آیا اومیکرون پایان همه‌گیری کرونا را سرعت می‌بخشد؟

  شنبه، 02 بهمن 1400 ID  کد خبر 189030
آیا اومیکرون پایان همه‌گیری کرونا را سرعت می‌بخشد؟
ساعد نیوز: وقتی که در ماه نوامبر سال گذشته، سویه جدیدی از ویروس کرونا در آفریقای جنوبی مشاهده شد، جهان با این وحشت رو به رو گردید که احتمالا کابوس بیماری کووید همچنان ادامه دارد و این همه‌گیری به شکلی هولناک‌تر تغییر خواهد کرد.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از یورونیوز، با این حال پس از دو ماه و با گسترش اومیکرون در سطح جهان، قضاوت ها در خصوص اثرگذاری این سویه تغییر کرده و حتی برخی این گمانه را مطرح کرده اند که شاید اومیکرون پایان همه گیری مرگبار کووید-۱۹ را رقم بزند.

سی ان ان در گزارشی به این موضوع پرداخته و از قول سایمون ویلیامز، محقق بیماری های عفونی در دانشگاه سوانسی می نویسد: «سطوح نگرانی در مورد اومیکرون نسبت به گونه های قبلی کمتر است و همین مسئله از نظر روانی هم تاثیر بزرگ و شگرفی در این روند گذاشته است.»

ویلیامز در ادامه می گوید: «کاهش علائم اومیکرون در مقایسه با گونه های قبلی به آرامش ذهنی مردم کمک بسیاری کرده است.»

همین رویه باعث شده تا برخی از متخصصان با خوش بینی از محتمل بودن پایان همه گیری خبر دهند.

دیوید هیمن، اپیدمیولوژی بیماری های عفونی در دانشکده بهداشت لندن یکی از این افراد است که در این خصوص می گوید: «به نظر من این بیماری در حال بومی شدن است، به این معنا که بیماری اگرچه همچنان غالب است اما شدت آن کمتر و مدیریت آن آسان تر می شود. بومی شدن نیز برای مدتی با ما خواهد ماند. این باعث می شود که ویروس به یک بیماری نه چندان خطرناک تبدیل شود که افراد در طول سال با آن رو به رو می شوند و بدون مشکل خاصی بر آن غلبه می کنند.»

با این حال کارشناسان و پژوهشگران می گویند که کووید-۱۹ نسخه های جهش یافته متفاوت و بسیاری داشته که باعث شگفتی آنان شده است. از آن جمله می توان به سویه دلتا اشاره کرد که باعث مرگ و میر بسیار بالایی در سطح جهان شد و مشکلات فراوانی را برای نظام های بهداشتی در سراسر دنیا ایجاد کرد.

بر همین اساس برخی از کارشناسان معتقدند همانطور که دلتا چنین اثری بر فرآیند مبارزه با کووید-۱۹ بر جا گذاشت، سویه بعد از اومیکرون هم می تواند به یک چالش جدی در این مسیر بدل شود.

این انگاره به ویژه از آنجا نشات می گیرد که نرخ واکسیناسیون در بسیاری از کشورها هنوز بسیار پایین است و این مسئله می تواند به ویروس فضای بیشتری برای جهش های تازه تر بدهد.

با این حال این نخستین بار است که از زمان شیوع بیماری کووید-۱۹ در اوایل سال ۲۰۲۰ برخی از اپیدمیولوژیست ها مایلند این چشم انداز را مطرح کنند که ویروس کرونا ممکن است به وضعیتی قابل کنترل تبدیل شود و دیگر شاهد اثرات مرگبار این بیماری در سطح دنیا نباشیم.

سوالی که دانشمندان و مردم در طول سال ۲۰۲۲ با آن دست و پنجه نرم خواهند کرد این است که چه زمانی همه گیری یا Pandemic به مرحله بومی یا همان Endemic تبدیل خواهد شد. در مرحله بومی، بیماری دیگر قادر نیست بر تعداد بسیار زیادی از مردم تاثیر بگذارد و زندگی جوامع مختل نمی شود.

مارک ولهاوس، استاد بیماری های عفونی در دانشگاه ادینبورگ معتقد است که نباید انتظار داشت که کووید به صورت کامل از زندگی ما رخت برچیند و ناپدید شود. بلکه همچون برخی دیگر از بیماری هایی که افراد چندین بار در کودکی به آن مبتلا می شوند، ایمنی لازم در بدن آنها ایجاد خواهد شد.

اگر چه مقایسه همه گیری های پیشین در طول تاریخ با کووید-۱۹ نمی تواند دقیق باشد اما شواهدی که از گذشته در این خصوص وجود دارد کمک زیادی به کارشناسان در خصوص ترسیم فضایی از آینده در تقابل بشر با ویروس کرونا می کند.

بسیاری از متخصصان انتظار دارند که به مرور کووید-۱۹ به یک بیماری مشابه آنفولانزاهایی که افراد هر سال به آن مبتلا می شوند تبدیل شود و دیگر خبری از مرگ و میرهای پرشمار بیماران در چهارگوشه جهان نباشد.

ولهاوس می گوید تاریخ عفونت ها نشان می دهد که کووید-۱۹ به پنجمین عفونتی تبدیل می شود که به مرور زمان بومی خواهد شد. او در ادامه می گوید: «تخمین زده می شود که شیوع آنفولانزا در بین سالهای ۱۸۸۹ تا ۱۸۹۰ حدود یک میلیون نفر را در سراسر جهان به کام مرگ کشاند. ویروسی که در آن زمان تحت عنوان آنفولانزای روسی شناخته می شد و مردم در ابتدا آن را یک ویروس آنفولانزای معمولی تصور کردند.»

این متخصص بیماری های عفونی در ادامه می گوید: «آنفولانزای اسپانیایی که در سال ۱۹۱۸ میلادی بطور وحشتناکی در جهان شیوع پیدا کرد یکی دیگر از این نمونه هاست. ویروسی که امروزه افراد بدون مشکل خاصی موجی از آن را دریافت می کنند و خبری از مرگ و میرهای گسترده در سطح جهان نیست.»

کارشناسان به صورت کلی در این موضوع هم نظرند که اومیکرون، کووید-۱۹ را به مرحله بومی شدن بیماری نزدیک تر می کند. اما در عین حال یک تردید جدی وجود دارد و آن این است این فرآیند رسیدن به مرحله بومی شدن، چقدر سریع صورت خواهد گرفت.

در عین حال، همین حالا هم برخی از کشورها به نوعی رفتار می کنند که گویی همه گیری به یک بیماری بومی تبدیل شده است. در این رابطه می توان به کشورهای منطقه اسکاندیناوی و به ویژه دانمارک اشاره کرد، جایی که مقامات تقریبا تمام محدودیت های دوران مبارزه با بیماری کووید-۱۹ را کنار گذاشته اند.

در بریتانیا نیز با وجود آمار بالای ابتلا به سویه اومیکرون، همچنان از محدودیت های جدی خبری نیست. البته مسائل سیاسی مانند رسوایی برگزاری مهمانی در دفتر نخست وزیری این کشور هم باعث شده تا مردم اعتماد کمتری به سیستم برای مبارزه با کرونا داشته باشند و دولت هم چندان به دنبال اجرای محدودیت ها نباشد.

در فرانسه هم دولت با کاهش محدودیت ها اعلام کرده که به زودی برخی کمک ها به مردم و به ویژه به گروه هایی که بر اثر همه گیری کسب و کارشان آسیب دیده بود، متوقف می کند.

چنین رویکردهایی یک پیام آشکار به جهان صادر می کند که گویی همه گیری در حال پایان است و کشورهای جهان با اطمینان خاطر از پایان محدودیت ها سخن می گویند. اما این رویکرد نگرانی متخصصان را به صفر نمی رساند، چرا که از نظر آنها پایان همه گیری تنها زمانی است که در سراسر دنیا به پایان برسد.

سیمون ویلیامز در این خصوص می گوید: «طبق تعریف، یک بیماری همه گیر تمام نمی شود مگر زمانی که در کل دنیا به پایان برسد؛ برای همه و در همه جا، نه فقط در چند کشور جهان اولی و ثروتمند.»

ویلیامز در ادامه می گوید: «در حال حاضر باید توجه فزاینده ای بر فرآیند تامین واکسن کافی برای کشورهای فقیر و با درآمد کم صورت گیرد. چرا که تا زمانی که ویروس در کشورهای دیگر به شکل فعالی حضور داشته باشد، می توان نگران بود که جهشی تازه و خطرناک تر به وجود آید.»

پوشش واکسیناسیون در بسیاری از مناطق فقیرتر جهان به ویژه در اروپای شرقی، آسیای مرکزی و بخش های وسیعی از قاره آفریقا کمتر است و این مکان ها را در معرض انوع جدید و نگران کننده تر ویروس کرونا قرار داده است.

همین نگرانی یک پرسش جدی پیرامون مسئله اصلی ایجاد می کند که آیا واقعا اومیکرون پایان همه گیری را تسریع خواهد کرد یا خیر؟

ولهاوس در این خصوص می گوید: «سیستم های بهداشتی در سراسر جهان باید از خطرات بیماری کووید آگاه باشند. جهان تغییر کرده است و یا پاتوژن انسانی جدید به وجود آمده است. ما می دانیم که کووید قرار نیست از بین برود یا محو شود. ما قرار است با این بیماری زندگی کنیم و این یافته جدیدی نیست. از همان ابتدا و در فوریه ۲۰۲۰ نیز این را می دانستیم. چیزی که ما نمی دانستیم و البته هنوز هم نمی دانیم این است که آینده این بیماری چگونه خواهد بود.»


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
(فیلم) اشاره معنادار رهبر انقلاب به مسعود پزشکیان برای ایستادن در کنارش هنگام اقامه نماز بر پیکر اسماعیل هنیه (264 نظر) نگاهی به حال و هوای اتاق علی دایی در بیمارستان هنگام عیادت چهره های مشهور از شهریار ایران+عکس/ از خوش و بش همسر دایی با کی‌روش تا احوالپرسی فردوسی‌پور و عابدزاده (197 نظر) کاهو و نان، سهم آقازادگی فرزند رهبر معظم انقلاب از سفره غذا+عکس/ ساده زیستی ادامه دار و تمام نشدنی (152 نظر) نگاهی به ماشین لامبورگینی هوش پران مهران غفوریان که همه آرزوشو دارن/آقای کمدین سوار بر هواپیمای رویاهایش😍 (75 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز یک میوه فروش تهرانی برای کشاندن مشتری به مغازه حماسه آفرید/ به ایشون باید گفت فرشته زمینی+عکس (64 نظر) خلاقیت منحصربفرد قنّاد تبریزی در طراحی و پخت کیک برای "مَمَّد" ها حماسه آفرید+عکس/ مغز نیست که دنیای ایده ست😍 (60 نظر) (فیلم) شوخی جالب رهبر انقلاب با نوه شهیدی که با محاسن حضرت آقا بازی می‌کرد / هر کار دلت خواست با ما کردی ... (54 نظر) خلاقیت خنده دار مرد جنوبی با طراحی آفتابه اتوماتیک حماسه آفرید+ویدئو/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (52 نظر) تمرینات سخت و طاقت فرسای جعفر غفارنژاد رقیب مازندرانی هادی چوپان+فیلم/ رقابت تنگاتنگ غول بابلسری و گرگ پارسی (31 نظر) طرح خاص و منحصربفرد کیک تولد نبات دختر شاهرخ استخری؛ کیکی با دیزاین چهره کارتونی نبات و تزئینی چشم نواز با آبنبات های سبز رنگ +عکس (27 نظر) نگاهی به وسایل میز آرایش سانیا سالاری، ارغوان سریال دلدادگان در اتاقش؛ از سیگار و فندک تا کِرِم و انواع لوازم آرایش+عکس (21 نظر) (فیلم) تسلط جالب رهبر معظم انقلاب به زبان عربی هنگام گفتگو با پسر اسماعیل هنیه / بَلِّغوا تَعزیَتی ... (21 نظر) کیک تولد خاص و چند بعدی آیسان آقاخانی برای تولد آقا رضا گلزار با طرح ورزشی مورد علاقه اش / مبارکا باشه+عکس (19 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز یک کافی شاپ اصفهانی برای پاکبانان حماسه آفرید/ به شما باید گفت فرشته زمینی+عکس (17 نظر) نگاهی به خونه زندگی ساده و صمیمی رضا داوودنژاد ؛ از کیک هزار طبقه کنار همسر تا هفت سین و تِراس باصفا و دورهمی😍 (15 نظر)
تیتر امروز   
فال روزانه امروز چهارشنبه 17 مرداد ماه 1403
فال شمع روزانه امروز چهارشنبه 17 مرداد 1403
فال قهوه با نشان روز چهارشنبه 17 مرداد ماه 1403
فال حافظ با تفسیر چهارشنبه 17 مرداد 1403 + فیلم
فال ابجد روزانه چهارشنبه 17 مرداد 1403
فال انبیاء روزانه چهارشنبه 17 مرداد 1403
تغییر جنسیت پسر لیلا زارع بازیگر سریال ارمغان تاریکی/ تغییر چهره پسر خانوم بازیگر با ریش مردانه+عکس
از مدفوع نهنگ تا آب اژدر؛ غذاهای عجیب و حال بهم زنی که مردم در گذشته می‌خوردند!
ستاره سادات قطبی تصمیم به سقط جنینش گرفت! کاش بچم منو ببخشه😭+عکس
فرشته هاشمی، همسر اول رضا رویگری، کیان مختارنامه کیست؟+عکس
فوت و فن خانه‌داری؛ ترفندهای طلایی برای خشک شدن سریع و سه سوته انواع لواشک
توضیح قوه قضائیه درباره حکم شروین حاجی‌پور
طیب نیا و پورمحمدی می‌توانند گره معیشت مردم را باز کنند؟
(ویدیو) حیاط پر گل و سبزه خانه‌ی باصفای عمو‌پورنگ، داریوش فرضیایی/ چه مبلمان خوشرنگی! اصلا فکرشو میکردین عمو‌پورنگ اینقدر باسلیقه و مرتب باشه؟
(تصاویر) عجیبترین حیوانات واقعی و بامزه که شبیه نقاشی‌های کودکان هستند/فقط اون دلفین نهنگی پوزه کوتاه و قورباغه بارانی
منتخب روز   
شباهت معنادار و پُرمفهوم درب ورودی خانه رهبر معظم انقلاب و امام خمینی(ره)+عکس/ دری آهنی و کوچک با ساده ترین و بدون تجملات ترین حالت ممکن چهره غمزده و عرض تسلیت صمیمی جمشید هاشم پور به شهاب حسینی در مراسم تشییع پدر جوانش/ روحش شاد و یادش گرامی+عکس (فیلم) فیلمبرداری بی‌شرمانه رضا پهلوی از معاشقه دخترش لب دریا! 😳😳😳 / حاشا به غیرتت! احساسی ترین سکانس سریال عاشقانه جیران /ناصر الدین شاه: حکیم ازت میخوام ثمره این عشق رو نجات بدی قشنگترین سکانس سریال شهرزاد / فرهاد: عشق هر ناممکنی رو ممکن میکنه سکانسی فراموش نشدنی از سریال عاشقانه شهرزاد / وقتی شهرزاد و قباد برای اولین بار باهم تفاهم دارن (عکس) تصویری معنادار از تکیه رهبر انقلاب بر اسلحه هنگام سخنرانی / علی به وقت حماسه عصا به دست نمی‌گیرد ... سکانس پربازدید از سریال زخم کاری ؛ جواد عزتی و مهراوه شریفی رو در روی هم / مهراوه شریفی نیا: کِی دلت برا من تنگ میشه؟ میز عزای ساده و بدون تجملات پدر شهاب حسینی، قباد سریال شهرزاد+عکس/ روحش شاد و مسیرش پرنور شهاب حسینی: نارنگی رو باز میکنی می بینی 10 پَره طبیعت داره خودش میگه این میوه کام ده نفرو میتونه شیرین کنه+ویدئو جنجال شبانه ژیلا صادقی و نیما شعبان‌نژاد با رنگ و بوی المپیک (فیلم) اشاره معنادار رهبر انقلاب به مسعود پزشکیان برای ایستادن در کنارش هنگام اقامه نماز بر پیکر اسماعیل هنیه