آموزش اقتصاد و خرج کردن پول به کودکان یکی از دغدغه های این روز های والدین است. در دنیای امروز و با وجود شرایط خاص اقتصادی حاکم بر جامعه یکی از مهم ترین مسائلی که باید از کودکی آموزش داد شیوه های درست پول خرج کردن و پول جمع کردن است. شاید این موضوع خیلی مهم به نظر نرسد و هر کسی فکر کند نباید در بچگی ذهن کودکان را درگیر مسائل مالی کرد، اما درست برعکس، اگر بچه ها از کودکی با مفاهیم اقتصادی آشنا شوند در آینده می توانند بهتر حساب دخل و خرج خود را نگه دارند.
بهترین راه برای خانواده ها این است که سنین پایین به بچه ها آموزش دهند که هم برای خودشان راحت تر باشد و هم کودکان به این امر علاقمند شوند. متاسفانه به دلیل عدم آموزش و یا آموزش های نادرست، برداشت فرزندان ما از مفهوم اقتصاد به شکل کلان آن باز می گردد. در حالیکه اکثر کشور های پیشرفته دنیا در پایه های آغازین تحصیلی سعی در آموزش مفاهیم جزئی و ساده اقتصادی به گروه های سنی پایین تر دارند.
شما میتوانید فرزندتان را به خودپردازها برده یا حتی به بانک تا او ببیتد شما چه طور از بانک پول میگیرید و یادبگیرد. زمانی که فرزندتان بسیار کوچک است با بازی میتوانید مفهوم پول را آموزش دهید.
آموزش پول به کودکان 2 تا 3 ساله:
شما میتوانید از سکه های رنگی استفاده کنید و راجب اش با فرزندتان صحبت کنید از او بخواهید که هر تصویر را با سکه ای که دارد تطبیق دهد. به این نکته توجه کنید که کودکان نوپا ممکن است سکه را داخل دهانشان کنند و انرا قورت بدهند پس حواستان به این موضوع باشد.
شما میتوانید در خانه وسایلی مانند لباس را بچینید و به کودکتان بگویید فروشنده شود و شماهم مشتری. آنها عاشق خرید کردن هستند و این یه راه خوب برای آموزش است.کودک با رد و بدل کردن پول میتواند آن را یادبگیرد شما هم مشتری هستید و پول را به او بدهید تا بقیه اش را به شما برگرداند.
آموزش پول به کودکان 4 تا 5 ساله:
زمانی که میخواهید برای خرید به سوپرمارکت بروید از کودکتان بخواهید که به شما کمک کند. زمانی که خرید میکنید از او بخواهید که مراقب وسایل باشد. زمان پرداخت پول ، پول را به او بدهید تا او پرداخت کند و اگر مابقی دارد بگذارید خودش از فروشنده بگیرد. این کار باعث میشود که کودک حس کند که دارد کمک میکند و برایش جذاب و سرگرم کننده است.
کودکانی که پیش دبستانی هستند دوست دارند در خانه یا رستوران بازی خیالی بکنند و فروشنده شوند. این بازی ها باعث میشود هوش مالی و خلاقیتشان بیشتر شود . بیاید به کودک چهارساله تان بگویید که قبض را پرداخت کند او با انجام این کار هیجان زده میشود.
آموزش پول به کودکان 6 تا 8 ساله:
زمانی که فرزندتان پول میدهد او میخواهد آن را جایی بگذارد که خیالش راحت باشد کسی دست به آن نمیزند. به جای اینکه به او قلک دهد براش یک حساب در بانک باز کنید تا پولهایش را در آنجا پسنداز کند و ماهانه برایش سودی واریز شود. بیشتر بانک ها حساب های بدون کارمزد را برایتان ارائه میدهند و شما میتوانید از آنها استفاده کنید.
آموزش پول به کودکان 9 تا 12 ساله:
شما میتوانید برچسب قیمت روی محصولات را با فرزندتان بخوانید تا بتواند قیمت ها را مقایسه کند البته که به کیفیت محصولات هم توجه داشته باشید. شما دو محصول متفاوت را با فرزندتان مقایسه کنید و ببینید کدام یکی ارزش خریدش بیشتر است.
آموزش پول به کودکان 13 تا 15 ساله:
نوجوانان در این سن نیازهایی دارند شما هم میتوانید باتوجه به بودجه تان نیازهای آنها را برطرف کنید شما میتوانید با توجه به بودجه تان چیزهایی که فرزندتان میخواهد را تهیه کنید و برایش آنها را بخرید.
آموزش پول به سنین 16 سال به بالا:
شما میتوانید به فرزندتان یاد بدهید که به موسسات خیریه هم کمک بکند و بخشی از پولش را به آنها بدهد و شما و خانوادتان به او کمک کنید با این کار او ارزش پولش را بیشتر میداند.
پول تو جیبی باید خرج چه چیزهایی شود
راجع به چیزهایی که کودک می تواند پولش را صرف آن کند با وی صحبت کنید مثلا اینکه نصف پولهایش را برای چیزی که دوست دارد پس انداز کند و به او آموزش دهید که پولهایش را برای هدفهای مختلف در پاکتها یا قلکهای مختلفی بگذارد. در انتها وقتی فرزندتان به خوبی پولهایش را مدیریت کرد و به هدف تعیین شده رسید به او پاداش دهید. اجازه اشتباه کردن را به کودکتان بدهید تا از آن درس بگیرد و سعی نکنید وقتی پول کم می آورند به آن ها قرض دهید یا میزان پولشان را افزایش دهید زیرا اینگونه فرصت یادگیری مدیریت سرمایه های خود را از دست می دهند.
در بچه های دبستانی می توانید تعیین کنید که کودک چه مقدار از پول خود را صرف خوراکی مدرسه، چقدر را پس انداز کند و چه مقدار را آن طور که خودش می خواهد خرج کند اگر از انتخابهای کودکتان راضی نیستید از او انتقاد نکنید، به آن ها اجازه انتخاب دهید و برایشان توضیح دهید که چه اعمالی از ایجاد احساس مسیئولیت پذیری و استقلال آن ها جلوگیری می کند.
وقتی بچه ها کار اشتباهی انجام می دهند مثلا وسیله مهمی را می شکنند می توانید به عنوان تنبیه از وی بخواهید که هر هفته بخشی از پول را برای تعمیر وسیله بدهد البته اینکار نباید زیاد طول بکشد یا زیاد استفاده شود چون باعث ایجاد ناراحتی میان شما و کودک یا اذیت شدن وی در میان دوستانش به خاطر نداشتن پول تو جیبی می شود.