شاه اسماعیل صفوی پس از آنکه تصمیم گرفت تا مکتب تشیع را در ایران گسترش دهد؛ چهار نفر مامور از سوی وی برای تبلیغ این مکتب از جبل الطارق لبنان به سوی ایران سفر کردند که یکی از آن افراد حاج سید کمال رضوی قزوینی، جد حاج سید جمال بوده است.
حسینیه آقا سید جمال رضوی قزوینی در آن سال ها به اولین و مقرب ترین کلاس تربیت طلاب قزوینی جهت آموزش آموزه های اصیل دینی از کتاب خدا و احادیث اهل بیت علیهم السلام قرار گرفته بود و در پای این کرسی، علمای نامدار زیادی تقدیم مکتب تشیع شدند همچنین مرحوم آقا سید جمال یا به قول قزوینی ها "آسید جمال" از 138 سال پیش در این حسینیه چراغ روضه اباعبدالله الحسین(ع) را روشن کرد.
مرحوم آسید جمال 36 سال در این حسینیه مجرب روضه خوانی کرد و پس از این عالم بزرگ قزوینی، حاج سید تقی میری نوه دختری وی، در سن 19 سالگی به مدت 62 سال راه جد خود را ادامه داد این در حالی است که در چند دهه اخیر این حسینیه گسترش بیشتری یافته و میزبان هزاران عزادار اباعبدالله(ع) در ایام محرم الحسین(ع) بوده است.
درخت خونبار
در روستاى ” زرآباد“ از توابع ” رودبار الموت“ چنار کهن سالى وجود دارد که به اعتقاد اهل محل، هر سال هنگام اذان صبح روز عاشورا، از ساقه هاى آن مایع قرمز رنگى تراوش مى کند. هر سال افراد بسیارى از مناطق دور و نزدیک به این محل مى آمد. و زیر درخت خونبار مى روند تا هم عزادارى کنند و هم شاهد تراوش خون باشند.
خاکسپاری زنانه
مراسم نمادین خاك سپاری شهدای كربلا، یک مراسم کاملا زنانه است که هر سال در روز دوازدهم ماه محرم برگزار می شود. مراسمی که قزوینی ها به آن «سوم امام» می گویند و در آن تمام زنان شهر بیل و کلنگ به دست، پیکرهای نمادین شهدای عاشورا را با خود تا مسجد یا حسینیه اصلی شهر حمل می کنند.
عزاداران قزوینی در این روز در مسجد على اکبر جمع مى شوند، عده اى با بیل و کلنگ و عده اى با دست گرفتن پیکرهاى پارچه اى بدون سر، به دور شره مى چرخند و دوباره به مسجد برمى گردند و سینه زنى و نوحه خوانى مى کنند.
بر اساس روایات نقل شده، در سال 61 هجری، زنان آزاده طایفه بنی اسد پس از واقعه دردناك كربلا به خاكسپاری شهدای كربلا اقدام کرده اند و این مهم ترین دلیلی است که مراسم نمادین خاک سپاری شهدای کربلا را تبدیل به یک مجلس کاملا زنانه می کند. مراسمی که امروزی ها معتقدند نقش زنان را در دفاع از ارزش های اسلام و جهاد به زنان امروز یادآوری می کند. در حین این مراسم هم نوحه خوانی، وعظ و عزاداری جریان دارد و مردان که تقریبا در حاشیه مراسم قرار گرفته اند، با گل اندود کردن سر و لباس خود عزاداری شان را اعلام می کنند.
طبق کشى
این مراسم خاص شهر قزوین است. طبقى از چوب به ارتفاع حدود یک و نیم متر و قطر یک متر که بیشتر قسمت هاى آن آینه کارى شده تهیه مى کنند. این طبق استوانه اى شکل را بر سر گذاشته حمل مى کنند. در شهر قزوین در شب تاسوعا همه دسته هاى عزادار از مسجد و تکایا به طرف امام زاده سلطان سیدمحمد به راه مى افتند و آنجا تجمع مى کنند.
اهالی قزوین در شب عاشورا به سمت امام زاده حسین (شاهزاده حسین) مى روند. در مناطق روستائی، اهالى هر روستا در این شب به امام زاده محل رفته و تا قبل از طلوع آفتاب به سینه زنى مى پردازند و پس از نماز صبح به طرف روستاى خود حرکت مى کنند. دسته هاى عزادار، یک دور در محل زده و سپس به مسجد محل مى روند.
شور حسینی به سمت شعور حسینی در اوضاع کرونایی
محمد میری مسئول حسینیه و نتیجه دختری آسید جمال الدین رضوی قزوینی در گفت وگویی با بیان اینکه به لطف خداوند مردم قزوین نسبت به حسینیه آسید جمال اعتقادات ویژه ای دارند، اظهار داشت: ما وظیفه داریم تا سنت روضه خوانی در این حسینیه را به نسل های آینده منتقل کنیم.
وی افزود: در محرم سال های اخیر، روزانه میزبان پنج یا شش هزار نفر عزادار حسینی بودیم و شور حسینی در این محفل موج می زد اما امسال با توجه به بیماری کرونا سعی کردیم تا بیشتر شعور حسینی را برقرار کنیم.