به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از نی نی سایت، یکی از ترس های مادران ترس از زایمان زودرس است. اما آیا می توان با دیدن علائم زایمان زودرس از آن پیشگیری کرد و به نوعی جلوی زایمان زودرس را گرفت؟ در ادامه با علائم زایمان زودرس و نحوه پیشگیری از آن آشنا می شوید.
زایمان زوردس چقدر خطرناک است؟
زایمان زودرس می تواند نگران کننده باشد و بیشتر والدین برای این وضعیت آماده نیستند. با این حال، روش هایی برای کمک به جلوگیری از زایمان زودرس در زنانی که در معرض خطر هستند وجود دارد. درمان هایی که در صورت شروع زودهنگام انقباضات، قبل از هفته 37 بارداری، زایمان زودرس را کند یا متوقف می کند. طبق گفته کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان، حدود 12 درصد از تولدها زودرس اتفاق می افتد. اما باید بدانید که زایمان زودرس همیشه به زایمان منجر نمی شود و برخی اوقات به خودی خود متوقف شده یا برای متوقف کردن آن دست به درمان می شوند. حدود 90 درصد از زنان مبتلا به زایمان زودرس تا هفت روز بعد از شروع انقباضات زایمان نمی کنند.
علت زایمان زودرس و تولد زودرس چیست؟
برخی اوقات پزشکان نمی دانند که چرا زایمان زودرس شروع می شود. با این حال، عوامل مختلفی وجود دارد که می تواند خطر را افزایش دهد، از جمله:
بارداری چندقلویی
عفونت های خاص
مشکلات دهانه رحم
سن بالای مادر
سیگار کشیدن در دوران بارداری
استرس طولانی مدت
دیابت بارداری
درمان های پیشگیری از زایمان زودرس
زنان در معرض خطر زایمان زودرس، به ویژه زنانی که یک یا چند زایمان زودرس داشته اند، ممکن است کاندیدای یک یا چند درمان زیر باشند:
پروژسترون اغلب برای جلوگیری از سقط جنین و تولد زودرس استفاده می شود. مطالعات نشان داده است که این بیماری در خانم هایی که گردن رحم کوتاهی دارند، چه در بارداری دوقلویی چه بارداری تک، شایع تر است.
سرکلاژ، بخیه ای است که در دهانه رحم قرار دارد تا آن را بسته نگهدارد. در حالی از سرکلاژ برای بارداری بعد از 50 سال برای پیشگیری از زایمان زودرس استفاده می شود، تحقیقات نشان می دهد که خصوصا در بارداری تک قلو، پروژسترون ممکن است به همان اندازه سرکلاژ موثر باشد.
استراحت در رختخواب به طور معمول برای خانم هایی که تجربه بارداری مکرر، اکلامپسی، پره اکلامپسی، خونریزی شدید واژینال، تغییرات غیرطبیعی دهانه رحم، رشد جنین، عوارض جفت یا دیابت بارداری دارند، توصیه می شوند.
عادت های بارداری سالم مانند مراقبت های پزشکی خوب قبل از تولد، هیدراته ماندن، پیشگیری از مصرف سیگار و الکل، خوردن غذاهای مغذی و مصرف ویتامین های دوران بارداری نیز ممکن است به کاهش خطر زایمان زودرس کمک می کند.
علائم و نشانه های زایمان زودرس
در برخی موارد، با آگاهی از علائم اولیه زایمان می توان از تولد زوردس جلوگیری کرد. برخی از علائم بارز شامل موارد زیر است:
پنج انقباض یا بیشتر ظرف یک ساعت
ترشح مایع آبکی از واژن (احتمال پاره شدن کیسه آب)
گرفتگی های قاعدگی مانند درد در قسمت تحتانی شکم
فشار لگن به طوری که احساس کنید جنین چرخیده است
اگر در معرض زایمان زودرس هستید، پزشک یا ماما ممکن است آزمایش فیبرونکتین انجام دهد که طی آن ترشحات واژن را برای وجود پروتئین بررسی می کند که ممکن است نشانه زایمان باشد.
درمان زایمان زودرس
تعدادی از درمان هایی که پزشکان در دوران زایمان زودرس به آن روی می آورند شامل استراحت در بستر، استراحت لگن، هیدراتاسیون است که می تواند انقباضات را کند یا متوقف کند. زنانی که پارگی زودرس غشا را تجربه می کنند اغلب برای جلوگیری از عفونت های رحمی آنتی بیوتیک مصرف می کنند که می تواند منجر به تولد زودرس شود. آنتی بیوتیک ها همچنین می توانند در زنانی که قبلا پارپی زودرس را تجربه کرده اند بارداری را طولانی تر کند.
داروهای مهم برای توقف زایمان زودرس
متوقف کردن زایمان زودرس دشوار است، به خصوص اگر دهانه رحم قبلا شروع به نرم شدن کرده باشد. بنابراین دو هدف اصلی درمان، به تعویق انداختن زایمان به مدت طولانی برای انتقال مادر به بیمارستان است که در این صورت نوزاد باید در بخش مراقبت های ویژه نوزادان بستری شود و با کمک استروئیدها رشد ریه کودک تسریع شود.
برای دستیابی به این تاخیر، پزشکان معمولا داروهای موسوم به توکلیوتیک را تجویز می کنند که می تواند انقباضات رحمی را کند یا متوقف کند. از رایج ترین آنها سولفات منیزیوم است که خاصیت دوبرابری دارد. این می تواند از بروز تشنج در زنان مبتلا به پره اکلامپسی جلوگیری کرده و خطر ابتلا به فلج مغزی و سایر اختلالا مغزی در نوزدان نارس را کاهش دهد.
از دیگر داروهایی که برای رشد ریه نوزاد استفاده می شود نیفدیپین و تربوتالین است که هر دو در مهار انقباضات رحمی موثر هستند.