پایان نامه نویسی
اغلب دانشجویان دوره کارشناسی ارشد با توجه به اینکه پایان نامه اولین فعالیت تحقیقی آنها میباشد دچار استرس میشوند و نمیدانند چگونه باید آنرا آغاز کنند نحوه شروع و استارت اولیه کار مهم میباشد و بعد از اینکه استارت اولیه کار تحقیقی زده شد ادامه تحقیق نسبتا ساده به نطر میرسد. اگر دانشجویان در طول دوره تحصیلی کارشناسی ارشد سعی کنند با فرآیند پایان نامه نویسی وشیوه های گردآوری تحقیق آشنا شوند ارائه پایان نامه چندان دشوار نخواهد بود. پایان نامه نویسی نیز اگر با اصول و قواعد آن آشنایی داشته باشید و با شیوه های اصولی نوشتن آنرا آغاز کنید به هیچ عنوان دشوار نخواهد بود. بنابراین با توجه به لزوم آموزش فرآیند پایان نامه نویسی در این مطلب کلیه اطلاعلاتی که برای ارائه پایان نامه لازم است را برای شما گردآوری کرده ایم. اطلاعات شامل نحوه نگارش بخش ها و قسمت های مختلف پایان نامه سایز و فونت و فرمت صفحات پایان نامه و نحوه قرار گیری بخش های مختلف آن میباشد. توصیه میکنیم این مطلب را با دقت بخوانید و سپس شروع به انجام تحقیقات و آزمایشات کنید و پایان نامه نویسی را آغاز نمایید.
مراحل پایان نامه نویسی
همانند همه کارهای تحقیقی و پژوهشی دیگر قبل از هر چیز نیاز به یک عنوان دارید بنابراین باید ابتدا عنوان مناسب تحقیق خود را انتخاب کنید و سپس در رابطه با عنوان شروع به انجام تحقیق و پژوهش کنید. موضوع پایان نامه باید جدید و خلاقانه باشد و نباید درباره موضوعی که پیشتر درباره آن، حداقل در ایران، پژوهش های فراوانی انجام شده پایان نامه نوشت که همین مساله انتخاب موضوع پایان نامه را برای بسیاری از دانشجویان دشوار می کند. اما نگران نباشید با مطالعه تکنیک های زیر میتوانید به صورت حرفه ای عنوان مناسب پایان نامه خود را انتخاب کنید.
نخستین گام برای انتخاب موضوع پایان نامه شناخت حوزه تخصصی میباشد باید حوزه ای که میخواهید را انتخاب کنید و منابع و مقالات و کتاب های موجود در آن حوزه را شناسایی و مطالعه کنید این تحقیقات اولیه باعث میشود دید گسترده تری نسبت به موضوع داشته باشید و عنوان مناسبتری انتخاب کنید. ابتدا چندین عنوان در نظر بگیرید و سپس عناوین انتخابی خود را در اینترنت جستجو کنید که مبادا تکراری نباشد سپس تایید نهایی کنید. موضوعی که انتخاب میکنید باید هدفمند باشد. عنوان نباید بیشتر از 25 کلمه باشد و وجود کلمات اختصاری در عنوان به هیچ عنوان انتخاب مناسبی نمیباشد. عنوان باید مختصر و مفید و کاربردی باشد و دارای کلمات کلیدی باشد. تکراری نبودن عنوان پایان نامه را میتوانید از سایت های تحقیقاتی و پژوهشی مانند ایرانداک, سیمرغ, سیستم یکپارچه کتابخانه های دانشگاه آزاد اسلامی (سیکا), جهاد دانشگاهی بررسی کنید و یقین حاصل فرمایید که عنوان انتخابی شما تکراری نمیباشد.
بعد از اینکه موضوع را انتخاب کردید باید فصل های پایان نامه و صفحات آنرا بشناسید و بدانید که برای تکمیل هر صفحه و هر فصل چه اطلاعاتی نیاز دارید.
ساختار کلی پایان نامه :
پس از انتخاب موضوع پایان نامه باید به آماده سازی بخش های مختلف آن بپردازید. ساختار کلی پایان نامه بدین شکل است:
- صفحات آغازین ( جلد، صفحه بسم الله الرحمن الرحیم، صفحه عنوان، صورت جلسه دفاع از پایان نامه، تعهدنامه، چکیده، فهرست)
- فصول پایان نامه
- منابع و مراجع
- ضمیمه ها و پیوست ها
- صفحات پایانی (ترجمه چکیده به انگلیسی، صفحه عنوان انگلیسی)
همه بخش های پایان نامه باید به صورت استاندارد پشت سر هم قرار گیرند و ترتیب صفحات و فصل ها باید رعایت شود.
فصول پایان نامه
پایان نامه های کارشناسی ارشد طبق استاندارد اکثر دانشگاهها شامل ۵ فصل میشوند. این فصول به ترتیب موارد زیر را در بر می گیرند:
- فصل اول: مقدمه و طرح مسئله ( کلیات تحقیق )
- فصل دوم: مروری بر منابع یا روش تحقیق
- فصل سوم: مدلها و ایده های تحقیق
- فصل چهارم: نتایج تحقیق
- فصل پنجم: نتیجه گیری جمع بندی و پیشنهادات
نحوه تایپ پایان نامه
برای تایپ پایان نامه باید یکسری قواعد پایان نامه نویسی را رعایت کرد که در این قسمت به تشریح آن می پردازیم. کاغذ مورد استفاده برای تایپ پایان نامه A4 می باشد. و متن اصلي با قلم Word 2 – براي تايپ پايان نامه از نرم افزار 2003 تايپ گردد. Times New Roman باشد. متون انگليسي با قلم 12 BNazanin 14 نيز استفاده نمايند. لازم به ذكر است دانشجويان مي توانند از نرم افزارFTEX استفاده کنند. فاصله شروع خط تا لبه راست كاغذ 4 سانتيمتر، به غير ازسطر مطلع پاراگراف كه تا لبه كاغذ پنج سانتيمتر باشد. همچنين فاصله خط تا لبه بالاي كاغذ سه سانتيمتر ، لبه پايين ولبه چپ 2 سانتيمتر، فاصله عنوان مطلب تا اولين سطر نوشته شده 2 سانتيمتر و فاصله بين / كاغذ 5 خطوط 1 سانتيمتر باشد. اين فواصل براي خطوط در تمام مراحل تدوين پايان نامه (Line Spacing: Exactly 29 pt) اعم از نمودارها، جداول، فهرست، عكسها و غيره بايدرعايت گردد.
ویژگی های ظاهری پایان نامه
رنگ جلد پايان نامه: پايان نامه هاي دانشكده هاي علوم انساني، زبان وادبيات، اقتصاد ومديريت وحسابداري ، علوم اجتماعي و الهيات ميبد با رنگ آبي سورمه اي و پايان نامه هاي دانشكده هاي فني ومهندسي، مهندسي برق و كامپيوتر بارنگ سورمه اي ، پايان نامه هاي دانشكده هنر و معماري بارنگ زرشكي، پايان نامه هاي دانشكده هاي علوم پايه، رياضي و فيزيك با رنگ سبز، پايان نامه هاي دانشكده منابع طبيعي و كويرشناسي با رنگ فيروزه اي می باشد.
محل صحافي: محل صحافي توسط تحصيلات تكميلي دانشگاه تعيين مي گردد.
نکات کلیدی
- در تدوين و تايپ صفحات پايان نامه به غير از صفحات تقديم و تشكر از هيچگونه كادر تزييني و تذهيب استفاده نگردد.
- 2 سانتيمتر از لبه / زيرنويس ها زير يك خط كه به فاصله 5 چپ كاغذ و حداقل 3سانتيمتر از لبه پاييني و به طول مورد نياز رسم مي شود، نوشته شوند. (در هر 2سانتيمتر حاشيه پايين صفحه رعايت شود ).
- گذاردن شماره ي 1،2 و.... در گوشه بالاي آخرين كلمه در متن مشخص شوند.
- درزيرنويس ها فقط معادل زبان خارجي لغات يا اصطلاحات فارسي نوشته شود.
- در صورت وجود توضيحات بيشتر، بايد در قسمت پي نوشت ها آورده شود.
- فرمولها درهرفصل به طورجداگانه و به ترتيبي كه ظاهر مي شوند مانند جدول ها و شكل ها،شماره گذاري گردد.
- در نهایت پایان نامه شما نیاز به ویرایش خواهد داشت بنابراین بهتر است پس از اتمام کار نگارش پایان نامه، آن را از نظر ساختار و محتوا بررسی و ویرایش کنید. پایان نامه را چند بار بخوانید تا مطمئن شوید هیچ اشتباه چاپی، املایی یا جمله بندی در متن وجود ندارد.