انتخاب بهترین باتری یو پی اس برای حفاظت از تجهیزات حساس شما
اما قلب تپنده هر یو پی اس، باتری آن است و انتخاب یک باتری مناسب، تضمینکننده عملکرد مطلوب و طول عمر بالای سیستمها و تجهیزات شما خواهد بود.
در این مطلب، علاوه بر معرفی مختصر انواع باتری، نکات مهم برای باتری UPS را معرفی میکنیم و در پایان به سوالات پرتکراری که در مورد باتری یو پی اس مطرح میشود، پاسخ میدهیم.
نقش باتری در عملکرد یو پی اس
نقش باتری در عملکرد یو پی اس به حدی مهم است که اغلب یوپی اس ها بدون باتری کار نمیکنند و عملا کارایی خود به عنوان منبع تغذیه پشتیبان را از دست میدهند. از این رو باتری، وظیفه اصلی را در عملکرد یو پی اس به عنوان منبع تغذیه ایفا میکند.
در زمان اتصال جریان برق، باتری ها توسط شارژر، شارژ میشوند و انرژی الکتریکی را در خود ذخیره میکنند. در صورت نوسانات شدید ولتاژ یا فرکانس و یا قطع کامل برق شبکه، یو پی اس برق شبکه را قطع و انرژی ذخیره شده در باتری ها را در اختیار تجهیزات قرار میدهد تا بتوانند به عملکرد خود ادامه دهند. این عملکرد باتری در دستگاه یوپی اس، باعث میشود تا از تجهیزات در برابر هرگونه آسیب و خسارت در اثر مشکلات برق شبکه، محافظت شود.
عواقب استفاده از باتری نامناسب
با توجه به اهمیت خود دستگاه یوپی اس و همچنین عملکرد مهم باتری برای آن، استفاده از باتری های نامناسب و بی کیفیت هزینه های سنگین و در بعضی مواقع آسیب های جبران ناپذیری به خود دستگاه یوپی اس و یا تجهیزات متصل به آن وارد میکند.
امروزه به دلیل هزینه بیشتر باتری های یو پی اس، افراد از باتری خودرویی به جای باتری یوپی اس استفاده میکنند. با توجه به تفاوتهایی که این دو نوع باتری دارند، باتری خودرویی کارایی و امنیت لازم برای دستگاه های یو پی اس را ندارد.
انواع باتری یو پی اس
کیفیت و ویژگی های یک یو پی اس توسط دو بخش اصلی سازنده آن، یعنی الکترولیت و صفحات آن مشخص میشود. باتری های یو پی اس بر اساس مواد تشکیل دهنده این اجزاء به سه دسته باتری سرب اسید، باتری لیتیوم یون و باتری نیکل کادمیوم تقسیمبندی میشوند.
باتری سرب اسید
باتریهای سرب اسید، یکی از رایجترین انواع باتری یو پی اس هستند. این باتریها از صفحات سربی و الکترولیت اسید سولفوریک تشکیل شدهاند و خوشبختانه نشت اسید ندارند. باتری های اسید سربی به طور متوسط بین 2 تا 3 سال عمر میکنند و نسبت به انواع دیگر باتری ها، هزینه کمتر و قابلیت بازیافت بیشتری دارند.
باتری های سرب اسیدی که دارای دریچه تنظیم خودکار هستند، به نام باتریهای VRLA هم شناخته میشوند که بر اساس حالت الکترولیت استفاده شده در آنها به دو نوع اصلی AGM و GEL دستهبندی میشوند. این باتری ها در ظرفیت های مختلف در بازار موجود هستند و به عنوان گزینه های محبوب برای تامین انرژی در هنگام قطع برق یا نوسانات ولتاژ شناخته میشوند.
باتری لیتیوم یون
پس از باتری های سرب اسیدی، باتری های لیتیوم یونی برای استفاده در یو پی اس ها مطرح می شوند. صفحات باتری لیتیوم یونی از جنس گرافیت، اکسید کبالت لیتیوم، اکسید نیکل کبالت آلومینیوم یا فسفات آهن لیتیوم ساخته شدهاند. این نوع باتری ها نسبت به باتری های اسید سربی، طول عمر بیشتر و قیمت بالاتری هم دارند.
این نوع باتری ها علاوه بر یوپی اس، در طیف وسیعی از دستگاهها از جمله تلفنهای همراه، لپتاپها، تبلتها، خودروهای برقی و ابزارهای الکترونیکی قابل حمل نیز استفاده میشوند.
باتری نیکل کادمیوم
صفحات این باتری از جنس کادمیوم و هیدروکسید نیکل ساخته شده و الکترولیت آن محلول قلیایی مانند پتاسیم هیدروکسید است. این باتریها به دلیل عمر طولانی، مقاومت در برابر دشارژ عمیق و قابلیت شارژ سریع، در صنعت برق استفاده میشوند. از کاربردهای دیگر این نوع باتری میتوان به ابزارهای برقی بیسیم، لوازم الکترونیکی قابل حمل و بعضی از تجهیزات ایمنی اشاره کرد.
چگونه باتری مناسب برای یو پی اس خود انتخاب کنیم؟
برای انتخاب باتری مناسب برای یوپی اس باید به یک سری از ویژگی ها و قابلیتهای باتری ها توجه کنید تا باتری کارایی لازم را برای تامین بک آپ تایم تجهیزات داشته باشد.
ولتاژ باتری
باتری های یو پی اس اغلب دارای ولتاژ 12 ولت هستند تا با ولتاژ DC یوپی اس همخوانی داشته باشند. باتری های یو پی اس به صورت سری به هم متصل میشوند تا ولتاژ ثابت بماند.
ظرفیت باتری
باتری های یو پی اس با ظرفیت های متنوعی در بازار موجود هستند. ظرفیت باتری در مدت زمان تامین انرژی پشتیبان برای تجهیزات کاملا موثر است. اما برای انتخاب ظرفیت باتری با محدودیتهایی مثل قدرت شارژر یو پی اس و فضای موردنیاز بیشتر برای ظرفیت های بالاتر مواجه هستید.
ابعاد و وزن باتری
ابعاد و وزن باتری در هنگام نصب ممکن است دردسرساز شود. حتما موقع انتخاب ظرفیت باتری به ابعاد و وزن آن هم توجه کنید. برای یو پی اس های باتری بیرونی، بهتر است از کابینت باتری استفاده کنید تا سلامت باتری ها بیشتر حفظ شود.
عمر مفید باتری
هنگام انتخاب باتری به طول عمر پیش بینی شده در مشخصات باتری توجه کنید. اگرچه این میزان در اثر شرایط دمایی غیراستاندارد و استفاده نامناسب کاهش مییابد ولی در صورت استفاده درست، باتری ها طول عمر مفید و مناسبی خواهند داشت.
تاریخ تولید
هرقدر تاریخ تولید باتری جدیدتر باشد، مدت بیشتری میتوانید از باتری خود استفاده کنید. در صورتی که از تاریخ تولید باتری بیشتر از چند ماه بگذرد، طول عمر آن از عدد ذکر شده در مشخصات هم کمتر خواهد بود.
در آدرس https://behrad.co/blog/ میتوانید اطلاعات کاملی در زمینه انواع باتری یو پی اس و نکات مربوط به استفاده و نگهداری درست از آنها را مطالعه کنید.
بهترین باتری یو پی اس با کیفیت بالا و قیمت مناسب
انتخاب یک باتری مناسب برای یو پی اس، قدمی حیاتی در حفاظت از تجهیزات حساس شما است. یک باتری باکیفیت و متناسب با نیازهای شما، تضمینکننده عملکرد پایدار و طولانیمدت سیستم شما خواهد بود.
بهترین باتری یو پی اس علاوه بر ویژگی های لازم باید دارای امکانات و مزایای زیر هم باشد:
گارانتی معتبر
برند شناخته شده
استانداردهای کیفیت
با خرید باتری از یک شرکت معتبر و باسابقه و دریافت مشاوره رایگان قبل از خرید، می توانید از انتخاب خود مطمئن باشید.
سوالات متداول
در این بخش به سوالات متداولی که موقع خرید یا استفاده از باتری یو پی اس برای خریداران یا متقاضیان باتری یو پی اس مطرح میشود، پاسخ میدهیم.
چگونه عمر باتری یو پی اس را افزایش دهیم؟
برای افزایش طول عمر باتری موارد زیر را رعایت کنید:
شرایط محیطی و دمایی نصب باتری، طبق میزان استاندارد ذکر شده در جدول مشخصات آن باشد.
هرچه تعداد دفعات شارژ و دشارژ محدودتر باشد، طول عمر باتری بیشتر خواهد بود.
تاریخ تولید باتری به روز باشد.
آیا میتوان انواع مختلف باتری را با هم ترکیب کرد؟
بهتر است این کار را نکنید. حتی اگر نوع باتری ها هم یکسان باشد، باز هم برندهای مختلف کیفیت متفاوتی دارند و ممکن است با خراب شدن یک باتری، کل باتری ها آسیب ببینند.
چه زمانی باید باتری یو پی اس را تعویض کنیم؟
باید به صورت دوره ای، بعضی از علائم عملکردی مانند ولتاژ باتری در زمان شارژ و دشارژ بررسی شود تا در صورت افت زیاد ولتاژ باتری یا عدم تامین بک آپ تایم مثل اوایل استفاده، باتری ها تعویض شوند.
آیا می توانیم از باتری خودرویی به جای باتری یو پی اس استفاده کنیم؟
اگر چه این دو نوع باتری، شباهتهایی دارند ولی ساختار و عملکرد آنها تفاوتهای زیادی دارد و توصیه میشود که صرفا به خاطر هزینه کمتر، باتری خودرویی را جایگزین باتری یو پی اس نکنید.
حرف آخر
امیدواریم با خواندن این راهنما بتوانید باتری مناسب برای یو پی اس خودتان را با اطمینان بیشتری خریداری کنید و از تجهیزات خود در برابر آسیب ها و خسارت های ناشی از مشکلات شبکه برق، پیشگیری کنید.