Adobe Photoshop Lightroom یکی از نرم افزارهای نسبتا جدید و پرکاربرد برای عکاسان است. در واقع نرم افزاری است که باعث سردرگمی در میان عکاسان شده است. چرا که این نرم افزار که نام فتوشاپ را نیز در اسم خود دارد، آیا همان قابلیت های فتوشاپ را داراست. یا اینکه چه برتری می تواند نسبت به فتوشاپ داشته باشد. این برنامه ترکیبی از امکانات مدیریت و دسته بندی برنامه Adobe Bridge و پلاگین ویرایشگر فایل های خام فتوشاپ یا همان Adobe Camera RAW است. ترکیب امکانات این دو برنامه باهم باعث پیدایش برنامه ای شده است که هم امکان دسته بندی، مدیریت و نمایش عکس ها را فراهم کرده است و هم دسترسی ویرایش و پردازش فایل خام و خروجی گرفتن از آن را در اختیار کاربر گذاشته است.
لایت روم یکی دیگر از نرم افزارهای قدرمتند و محبوب شرکت ادوبی است که با وجود سن کم حضور، به دلیل امکانات قوی که دارد باعث شده است که بسیاری از عکاسان این نرم افزار را برای ویرایش عکس های خود ترجیح دهند. جالب است بدانید علاوه بر داشتن امکانات قوی، این نرم افزار آنقدر ساده طزاحی شده است که تقریبا هر عکاسی فارق از حرفه ای و آماتور، به راحتی می توانند از آن استفاده کنند و آن را یاد بگیرند. به همین دلیل ممکن است از بسیاری از آموزشگاه ها و مدرسین شنیده باشید که در زمان کوتاهی این نرم افزار کاربردی را خواهید آموخت و می توانید به خوبی از امکانات آن بهره ببرید.
چرا باید از نرم افزار لایتروم Lightroom استفاده کنیم؟
سعی میکنم جز به جز تجربیاتی که طی سالها از کار با عکس به همراه نرم افزار لایتروم Lightroom بدست آمده را در اختیار شما قرار دهیم. نرم افزار لایتروم Lightroom قابلیت های فراوانی دارد مانند :
- امکان مرور عکس ها در سیستم
- اعمال وایت بالانس و مشکلاتی که بابت آن در زمان عکاسی رخ داده
- رفع مشکلاتی مانند Over Exposure و Under Exposure در نور عکس
- کنترل کامل چهار مولفه مهم نور مانند روشنایی یا های لایت، سایه، سفیدی، سیاهی که در هر عکسی موجب ایجاد خلاقیت هستند
- نظارت کامل برای درخشنگی و شفافیت یا شسته بودن پیکسل ها در جزئیات با دستوراتی مانند Texture, Clarity
- کاهش میزان غبار با دستور Dehaze
- مجهز شده به منحنی کنترل تون ها در 4 مولفه ی اصلی نور و سه کانال رنگی اصلی قرمز، آبی، سبز
- بخش خیلی خیلی جذابی که وظیفه ی کالورگردینگ عکس را برعهده دارد یعنی بخش های Hue , Saturation , Luminance که شیفته ی آن خواهید شد
- بخش شارپ یا درخشندگی پیکسل ها که روی اغلب عکس ها اجرا میشود و موجب تداعی تازگی تصویر است
- بخش کاهش نویز که همیشه برای یک عکاس راهکاری مناسب جهت رهایی از پیکسل های ناخواسته از آیزو و مشکلات نور شدید با فقدان نور کم است
- ویژگی رفع مشکلات و خطاهایی که بر اثر اشتباه لنزها روی سنسور ثبت میشوند، رنگهایی که همچنان سازندگان دوربین ها در تلاش برای رفع آنها در دوربین خود میباشند
- بخش کادربندی یا خیلی فراتر از کادربندی که توسط آن میتوانیم انواع چرخش ها، ایجاد زاویه ها، معکوس نمودن ها و... مگه فتوشاپه؟ نه نیست اما این قابلیت های خیلی مهم در لایتروم قرار داده شده
- توانایی بالا در ایجاد حاشیه های سینمایی تمام اطراف عکس که موجب تمرکز بیشتر مخاطب بر نقاط مورد نظر عکاس میشوند
- قدرت ایجاد دانه های سفید و رنگی که جهت شبیه سازی نویز در عکس بوجود آمده اند
- بخش کالیبره نمودن سه رنگ اصلی به همراه تعیین غلظت و نوع رنگ میباشد و...
من عکاسم آیا باید نرم افزار لایتروم Lightroom یاد بگیرم؟
متاسفانه بسیاری افراد به محض اینکه نام نرم افزاری را میشنوند و کسی تعریف آنرا میدهد به سراغش رفته و با دستکاری نمودن تنظیمات سعی در رسیدن به اهداف خود دارند که در نهایت با مشکلاتی روبرو شده و نرم افزار را کنار خواهند گذاشت. باید بدانید هر نرم افزاری که شرکت ادوبی تولید نموده با هدفی مشخص و کاربرانی خاص وارد بازار میشود و خیلی اوقات به کار برخی افراد نخواهد آمد. نرم افزار لایتروم Lightroom درون خود توانایی های بسیار فراوانی دارد که بسیاری از آنها توسط هر فرد متوسط قابل انجام است و برخی دیگر مقداری پیچیده. نرم افزار لایتروم Lightroom برای ویرایش روی عکس ساخته و برای کسانی که به عکاسی مشغول هستند و میخواهند ویرایش عکسها را خود انجام دهند، دارندگان آرشیوهای عکس به تعداد فراوان که همیشه به دنبال یک نرم افزار برای آرشیو و مدیریت و رتبه بندی عکس با توانایی های بالا بوده اند. امروزه مد شده وقتی اسم عکاسی می آید همه میگویند باید نرم افزار لایتروم Lightroom را یاد بگیری اما این یک طرز فکر اشتباه است انتخاب نرم افزار ویرایش عکس باید برحسب نیاز انتخاب گردد، نباید بدون تحقیق و بررسی یک نرم افزار را شروع کنیم. شاید یک عکاسی باشید اما ممکن است پس از عکاسی، طراحی را انجام دهید و نیازی به قابلیت های لایتروم نداشته باشید. پس من که عکاس هستم کدامیک را باید انتخاب کنم؟
لایت روم از تصاویر شما فهرست های مختلف می سازد
اولین و مهم ترین چیزی که باید در مورد این ابزار بدانید این است که لایت روم برای هر عکسی که می گیرید یک فهرست (کاتالوگ) به حساب می آید. لایت روم شباهت کمی به فوتوشاپ داشته و بیشتر مشابه Picasa یا Apple Photos عمل می کند و برای عکاسان حرفه ای و یا آماتورهایی که به صورت جدی به دنبال این حرفه هستند، ساخته شده است.
ابزار شرکت ادوبی برای کمک به وارد کردن، پردازش، بررسی و ذخیره ی ده ها هزار عکس طراحی شده است. هر زمان که عکس جدیدی ثبت کردید، به راحتی آن را از داخل دوربین و یا کارت SD وارد فهرست لایت روم خود کنید. این تصاویر به صورت طبیعی روی هارد دیسک تان ذخیره می شوند و می توانید از طریق برنامه های دیگر نیز به آن ها دسترسی داشته باشید.
در حالی که مشغول وارد کردن عکس ها هستید، قادر خواهید بود کلمات کلیدی، عنوان، شرح تصاویر، نام مدل و دیگر اطلاعات مورد نیاز را به این تصاویر اضافه کنید. پس از آن که عکس هایتان را با موفقیت وارد این نرم افزار کردید، لایت روم مرور تصاویر و انتخاب بهترین عکس های ثبت شده را برای شما ساده تر می کند.
در ادامه قادر هستید، عکس های قابل قبول و یا رد شده را علامت بزنید و به آن ها امتیاز دهید. پس از آن نیز می توانید به فیلتر کردن این تصاویر به وسیله امتیاز و یا فرا داده دیگر بپردازید. این به شما کمک می کند تا به عنوان مثال با استفاده از فیلترهای 5 ستاره و سال 2016 بهترین تصاویری که طی سال گذشته به ثبت رسانده اید را ببینید.
لایت روم از ابزار قدرتمند فهرست نویسی برخوردار است؛ این در حالی است که اپلیکیشن های دیگر مثل Picasa یا Apple Photos تنها به ذخیره کردن تصاویر می پردازند و گزینه های زیادی را برای ذخیره سازی، دسته بندی و پیدا کردن عکس های دلخواه در اختیار شما قرار نمی دهند.
برای مثال در Apple Photos تنها می توانید تصاویر مورد علاقه ی خود را مشخص کنید و هیچ راهی برای امتیاز دادن به آن ها و یا علامت گذاری موارد رد شده وجود ندارد. اگر عکس های زیادی می گیرید، لایت روم ابزار مناسبی برای پیگیری آن ها محسوب می شود.
پردازش تصاویر RAW
همچنین لایت روم یک ویرایشگر بسیار قدرتمند تصاویر RAW است. تصاویر RAW، عکس های گرفته شده در یک فایل با فرمت Lossless هستند. به جای آن که فقط اطلاعات کافی برای ثبت یک فایل مناسب JPEG ذخیره شود، DSLR ها و دیگر دوربین های با کیفیت می توانند توسط فایل های RAW تمامی اطلاعاتی گرفته شده از سنسور دوربین را ذخیره کنند.
این داده اضافی فضای بیشتری را برای پردازش و تغییر تصاویر به شما می دهد. اگر عکس هایتان کمتر از حد معمول است، فایل JPEG بی فایده خواهد بود. این در حالی است که یک فایل RAW تقریبا تمامی اطلاعات گرفته شده از سنسور را ذخیره کرده و داده کافی را برای ویرایش تصاویر در اختیارتان می گذارد.
به عنوان مثال یک دوربین کانن 5D III تصاویر ثبت شده را تقریباً به صورت یک فایل 4 مگابایتی JPEG و یا 25 مگابایتی RAW ذخیره می کند. این یک تفاوت بزرگ در مقدار داده است که شما مجبور به استفاده از آن در هنگام ویرایش هستید. معمولاً حرفه ای ها و کسانی که در رابطه با عکاسی جدی هستند ترجیح می دهند از فایل های RAW استفاده نمایند.
چرا که این نوع فایل ها انعطاف پذیرتر بوده و شانس بهتری را برای گرفتن یک عکس خوب در اختیارتان می گذارند. البته لایت روم می تواند ویرایش های ساده و معمول مثل تثبیت رنگ، کنتراست و تمیز کردن هر گونه لکه را به راحتی انجام دهد. اگر نمی خواهید ویرایش های پیچیده را روی تصاویر خود اعمال کنید، باید بگوییم که لایت روم اپلیکیشن بهتری برای استفاده است.
این ابزار در مقایسه با فوتوشاپ ساده تر و قابل درک تر بوده و از برنامه هایی چون Picassa یا Photos قدرت بیشتری دارد. اگر در حال عکس برداری با فایل های RAW هستید، لایت روم بهترین اپلیکیشن برای ویرایش آن هاست. استفاده از آن ساده است و این امکان را فراهم کرده که بیشترین بهره را از تصاویر خود بگیرید.
کاربری و ابزار در لایت روم و فتوشاپ
بخشی از ابزارهایی که برای ویرایش و تصحیح تصاویر در لایتروم وجود دارد به شرح زیر است:
- Histogram
- Basic
- Tone Curve
- HSL / Color / B&W
- Split Toning
- Detail
- Lens Corrections
- Effects
- Camera Calibration
فهرست ابزارهای ویرایشی موجود در لایت روم مجموعه کاملی برای پوشش اصلاحات و تنظیم تصاویر است. همانطور که گفته شد، در لایت روم می توانید مجموعه اصلاحاتی که بر روی یک تصویر انجام داده اید را ذخیره و در فایل های دیگر نیز اجرا کنید.
علاوه بر بخش ها و ابزاری که در بالا به آن اشاره نمودیم، لایت روم دارای بخش هایی نیز برای ایجاد اسلایدشو ، چاپ و ایجاد خروجی برای گالری تصاویر وب نیز است. تمامی ابزارها و امکانات موجود در لایت روم در قسمت Camera RAW فتوشاپ نیز وجود دارد. زمانی که یک تصویر با فرمت Raw به صورت خودکار در فتوشاپ اجرا می شود، با صرف نظر از تغییرات جزئی، تقریبا می توان گفت که این ابزارها کپی است. در زیر تصویر نمونه ای از پانل Camera Raw و محیط لایت روم را می توانید مشاهده و مقایسه کنید.
لایت روم یا فتوشاپ؟
باتوجه به کلیه نکاتی که بیان شد و امکانات و ابزاری که برنامه لایت روم در اختیار کاربر قرار می دهد، ممکن است برای شما این سوال مطرح شود که کدام نرم افزار برای شما بهتر است، لایت روم یا فتوشاپ ؟ در پاسخ باید گفت هردو. استفاده همزمان از هردو نرم افزار برای عکاسان کاربردی است. بسته به نوع عکاسی و ویرایش مورد نظر می توان از هر دو نرم افزار استفاده کرد. نرم افزار لایت روم برای ویرایش دسته ای و تعداد بالای عکس مناسب است و نرم افزار فتوشاپ برای ویرایش های جدی تر و دقیق تر. به طور مثال برای ویرایش عکس های طبیعت که می توان تعداد زیادی عکس را همزمان ویرایش کرد بدون اینکه مشکلی پیش آید، لایت روم پیشنهاد می شود. اما برای ویرایش عکس های صنعتی، فشن یا آتلیه ای لازم است از فتوشاپ استفاده کرد چراکه به ویرایش جدی تری نیاز است. در کل اگر بخواهیم نرم افزار لایت روم و فتوشاپ را با یک مثال مقایسه کنیم می توانیم بگوییم که نرم افزار لایت روم مانند پزشک عمومی است و نرم افزار فتوشاپ پزشک متخصص. برای انجام کارهای تخصصی تر و جدی تر نیاز به متخصص ضروری است در صورتی که کارهای ساده تر و سطحی تر را می توان با همان پزشک عمومی (لایت روم) سپری کرد.
و در انتها امیدواریم این مطلب برای شما مفید واقع شود.