ساعدنیوز
ساعدنیوز

اشعار عاشقانه/ دیوان شمس: قسمت 5 - بگریز ای میر اجل از ننگ ما از ننگ ما / متن صوتی و معنی اشعار + تصویر نسخه‌ی خطی

  یکشنبه، 11 آذر 1403
اشعار عاشقانه/ دیوان شمس: قسمت 5 - بگریز ای میر اجل از ننگ ما از ننگ ما / متن صوتی و معنی اشعار + تصویر نسخه‌ی خطی
ساعد نیوز: در ادامه با غزل عاشقانه ی مولانا به انضمام نسخه خطی دیوان شمس با ما همراه باشید.

به گزارش سرویس فرهنگ و هنر ساعد نیوز، تا نام شمس تبریزی به گوشمان می‌خورد، بی‌درنگ به یاد مولانا می‌افتیم. ماجرای شمس و مولانا و دوستی عمیقشان را خیلی‌ها می‌دانند. کتاب دیوان شمس تبریزی دربردارنده غزلیات جلال الدین محمد بلخی است که به پاسداشت آشنایی‌‌اش با شمس آن را چنین نام نهاده.

مولانا جلال الدین محمد بلخی متولد سال 604 هجری قمری در بلخ است. پدرش به بهاءالدین ولد و سلطان‌العلما معروف و از عارفان بزرگ صوفیه بود. آوازه مولانا و اشعارش از مرزهای ایران فراتر رفته و اکنون شعرهای او به زبان‌های مختلف ترجمه و حتی تدریس می‌شوند. ترجمه اشعار مولانا که در دوردست با نام «رومی» او را می‌شناسند، از پرفروش‌ترین و پرطرفدارترین آثار و خودش محبوب‌ترین شاعر غیرآمریکایی است.

آثار مولانا اکثراً به زبان فارسی هستند اما او در سرودن اشعارش از زبان‌های عربی، ترکی و یونانی نیز بهره برده است. او مجموعه غزلیاتش را دیوان شمس تبریزی نام‌گذاری کرده است. اما دوستدارانش که دل خوشی هم از شمس نداشتند به این غزلنامه «دیوان کبیر» می‌گفتند. در ادامه اندکی از شمس خواهیم گفت.

محمد بن علی بن ملک‌ داد از صوفیان نامی قرن هفتم و ملقب به شمس تبریزی است. او را بیشتر به خاطر دوستی معروفش با مولانا می‌شناسند. رابطه‌ای بس نزدیک که مولانا دیوان غزل‌هایش را کلیات شمس نام نهاد. شمس از نوجوانی خلق و خوی عرفانی داشت و پارسامسلک بود. در سنین جوانی به عرفان گرایید و خیلی زود از اساتیدش پیشی گرفت. شمس روح پرتلاطمی داشت که باعث می‌شد نتواند در یک جا منزل گزیند و مدام در سفر به قصد یادگیری و طلب معرفت بود. او به درجه‌ای از عرفان رسیده بود که اگر کسی رفتارهایش را به سخره می‌گرفت ناراحت نمی‌شد و اگر به کسی تعلیم می‌داد از او دستمزد نمی‌خواست.

به هنگام پیری شمس در پی فردی بود که آموخته‌های زندگی 60 ساله‌اش را در اختیار او بگذارد. پس از مدتی به قونیه سفر کرد. آنجا مولانا را دید و دانست که شخصی لایق‌تر از او برای انتقال دانش زندگی‌اش پیدا نخواهد شد. مریدان مولانا البته دل خوشی از شمس نداشتند. زمانی که او در سال 642 هجری قمری برای اولین بار به قونیه رفت تا مولانا را ملاقات کند پیروان مولانا به دشمنی‌‌اش برخاستند. او از قونیه رفت و یک سال بعد دوباره به آنجا بازگشت و دوباره با رفتارهای خصمانه دنباله‌روهای مولانا مجبور شد از آنجا برود. دوری از شمس مولانا را چنان دل‌آزرده و اندوهگین می‌کرد که برای عارف غایب شعر می‌سرایید. شمس در نهایت دو سال بعد دوباره به قونیه آمد و دو سالی را آنجا سپری کرد. پس از مدتی برای همیشه از قونیه رفت و ناپدید شد. از سرنوشت او چیز دیگری در دسترس نیست.

.

خوانش شعر

شرح و تفسیر بیت یکم

ای آقای محترم که در قید و بند حُسن شهرت و وجیه الملّه شدن و وجیه الدله شدنی ، از ما رندانِ خراباتی فاصله بگیر ، چون ما عشّاق بر هر بلا مرحبا می گوییم . به همین علّت نمی توانی همرنگ ما بشوی . ما پاکباختگانیم و غم سیلاب نداریم . [ ما در راه عشق از همه چیزمان گذشتیم و از سر همۀ وابستگی های دنیوی برخاستیم و جام هستی کاذب و شکوه عالمانه و هیبت فقیهانۀ خود را به سنگِ عشق و مستی شکستیم . اگر تو نیز اهل این بلا هستی ، بسم الله . در غیر این صورت از ما فرار کن . ]

میرِ اَجَل = امیر جلیل القدر ، این لفظ در اینجا به طنز و تخفیف شأن شیفتگان قدرت و مسند و منصب آمده است .

ننگ = کنایه از وارستگی و پاکباختگی انسان های شریف و والاست که به متاع و مسند ناپایدار دنیوی هیچ اعتنایی ندارند . همان متاعی که فرومایگان دنیاپرست بر سر آن به نزاع می خیزند و آن را از دست یکدیگر به یغما می برند .

نمی دانی شدن = نمی توانی بشوی ، نمی توانی شد .

شرح و تفسیر بیت دوم

از مضراب ها و زخمه های حملات سپاه عشق و ضربات پی در پی آن ، حتّی یک رگت بر چنگِ ما سالم نخواهد ماند . [ شخصیت عشّاق با زندگی های کلیشه ای و تقلیدی سازگاری ندارد . هر کس بخواهد با ما حشر و نشر کند باید خود را آماده انواع سختی ها و تلخی ها گرداند . ]

جُند = لشکر ، سپاه / زخمه = ضربه ، آسیب ، مضراب .

شرح و تفسیر بیت سوم

اگر می خواهی با ما عاشقانِ پاکباخته همراه شوی ، ابتدا باید شراب عشق را بگُساری و از شدّت خوشی سرمست شوی و سپس بی خویش گردی و آهنگ ما کنی . [ تا مست عشق نشوی نمی توانی همگام و همراه ما بشوی زیرا محافظه کارانِ عافیت طلب را با عاشقان بلاجُو کاری نیست . ]

شرح و تفسیر بیت چهارم

اگر شراب عشق را می خواهی ، نخست باید مانند شیشه نازک شوی . یعنی باید از هستی دروغین خود بکاهی . و چون هستی کاذب را از خود زدودی ، مانند شیشه نازک خواهی شد و آنگاه است که سنگِ وجود ما عشّاق می تواند تو را بشکند . یعنی هستی دروغین را از تو می گیرد و هستی حقیقی می بخشد .

[ تُنُک = نازک و لطیف / شیشه = در اینجا نماد هستی کاذب و دروغین آدمی است / سنگ = در اینجا اشاره به شخصیّت استوار و پا برجای عشّاق دارد . هستی کاذب سالک با سنگ وجود سرسخت عاشقان ، خُرد متلاشی می شود . ]

شرح و تفسیر بیت پنجم

هر کس بادۀ سرخِ عشق را بنوشد ، توانگر گردد و از فیض عشق بهره برد . در نتیجه کسی که دلتنگ ما عشّاقِ پاکباخته شده ، از جهان معنوی و روحانی بهره ها بَرَد و دلتنگی هایش به شرح صدر و گشایش قلبی بَدَل گردد .

[ میِ احمر = شراب سرخ ، بادۀ ارغوانی / با برگ گردد = توانگر و مستفیض شود / برخورَد = برخوردار و متمتّع شود / از دل فراخی بُردن = از گشایش قلبی بهره مند شدن ، بُردن در اینجا به معنی بهره بردن و به دست آوردن است ]

شرح و تفسیر بیت ششم

آنان که از بادۀ عشق سرمست شدند و از منِ کاذب خود گذشتند و به راه حضرت مولانا پیوستند ، سبوهای دل خود را در جویباران عشق در می آورند و آن را از آب حیات عشق پُر می کنند و کامل ترین ساز شادی و طرب را به ترنّم در می آورند و سرهنگانِ طریقت مولانا در شکوه و جلال با شاهان برابری می کنند . سرداران طریقت ما با شاهان پهلو می زنند .

جرّه = سبو ، کوزه / بربط = نوعی ساز که شبیه ساز عود است و با مضراب می نوازند . ظاهراََ ایرانی الاصل است و از دوران باستان در ایران رواج داشته است / بربط شش تُو = بربط شش سیمه / پهلو زدن = کنایه از برابری کردن و رقابت نمودن / سرهنگ = امیر و سردار ]

شرح و تفسیر بیت هفتم

حتّی سیاره مرّیخ که به باور قدما خدای جنگ است از پیکار با عاشقان پاکباخته ای که همراه و همدل حضرت مولانا هستند همچون زنان می ترسد . زیرا با بیم و هراس زنانه چگون می توان با عشّاق به رزم آمد ؟ وقتی جرأت و شهامت مردانه ندارید کی می توانید به جنگ ما عشّاق بیایید ؟ [ مولانا در این بیت ، مرّیخ جنگاور را به صورت زنی با روسری مجسّم کرده است . یعنی عاشق حق چنان هیبت و صولتی دارد که خدای جنگ نیز در برابرش از ترس می گریزد . ]

مرّیخ = از ستارگان منظومه شمسی است . مدار آن بین مدار زمین و مشتری است . بی گمان از اوّلین سیّاراتی است که بشرِ نخستین ، آن را کشف کرده است . زیرا رنگ سرخِ ویژۀ آن و درخشش فصلی آن ، مریخ را ستاره ای ممتاز نموده است . این ستارۀ سرخ در تصوّر اسطوره ای ایران و یونان و روم ، خدای جنگ بوده است (فرهنگ اصطلاحات نجومی ، ص 728 / زَمَن = زمان ، روزگار / مِقنَعه = روسری زنانه / خنجر زدن = کنایه از جنگیدن و پیکار کردن .

شرح و تفسیر بیت هشتم

اگر فرضاََ از حیث تسلیحات جنگی شمشیری از شعاع خورشید تهیه کنی که آن همه تیز و تند است . و اگر از قرص کامل ماه برای خود سپر فراهم آوری و اگر در صلابت و اقتدار ، امپراطور روم هم که باشی ، باز باید حتّی از غلامانِ ما عاشقان (یا از سربازان ما) نیز حذر کنی . چرا که عشق ، توان آفر ین است .

خور = خورشید / بَدر = قرص کامل ماه ، ماه شب چهاردهم / زَنگ = سیاه پوست ، کنایه از غلام و برده و یا شاید سرباز و سپاهی بنا به سیاق بیت . یعنی پایین ترین فرد عشّاق در شکوه و حشمت از امپراطور نیز بالاتر است .

شرح و تفسیر بیت نهم

همچو اسحاق نبی آمادۀ قربانی شدن شو . در دریای عشق حضرت معشوق ساکن و بی حرکت شو . یعنی تمام هستی کاذب خود را در این دریای عشق محو کن تا مبادا کشتی روح تو در آب پهناور عشق حق تباه گردد . [ اگر در دریای عشق حق ، خودبین باشی ، کشتی روح خود را به تباهی و خرابی خواهی کشید . ]

نَحر = قربانی کردن ، ذبح کردن شتر / گَنگ = رود مقدس هندوان جاری در شمل هندوستان . لیکن در تعابیر مولانا به عنوان مطلق رود و یا آب پهناور بکار رفته است .

اسحاق = دومین پسر حضرت ابراهیم (ع) و برادر ناتنی اسماعیل (ع) است . چون مادر اسحاق ، ساره بود و مادر اسماعیل ، هاجر . اسحاق در عبری یعنی می خندد . و این نام از آن روست که وقتی فرشتگان ، به ابراهیم ولادت او را مژده دادند ، ساره ازشدّت شگفتی و شادی ، به خندیدن افتاد زیرا او در آن هنگام زنی کلان سال و فرتوت بود و امید نداشت که به پیرانه سر ، فرزندی آرد . مولانا در این بیت اسحاق (ع) را ذبیح دانسته است امّا در همه جای مثنوی ، اسماعیل (ع) را ذبیح دانسته است . شاید به این دلیل است که هر دو قول مستند به روایات معتبرست . در دفتر اوّل مثنوی ، بیت 227 فرماید :

همچو اسماعیل ، پیشش سر بِنِه / شاد و خندان پیشِ تیغش جان بده

و در دفتر سوم مثنوی ، بیت 2145 فرماید :

تن چو اسماعیل و ، جان همچون خلیل / کرد جان ، تکبیر بر جسم نبیل

ن این غزل را در منبع کاغذی کلیات شمس یا دیوان کبیر با تصحیحات و حواشی بدیع‌الزمان فروزانفر مشاهده می فرمایید

.

تصاویری از نسخه خطی دیوان سلطان العارفین مولانا جلال الدین رومی را مشاهده میفرمایید در این تصاویر جلد کتاب و هنر بکار برده شده در صفحان ابتدایی کتاب به نمایش در آمده است.

.

.

.

برای مشاهده مطالب مشابه اینجا کلیک کنید.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
سوگل طهماسبی بازیگر سریال کیمیا: بازیگران زنی که حیا و حجاب دارند در سینما جایی ندارند (167 نظر) پزشکیان: کلاس‌ های درس 45 نفره خیلی هم خوب است؛ خبرهای امیدوارکنننده در رابطه با اصلاح روش های آموزش در مدارس (127 نظر) (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... (102 نظر) هادی ساعی: هیچ منتی سر مبینا نعمت زاده نیست او میتواند تحصیلاتش را ادامه بدهد/ او خودش بیخیال رشته پزشکی شد!+فیلم (73 نظر) نگاهی به استایل بسیجی رؤسای جمهور ایران در زمان جنگ: از آیت الله خامنه ای تا مسعود پزشکیان +تصاویر (69 نظر) شهربانو منصوریان: زنگ زدم به همسرم گفتم باید رضایت نامه خروج بدی گفت نمیدم منم گفتم بلیت پرواز میگیرم برمیگردم کتک سفتی بهت میزنما😂+فیلم (63 نظر) مقایسه پراید و پژو با سانتافه توسط نماینده مجلس! / مگه سانتافه کره‌ای نیست؟ (63 نظر) الهام حمیدی: من مجبورم با سیلی صورتم را سرخ نگه دارم، ترجیح می‌دهم چهره‌ام همان الهام همیشه باشد تا یک چهره عمل شده تغییر یافته (61 نظر) فریبا نادری خطاب به صدف طاهریان: اگر نخواهند به تو پیشنهاد بی‌شرمانه بدهند پس باید به کی بدهند؟ والا من روم نمیشه حتما نباید اسم بدکاره روت باشه که+فیلم (54 نظر) جشن تولد مجلل و شاهانه نوید محمد زاده برای فرشته خانوم، نور زندگی اش+عکس/تزئین زیبای کیک با تم یونیکورن (53 نظر) هزینه هنگفت تزئینات لاکچری توالت فرح در دوره پهلوی + سند/ رسیدگی به تزئینات توالت ملکه از رسیدگی به اوضاع برق و آب مردم واجبتر بوده (46 نظر) یادی کنیم از ناهار ظهر جمعه‌های خونه‌ی مادر بزرگ/ از غذاهایی که عطر و بوی خونه های قدیمی دارن تا سفرهای چیده شده به سلیقه‌ی مادربزرگ (45 نظر) خلاقیت خنده دار عروس دست و پا چلفتی با تزئین سینی مرغ برای مادرشوهر حماسه آفرید+عکس/هنر نزد ایرانیان است و بس (39 نظر) گلوریا هاردی: هم ایران خانه من است و هم فرانسه؛ هر دو وطن من هستند/اگر روزی تیم ملی ایران و تیم ملی فرانسه بازی کنند، من دوست دارم بازی مساوی شود (40 نظر) بهنوش بختیاری: قبل از عمل شکل آنجلینا جولی بودم خیلی خوشگل بودم جوگیر شدم با پول کم بدون اجازه پدر و مادرم دماغمو عمل کردم (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
انتقاد ابطحی از مجلس: زمان جنگ در سوریه و لبنان لایحه حجاب می‌آورند و به ظریف گیر می‌دهند
بهاره رهنما: می‌توانم بگویم من و پیمان محترمانه‌ترین طلاق تاریخ کشور را داشتیم!
خون خفاش می‌تواند حلقه گمشده سفر به مریخ باشد
درمان سرطان با طلا؛ امیدی نو برای روزهای تاریک بیماران
پروژه نهضت ملی مسکن نیمه‌کاره متوقف می‌شود؟
وقتی سیاست با فوتبال گره می‌خورد؛ سیاستمداران ایرانی چه رنگی هستند؟/ از محمود احمدی‌نژاد تا سیدعباس عراقچی
نجات معجزه آسای راننده پژو 405 که خودش کامل در آتش سوخت
استاژ آموزشی و ارتقا ورزشکاران سبک مبارزان در تبریز
انتقال خودروهای کوروش کمپانی از دبی به تهران/ 5500 خودرو به مزایده گذاشته شد
شرحی برکتاب جدید رونمایی شده محمدرضا رضایی
پزشکیان: کشورهای اسلامی برای حل مشکل سوریه مداخله کنند
فائزه هاشمی: جرمم"دختر هاشمی‌رفسنجانی بودن" است؛ به احمدی‌نژاد نمره منفی 2 می‌دهم؛ هیچوقت در زندگی اسب نداشتم
بانک مرکزی 330 میلیون دلار ارز حج تمتع 1404 را تامین کرد
چگونه فرزندان خود را در فضای مجازی کنترل کنیم؟ / 8 راهکار برای حفاظت کودکان از فضای مجازی
یک میلیارد لیتر سوخت مایع که کسی گردن نمی گیرد
منتخب روز   
وقتی سیاست با فوتبال گره می‌خورد؛ سیاستمداران ایرانی چه رنگی هستند؟/ از محمود احمدی‌نژاد تا سیدعباس عراقچی قصه های شبانه؛ آن شرلی در گرین‌ گیبلز (جلد 1) - قسمت 7 + فایل صوتی و عکس طرز تهیه قیساوای زردآلو برای صبحانه/ عطر و طعم بینظیرش شما رو هم یاد روزهای سرد و آدم برفی حیاط خونه‌ی مادربزرگ میندازه؟ (ویدئو) بهنوش بختیاری: 10 بار آرزوی مرگ کردم، خیلی از همکارهام و 80 میلیون آدم بهم حمله کردن، یک شب انقدر حالم بد بود که 30 تا قرص ریختم کفِ دستم تا زندگیمو تموم کنم! تهران گردی؛ معرفی 19 خانه تاریخی و باغ موزه‌ دیدنی تهران / با فرهنگ و تاریخ پایتخت آشنا شوید ایده معماری مدرن/ این ویلای جاده کرج_ قزوین، به عنوان لوکس ترین خانه ایرانی در سال 1396 انتخاب شد+عکس دعا و نیایش؛ بخش 3/ اجابت خواسته‌ها با صلوات حضرت زهرا (س)+ ویدیو و شرح فضیلت زیبایی خیره‌کننده‌ی گردنبند الماس و زمرد قمرالسلطنه، دختر فتحعلی شاه قاجار/ 200 سال گذشته و هنوز رودست اینهمه زیبایی نیومده👌 اسامی 20 خودروی وارداتی ویژه فروش آذر اعلام شد+ جدول و جزئیات احمدرضا عابدزاده : وقتی برای ادامه درمان راهی سوئد شدم به من گفتند مشکل من را از هر چند میلیون نفر فقط یک نفر دارد! از زباله تا سرمایه: چگونه با خرید و فروش ضایعات درآمد داشته باشیم؟ از بازار چه خبر؟ | بازار ارز تهران در انتظار سیگنال‌های مثبت از مذاکرات هسته‌ای