به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعدنیوز، دکتر سید جعفر قنادباشی سفیر اسبق ایران در لیبی و تحلیلگر مسائل خاورمیانه در گفتگو با خبرنگار ساعدنیوز و در تشریح دیدار مهم وزیر امور خارجه کشورمان با وزیر امور خارجه عربستان سعودی در پکن گفت: به نظرم چینی ها در شکل گیری این مصالحه و تنش زدایی نقش آنچنانی نداشتند، چرا که همه چیز برای وقوع این دیدار آماده شده بود و چین کار قابل توجهی در این مورد صورت نداد. در واقع موتور محرک شکل گیری این اتفاق، تمایل شدید عربستان برای عادی سازی روابط اش با ایران بود. هر روز نشانه های محکمی بر درستی این مطلب آشکار می شود. عربستان در افکار عمومی متهم به نوکری آمریکا است و از طرف دیگری، در جهان به عنوان کشوری حامی تروریسم و تکفیر و نیز قتل های خشن همچون قتل خاشقچی شناخته می شود. از طرف دیگر، دشمنی با ایران در نزد افکار عمومی جهان عرب، به معنای دوستی با اسرائیل است. همه این مسائل باعث شد که عربستان سعودی تصمیم بگیرد که روابط دیپلماتیک خود با جمهوری اسلامی را از سر بگیرد. 8 سال جنگ فرسایشی در یمن، چهره عربستان را بسیار مخدوش کرد. ائتلاف 9 کشور نتوانست انصارالله یمن را شکست دهد. این ضربه بزرگی بود.
قنادباشی با اشاره به تلاش شاه مخلوع ایران در اوج انقلاب اسلامی برای ترمیم چهره خود با دعوت از رئیس جمهور وقت چین و فرستادن ربع پهلوی به شوروی افزود: عربستان هم در وضعیت مشابهی قرار دارد. بن سلمان در آستانه تاج گذاری اش به عنوان پادشاه جدید عربستان به هیچ وجه دوست ندارد که به عنوان نوکر آمریکا و حامی تروریسم و بدتر از همه، حامی رژیم غاصب صهیونیستی مطرح شود. او در داخل طرح های توسعه اقتصادی به سبک رضاشاه را در دستور کار قرار داده و در عین حال، با دادن آزادی های خاص به زنان و جوانان می خواهد چهره ای مدرن از خود در نزد افکار عمومی ارائه دهد. عادیسازی روابط با ایران هم گام دیگری است در همین راستا.
این کارشناس مسائل غرب آسیا تصریح کرد: ایران هوشمندانه افکار عمومی منطقه را در دست گرفته است. امروز هر چقدر چهره اسرائیل در منطقه نزد ملت ها منفور است، به همان اندازه ایران محبوب است و به عنوان حامی اصلی مردم مظلوم فلسطین شناخته می شود. این دستاورد فعالیت های حساب شده دیپلماتیک در این سال ها است. بن سلمان خوب می داند که برای دور ماندن از ترکش نفرت ملت های منطقه باید با ایران عادیسازی کند چرا که دشمنی با ایران به معنای دوستی با اسرائیل است. از طرفی، چینی ها هم از هر نوع عادیسازی استقبال می کنند و هرکسی که خواهان توسعه روابط با آنها باشد، توسط چین مورد استقبال قرار می گیرد.
سفیر اسبق ایران در لیبی با اشاره به موج جدید خشونت ها در قدس شریف و خصوصاً حمله به نمازگزاران روزه دار در مسجد الاقصی افزود: این عادیسازی ها یقیناً به کام دولت نتانیاهو خوش نمی آید و جنایات اخیر رژیم غاصب صهیونیستی تا حدودی واکنش به همین تحولات دیپلماتیک در خاورمیانه است. عربستان هم خوب می داند که با روی کار آمدن دولت افراطی و جنایتکار نتانیاهو در سرزمین های اشغالی، موج نفرت از دولت های سازشگر افزایش خواهد یافت. به همین دلیل، برای در امان ماندن از ترکش های احتمالی به سمت ایران حرکت کردند. هم عربستان و هم امارات در این مورد، بسیار هوشمندانه عمل کرده اند. خودشان می دانند که دولت مجنون و دیوانه نتانیاهو حاضر است دست به هر کاری بزند.
دکتر قنادباشی در پایان تأکید کرد: نباید عادیسازی روابط عربستان با ایران را به این معنا تلقی کنیم که عربستان دیگر نوکر آمریکا نیست. به هیچ وجه اینگونه نیست. عربستان مجری سیاست های آمریکا در منطقه است و هیچ تغییری در این مسأله با هر نوع عادیسازی صورت نمی گیرد. حتی به صورت پنهان کمک ها به رژیم صهیونیستی هم ادامه خواهد یافت. رژیم غیرمردمی عربستان هرگز نمی تواند یک سیاست مستقل داشته باشد و این یک واقعیت است. همان طور که در عراق هم یک نخست وزیر حق ندارد کاری خلاف اراده آمریکایی ها انجام دهد در غیراینصورت عزل می شود.