عیب های قالی
اصیل نبودن طرح و نقش
گاهی فرش اصیل نیست یعنی نقشه آن بر اساس معیارهای خارجی و یا ناشناخته بافته شده است و از طرح های فرهنگی ، قومی ، طبیعت زندگی و آداب و رسوم الهام نگرفته است. هر چه فرش اصیل تر باشد درزمینه تجاری نیز ارزش بیشتری خواهد داشت در غیر این صورت اصیل نبودن آن جزء عیوب فرش شمرده خواهد شد.
بافت نامرغوب
گاهی ممکن است قالی از بافت مرغوبی برخوردار نباشد که به دلایل مختلفی چون معیوب بودن ابزار قالیبافی و یا متناسب نبودن خامه با رج نقشه می باشد. گاهی ممکن است در بافت و چله کشی دقت لازم و کافی به خرج داده نشده باشد و فرش کیفیت پایینی داشته باشد که عیب بزرگی به شمار می آید.
بالازدگی
بالازدگی یا به اصطلاح دراز شدن طول فرش به دلیل استفاده از مواد اولیه (خامه، تار و پود) نامناسب با رجشمار فرش مورد نیاز در هنگام بافت حاصل می شود گاهی ممکن است به علت عدم شناخت بافنده به مواد و اندازه های آن و یا عدم اطلاع کافی انباردار و یا حتی فروشنده مواد اولیه، موادی که در بافت قالی به کار می رود، متناسب با رجشمار فرش نباشد.
به هم خوردگی گل ها
به گل های قرینه نقش بسته بر فرش دقت کنید. دو گل مشابه که به صورت قرینه روی فرش بافته شده اند از نظر ظاهری و اندازه باید با یک دیگر کاملا مشابه باشند. یکی دیگر از عیوب فرش دستباف می تواند مشابه نبودن همین گل های قرینه باشد. در این شرایط معمولا گل ها از نظر ارتفاع یا عرض با یک دیگر تفاوت دارند.
این ایراد معمولا به دلیل حرفه ای نبودن بافنده رخ می دهد. در واقع وقتی سفتی گره های فرش، سفتی پود کوبیده شده به کمک دف و فاصله تارها از یک دیگر، یک نواخت نباشد؛ در نهایت باید منتظر این مشکل در فرش بافته شده باشید.
شمشیری شدن
در صورتی که قسمت ابتدای فرش به سمت پایین انحنا پیدا کند و حالت تیزی پیدا کند .
عدم استفاده از چوب مهار در دستگاه ترکی بافت و شل بودن قسمت ساده بافی فرش باعث می شود تا بر اثر ضربات دفه، کناره های فرش به سمت پائین انحنا پیدا کند و حالت شمشیری پیدا کند.
شانه داشتن (سرکجی)
در برخی از فرشها، اگر از طول آنها راتا بنمائیم و یک نیمه طولی را بر روی نیمه دیگر قرار دهیم، متوجه می شویم که طول یک نیمه فرش بیشتر از سمت دیگر آن می باشد این حالت را سرکجی فرش می گویند.
سره داشتن
اگر یک قطعه فرش که در تهیه مواد آن و همچنین نصب دار قالی و چله کشی و بافت آن دقت و مهارت کافی به عمل آمده باشد را روی سطح صافی بیاندازیم و قسمت بالای آن را روی قسمت پائین آن بیاندازیم (از قسمت طولی روی هم تا کنیم به صورتی که قسمت های عرضی روی هم بیافتد) و میزان کنیم، بایستی چهار گوشه فرش کاملاً روی هم منطبق و مساوی هم باشند اصطلاحاً به این فرش، فرش بدون سره گفته می شود. اما اگر قسمتی از بالا یا پائین فرش بلندتر و یا کوتاه تر از سر دیگر باشد، می گویند فرش مذکور سره دارد.