عید فطر در کشورهای مختلف چگونه برگزار میشود؟
مسلمانان جهان با گذر از ماه مبارک رمضان و ورود به ماه شوال یکی از بزرگ ترین و مهم ترین اعیادشان را جشن می گیرند این عید که با نام عید فطر شناخته می شود، در همه کشورهای مسلمان جهان مهم است و همه مسلمانان تلاش می کنند که در این روز علاوه بر نماز روز عید فطر، آداب و سنن خاصی را برگزار کنند.مسلمانان بعد از یک ماه بندگی و عبادت نتیجه ی روزه داریشان را در روز عید فطر جشن میگیرند و از اینکه یک ماه را با موفقیت روزه گرفته اند و به هوای نفسانی خود غلبه کرده اند به خود می بالند. روزه داری علاوه بر اینکه به انسان غلبه بر هوای نفسانی را می آموزد رفتارها و آموزه های بسیاری نیز یاد می دهد از جمله اینکه با نیازمندان همدردی کردن. البته متفکران اسلامی اعتقاد دادند که عید فطر، این عید عظیم با ارزش های بسیاری از قبیل عبد و بندگی در برابر خداوند کمک به نیازمندان و غیره ارتباط مستقیم دارد. عید فطر احیاگر دین الهی است و یک رابطه ی بسیار مستقیم و قوی بین پرودگار و بندگانش را به وجود می آورد.
برگزاری عید فطر در کشور ایران:
مردم ایران نیز همچون سایر مسلمانان یک ماه تمام را به بندگی و عبادت خداوند متعال می پردازند و به دعوت خداوند برای یک ماه عبادت لبیک می گویند و سحر و افطار با صدای موذن مسجد، لحظات معنوی خاصی در محیط خانه به وجود می آورند که زیبایی آن لحظات قابل توصیف نیست همه ی شهرهای کشورمان در روز عید فطر برای خودشان دارای آداب و رسوم خاصی هستند اما از همه مهمتر خواندن نماز عید فطر است که در همه جای جهان مشترک است و بعد از خواندن نماز عید فطر، کمک به نیازمندان و یتیمان دادن نذری و همچنین دادن زکات فطریه و زیارت خفتگان در خاک ازجمله آن مراسم می باشد.
نماز عید فطر متفاوت از نماز های دیگر است و در واقع مخصوص روز عید فطر است که اکثر مسلمانان سعی می کنند که به صورت جماعت آن را برگزار کنند و نکته ی مهم دیگر در رابطه با روز عید فطر این است که روزه گرفتن در روز عید فطر حرام است و مسمانان از روزه گرفتن در این روز امتناع می کنند.
برگزاری عید فطر در کشور عربستان:
خوردن غذای المطبک به مناسبت فرارسیدن عید فطر در میان آداب و رسوم مردم کشور های عربستان و کویت نیز دیده می شود. مردم عربستان در صبح روز عید فطر قهوه، چای، انواع آبمیوه ها و خرما ها و مردم مکه بعد از عید فطر شیرینی المنار را می خورند.کشور عربستان به مناسبت فرارسیدن عید فطر 23 روز تعطیل است و به نوعی رکورددار تعداد روز های تعطیلی عید فطر محسوب می شود.
برگزاری عید فطر با طعم کلیجه در عراق:
یکی از چیزهایی که عید فطر را در عراق از دیگر کشورهای اسلامی متمایز می کند، پخت شیرینی«کلیجه» به صورت دسته جمعی است. برای پخت این شیرینی اعضای خانواده دور هم جمع شده و شیرینی می پزند. این شیرینی با ترکیبی از آرد، روغن، شکر مخلوط با خشکبار، خرما و کنجد تهیه می شود. پس از آن در قالبهای کوچک و بزرگ ریخته و مادر خانه آنها را در داخل فر قرار می دهد. در روز عید مردم که برای عید و بازدید به خانه های هم می روند، این شیرینی را به مناسبت آنکه فصل سرما باشد یا گرما با نوشیدنی گرم یا سرد میل می کنند. مردم عراق درجنوب بصره، بر اساس عادت قدیمی در کوچه ها و محله های خود برای ایجاد مهر و محبت جمع شده و غذای مخصوص«المطبک» را که از گوشت و برنج درست شده با هم می خورند. این آداب و رسوم را از آبا و اجداد خود به ارث برده اند و در ایام عید فطر و عید قربان از این غذا استفاده می کنند. این آداب و رسوم، رسم کشورهای جزیره عربی، نجد و حجاز بوده است و در عربستان و کویت همچنان ادامه دارد.
برگزاری عید فطر در کشور ترکیه:
تعطیلات عید فطر در ترکیه سه روز می باشد و این ایام عید فطر را به روش های متنوع گرامی می دارند. پدر خانواده صبح زود برای نماز عید فطر بیدار شده و به نزدیکترین مسجد محل خود رفته و نماز عید فطر را صورت دسته جمعی برپا می دارند و بعد به دیدن دوستان و فامیل ها رفته و عید را به آنها تبریک و تهنیت می گویند از دیگر رسوم کشور ترکیه در روز عید فطر می توان به پوشیدن لباس نو و همچنین با رفتن به سرخاک و ادای احترام به در گذشتگان می باشد.
کوچک ترهای خانواده به دیدار بزرگترها رفته و به علامت ادب و احترام دست راستشان را می بوسند و عید را تبریک می گویند و کودکان به در خانه ی همسایه ها و فامیل ها رفته و از صاحب خانه طلب عیدی می کنند که بیشتر هم شکلات و شیرینی است. شهرداری ها در سراسر کشور محل های مخصوصی برای دریافت کمک های مردمی آماده می کنند؛ به عنوان مثال نمایش ها و کنسرت های عمومی بر پا می کنند تا با پول به دست آمده از این راه به افراد بی بضاعت و کم درآمد کمکی کرده باشند.
برگزاری عید فطر با حنای قرمز در امارات:
مسلمانان امارات در آخرین روزهای ماه مبارک رمضان با خرید لباس نو و تغییر برخی از لوازم منزل به استقبال عید سعید فطر می روند. براساس یک سنت دیرینه مردم امارات عید را در کنار اعضای خانواده، دوستان و دیگر مسلمانان با شکرگزاری به درگاه خداوند سپری می کنند. در روز نخست عید فطر بعد از خوردن خرما و برخی شیرینی های سنتی لباس های نو به تن کرده و به مسجد می روند تا نماز عید را اقامه کنند.بازی های دسته جمعی، نقاشی حنا روی دست و داستان سرایی، از دیگر مراسم این روز است. عید فطر در این کشور سه روز تعطیل است و یک روز قبل از فرارسیدن عید نیز جزو تعطیلات قرار می گیرد.
برگزاری عید فطر با شیرینی در سوریه:
مردم سوریه در ساعات اولیه روز عید نماز خود را در مسجد جامع اموی و یا دیگر مساجد برپا می کنند و پس از آن به زیارت اهل قبور رفته و بر سر مزار اموات خود، قرآن تلاوت می کنند. مردم سوریه به ویژه در روستاها طبق آداب و رسوم خود اقوام و خانواده ها به دور هم بر سر یک سفره که مملو از غذاها، خواراکی ها و شیرینی های محلی است، جمع می شوند. این شیرینی ها شامل«المزالیقات، الملیحی، قطایف و فطایر» می شود. در شهرها و استانهای سوریه،مردم علاوه بر شیرینی ها از کیکها و نوشیدنی هایی لذت می برند که به مدت طولانی آن را تناول نکرده بودند که شامل السندوات، القشه، المحاشی و الکبب می شود. دمشقی ها مثلی دارند که می گویند دهه اول ماه مبارک رمضان«للمرق»، دهه دوم« للخرق» و دهه سوم«لصر الورق» است و به این معنی است که دهه اول به آبگوشت خوری، دوم خریدن لباس و دهه سوم به خوردن شیرینی جات اختصاص دارد.
برگزاری عید فطر در لبنان با شیرینی های لبنانی:
مسلمانان لبنان در عید سعید فطر آداب و رسوم دینی، اجتماعی و فرهنگی خاصی دارند که آنها را از دیگر کشورهای دیگر اسلامی متمایز می کند.این آداب و رسوم که بخشی از آن به تاریخ این کشور در دوران های مختلف و بخشی دیگر از آن به مراوده لبنان با دیگر کشورها برمی گردد، شامل جشن، بازی و دید و بازدید مردم با یکدیگر می شود.یکی از مهمترین برنامه های مردم لبنان در روز عید فطر آتش بازی است که طی آن مردم به برافروختن آتش می پردازند و از روی آن می پرند یا دور آن می چرخند.علاوه بر این، روز عید روز خوردن کیک و شیرینی هایی است که با گردو، پسته و خرما درست شده است. طعم و مزه شیرینی های لبنانی در تمام جهان معروف است
برگزاری عید فطر در کشور تونس:
همه ی کشورها به خاطر عید فطر چند روز تعطیلی در نظر می گیرند در کشور تونس هم سه تا چهار روز به مناسبت این عید بزرگ تعطیلی اعلام می گردد و مردم از چند روز قبل خود را برای این روز بزرگ مهیا می کنند و برای پذیرایی از مهمانان، از خوردنی های خوشمزه از جمله باقلوا، کاک و بیسکوئیت استفاده می کنند صبح عید فطر مردان برای اقامه نماز عید راهی مساجد می شوند و بانوان در منزل بساط پذیرایی از مهمانان را حاضر می کنند.در این روز بزرگترها به بچه های کوچک لباس و اسباب بازی کادو می دهند و برای صرف ناهار سعی می کنند در خانه ی بزرگ فامیل جمع شده و غذا را به صورت دسته جمعی میل کنند و در طول روز نیز به جشن و سرور دسته جمعی می پردازند و همدیگر را از دادن هدیه های متنوع برخوردار می کنند البته خوردن غذاهای خوشمزه هم جای خود دارد. مردم بیشتر در روزهای تعطیل صله ی رحم را به جای می آورند پدر خانواده به همراه فرزندان به دیدن مادر بزرگ و خاله و دایی و عمو و عمه رفته و عید را به آنها تبریک می گویند و خانما به همراه بچه های دیگر در منزل می مانند تا از مهمانانی که برای تبریک عید به خانه شان می آیند پذیرایی کنند.
برگزاری عید فطر در شبه قاره هند:
شب قبل از عید در کشور هند به نام چاندرات یعنی ماه شب نامیده می شود و مسلمانان اغلب در روزهای عید به همراه خانواده به خرید و گشت گذار می پردازند دختران و زنان جوان بر دست و پاهای خود با طرحهایی زیبا حنا می بندند. هندی ها با بغل کردن همدیگر عید را به همدیگر تهنیت و شادباش میگویند در این روز کودکان با سلام دادن به بزرگترها از آنان پول و کادو به عنوان هدیه دریافت می کنند. رفتن به قبرستان و طلب بخشش برای آنها از دیگر رسوم هندی ها در این روز می باشد. هندی ها با شیرینی و خوراکی های خوشمزه به خانه ی اقوام و دوستان رفته و از با هم بودن خود شاد می شوند آن ها با غذاهای سنتی خود که شامل ساویان، نودل و لاچاحا است به همراه میوه های خشک و نوشیدنی های خوشمزه از مهمانان خود پذیرایی می کنند. در کشور هند نقاطی برای همایش ها و برگزاری جشنهای دسته جمعی از جمله مسجد مکه در شهر حیدر آباد، مسجد جما در دهلی نو و همچنین ایدگاه در لوکنا وجود دارد.
برگزاری عید فطر در کشور پاکستان:
تعطیلات روز عید فطر، در پاکستان سه روز می باشد. ولی عید مبارک پاکستانی ها تا یک ماه بعد هم ادامه می یابد در این مدت مردم از جاهای مختلف برای یکدیگر کارت پستال ارسال می کنند. در روز عید مردم با پوشیدن لباس های تازه خود را برای ادای فریضه ی الهی یعنی نماز عید فطر مهیا می کنند و برای حفظ سلامتی وتندرستی خود و خانواده هایشان به افراد بی بضاعت و نیازمند صدقه و زکات می دهند تا آنان را نیز در شادی جشن عید خود سهیم کنند. مردم پاکستان بعد از اتمام نماز عید فطر به شادی و تفریح می پردازند و برای کودکان شیرینی و اسباب بازی می خرند و برای صبحانه ی عید فطر هم یک سفره مفصل، متشکل از کره، شیر، خرما،دسرسنتی شیر کرما، میوه خشک و ورمیشل تدارک می بینند.
در روز عید فطر بزرگتر ها به کودکان به عنوان عیدی پول می دهند و کودکان نیز تا اتمام روز با خرج کردن عیدیشان به تفریح و سرگرمی می پردازند و تلویزیون نیز در این روز به نوبه ی خود با پخش انواع برنامه های شاد برای تمامی گروهای سنی شادی را به خانه ی مردم می آورد.
برگزاری عیدی متفاوت در فلسطین:
مردم فلسطین، عید فطر را در میان خون و مرگ جشن می گیرند، ولی با این وجود مادرها در خانه ها شیرینی می پزند. پناهندگان فلسطینی در روز عید بر سر مزار اموات و شهدای خود می روند و برایشان قرآن تلاوت می کنند.
برگزاری عید فطر در سودان همراه با خانه تکانی:
مردم کشورهای عربی و اسلامی، عید فطر را به عنوان یکی از برزگترین اعیاد اسلامی خود جشن می گیرند و با آداب و رسوم خاصی به استقبال عید فطر می روند. مردم سودان در نیمه ماه مبارک رمضان با خانه تکانی کردن خود را برای عید آماد می کنند. زنان در خانه انواع کیک و شیرینی های محلی را می پزند و بعد از نماز عید به مساجد برده و به میان مردم و افراد کهنسال و کودکان تعارف می کنند. بعد از نماز عید فطر مردم به دیدن بیماران و افراد کهنسال می روند. ساعتهای اول عید به دید و بازدید اقوام و همسایگان اختصاص دارد. بعد از ظهر روز عید بعد از نماز ظهر و خوردن ناهار، مردم بر سر مزار اموات خود می روند.
برگزاری عید فطر در کشور مالزی:
عید فطر در مالزی یکی از بزرگترین رویدادهای مذهبی کشور و جشنی بزرگ و سراسری است که «هری رایا عیدالفطری» نامیده می شود.البته واژه Hari Raya به معنای روز جشن است و برای اشاره به عیدهای اسلامی چون عید فطر و عید قربان به کار می رود.یکی از رسومی که شب قبل از عید فطر در مالزی اجرا می شود، مراسم تکبیران است که طی آن مؤذن ها در مساجد کوچک و بزرگ تکبیر سر می دهند و مردم نیز در کوی و محله ها با آنان همصدا می شوند.در صبح روز عید نیز مسلمانان پس از استحمام و پوشیدن بهترین لباس های خود به مساجد می روند تا مراسم باشکوه نماز عید فطر را به جماعت برگزار کنند.پس از نماز هم مردم به زیارت اهل قبور می روند و برای آرامش روح رفتگان خود سوره یاسین می خوانند و طلب آمرزش می کنند.
برگزاری عید فطر در کشور دبی:
جشن عید فطر از صبح زود روز عید با نماز روز عید در دبی آغاز می شود. بعد از نماز عید فطر امام جماعت جشن و پذیرائی کوتاهی برگزار می کند و سپس مردم عید را به یکدیگر تبریک می گویند.علاوه بر این، آتش بازی های معروف دبی هر شب آسمان شهر را نورانی می کند و هنرمندان شناخته شده عرب به اجرای موسیقی و برنامه برای مردم می پردازندجشنواره عید فطر در دبی نیز هرساله برگزار می شود و مراکز خرید تخفیف ویژه و جوایز زیادی برای مشتریان خود در نظر می گیرند.
برگزاری عید فطر در کشور مصر:
در مصر یک هفته قبل از شروع عید سعید فطر خیابان ها و کوچه های این کشور رنگ و بوی عید به خود می گیرند و بازارهای پر از جمعیت می شود. چرا که مسلمانان مصری در عید سعید فطر برای کودکان خود لباس و کفش می خرند و حتی جوانان نیز به خرید لباس نو عید می پردازند.زنان و دختران مصری یک روز قبل از فرارسیدن عید فطر شیرینی های خاص این روز را تهیه می کنند و هنگامی که به عید دیدنی می روند آن را به دوستان و همسایگان خود هدیه می دهند.مصری ها پس از اینکه نماز عید فطر را برپا کردند و لباس نوی عید پوشیدند، بر اساس تعالیم دینی به دیدار دوستان و نزدیکان خود می روند و فرارسیدن عید فطر را به یکدیگر تبریک و تهنیت می گویند و طی این دیدار دوستان خود را برای یک وعده غذایی دعوت می کنند.پس از آن نیز به دیدار اموات در قبرستان می روند و برای آنها دعا می خوانند.
برگزاری عید مقدس فطر در افغانستان:
در افغانستان سه روز تعطیل رسمی برای عید فطر در نظر گرفته شده است. این عید دارای تقدس زیادی برای مردم افغانستان است. معمولا مردم برای عید لباس های نو خریده، کودکان و نوجوانان به دست های خود حنا می بندند و عده زیادی از مردان و تعداد کمی از زنان برای نماز در مساجد جمع می شوند. در این سه روز همسایه ها برای دید و باز دید به خانه های یکدیگر می روند و عید را به هم تبریک می گویند. دید و بازدید ها به گونه ای است که وقتی کسی به خانه دیگری رفت، دیگری نیز حتما باید به خانه او بیاید و اگر چنین نکند عمل او بی احترامی به شخص مقابل پنداشته می شود. در بعضی از روستاها مراسم عید به صورت دسته جمعی برگزار می شود به گونه ای که زنان روستا با پخت نوعی نان به همراه همسران و کودکان خود در خانه ی بزرگ روستا جمع می شوند.