الگوی مدیریتی حاج قاسم سلیمانی

  سه شنبه، 09 دی 1399   زمان مطالعه 13 دقیقه
امیر حسین عرب پور : الگوی مدیریتی حاج قاسم سلیمانی
امیرحسین عرب پور تحلیلگر مدیریت راهبردی و معاون رسانه و ارتباطات دفتر مطالعات دیپلماسی اقتصادی دانشگاه امام صادق(ع) طی یادداشتی اختصاصی برای ساعد نیوز به مناسبت سالگرد شهادت سید و سالار شهدای حرم سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی، به الگوی مدیریتی این شهید بزرگوار پرداخته اند.

داشتن الگو یک اصل اساسی است در زندگی بشر. بشر چه در ساحت فردی و چه ساحت اجتماعی و چه در عالیترین سطح یعنی حاکمیت، نیازمند الگو است. حتی در ساحات مختلف معرفتی اعم از فلسفه، جامعه شناسی، سیاست و غیره، ما با الگو مواجهیم. نیاز به الگو در بشر امروزی هم کاملاً مشهود است. اگر این مطلب را در ساحت دینی هم پیگیری کنیم، مشاهده می کنیم که اسلام، چه اندازه به "داشتن یک الگوی مناسب" تأکید دارد. ما در منابع اسلامی مختلف شاهد صحه نهاده شدن بر "الگو" هستیم. مشخصاً در قرآن کریم، می خوانیم: "لَّقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا". یعنی اگر شما الگو می خواهید، پیامبر الگوی کامل است برای شما. حالا اینجا یک سؤالی پیش می آید: "آیا همه ما باید پیامبر عظیم الشأن اسلام را الگوی خودمان قرار دهیم تا به آن قُرب و سعادت الهی دست پیدا کنیم یا خیر؟" اینجا ما باید این طور پاسخ بدهیم که داشتن یک اسوه حسنه ای به نام "پیامبر رحمت" یک اصل است و کسی نمی تواند آن را نفی کند. این فرموده قرآن است و قابل نفی نیست. ولی باید توجه داشته باشیم که "پیامبر اوج قله الگوها است". ایشان سنگ محک تمام اسوه ها و باید اسوه همه ما باشند. چه در ساحت فردی مان؛ چه در ساحت اجتماعی مان؛ و چه در ساحت حاکمیتی مان؛ ولی باید این مقام به صورت تدریجی حاصل شود. به سخن دیگر، شما باید پله پله به این مقام متعالی رسول الله (ص) نائل بشوی. هیچ کس از ما انتظار ندارد که در طرفه العینی به این قله برسیم. باید در مسیر قله افرادی را ببینیم؛ الگوهایی را داشته باشیم تا بتوانیم به آن قله بالأخره انشالا نزدیک بشویم.

تصویر

در مسیر رسیدن به قله اسوه ها - یعنی رسول گرامی اسلام - علما هستند؛ عرفا هستند؛ سلکا هستند؛ و شهدا هستند؛ حالا می خواهیم برسیم به الگویی به نام سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی. ما مشاهده می کنیم که سردار سلیمانی، یکی از توقفگاه های درخشان در مسیر رسیدن به الگوی عالیه پیامبر رحمت است. وی یکی از اسوه های ثانوی مهم در مسیر قله اسوگی یعنی پیامبر عظیم الشأن اسلام است. اگر ما این پله ها یا توقفگاه ها را در مسیر قله نبوی اسوگی اعم از عرفا، سلکا، شهدا، امام (ره) را مشاهده کنید، می بینید که سیر این افراد به سوی قله بوده است. پس ما خصوصاً جوانان و جامعه علمی امروز، اگر بخواهیم الگو بگیریم، اولاً باید الگو در دسترس باشد. ثانیاً این الگو باید در مسیر الگوی حسنه باشد که همان اسلام و مسیر پیامبر است. پس ما در این یادداشت، "سردار شهید حاج قاسم سلیمانی" را به مثابه یک الگو در مسیر الگو و اسوه حسنه یعنی پیامبر اسلام می بینیم. البته وجه شخصی و زندگی خصوصی و رفتارهای خود ایشان می تواند در ساحت فردی برای ما بسیار درس آموز باشد ولی ما در اینجا به این وجه شخصیت شهید بزرگوار نمی پردازیم. مطلبی که محور این نوشته است، الگوی مدیریتیِ سردار سلیمانی است. به نظر من، نکات بی شماری در این وجه شخصیتی ایشان وجود دارد که باید مورد بررسی قرار بگیرد. طی یک سالی که از شهادت ایشان گذشته است، یکی دو عنوان مقاله و پژوهش در جامعه علمی کشور صورت گرفته، بنده آن را مشاهده کردم. مقاله نوشتن خیلی خوب است ولی در کار شدن این الگو، با نوشتن عملی نمی شود. البته مقاله زمینه را برای شاخص بندی مهیا می کند و ما هم به این وجه نیاز داریم. ولی در ادامه وظیفه مهمتر به گردن ارکانی است که قرار است این الگو را نهادینه بسازند که رسانه بخشی از آنها است که در ادامه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

به عنوان یک دانشجوی رشته مدیریت و کسی که در این حوزه دغدغه پژوهش دارد، باید بگویم که الگوی مدیریتی حاج قاسم سلیمانی را نمی شود در قالب نظریه های مدیریتی تنگ و محدود غربی فهم کرد. ولی این کار را می شود کرد که رویکرد مدیریتی ایشان را با این نظریه های تطبیق کرد. یعنی به صورت مقارنه ای مورد مطالعه قرار داد. ما در مدیریت، دو مبحث مهم داریم. اول، اثربخشی، و دیگری، کارایی. اثربخشی به معنای انجام کار درست است. کارایی به معنای درست انجام دادن کار است. البته تعریف های دیگری هم وجود دارد ولی اگر بخواهیم ساده بحث را پیش ببریم، باید بگوییم که کاری در مدیریت اثربخش خوانده می شود که کاملاً درست است. و ما را به هدف نهایی برساند. وقتی به هدفی که مشخص شده رسیدیم؛ این یعنی، کار درست بوده است. حالا می آئیم سراغ کارایی؛ کارایی یعنی این که آن "کار درست" به درستی انجام پذیرفته است. وقتی کار درست با کمترین هزینه مادی و انسانی انجام می گیرد، ما به اصطلاح "کارایی" را به دست آورده ایم. مجموع و برایند اثربخشی و کارایی می شود بهره وری. سؤال اول ما این است که آیا اقدامات شهید بزرگوار حاج قاسم سلیمانی، اثربخش بود؟ دومین سؤال درباره کارایی است و دیگری درباره بهره وری حضور حاج قاسم به عنوان سکان دار نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران است؟ اگر از منظر مدیریتی بخواهیم به این سؤالات پاسخ بدهیم؛ یقیناً باید به نتایج اقدامات حاج قاسم بپردازیم. مدیریت در بسیاری جاها نتیجه محور است. یعنی آن نتیجه و بازخورد نهایی چیست؟ آیا مثبت است یا منفی؟ اینها تعیین کننده است.

تصویر

خروجی فعالیت 22 ساله حاج قاسم سلیمانی به عنوان فرمانده سپاه قدس چه بوده است؟ آیا سازمان تحت مدیریت حاج قاسم، بهره ور بوده است یا نه؟ پاسخ این سؤال دقیقاً با امتیازی که ما به منش مدیریتی حاج قاسم می دهیم، در ارتباط است. اثربخشی را گفتیم معنایش "انجام کار درست" است. باید بپرسیم آیا الگوی مدیریتی حاج قاسم در این دوره 22 ساله اثربخش بود است تا الگوی مدیریتی برگزیده برای مدیران فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، هنری و غیره باشد؟ وقتی اثربخشی را مطالعه می کنیم، می بینیم که بله، ایشان و سازمان تحت امر ایشان، هر آنچه که از سوی رهبری معظم انقلاب اسلامی و سیاست کلان جمهوری اسلامی ایران به ایشان تکلیف شده بود، به نحو احسن انجام گرفته است. ایشان کاملاً به هدف رسیده اند. به هر صورت، کارهایی هم هستند که طبیعتاً هنوز به نتیجه کامل نرسیده اند. مثل آزادی فلسطین اشغالی. به هر صورت شهادت ایشان، تلاش هایشان را برای حصول این مطلب نیمه کاره گذاشت. اما وقتی شما کلیت کارنامه کاری سردار سلیمانی را مشاهده می کنید؛ صفحات درخشان بسیاری وجود دارد. چه در بحث آزادی افغانستان و کنفرانس بُن و الباقی ماجرا. نقش حاج قاسم در اینجا بی بدیل بود. نقش حاج قاسم در آزادسازی جنوب لبنان. در سال 2000 و 2006 طی جنگ 33 روزه که مفصل جناب سید حسن نصرالله درباره نقش حاج قاسم در این 33 روز بحث کردند. جنگ های فرآوانی در غزه وجود داشت؛ در 2008؛ در 2012؛ در 2014. همه این جنگ به لطف فرماندهی حاج قاسم، با پیروزی جبهه مقاومت همراه بود. آخرین اقدام ایشان هم شکست گروه های تکفیری و داعش در سوریه و عراق بود. بنابراین، اثربخشی سپاه قدس تحت امر حاج قاسم بلامنازع است. هدف تعیین شده حاصل شده است.

تصویر

بعد از بحث اثربخشی، کارایی اقدامات حاج قاسم سلیمانی مطرح می شود. این که آیا ایشان این اقدامات ظفرمندانه را به درستی انجام داده اند یا نه؟ یعنی آیا این ها با کمترین هزینه و بهترین راهکارها حاصل شده اند یا نه؟ یک نمونه، آقای ترامپ قاتل ملعون و منحوس شهید بزرگوار خودش اعتراف کرد که ما 7 تریلیون دلار در منطقه غرب آسیا هزینه کردیم، چیزی گیرمان نیامد. آمارهایی که مؤسسات غربی ارائه داده اند درباره هزینه ای که ایران در منطقه کرده، می گویند که نهایتاً بین 15 تا 20 میلیارد دلار جمهوری اسلامی ایران برای حمایت از محور مقاومت در خاورمیانه در این مدت حضور حاج قاسم سلیمانی در سمت فرماندهی سپاه قدس صرف کرده است. در مدیریت بر روی کاهش هزینه تأکید شده. 20 میلیارد را شما با 7 هزار میلیارد دلار مقایسه کنید و نتایج را مقابل هم قرار دهید. اصلاً قابل مقایسه نیست. فقط این ها را با هم مقایسه کنید. البته باید به این هفت هزار میلیارد دلار آمریکایی شما کمک های حاصل از دلارهای نفتی اعراب را هم اضافه کنید. سعودی ها چقدر به این رژیم آمریکا در منطقه کمک نظامی و مالی کردند. این در حالی است که ایران با سپاه قدس تحت رهبری حاج قاسم سلیمانی با این حجم مأموریت در منطقه؛ از سوریه گرفته تا یمن؛ با بیست میلیارد دلار ببینید به چه نتایج درخشانی دست یافته است. تعداد اندک شهدا را هم با توجه به حجم نبرد و تعداد کشته های تروریست ها هم باید درخشان ارزیابی کرد. ایشان هم اثربخش بوده اند؛ هم کارا؛ بنابراین، مدیریت ایشان بهره وری داشته است. بنابراین، مدیریت حاج قاسم، مدیریتی بهره ور بوده است. این چیزی است که ما در سازمان های دولتی کشور مشاهده نمی کنیم. بهره وری؛ دقیقاً گمشده سازمان های کشور است. بهره وری پایین؛ اثربخشی پایین؛ کارایی پایین؛ اینها واقعاً مصائب مدیریتی سازمان های ماست. این در حالی است که سپاه قدس تحت رهبری حاج قاسم چقدر بهره ور بوده است. بهره وری بلاشک محصول الگوی مدیریتی است.

تصویر

حاج قاسم به عنوان مدیر از چه شاخص هایی برخوردار بوده است که توانست بهره وری را ببرد بالا؛ این همه حماسه آفرینی کند؟ ادعای ما این است که حاج قاسم سلیمانی می تواند الگوی مدیریتی برای تمام مدیران ما در تمامی عرصه ها باشد. فقط عرصه نظامی مد نظر نیست. من یک چند شاخص را نام می برم. البته شاخص های بیشتری قابل استنتاج است ولی تأکید من در اینجا بر روی شاخص های مدیریتی است. اولین شاخص الگوی مدیریتی حاج قاسم سلیمانی تخصص است. ما دوگانی داریم به نام تخصص و تعهد. اینها مکمل هم هستند. هنوز این دوگان مسأله است. مناظرات فرآوانی شده است. این ها در مقابل هم نیستند. حتی در احادیث و روایات هم هست. تخصص یعنی دانش و مهارت حرفه ای. حاج قاسم سلیمانی متخصص حوزه نظامی و امنیتی بود. علاوه بر این که یک فرد دانشمند بود، و در عین حال، یک فرد ماهر در حوزه امنیتی و نظامی بود. ایشان حتی یک دیپلمات حرفه ای بود. این یک شاخص مهم است. همه مدیران کشور باید این را داشته باشند. دومین شاخص، همان تعهد است. در جمهوری اسلامی ما تأکیدمان روی ایمان قلبی و عملی به آرمان های مقدس نظام، ولایت پذیری و ولایتمداری و تعهد به شرایع مقدس دینی است. همه اینها به نحو احسن در حاج قاسم سلیمانی وجود داشتند. ایشان هرگز از این آرمان ها کوتاه نیامدند. ایشان سرباز اسلام بودند. این یعنی اوج تعهد. سومین شاخص، خستگی ناپذیری و پرتلاش بودند. این باید مورد توجه مدیران باشد. رهبری خیلی تأکید دارند که تنبلی مدیران یکی از مصائب مدیریتی کشور است. تخصص هست؛ تعهد هست؛ ولی تلاش وجود ندارد. ما امروز به مدیران پرتلاش نیاز داریم. تأکید رهبری بر جوان شدن بدنه مدیریتی کشور، دقیقاً انعکاس همین دغدغه رهبر معظم انقلاب اسلامی است. جوان انقلابی متعهد و متخصص و عاشق کار و تلاش برای حل مشکلات کشور. چهارمین شاخص، تحول خواهی بود. حاج قاسم، تحول خواه بودند. امروز ما مدیران اندکی داریم که تحول خواه باشند. رهبری در 14 خرداد امسال در سالگرد رحلت امام به این نکته اشاره داشتند در قالب "تحول خواهی امام عزیز". تحول خواهی یعنی در چارچوب قالب ها و قواعد زمینی نبودن. اهل تحول بودن، خود را محدود به تشریفات نکردن است. همه رسانه های غربی می گفتند که حاج قاسم سلیمانی، مرد شماره 2 قدرت در ایران بود. ژنرال یک خاورمیانه بود. ولی اینها وی را محدود نکرد. ایشان تحولات فرآوانی را سپاه قدس، در منطقه و گروه های مقاومت ایجاد کرد. اینها همه ریشه در تحول خواهی بود. شاید اگر ایشان نبودند، ما نمی توانستیم این طور به نیروهای مقاومت در منطقه سامان بدهیم. واقعاً این نکته هم امروز باید مد نظر مدیران ما باشد. این را ما کم داریم. آخرین شاخص مورد توجه بنده در اینجا، اخلاص است. شاید تعهد همین را برساند ولی در بحث اخلاص، معامله با خدا است. ایشان هر کاری را برای رضایت خدا انجام می دادند. از این وجه واقعاً حاج قاسم یک الگوی بسیار ارزشمند است. شاید نشود جوان امروزی را متقاعد کرد که به پیامبر به عنوان یک اسوه نگاه کند، ولی حاج قاسم یک شخصی است که در این مسیر بوده است و شخصیت اش کاملاً قابل فهم و درک است. شخصی متعلق به دوران ما. حاج قاسم غرق در خدا بود و کارهایش را خدایی انجام می داد. نمیخواست کارهایش را برای خودش نمیکرد بلکه فی سبیل الله. بارها می گفتند که این درجه ها در دوران جنگ تن ما نبود. به ما می گفتند "برادر". بنابراین، وقتی اخلاص باشد. همان طور که رهبری بعد از حضور در منزل حاج قاسم در شب شهادت ایشان گفتند که "اخلاص حاج قاسم دل های مردم را همراه کرد". وگرنه حاج قاسم اهل حضور در رسانه نبود هر چند فهم خوبی از رسانه داشت. ولی اهل شو نبود. این اخلاص بود که ایشان را پیش مردم عزیز کرد. در قرآن کریم آمده است که "مَن كَانَ يُرِيدُ الْعِزَّةَ فَلِلَّهِ الْعِزَّةُ جَمِيعًا ۚ إِلَيْهِ يَصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّيِّبُ وَالْعَمَلُ الصَّالِحُ يَرْفَعُهُ ۚ وَالَّذِينَ يَمْكُرُونَ السَّيِّئَاتِ لَهُمْ عَذَابٌ شَدِيدٌ ۖ وَمَكْرُ أُولَٰئِكَ هُوَ يَبُورُ " واقعاً حاج قاسم عزت را از جانب پروردگار متعال دریافت کرده بود.

تصویر

این پنج تا شاخص مدیریتی است که مدیران ما به آنها نیاز دارند. حاج قاسم یک الگوی مدیریتی است. من این ها را به صورت ابتدایی بیان کردم. ولی اینها نیاز به بحث بیشتر دارد. بر این اساس می توان حاج قاسم را به مدیران به عنوان یک الگوی مدیریتی معرفی کرد. کل محور مقاومت حاصل تلاش ها و الگوی مدیریتی حاج قاسم است. بهره وری تام کاملاً مشهود است. بنابراین اگر ما دنبال این هستیم که انقلاب ما وصل بشود به انقلاب صاحب الزمان (عج)؛ اگر ما دنبال تمدن سازی هستیم. حاج قاسم سلیمانی نقش ویژه ای در تمدن سازی داشتند. این خودش یک بحث مستقل می خواهد. ما یک نگاه آخرالزمانی داریم. این نگاه تمدن سازی است. ما نیازمند مدیرانی هستیم که شاخص های حاج قاسم را دارند. این شاخص ها باید درست تدوین بشوند. سطح کلان کشور باید به دست مدیرانی باشد که دارای این شاخص ها هستند. بهره وری در همه حوزه ها فقط با استفاده از این شاخص ها حاصل می شود. این واقعاً یک اصل است که قوی شدن بدون مدیران قوی غیرقابل حصول است. حاج قاسم قوی بود و سازمان های قوی ای را در منطقه شکل داد. اگر ما در حوزه تمدن سازی بخواهیم قوی پیش برویم، ما می توانیم بهره ور باشیم در سطح کلان. بعد از این که این شاخص ها استخراج شد. این وظیفه رسانه ها است. از جمله بنیاد حاج قاسم سلیمانی و دیگر نهادهای مرتبط که این شاخص ها را در جامعه نهادینه بکنند. نیروهای مردمی و سازمان های مردم نهاد و رسانه ها و صدا و سیما باید این گفتمان حاج قاسم سلیمانی را در کشور ترویج کنند تا انشالا شاهد تحول واقعی باشیم.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (513 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (244 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (207 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (71 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (59 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (58 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (47 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
ریشه این گیاه عمر را طولانی و سرماخوردگی را درمان می‌کند
پزشکیان در سیستان و بلوچستان به دنبال هورا کشیدن از مردم نبود!
خیانت مسی/ لیونل مسی : تمام زندگی‌ام را آنجا گذرانده‌ام ؛ احساس می‌کنم به بارسلونا تعلق دارم ؛ می خواهم روزی دوباره برای به آنجا برگردم
ماشین انسان‌شویی هم ساخته شد؛ راحت کردن کار افراد برای یک استحمام آسان و لذت‌بخش +عکس
هشدار! بیشتر از 10 دقیقه روی توالت ننشینید!
استریمر نوجوان 30 هزار دلار رمز ارز را به سرقت برد
از بازار چه خبر؟ | بهترین گوشی موبایل تا 15 میلیون تومان در بازار آذر ماه 1403
10 روش برای کاهش هزینه‌های خانواده در شرایط فعلی اقتصادی
نظر رهبر انقلاب نسبت به قانونی که استفاده از ظریف را در دولت مانع می‌شود، چیست؟
می‌گویند پزشکیان برف تهران را هم نخواهد دید! / تأخیر در پرداخت یارانه پاس گل به مخالفان دو آتیشه رئیس جمهور بود
نخستین پیروزی تاریخ زنان پرسپولیس/مسیر سخت دختران قرمزپوش برای رسیدن به لیگ برتر
گلوریا هاردی: مشهد مرا یاد فرانسه می اندازد چون لهجه مشهدی ها عین فرانسوی ها است /فرانسوی ها هم تخت جمشید را خیلی دوست دارند
هر ایرانی در 13 سال اخیر 20 درصد فقیرتر شده است!
اشعار خواندنی؛ شاهنامه فردوسی: بخش 2 – ستایش خرد / متن صوتی و معنی اشعار + تصاویر نسخه های کهن
نیمکت‌نشینی بیرانوند به قیمت از دست دادن یک جام!/ عملکرد تراکتور در 10 فصل قبلی جام حذفی چگونه بود؟
منتخب روز   
حضور پرانرژی قهرمانان جوکر، ناهید مسلمی و عمو رشید در وی‌آی‌پی کنسرت سهراب پاکزاد/ یویو گفتن ناهید مسلمی رو وسط کنسرت از دست ندید👌 می‌گویند پزشکیان برف تهران را هم نخواهد دید! / تأخیر در پرداخت یارانه پاس گل به مخالفان دو آتیشه رئیس جمهور بود دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند