به گزارش پایگاه خبری_تحلیلی ساعدنیوز به نقل از همشهری آنلاین، در زمان ناصرالدینشاه بود که «میرزا تقیخان فراهانی» ملقب به امیرکبیر بانی راهاندازی نخستین مدرسه مدرن در ایران شد و اولین دانشجویان رشته پزشکی نیز از همین مدرسه فارغالتحصیل شدند.
دارالفنون روز یکشنبه ششم دی ماه 1230 هجری شمسی برابر با پنجم ربیعالاول 1268 قمری، درست 13 روز قبل از قتل امیرکبیر و با حضور ناصرالدین شاه، آقاخان نوری صدراعظم جدید و گروهی از دانشمندان و معلمان ایرانی و اروپایی با 30 نفر شاگرد رسما شروع بهکار کرد که تعدادی از آنها دانشجویان رشته پزشکی بودند. در مدت 44 سال که این مدرسه در زمان ناصرالدین شاه دایر بود، تنها 12 دوره شاگرد از آن فارغالتحصیل شد.
از 100 نفر 20 نفر دانشجوی پزشکی بودند
مدرسه دارالفنون در خیابان معروف به ناصریه ناصرخسروواقع شده و به گواه تاریخ اولین مرکز آموزش علوم و فنون جدید در ایران بوده که شاخه پزشکی نوین درآن تدریس شده و درحقیقت نخستین دانشگاه مدرن در تاریخ ایران به شمار میآید. مجموع فارغالتحصیلها تا 1309 قمری قریب یک هزار و یکصد نفر در رشتههای مختلف بوده است. در دورههای بعد 100 نفر شاگرد پذیرفته شدند که بیست نفر از آنها مربوط به رشته طب بودند.
در این باره باید گفت که هرچند فعالیت حکیمان در عرصه طب در ایران، قرنها سابقه داشته، اما در اواخر دوره قاجار وضعیت بحرانی شده بود؛ پزشکان خارجی طب جدید میدانستند و حکیمهای ایرانی طب سنتی و میان این علوم جدید و قدیم مرافعه، رقابت و تناقضهای بسیار وجود داشت. تا اینکه بههمت امیرکبیر، دارالفنون تاسیس شد و 2 پزشک اروپایی به آموزش طب نوین به دانشجویان ایرانی پرداختند.
دروس عملی پزشکی در خانه بیماران
شاگردان رشته طب در مدرسه دارالفنون، قسمتهای عملی را در مطب پزشکان معروف و معلمان مدرسه میدیدند و با آنها به عیادت بیماران میرفتند. به علاوه بعضی از دستگاههایآزمایشگاهی، نقشههای طبی و تشریحی و اسکلت انسانی و مجسمههای مختلف از اروپا برای شاگردان تهیه شده بود. از نامههای بهجا مانده از امیرکبیر و مندرجات روزنامه وقایع اتفاقیه و اسناد دیگر برمیآید در آغاز نام خاصی برای این واحد آموزشی در دست ساخت در نظر نگرفته بودند و از این بنا با عناوین «مدرسه، مدرسه جدید، مکتبخانه پادشاهی، تعلیم خانه، معلم خانه و مدرسه نظامیه» یاد شده است.
8 ماه پیش