یاسر ارشادمنش کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با ساعدنیوز در خصوص آینده مذاکرات وین موسوم به "مذاکرات احیای برجام" باتوجه به پیشنهادات ایران به طرف مقابل و لزوم واقع گرایی آمریکایی در مقطع فعلی، اظهارداشت: به اعتقاد من طرف غربی مصلحت را جایگزین واقع بینی نموده، اروپایی ها به خوبی می دانند که ترامپ مسبب این شرایط است و با فرار به جلو سعی دارند به نوعی توپ را در زمین ایران بیاندازند و نزد افکار عمومی ایران را متهم به عدم همکاری در مورد برجام کنند.
وی گفت: حداقل پیشنهاد ایران این است که با توجه به متعهد بودن ایران آنها نیز به آن برجامی که امضا کرده بودند بازگردند.
این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه غربی ها تا مجبور نباشند تن به برد برد نخواهد داد، افزود: جنگ روسیه با اکراین و بحران انرژی پیش آمده در غرب و اعتراف جوزف بورل در مقاله خود در فاینشنال تایمز که فشار حداکثری علیه ایران شکست خورده است نشان میدهد که غرب در وضعیت چندان مناسبی نیست.
ارشادمنش تصریح کرد: ایران نیز تقریبا به شرایط ثبات رسیده است و موفق شده با تحریم های آمریکا کنار بیاید.
وی ادامه داد: در موضوع هسته ای غربی ها گمان داشتند با فشار حداکثری می توانند ایران را وادار به تحمیل شرایط مقبول خود نمایند و برای نیل به این هدف مجموعه ای از ایرادات و اتهامات را با انگیزه ممانعت از دستیابی به پیشبرد اهداف ایران وارد آوردند.
این کارشناس مسائل بین الملل بیان کرد: اما در موضوع هسته ای مانند اقتصادی با شکست مواجه شده اند تصمیم قاطع ایران در مورد دوربین های نظارتی باعث شد لحن آنها علیه ایران کاملا دگرگون شود.
ارشادمنش اظهارکرد: امروز شاهدیم که دوربین های نظارتی برجامی به عنوان ابزاری که آنها می پنداشتند همیشه در اختیارشان است از دسترس خارج شده و حتی میتوان گفت در داخل جامعه ایران هم موافقان غنی سازی اورانیوم با توان بالا هم به طور قابل ملاحظه ای افزایش پیدا کرده است.
وی افزود: در مجموع در مورد برجام باید گفت اشتباه آمریکا را نباید ایران جبران کند و هزینه خروج ترامپ مترتب طرف غربی خواهد بود.
این کارشناس مسائل بین الملل گفت: شرایط ایران نسبت به قبل بسیار تغییر کرده است. موضوع هسته ای ایران دیگر موضوع اول وزیر و وزارت امور خارجه نیست، مضاف بر اینکه ایران از لحاظ بازدارندگی نظامی هم رشد بالایی داشته که این موضوع را به خوبی غربی ها درک کرده و آگاهند.
ارشادمنش تصریح کرد: لذا ایران دلیلی نمی بیند که شتاب زده و مغایر منافع خود به برجام دیگری تن دهد آن هم با توجه به تجربه گذشته خروج ترامپ و عدم تضمین آقای بایدن مبنی بر دایمی بودن قراداد جدید.
وی بیان کرد: بنابراین ایران با فراغ بال کافی و بدون محدودیت می تواند به غنی سازی اورانیوم با غنای بالا و به هر اندازه که نیاز دارد بپردازد، موشک ها و پهپاد های بومی جدید بسازد، تحریم ها را دور بزند و از غرب دور شود و به شرق نزدیک تر شود.
این کارشناس مسائل بین الملل تاکید کرد: این چرخش رویکرد ایران برای غرب در شرایط بحران کنونی اکراین، سخت و ناگوار است و این موضوع را میتوان به عنوان نمونه در پیوستن ایران به سازمان همکاری های شانگهای، سند همکاری های ۲۵ ساله با چین و برنامه جامع همکاری ها با روسیه مشاهده کرد.
ارشادمنش با بیان اینکه زمان به نفع ایران در حال گذر است تا طرف غربی، افزود: حاصل رویکرد سیاست خارجی ایران که گفتگو محور است می تواند منجر به لغو موثر و قابل راستی آزمایی همه تحریم های برجامی و پس از آن باشد.
وی ادامه داد: میدانیم که ایران این ضمانت ها را از غرب و آمریکا طلب نموده و اینکه برجام دوباره و براحتی نقض نخواهد شد و از آن سو استفاده نخواهد شد.
این کارشناس مسائل بین الملل در پایان خاطرنشان کرد: اینکه امروز نفت ایران در بازارهای جهانی به فروش می رسد و باتوجه به افزایش قیمت آن، منفعت بیشتری حاصل می گردد و همچنین آنکه به واسطه حمایت های بین المللی روسیه و چین دیگر ایران ابایی از اینکه پرونده هسته ای آن را به شورای امنیت بکشانند، ندارد نشان از تغییر وضعیت ایران نسبت به گذشته دارد.