بعد از سرقت گوشی موبایل چه باید کرد؟ چه اقداماتی را برای ردیابی گوشی و محافظت از اطلاعات روی گوشی می توان انجام داد؟ در این مطلب اقدامات لازم بعد از سرقت گوشی موبایل و مراحل قانونی ردیابی گوشی را شرح می دهیم. با ما همراه باشید.
مکان یابی و دسترسی به اطلاعات گوشی بعد از سرقت
بعد از به سرقت رفتن گوشی موبایل، با توجه به نوع گوشی خود (اندورید، آیفون) از طریق یکی از دو روش زیر می توانید گوشی خود را مکان یابی و نسبت به پاک کردن اطلاعات روی گوشی از راه دور اقدام نمایید. برای استفاده از این روش ها به نکات زیر توجه کنید:
۱- بعد از اینکه اطلاعات گوشی پاک شود، دیگر نمی توانید از این طریق موقعیت مکانی آن را پیدا کنید.
۲- برای دسترسی به اطلاعات گوشی از راه دور و مکان یابی آن باید این قابلیت را از قبل روی دستگاه خود فعال کرده باشید.
۳- استفاده از روش های ردیابی و پیگیری موقعیت مکانی گوشی، تقریبی و صرفا جهت اطلاع خودتان می باشد و از این طریق در مراجع قضایی نمی توانید اقدامی انجام دهید. برای ردیابی قانونی گوشی می توانید به سامانه همیاب۲۴ مراجعه نمایید.
مکان یابی و دسترسی به اطلاعات گوشی از طریق جیمیل
پلتفرم اندروید قابلیت ردیابی گوشی از طریق Find My Device و اکانت جیمیل را در اختیار کاربرانش قرار داده است. از طریق این قابلیت کاربران می توانند در زمان حادثه، گوشی خود را از راه دور قفل کنند، مکان تقریبی آن را روی نقشه مشاهده کنند و همچنین اطلاعات روی گوشی را برای جلوگیری از سوء استفاده های احتمالی پاک کنند. برای ردیابی گوشی از طریق جیمیل، ابتدا باید حساب کاربری گوگل (جیمیل) را به گوشی خود اضافه کرده باشید، گوشی شما به اینترنت متصل باشد، قابلیت مکان یابی آن روشن باشد و دستگاه شما نیز خاموش نباشد. در صورتی که این شرایط برقرار باشند شما می توانید برای ردیابی گوشی اندروید خود از طریق جیمیل و قابلیت Find My Device (دستگاهم را پیدا کن) استفاده کنید.
-
افزودن حساب کابری جیمیل به گوشی اندروید: همان طور که گفته شد برای استفاده از قابلیت Find My Device (دستگاهم را پیدا کن)، شما باید از قبل یک اکانت جیمیل را به گوشی خود اضافه کرده باشید، برای این منظور ابتدا یک حساب کاربری گوگل (Gmail) برای خود ایجاد کنید و در مرحله بعد این حساب را به گوشی اندروید خود اضافه کنید، برای این کار به آدرس زیر بروید و حساب کاربری گوگل را به دستگاهتان اضافه کنید.
Setting > Users & Accounts > Add Accounts
ردیابی گوشی از طریق جیمیل
برای ردیابی گوشی اندرویدی خود با جیمیل کافی است مراحل زیر را دنبال کنید:
-
به آدرس ttps://www.google.com/android/find بروید: در صفحه Find My Device (دستگاهم را پیدا کن)، اکانت جیمیلی که از قبل روی گوشی خود فعال کرده اید وارد شوید، بعد از وارد شدن به حساب کاربری خود، صفحه ای به شما نمایش داده می شود که در آن لیست دستگاه های اندرویدی خود را مشاهده خواهید کرد.
-
دستگاه مورد نظر را انتخاب کنید
-
مکان یابی گوشی اندروید (Locate): حال اگر قابلیت مکان یابی و اینترنت دستگاه شما روشن باشد، مکان تقریبی گوشی را روی نقشه مشاهده می کنید.
توجه داشته باشید که استفاده از روش های ردیابی و پیگیری موقعیت مکانی گوشی، تقریبی و صرفا جهت اطلاع خودتان می باشد و از این طریق در مراجع قضایی نمی توانید اقدامی انجام دهید.
سایر گزینه هایی که در این قسمت مشاهده می کنید شامل:
-
پخش صدا (Ring): از گزینه پخش صدا یا Ring می توانید برای به صدا در آوردن گوشی خود استفاده کنید. این گزینه برای زمانی که گوشی خود را در اطرافتان گم کرده اید و احتمالا روی حالت سایلنت یا بی صدا است، کاربردی می باشد و با استفاده از آن می توانید صدای زنگ گوشی خود را بشنوید.
-
ایمن کردن دستگاه (Secure Device): از طریق گزینه ایمن کردن دستگاه می توانید برای افرادی که دستگاه شما را پیدا می کنند، پیام یا شماره تلفنی را نمایش دهید تا از آن طریق با شما تماس بگیرند. این پیام روی گوشی شما نمایش داده خواهد شد.
-
پاك كردن اطلاعات گوشي از راه دور (Erase Device): اگر احتمال می دهید که ممکن است از اطلاعات شما سوءاستفاده ای شود، می توانید از طریق گزینه “پاک کردن داده ها”، اطلاعات روی دستگاه خود را پاک نمایید. بعد از اینکه داده های دستگاهتان پاک شد، دیگر نمی توانید موقعیت مکانی آن را پیدا کنید. اگر دستگاه شما آفلاین باشد، هر زمان که مجددا آنلاین شود داده های شما پاک خواهند شد.
ردیابی گوشی اندروید سرقتی یا گمشده
سامانه همیاب ۲۴ با حمایت معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه و با همکاری اصناف و کلانتری های سراسر کشور، در خصوص تسهیل و تسریع فرآیند ردیابی، بستری مناسب فراهم کرده است.
جهت فعال شدن فرآیند ردیابی، مشخصات دستگاه را در سامانه کشوری همیاب۲۴ ثبت نمایید تا ردیابی گوشی گمشده یا سرقتی شما فعال گردد. از این طریق علاوه بر ردیابی گوشی شما در اپراتورهای مخابراتی، با اطلاع رسانی کشوری از خرید و فروش و خارج شدن گوشی از مرزهای کشور جلوگیری می شود، بین تمام کالاهای پیدا شده سراسر کشور، کلانتری ها و بازرسی های مرزی جستجو شده و به شما اطلاع داده می شود.
مکان یابی و دسترسی به اطلاعات گوشی از طریق اپل آیدی
زمانی که گوشی آیفون شما به سرقت می رود شما می توانید با استفاده از سرویس اختصاصی به نام Find My iPhone به معنی ” آیفون من را پیدا کن” گوشی اپل خود را مکان یابی کنید و اطلاعات شخصی خود را از روی گوشی پاک کنید.
البته از این سرویس زمانی برای پاک کردن اطلاعات و مکان یابی گوشی اپل خود می توانید استفاده کنید که این قابلیت را از قبل در گوشی خود فعال کرده باشید. برای آموزش مکان یابی گوشی آیفون با ویژگی “آیفون مرا پیدا کن” | Find My iPhone کلیک کنید.
لازم به ذکر است که استفاده از روش های ردیابی و پیگیری موقعیت مکانی گوشی، تقریبی و صرفا جهت اطلاع خودتان می باشد و از این طریق در مراجع قضایی نمی توانید اقدامی انجام دهید. برای ردیابی قانونی گوشی می توانید به سامانه همیاب۲۴ مراجعه نمایید.
مراحل قانونی ردیابی گوشی
زمانی که گوشی موبایل شما گم شده و یا به سرقت می رود، برای ردیابی قانونی گوشی مراحل زیر را دنبال کنید:
- مرحله اول: ابتدا باید برای جلوگیری از سوء استفاده از سیم کارت خود نسبت به سوزاندن سیم کارت فعال روی گوشی اقدام نمایید. به منظور سوزاندن و یا مسدود کردن سیم کارت می توانید به صورت حضوری و یا غیر حضوری اقدام نمایید.
- مرحله دوم: سپس به جهت فعال شدن فرآیند ردیابی گوشی در اپراتور های مخابراتی می توانید از طریق سامانه کشوری همیاب۲۴ اقدام نمایید. از این طریق علاوه بر ردیابی گوشی شما در اپراتورهای مخابراتی، با اطلاع رسانی کشوری از خرید و فروش و خارج شدن گوشی از مرزهای کشور جلوگیری می شود، بین تمام کالاهای پیدا شده سراسر کشور، کلانتری ها و بازرسی های مرزی جستجو شده و به شما اطلاع داده می شود.
ردیابی در اپراتورهای مخابراتی از طریق شماره سریال ۱۵ رقمی (کد IMEI) که معمولا پشت گوشی و یا کارتن آن درج شده است انجام می شود. برای اطلاع از روش های بدست آوردن شماره IMEI این مطلب را مطالعه کنید.
- مرحله سوم: بعد از اعلام سرقت در سامانه کشوری همیاب۲۴ و دریافت نتیجه مثبت ردیابی از سامانه، با در دست داشتن موارد زیر به یکی از مراجع محترم قضایی مراجعه نمایید:
- مدرک شناسایی
- جعبه گوشی سرقتی و یا فاکتور خرید (به منظور اثبات مالکیت گوشی مسروقه)
- پرینت ردیابی مثبت از سامانه همیاب۲۴
پس از مراجعه به مرجع قضایی نسبت به طرح شکواییه و ثبت ثنا (به منظور اطلاع از وضعیت پرونده خود) اقدام کنید. سپس نامه استعلام به نمایندگی حقوقی اپراتور را از مرجع قضایی دریافت و به منظور دریافت مشخصات صاحب سیم کارت (سارق) به رابطین حقوقی اپراتور مستقر در محل سکونت خود تحویل نمایید. رابطین حقوقی به طور معمول، ظرف مدت یک هفته تا دوماه پاسخ نامه استعلام را به مرجع قضایی مربوطه ارسال می کنند.