  کد خبر 428594
اگر کودک شما دست و پاچلفتیه اگر این 6 نکته رو رعایت نکنید ضربه بزرگی به آیند او می زنید
ساعدنیوز: اگر احساس می‌کنید کودکان‌تان از پس کارهای شخصی‌شان برنمی‌آیند، استقلال لازم را ندارند، از اعتماد به‌ نفس کافی برخودار نیستند و اصطلاحا آنها را کودکانی بی‌دست و پا می‌دانید، حتما این گزارش را بخوانید.

به گزارش سرویس مجله خانواده ساعدنیوز، بسیاری از والدین با اینکه تمام تلاش خود را کرده‌اند تا مهارت‌های مختلف را به کودکانشان بیاموزند اما باز هم از وابستگی و اصطلاحا بی‌دست و پا بودن فرزندان خود شکایت دارند و معتقدند که فلان پدر و مادر با اینکه فلان کارها را در قبال فرزندشان انجام نمی‌دهند اما کودکان توانمند و مستقل‌تری دارند! موضوعی که گرچه بخشی از آن می‌تواند به سبب توانمندی‌های ذاتی و ژنتیکی باشد اما بخش مهمی از آن نیز اکتسابی است و در واقع خیلی اوقات، تمام‌وکمال بودن والدین منجر به ناتوانی کودکان در انجام کارهای معمول و روزمره می‌شود؛ چه بساکه روانشناسان حوزه کودک نیز همواره به والدین توصیه می‌کنند، پدر و مادری کافی باشید نه کامل! در این گزارش به شما می‌گوییم که چرا کودکتان مهارت‌های فردی لازم را ندارد و برای اصلاح این شرایط چه اقداماتی باید انجام دهید.

والدینی عجول نباشید

معمولا پدر و مادرهای عجول، بیش از دیگر والدین با چالش‌هایی در قبال کودکان خود مواجه هستند. این والدین علاوه بر اینکه منجر به استرس و خشم کودکانشان می‌شوند، به‌طور ناخواسته بخش زیادی از کارهای کودک خود را به عهده می‌گیرند و همین نیز کودک را به سمت وابستگی هرچه بیشتر به والدین سوق می‌دهد. رها مهابادی مربی تربیت کودک می‌گوید: «بسیاری از رفتارها و عادت‌های کودکان ما ریشه در رفتار والدین دارد؛ مثلا همین عجول بودن والدین باعث پیامدهای مختلفی می‌شود. یک والدین خوب باید بدانند که کودکشان به لحاظ توانایی‌های جسمی و مغزی نمی‌تواند پا به پای آن‌ها پیش روند، بنابراین نباید آن‌ها را تحت‌فشار گذاشته و یا خودشان برای انجام کارهای شخصی کودک وارد عمل شوند، زیرا این کار به رشد مهارت‌های کودک آسیب می‌زند. توصیه ما این است که والدین همه کارها را به دقیقه نود موکول نکنند، مثلا اگر قصد بیرون رفتن دارند از نیم ساعت قبل لباس‌های کودک را در اختیارش گذاشته و زمان دهند تا خود او به تنهایی حاضر شود و کفش‌هایش را بپوشد؛ یا مثلا برای کودکی که نمی‌تواند بدون کمک والدین غذا بخورد، زمان بیشتری درنظر گرفته و اجازه دهند کودکشان غذاخوردن را بدون وابستگی بیاموزد.»

دست از کنترل‌گری و کمال‌گرایی بردارید

این درست که والدین برای تربیت و مراقبت از فرزندانشان باید دقت‌نظر زیادی روی اعمال و رفتار آن‌ها داشته باشند، اما این دقت‌نظر نباید به سمت کنترل‌گری و کمال‌گرایی رفته و کودکان را دچار آسیب کند. مهابادی می‌گوید: «وقتی والدین همه کارها و رفتارهای کودک مثل بازی‌کردن، انجام تکالیف، پوشیدن لباس، خوردن غذا، شستن دست‌ها و… را بیش از حد کنترل کرده، در کارهایشان مداخله می‌کنند و به او تذکر دهند تا کودک، آن کار را به بهترین نحوممکن انجام دهد، درنتیجه یا کودک را به سمت لجبازی سوق می‌دهند و یا اینکه او را از انجام کارهای شخصی ناامید کرده و با گرفتن استقلال کودک، باعث می‌شوند او دیگر توانایی‌های خود را باور نداشته و به کودکی ناتوان با وابستگی محض تبدیل شود.»

به جای کودک تصمیم نگیرید

طبیعی است که بخواهید بهترین لباس را برای کودک خود بخرید، بهترین غذاها را برای او تهیه کنید و…، اما این دلیل نمی‌شود که همیشه نظرات خود را به کودکانتان تحمیل کرده و به او حق انتخاب ندهید، زیرا با چنین کاری عملا مانع از رشد مهارت تصمیم‌گیری در کودک می‌شوید که این مساله می‌تواند او را در انتخاب‌هایش حتی در آینده نیز با چالش‌هایی مواجه کرده و اعتمادبه‌نفس را از او سلب کند. این کارشناس حوزه کودک توضیح می‌دهد: «انسان‌ها با تصمیمات درست است که می‌توانند آینده خود را بسازند، اما برخی والدین آنقدر در دوران کودکی و نوجوانی فرزندانشان به جای آن‌ها تصمیم گرفته‌اند که بچه‌ها دیگر بدون والدین قادر به انتخاب درست نیستند و یا در انتخاب‌هایشان به قدری دچار تردید می‌شوند که نتیجه خوبی برایشان رقم نمی‌خورد، بنابراین والدین باید هوشمندانه شرایط تصمیم گیری را برای بچه‌ها مهیا کنند. مثلا چند مدل غذا، لباس یا بازی را پیش روی کودک قرار داده و از او بخواهند که از بین آن‌ها، یکی را انتخاب کند. قطعا این کار حس اعتمادبه‌نفس و مهارت تصمیم‌گیری را در کودکان تقویت کرده و از آن‌ها بچه‌هایی قوی و جسور می‌سازد.»

دست و پای کودک نباشید

اگر می‌خواهید کودکی تنبل و بی‌دست و پا تربیت نکنید، ابدا دست و پای او نباشید و با انجام تمام کارهایش، او را به وابسته‌ای محض تبدیل نکنید. مهابادی در توضیح این مورد می‌گوید: «مثلا اگر برای کودک، آب و خوراکی می‌آورید، آن را کمی دورتر از کودک بگذارید تا خودش برای برداشتن و خوردن آن بلند شود.کودک با این کار می‌فهمد که خود او مسئول انجام بخشی از کارهاست و همه چیز بدون زحمت برایش مهیا نمی‌شود، ضمن اینکه مهارت‌هایی چون غذاخوردن را هم می‌آموزد. یا مثلا اگر کودکی در نیمه‌شب نیاز به سرویس بهداشتی دارد، اصلا او را در آغوشتان به دستشویی نبرید و به جای این کار، با مراقبت و حمایت کامل، او را با پاهای خودش به سرویس برسانید تا کودکتان استقلالش را پیدا کند.»

حمایت افراطی را کنار بگذارید

برخی پدر و مادرها به‌قدری در نقش حامی ظاهر می‌شوند که کودکشان نحوه مواجهه با مشکلات و دفاع از خود را نمی‌آموزد، بنابراین لازم است که والدین گاهی یک قدم عقب بایستند و از دور فرزندانشان را حمایت کنند تا کودک روی پای خودش بایستد. مربی تربیت کودک توضیح می‌دهد: «اگر قرار باشد والدین در هر بحث و اختلافی ساده‌ای میان کودکان وارد شده و پادرمیانی کنند، کودک نه‌تنها مهارت برقراری ارتباط با دیگران و حل مشکل را نمی‌آموزد، بلکه در هنگام غیاب پدر و مادر نمی‌تواند با مشکلات مواجه شده و یا از خودش دفاع کند، بنابراین به‌جای حمایت‌های مداوم، باید با داستان و نمایش، مهارت‌های مواجهه با مشکلات مختلف، حل مساله و دفاع از خود را به کودک بیاموزیم.»

کودک زمین‌خورده را بلند نکنید!

اغلب والدین به محض زمین‌خوردن کودک حتی وقتی کودک دچار مشکلی نشده، شتاب‌زده به سمت او دویده و کودک را از زمین بلند می‌کنند که گرچه یک این واکنش غریزی است اما نباید به این شکل اتفاق بیفتد. مهابادی برای تربیت کودکانی محکم و قوی، راهکار دیگری دارد: «اگر کودک به شدت زمین نخورده، والدین باید با حفظ آرامش خود را به کودک رسانده، با او همدردی کرده و ضمن آنکه می‌گویند حال او را درک می‌کنند، از کودک بخواهند به آرامی از جایش بلند شود و سپس او را نوازش کنند. به واقع این واکنش ضمن حمایت و همدلی با کودک، به او یاد می‌دهد که چطور روی پای خود ایستاده و به کودکی قوی تبدیل شود. این مدل رفتاری در هنگام مواجهه با شکست‌های کودک هم صدق می‌کند و والدین ضمن همدردی باید به کودک خود فرصت دهند تا با آن‌ها روبه رو شده و شکست را بپذیرد.»

شاید فکر کنید مجموع این رفتارها شما را از نقش والدینی تمام‌وکمال خارج می کند و حتی ممکن است از سوی برخی ها مورد انتقاد قرار بگیرید اما همانطور که در ابتدا هم گفتیم برای تربیت فرزندانی مستقل و توانمند به جای والدینی کامل باید والدینی کافی بود.


برای مشاهده سایر مطالب سبک خانواده ساعدنیوز با سرویس مجله خانواده ساعدنیوز همراه باشید.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
آیا دعوت‌نشدن علی دایی از پیش طراحی شده بود؟ / کریم باقری به علی دایی پشت نکرد؛ عدم حضور به نشانه اعتراض (2 نظر) شهردار این شهر شمالی دستگیر شد / ماجرا چیست؟ (1 نظر) دادستان کل کشور: بدحجابی جمع خواهد شد / رفع فیلترینگ با شرط و شروط انجام شده (1 نظر) تصاویر غم‌انگیز از بغض و اشک جمیله علم‌الهدی برای همسرش سیدابراهیم رئیسی (1 نظر) حمله تند مایلی‌کهن به دایی: از انتقاد به پول‌پرستی تا کنایه به شخصیت و رفتار (1 نظر) جدیدترین ادعا از اولین خوش خدمتی جولانی به اسرائیل؛ تبدیل ساختمان سفارت ایران در سوریه به سفارت اسرائیل+ویدیو (1 نظر) عکس روز | از ورود همسر ارسطوی پایتخت به دنیای بازیگری تا حضور رضا قوچان نژاد و همسرش در کنسرتی در ایران (1 نظر) پوستر جدید سایت رهبری چشم‌ها را به خود جلب کرد؛ ادا کردن حق مطلب با این لقب برای سردار سلیمانی +عکس (1 نظر) (ویدئو) بابک زنجانی مفسد اقتصادی معروف کجاست؟ (1 نظر) شوک در اسرائیل: نتانیاهو به دام سرطان افتاد! (1 نظر) دختر صدام حسین در رویای بازگشت به عرصه قدرت در عراق؟! (1 نظر) (عکس) سید مجید حسینی فعال سیاسی نزدیک به قالیباف در شورای عالی رفاه به ریاست پزشکیان (1 نظر) نفرین و دعاهای معکوس مردم اسرائیل بدرقه راه نتانیاهو در بیمارستان؛ یک ملت در انتظار معجزه منفی!+عکس (1 نظر) انتصاب  سرپرست هیات تکواندو شهرستان تبریز (1 نظر) کشف 15 سطل اعضا بدن انسان در یک باغ پسته انار شوک بزرگی وارد کرد / ماجرا چه بود؟ (1 نظر)
تیتر امروز   
دلار 90 هزار تومانی در راه است؟
خبرهای مهم آموزش و پرورش؛ از ترمیم معدل تا یک تصمیم سرنوشت‌ساز برای استعدادهای برتر!
افشاگری زهرا امام‌جمعه؛ پشت پرده بی‌مهری به پژوهشگران زن ایرانی و پیشنهادهای وسوسه‌انگیز عربستان برای جذب نخبگان
مشاور روحانی: رمز پیروزی‌های منطقه‌ای، روابط شیخ - سید بود!
ویدیو | انقلابی در آموزش؛ ماجراجویی با رالف خرابکار و تسلط بر زبان انگلیسی
ویدئو| دکلمه‌ی غزل شاهکار شهریار با صدای دلنشین خودش، سفری به عمیق‌ترین زوایای عشق و عرفان
خودروی ایلان ماسک آتش گرفت؛ چه بلایی سر او آمد؟
پشت پرده تصمیم مهم و خطرناک بایدن درباره ایران!
این تست مشخص می‌کند که آیا شما خاص هستید یا نه؟!
چرا این عکس خاص عادل فردوسی‌پور با شاگردانش فضای مجازی را ترکانده؟
بازرسی غیرمعمول هواپیمای ایرانی در لبنان / ماجرا چیست؟
ویدیو | با این اشتباهات مجید دلبندم برای هزارمین بار تن فردوسی توی گور لرزید😂😂 / واکنش غیرمنتظره حمید لولایی همه رو شوکه کرد!
ویدیو | پروین اعتصامی صدای بی‌صدای زنان؛ شاعری که با اشعار خود، کلیشه‌های جامعه مردسالاری را از بین برد!
ویدیو | تلاش‌های بی‌وقفه ارسطو پایتخت برای انگلیسی یاد گرفتن محسن تنابنده / آخه به زنه میخوای بگی پا بذاره روی چشمت؟
ویدئو| حیران ماندن احسان علیخانی از ضریب هوشی انیشتینی بهنوش بختیاری/ قیافه‌ی گلوریا و نعیمه نظام‌دوست دیدن داره!
منتخب روز   
بهرام رادان؛ تمام حکومتهایی که سر کار آمدند سعی در تخریب قبلی داشتند، تاریخ بسیار بی رحم است! سیس ورزشکاری نگار جواهریان و دخترش نور دخت در کوهنوردی+عکس/ماجراجویی مادر و دختری... از پرده سینما تا مجمع عمومی حزب موتلفه؛ حسام نواب صفوی کجای ماجراست؟+عکس شب آرزوها و سنت‌های خاص ایرانی‎‌ها/ از "بخت گشایی" در کاشان تا "بو دَر کردن" در یزد آلبوم اکران روز: استایل شیک پارسا پیروزفر، سارا بهرامی، بانیپال شومون، ندا جبرائیلی، پوریا رحیمی در اکران مردمی فیلم «علت مرگ نامعلوم» لحظات ناب عایشه‌گل جوشکون از سال گذشته در سال 2025/ از سلفی با هنرمند معروف ایرانی تا تزئینات کریسمی خونه زندگیش در کنار شوهرجان (ویدئو) مستند حیات وحش/ اگه دلشو نداری نبین/ مار موذی که جوجه بی‌پناه رو یه لقمه چپش کرد 😔 (ویدئو) مستند حیات وحش/وقتی بخت باهات یار نباشه/ فقط ببین چجوری پلنگ و تمساح گورخر رو تیکه پاره کردن! بغض مهران مدیری با اشعار عاشقانه و ناب "نیما یوشیج" اشک به چشمانتان می آورد / خشک آمد کشتگاه من... (ویدئو) رامبد جوان خواستار تکثیر سام درخشانی برای شهرستان‌ها شد! غذای پیشنهادی امروز/ طرز تهیه فوری بورک مرغ ترکیه‌ای لذیذ و با بافتی ترد (ویدئو) مستند حیات وحش/ درگیری نفسگیر پیتون طلایی و تمساح/ گوشت هم را میخورند استخوان هم را دور نمیندازند!