به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، شستن دست و صورت ،مسواک زدن ،کوتاه کردن ناخن ها،استحمام، و شانه کردن موها هم مانند پوشیدن و درآوردن لباس جزء کارهای روزمرۀ زندگی هستند. برای آموزش نظافت و پاکیزگی به کودکان همراه با کودکان، دست و صورت و دندان هایتان را هر صبح بشویید. زیرا الگوی عملی، اراده ی کودک را تقویت می کند.
کلیدی ترین نکته در آموزش نظافت به کودک ، رعایت بهداشت از سمت خود شماست، هنگامی که از خواب برمی خیزید، قبل از صرف غذا، بعد از بازگشت به منزل دست های خود را بشویید و از فرزندتان بخواهید شما را همراهی کند. شما باید الگوی فرزندتان باشید در غیر این صورت نمی توانید از وی توقعی داشته باشید.
به کودکان فرصت بدهید شما را هنگام مسواک زدن دندان ها، شانه کردن موها، شستشوی دست و صورت و … تماشا کنند. کودکان با تماشای کارهایتان بیش از صحبت ها و توضیح هایی که می دهید، مسائل را یاد می گیرند. به خصوص اگر وقتی کودک تان شما را تماشا می کند، برایش توضیح هم بدهید که به چه علت این کار را انجام می دهید. به طور مثال بگویید: باید همۀ اون سیب زمینی و گوشت هایی که لای دندونامون گیر کرده بریزیم دور و بعد شروع به مسواک زدن کنید و بگویید: ببین من هم همین کار رو انجام میدم.
آموزش پاکیزگی کودکان از همان سنین کم ؛
کودکان معمولا به اندازه بزرگتر ها به پاکیزگی اهمیت نمی دهند . ولی اگر بهداشت و پاکیزگی در سنین اولیه به کودکان آموزش داده شود ، به تدریج به صورت قسمتی از زندگی روزمره آن ها در می آید .
راه حل های مشاوره در واقع پیشنهاد هایی برای آموزش کودکان بسیار خردسال در زمینه ی پاکیزه کردن خودشان به همراه شماست . بدین ترتیب ، آن ها به صورت طبیعی این کار را یاد می گیرند .
عجله نکنید ! به کودک نشان دهید که شست وشوی روزمره می تواند لذت بخش باشد . اگر فکر می کنید کودک شما فراموش کرده است که صورت خود را بشوید ، از او نپرسید که صورتش را شسته است یا نه ، فقط از او بخواهید که صورتش را بشوید چون صورتش کثیف است . دقیقا چیزی را انتظار دارید مشخص کنید و او را با یک روش غیر انتقادی و مثبت برانگیزید .
اشیاء را طوری قرار دهید که برای کودک قابل دسترسی باشند
از آن جایی که دستشویی خانه برای کودک بسیار بلند است ، و او نمی تواند از آن استفاده کند ، یک چهارپایه ی کوچک تهیه کنید و هنگامی که زمان شست و شو است ، آن را بیرون بیاورید . لوازم شست و شو مانند هوله و برس ناخن را طوری قرار دهید که به راحتی در دسترس کودک باشد .
به او یاد دهید که چطور از وسایل شست و شو استفاده کند . شست و شو را با همراهی هم دیگر انجام دهید و به کودک اجازه دهید که علاوه بر این که روی خودش تمرین می کند ، روی شما نیز تمرین کند ( یعنی مثلا صورت شما را بشوید ) .
آموزش را زود شروع کنید
هنگامی که آداب توالت رفتن را به کودک می آموزید ، کاری کنید که شست وشوی دست ها بعد از توالت رفتن به صورت یک عادت ثانویه در آید . آموزش پاکیزگی کودکان را خیلی زود شروع کنید .
به کودک اجازه ی انتخاب بدهید
اجازه دهید که کودک خودش لوازم شست وشو را انتخاب کند تا بدین ترتیب هنگامی که از آن ها استفاده می کند ، لذت بیشتری ببرد .
برای مثال ، کودکان نوپا هوله هایی را که عکس های فانتزی دارند و یا صابون های رنگی و خوش عطر را دوست دارند . از صابونی استفاده کنید که چشم ها را نمی سوزاند .
دو هوله را به هم بدوزید و خرده های صابون را در آن بریزید تا یک دستگاه صابون سازی خودکار درست کنید . اجازه دهید کودک با نوک انگشتش کف صابون روی صورتش بگذارد تا شست و شو برای او حالت بازی پیدا کند .
پاکیزه بودن را پاداش دهید
یک جدول در حمام بگذارید و پس از شستن دست قبل از غذا و بعد از توالت ، او را وادارید که در جدول علامت بگذارند . هنگامی که کودک با دست و صورت تمیز سر میز آمد ، به او لبخند بزنید ( و به این صورت به او پاداش دهید ) .
به او بگویید که صاحب تمیز ترین دست قبل از همه دسر ( یا غذا ) را در یافت می کند . هنگامی که کودک در جدول نمره ی مشخصی را به دست آورد ، به او اجازه دهید که یک دسر مخصوص یا شام را انتخاب کند .