ساعدنیوز
ساعدنیوز

اختلال دوقطبی چیست و علائم و علت آن

  پنجشنبه، 03 اسفند 1402   زمان مطالعه 6 دقیقه
اختلال دوقطبی چیست و علائم و علت آن
اختلال دوقطبی، یک بیماری مادام العمر محسوب می شود اما فرد بیمار می تواند زیر نظر روانشناس و یا استفاده از دارو و دیگر روش های درمانی، بیماری خود را کنترل کند.

احتمالا شما هم در روز طول روز احساسات مختلفی مثل غم، شادی، استرس و هیجان را تجربه می کنید. این تغییرات احساسات ناشی از بروز اتفاقات مختلفی می باشد اما در بعضی از افراد، تغییرات مداوم یعنی حس شادی، غم، استرس و دیگر احساسات به صورت مکرر تکرار می شود. نوسانات شدید خلق و خوی نوعی بیماری روانی با نام اختلال دوقطبی است که به اسم افسردگی شیدایی هم شناخته می شود. اختلال دوقطبی، یک بیماری مادام العمر محسوب می شود اما فرد بیمار می تواند زیر نظر روانشناس و یا استفاده از دارو و دیگر روش های درمانی، بیماری خود را کنترل کند. در این مطلب می خواهیم راجع به علت انواع بیماری اختلال دوقطبی، علائم آن و راه های درمان این بیماری صحبت کنیم. لطفا همراه ما باشید.

اختلال دوقطبی چیست

اختلال دوقطبی که در علم روانشناسی به اسم افسردگی شیدایی هم شناخته می شود، نوعی بیماری روانی است که باعث نوسانات شدید خلق و خوی می شود. فردی که مبتلا به اختلال دوقطبی است، احساسات غیرعادی دارد و به طور مکرر دچار احساسات شدید سرخوشی، غمگینی، شادی، هیجان و ... می شود. نوسانات خلقی باعث تاثیرات منفی بر خواب، انرژی، فعالیت ها، رفتارها و توانایی تفکر هم می شود.

بیماری دوقطبی یک بیماری مادام العمر به شمار می رود اما فرد مبتلا می تواند با پیروی کردن از یک برنامه درمانی و زیر نظر روانشناس و مشاوره فردی ، نوسانات خلقی خود را کنترل کند. اکثر افراد دارای بیماری دوقطبی با داروها و مشاوره روانشناسی، درمان می شوند.

بیماری دوقطبی

علت بیماری دوقطبی چیست؟

عوامل مختلفی باعث می شوند که فرد دچار اختلال دوقطبی شود. برخی از این عوامل مهم به شرح زیر هستند :

  • عوامل ژنتیکی از مهم ترین دلایل ابتلای فرد به افسردگی شیدایی هستند و تحقیقات پزشکی این موضوع را به اثبات رسانده اند.

  • تغییرات هورمونی در بدن

  • استرس بیش از اندازه نیز باعث اختلال دو قطبی می شود.

  • افراد با مصرف بیش از حد مشروبات الکلی و مواد مخدر در معرض بیماری دوقطبی قرار دارند.

  • بعضی از بیماری های مغزی زمینه ساز بیماری دوقطبی هستند.

انواع اختلال دوقطبی

اختلال دوقطبی چند نوع خفیف تا شدید دارد و علائم هر یک از انواع این اختلال متفاوت است. در ادامه می خواهیم انواع اختلال دوقطبی را بررسی کنیم :

اختلال نوع یک

فرد دارای اختلال دو قطبی نوع 1، یک دوره شیدایی یا مانیا را طی می کند که ممکن است با افسردگی هم باشد یا اینکه هیچ حالتی از افسردگی را تجربه نکند.

اختلال نوع دو

در بیماری دوقطبی نوع دو فرد بیمار دچار حالات شدید افسردگی می شود و این نوع از بیماری را معمولا زنان تجربه می کنند. بیماری دوقطبی نوع دو اگر با مانیا همراه باشد، شدت آن خفیف است و به صورت شیدایی خفیف می باشد.

اختلال ادواری

سیکلوتایمی یا اختلال دوقطبی ادواری، علائمی شبیه به اختلال دوقطبی نوع دو دارد و فرد هر دو حالت مانیا و افسردگی را تجربه می کند. حالت های مانیا و افسردگی در اختلال دوقطبی ادواری، شدت کمتری دارند اما دوره آنها طولانی مدت تر است. این اختلال در صورت عدم درمان و ادامه دار شدن ممکن است فرد را تا اختلال نوع اول یا دوم هم برساند.

اختلال پیش ‌رونده یا تناوب سریع

افراد متبلا به اختلال دوقطبی پیش رونده یا تناوب سریع، حدود 4 بار در سال با نوسانات روحی و خلقی درگیر می شوند. این اختلال ممکن است با علائم اختلال دوقطبی نوع یک و دو همراه باشد.

نشانه ‌های افسردگی شیدایی

بیماری دوقطبی برخی نشانه ها را دارد که البته این نشانه ها ممکن است برای اشخاص مختلف، متفاوت باشد. بعضی علائم در فصل هایی مثل تابستان و بهار بیشتر دیده می شوند و بعضی علائم هم در فصل های پاییز و زمستان، شدت بیشتری دارند. برخی از نشانه های بیماری دوقطبی به شرح زیر هستند :

  • تند تند صحبت کردن

  • افزایش غیرعادی انرژی بدن

  • پریشانی غیرعادی

  • اختلالات خواب

  • احساس غمگینی بیش از حد

  • اعتماد به ‌نفس بالا

  • احساس خوشی و نشاط زیاد

  • افزایش فعالیت ‌های فیزیکی

  • زیاد شدن میل جنسی

  • میل به خودکشی

  • خستگی بیش از حد

  • احساس درد بدون وجود درد حقیقی در بدن

  • عدم تمرکز

  • بی علاقه بودن به انجام کارهای روزانه

  • پراشتهایی یا بی میلی به غذا

  • و...

    اختلال دوقطبی

عوامل تشدیدکننده اختلال دوقطبی

افرادی که مبتلا به اختلال دو قطبی هستند می توانند با مصرف به موقع دارو و درمان با علم روانشناسی، اختلال خود را کنترل کنند اما برخی عوامل باعث تشدید این اختلال می شوند از جمله آنکه :

  • عدم دریافت به موقع داروها

  • قطع داروها

  • در معرض استرس شدید قرار گرفتن

  • شکست عشقی

  • مصرف مواد مخدر

  • غم از دست دادن عزیزان و خانواده

  • و...

پیامدهای عدم درمان اختلال دوقطبی

بیماری دوقطبی اگر درمان نشود، پیامدهایی را به دنبال دارد که از مهم ترین آنها به موارد زیر اشاره می کنیم :

  • احتمال گرایش به مصرف الکل و مواد مخدر

  • امکان ارتکاب به خودکشی

  • پیش آمدن مشکلات مالی و اقتصادی

  • آسیب به روابط اجتماعی و عاطفی

  • افت تحصیلی

  • افت شغلی

  • و...

درمان اختلال دوقطبی

بیماری دوقطبی با روش های مصرف دارو، شوک درمانی و مراجعه به روانشناس، قابل درمان است. فرد مبتلا به این بیماری باید نزد روانشناس متخصص و با تجربه ای مراجعه کند تا پس از بررسی های لازم، روش درمانی مناسب توسط روانشناس مشخص شود.

درمان اختلال دوقطبی

درمان اختلال دوقطبی با جلسات روان‌ درمانی

روش موثر برای درمان اختلال دوقطبی، روان درمانی است. در روش روان درمانی، فرد هیچ دارویی مصرف نمی کند و فقط با شرکت در جلسات روان درمانی و به کمک روانشناس، احساسات خود را کنترل و مدیریت می کند. در بعضی جلسات روان درمانی اختلال دوقطبی ممکن است نیاز به حضور خانواده فرد بیمار هم باشد زیرا اطرافیان در بهبود این اختلال بسیار موثر هستند.

شوک درمانی در بیماران دوقطبی

بیماران متبلا به اختلال دوقطبی که شرایط بحرانی دارند، ممکن است روش هایی دارودرمانی و روان درمانی تاثیری برای آنها نداشته باشد و شوک درمانی برای آنها انجام شود. همچنین در شرایطی امکان دارد که فرد مبتلا به افسردگی شیدایی، امکان استفاده از دارو را نداشته باشد و در این صورت هم از شوک درمانی برای درمان اپیزودهای حاد استفاده می شود.

مصرف دارو برای درمان اختلال دوقطبی

از بهترین روش های درمانی افسردگی شیدایی، مصرف دارو است. این داروها، تثبیت کننده خلق و خو هستند و باعث می شوند که شدت احساسات و میزان آشفتگی فرد به حداقل برسد. ممکن است دارو برای تنظیم خواب هم تجویز شود تا فرد خواب و استراحت آرامی داشته باشد.

داروهای تثبیت کننده خلق و خو مثل لیتیوم، رایج ترین دارو برای بیماری دوقطبی است مورد تایید اداره غذا و داروی آمریکا هم می باشد. دیگر داروها شامل داروهای ضد تشنج مثل لاموتریژین (لامیکتال)، والپروئیک اسید (دپاکین)، دیوالپروئکس سدیم (دپاکوت) و کاربامازپین (تگرتول و ...) می باشند.

دریافت خدمات مشاوره اختلال دوقطبی

همانطور که در بخش قبلی هم بررسی کردیم، روان درمانی یکی از روش های درمان فرد مبتلا به اختلال دوقطبی می باشد اما باید از روانشناس ماهر و توانمندی کمک گرفت تا فرد مبتلا بتواند در جلسات درمانی خود ارتباط موثری با روان درمانگر داشته باشد.

به همین منظور، شما می توانید به صورت حضوری و غیرحضوری، از خدمات روانشناسان مجرب و متخصص در هلدینگ روانشناسی دکتر گپ بهره مند شوید. روانشناسان حاضر در مجموعه دکتر گپ، با بیماران فکری، روحی و روانی مختلفی در ارتباط بوده اند و با توجه به تحصیلات و تخصصی که در این زمینه دارند، می توانند بهترین راهکارهای درمانی را برای درمان اختلال دوقطبی در پیش بگیرند. لطفا برای ارتباط با روانشناسان، با شماره تماس موجود در سایت drgaap.ir تماس حاصل بفرمایید.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
سحر زکریا: من از مهران مدیری طلبی ندارم اگر میلیاردها پول به من بدهد با او کار نمیکنم/ از ترس مدیری حق نداشتیم مریض شویم شده بودیم عین اصحاب کهف (220 نظر) بهنوش بختیاری: آن چنان که فکر میکنید پولدار نیستیم من و همسرم مستاجر هستیم و حتی پول خرید یک خانه نداریم/ من حتی در خانه ام فرش هم ندارم! (171 نظر) (ویدئو) مازیار لرستانی: تنها کار تو دنیا که خیلی ازش خوشحالم مرد شدنمه/ چه دکوراسیونی داره خونش، آدم یاد خونه‌های نوستالژی دهه 60میفته (165 نظر) افسانه چهره آزاد: روزی که ازدواج کردیم به خانواده گفتیم از ما بچه نخواهید چون من و شاهرخ تصمیم داریم که هیچ وقت بچه دار نشویم با اینکه خیلی بچه‌ها را دوست دارم+فیلم (127 نظر) داریوش ارجمند: ببین شریفی نیا؛ من پاریس و لندن رو گشتم! بعد از بازی مالک اشتر پایم را در هیچ باشگاه بیلیاردی نگذاشتم می‌دانید چرا؟ چون آبروی امام علی (ع) روی کولم بود+فیلم (119 نظر) جشن تولد مجلل و شاهانه علی اوجی برای نرگس محمدی+عکس/تزئین زیبای کیک با توت فرنگی (102 نظر) شهاب حسینی: همین الان هم به من بگویند بازیگری بس است باید بروی در اسنپ کار کنی نه تنها طلبکار نیستم که به اندازه همه عمرم بدهکارم (79 نظر) جواد خیابانی : خاک بر سر من اگر بخوام با بردن اسم تو خودمو معروف کنم ، ما تو رو معروفت کردیم ، رسانه تو رو باد کرده (76 نظر) (ویدیو) الیکا ناصری: بارانِ سریال «گردن‌زنی»: دوست ندارم بگویند موفقیتم به خاطر جذابیت چهره‌ام است! (74 نظر) نفیسه روشن: در کشوری که خانه خدا آنجاست اعمال حج دارد کوه صفا و مروه دارد خانم جنیفر لوپز هم حضور دارد! +عکس (62 نظر) شیلا خداداد: لزوما دنبال این نبودم که زن فرزین بشم! من هیچ علاقه ای به خانه داری ندارم هیچوقت کار نظافت خانه انجام ندادم (51 نظر) شهربانو منصوریان : کارمند شهرداری هستم قبلا 300 هزارتومن حقوق می گرفتن الان 900 هزار تومن ؛ ته حسابم هم 500 هزارتومن پول دارم (51 نظر) رضا رویگری: 10، 12 ساله پسرمو ندیدم خارج از کشور/بابا بیایید دیگه من جز خدا هیشکیو ندارم، منو تنهام نذارید+ویدئو (51 نظر) الهام چرخنده: نشون به اون نشون که شهربانو منصوریان گفت من از بسیج ورزشکاری هستم من هم دو تا ربع سکه برای شما دادم از جیب خودم/ لال شده بودم عین مرده! من تهدیدت نمیکنم +فیلم (51 نظر) پاسخ جالب رهبر معظم انقلاب به سوال چالشی؛ حکم شرعی استفاده از ظروف به جای آلات موسیقی در عروسی‌ها توسط زنان و شنیده شدن توسط مردان چیست؟ (48 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
ترامپ رهبر چین را به مراسم تحلیف خود دعوت کرد
حداقل حقوق سربازان مجرد در سال آینده 8 میلیون تومان می‌شود
اعلام جرم علیه خبرنگاری که ادعای بدون سند درباره روابط اقتصادی ایران و سوریه منتشر کرد
کابوس 21 آذر برای قهرمان ایرانی وزنه برداری جهان تکرار شد؛ جوادی اوت کرد!
افشاگری دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی: تعیین تکلیف وضعیت 16 رییس دانشگاه در هفته آینده + جزئیات ایده جنجالی رییس‌جمهور برای اصلاح سهمیه‌ها
(عکس) اولین تصایر از تغییر چهره بشار اسد بعد از فرار از سوریه و پناهندگی در روسیه!
دکتر میکائیل جمال‌پور: مطالبه‌گری از حداقل مطالبات دانشجویان است
زمان ثبت‌نام نوبت اول آزمون سراسری 1404 اعلام شد
ویدیو / وقتی حاضری برای پول، «تخت جمشید» رو هم جعل کنی!
حقوق کارمندان در سال آینده 20 درصد افزایش یافت
(ویدیو) نهایت هنر و ذوق یک جوان در اجرای دیالوگ معروف خسرو شکیبایی به سبک سنتی / ببین دلخوری، باش، عصبانی هستی، باش، قهری، باش...
10میلیارد دلار معافیت تحریمی ایران تمدید شد
خطای دید/ یک زن در تصویر پنهان شده، فقط تیزهوش‌ها و تیزبین‌ها می‌توانند پیدا کنند
ویدئو| رونمایی آناهیتا از مدارک بین‌المللی‌اش: از فرانسه گرفته تا مادام مینوئل اتریش/ پدر ملیسا با شنیدن این کمالات عاشق «دراز مهربون» شد😂😍
واژگونی اتوبوس در محور بیجار-دیواندره با 3 کشته و 25 مصدوم
منتخب روز   
نگاهی به جواهرات اشرافی مینا مختاری، همسر خوش‌سلیقه بهرام رادان در آستانه شب یلدا/ از ست گوشواره و انگشتر با سنگ زمردی گرفته تا انگشترطاووسی زمان ثبت‌نام نوبت اول آزمون سراسری 1404 اعلام شد (ویدئو) تارنوازی بهنوش بختیاری سر سفره شیک و باشکوه شب یلداش/ از هر انگشتش یه هنر میریزه اینه‌ها کفش های دزد بی فکر خانه‌ی جواهرفروش کار دستش داد 10 طرح ناخن بخصوص با رنگ سال 2025، موکا موس نگاهی به کیک تولد دوطبقه شیدا یوسفی بازیگران خوش آتیه کشورمان با شن و ماسه جزیره هرمز/ هنر نزد ایرانیان است و بس! جدیدترین سکانس خنده‌دار جوکر، از احضار روح انیشتین توسط استاد رضا نیکخواه تا زکریای رازی😁/ فقط اونجاش که نعیمه‌رو ساکت میکنه مقایسه خودرو / مقایسه کامل جک S5 با هایما S7 سفر به دنیای سرعت و لاکچری با سوپراسپورت‌های بی‌نظیر و منحصربه‌فرد رضا گلزار/ ماشین‌های هوش‌پرانی که فقط میشه تو خواب و رویا دیدشون ویدیوی از انفجار وحشتناک انبار سوخت که 11 کشته و زخمی به جا گذاشت زهرچشم گرفتن 3 مرد جوان از زن تتوکار اشعار فارسی استاد شهریار؛ قسمت 1- پیرم و گاهی دلم یاد جوانی می کند+ متن صوتی با صدای اشکبار و پراحساس استاد