به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، وظیفه رادیاتور آب ، خنک کردن سیستم موتور خودرو است. گاهی حرارت تولیدی موتور به بیش از ۲۰۰۰ درجه سانتی گراد می رسد و این در حالی است که دمای مناسب برای کارایی موتور، ۸۰ درجه سانتی گراد است؛ البته دمای پایین هم مناسب کار کردن موتور نیست و این رادیاتور آب است که وظیفه تعدیل دما و ثابت نگه داشتن آن را بر عهده دارد و کمک می کند موتور در شرایط مناسب کار کند.
فرآیند خنک کردن موتور پیچیده نیست. مایع با خاصیت خنک کنندگی، داخل رادیاتور آب ریخته می شود، با گردش به دور سیلندرها و سرسیلندرها ، گرما را به خود جذب می کند و مجدداً به رادیاتور بازمی گردد تا خنک شود. این حرکت رفت و برگشتی آن قدر ادامه پیدا می کند تا موتور خودرو به دمای مطلوب برسد. راننده خودرو با تغییر عقربه آمپر آب در صفحه پشت آمپر، متوجه تغییرات دمایی خودروی اش می شود.
ناگفته نماند بخشی از مسئولیت خنک کننده مایع داغ شده، بر عهده هوایی است که در بین شبکه های رادیاتور آب در جریان است. سیستم خنک کننده ، کار خود را به کمک قطعات مختلفی چون ترموستات ، لوله های انتقال مایع خنک کننده ، فن و واتر پمپ انجام می دهد.
علائم خرابی رادیاتور آب
یکی از پر خرج ترین مشکلات خودرو ، مربوط به تعمیر یا تعویض واشر سر سیلندر است. شایع ترین عامل سوختن این قطعه نیز کم آبی رادیاتور است. شاید شما بررسی های دوره ای خودروی تان را فراموش کنید، اما مطمئناً با نشانه های مشکل در سیستم خنک کننده به ویژه رادیاتور آب رو به رو خواهید شد. پس خوب است که این علائم را جدی بگیرید و قبل از رسیدن به مرحله تعمیر واشر سر سیلندر ، وارد عمل شوید. وجود یک یا چند مورد از علائم زیر، نشان دهنده خرابی رادیاتور آب خودرو است:
بیشتر شدن دمای آب و در نتیجه بالا رفتن آمپر آب
روشن شدن چراغ هشدار
کار کردن نامنظم خودرو
نشت آب از اطراف رادیاتور و مجاری آن یا وجود بخار هنگام کار کردن خودرو
بیرون زدن آب از درب رادیاتور
کم بودن آب رادیاتور
عوامل خرابی رادیاتور آب
برای جلوگیری از مخارج سنگین و تعمیرات اساسی خودروی تان ، کافی است قسمت هایی چون اتصالات را هر چند وقت یک بار بررسی کنید. وجود نشتی در اتصالات و لوله های انتقال آب ، معمولاً با خیس شدن قسمت هایی از آن ها هنگام خنک بودن یا تولید بخار هنگام داغ بودن موتور خودرو همراه است.
شاید باورش سخت باشد، اما گاهی عامل تمامی مشکلات به وجود آمده برای سیستم خنک کننده خودروی تان، سوختن فیوزی است که کمتر از ۱۰۰۰ تومان قیمت دارد. موتور فن رادیاتور آب مثل بسیاری از قطعات دیگر خودرو دارای فیوز است. فیوز مربوط به فن رادیاتور ممکن است بر اثر عواملی چون نوسانات برق و ریختن آب روی آن بسوزد. فیوزها ، راه های ارتباطی جریان برق با قطعات و سیستم های مختلف در خودرو هستند، پس با سوختن فیوز و از کار افتادن فن، کارکرد رادیاتور آب دچار مشکل خواهد شد.
خرابی رادیاتور آب با خراب شدن واتر پمپ ، ترموستات و قمقمه آب ، ارتباط مستقیم دارد.
سوراخ شدن رادیاتور آب بر اثر وارد شدن ضربه از قسمت زیرین خودرو ، از جمله دیگر عوامل خرابی آن است.
چگونه از خرابی رادیاتور جلوگیری کنیم؟
ممکن است هیچ یک از مشکلات فوق بروز نکند، اما رادیاتور آب خودروی شما از کار بیفتد. به خاطر داشته باشید که سیستم های خنک کننده در خودروها انواع متفاوتی دارند. مواد اولیه به کار رفته در رادیاتور آب خودروهای مختلف، متفاوت است و کیفیت یکسانی ندارند؛ بنابراین عمر این سیستم و زمان خرابی آن به شرکت سازنده اش هم بستگی دارد.
گذشته از مطلب فوق، توصیه می شود رانندگان بر اساس کارکرد خودروی شان یا نهایتاً سالی یک بار، آب داخل رادیاتور را تعویض کنند. مایع خنک کننده ، ضد یخ یا حتی آب موجود در رادیاتور آب ، به مرور زمان فاسد می شود و خاصیت خنک کنندگی اولیه را از دست می دهد؛ بنابراین بهتر است تعویض شود.
بازدید هفته ای یک بار از آب رادیاتور و اضافه کردن مقداری آب به آن نیز از مواردی است که عمر این سیستم خنک کننده را بالا می برد.