الیاف، ماده اولیه صنعت نساجی است. امروزه شناسایی الیاف اهمیت زیادی پیدا کرده است، به خصوص برای آن دسته از افرادی که حرفه آنان تولید پوشاک (طراح پارچه، طراح لباس و دوزنده) است. هنگام طراحی الگو، برش پارچه، شست و شو و لکه گیری پارچه باید با خواص الیافی که در پارچه به کار رفته است آشنایی داشته باشیم. امروزه الیاف، بخشی از زندگی روزانه ما هستند. با تأمل در محیط اطراف خود می توان به تأثیر همه جانبه آن ها در جامعه پی برد، از مصارف روزمره مانند پوشاک و فرش گرفته تا چمن مصنوعی، کامپوزیت های تقویت شده با الیاف در کالاهای ورزشی (راکت ها، چوب گلف و…)، قایق، ساخت و سازهای عمرانی، صنعت هوافضا و کاربردهای نظامی مانند هواپیما و نازل موشک. یک نمونه عادی آن که اغلب ما هر روزه از آن استفاده می کنیم، چای کیسه ای است.
الیاف مصنوعی چیست ؟
الیاف مصنوعی، به گروهی از الیاف نساجی گفته می شود که توسط روش های خاص تولیدی و به صورت مصنوعی تولید می شوند و به طور معمول در طبیعت وجود ندارند ولی ممکن است ریشه طبیعی داشته باشند. مثل: الیاف اکرلیک،پلی آمید(نایلون) و ...
انواع الیاف مصنوعی
نایلون
نایلون جذب آب ندارد، این ویژگی باعث کاربرد در بسیاری از منسوجات می شود ولی در عین حال باعث ایجاد الکتریسیته ساکن در پارچه نیز می شود.
نایلون یا پلی امیدها (PA) ترموپلاستیک های نیمه بلوری با عملکرد بالا و با ویژگی های فیزیکی و مکانیکی زیادی هستند که در بسیاری از کاربردهای صنعتی مهم مورد استفاده قرار می گیرند. نایلون به دلیل اینکه اشکال مختلفی به خود می گیرد تحولی در صنعت نساجی و تولید پارچه ایجاد کرد.
پلی استر
الیاف پلی استر به عنوان الیاف مصنوعی وجایگزین پنبه و نخ طبیعی دارای کاربردهای فراوانی است. این نوع الیاف دارای انواع مختلف و متفاوتی است که بر حسب روش تولید و ویژگی مواد اولیه مورد استفاده در فرآیند تولید دارای خواص متنوع و کارکردهای گوناگونی است
اکریلیک
الیاف اکریلیک، پلیمرهایی هستند که با پلیمریزاسیون اضافی حداقل ۸۵% توسط وزن یک ماده شیمیایی مانند آکریلونیتریل یا سیانور وینیل ایجاد می شوند. جهت پلیمر کردن سیانور وینیل، پیوند دوگانه ی بین اولین دو اتم کربن شکسته می شود و مولکول ها خودشان در یک زنجیره ی خطی به یکدیگر متصل می شوند.