آمیختگی معماری قدیم و آداب و رسوم سنتی کشور قطر با برج های مدرن، رستوران های بین المللی و ماشین های لوکس، تصویری متمایز و جذاب را به گردشگران ارائه می کند. فرصت های شغلی متعدد در کنار کیفیت بالای زندگی، سالانه میلیون ها مهاجر را به این کشور آفتابی جذب می کند؛ به همین جهت، امروزه قطر به یک پازل فرهنگی جذاب و دومین جامعه بزرگ مهاجران در جهان بدل شده است. در کنار اقتصاد پررونق، سرمایه گذاری روی فرهنگ یکی دیگر از امتیازات قطر محسوب می شود. این کشور میزبان موزه های مشهور جهانی، گالری های هنری، جشنواره های فیلم و کنسرت های متعددی در فضای باز است که مبین تلاش آن برای تغییر تصویر سنتی موجود از آن در اذهان مجامع بین المللی است.
زبان و دین مردم قطر
زبان رسمی مردم قطر، زبان عربی است؛ با این وجود زبان انگلیسی به شکل گسترده ای در میان مردم مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه بر این، بسیاری از مهاجران به زبان فارسی یا اردو صحبت می کنند. یادگیری کلمات عربی می تواند نشان دهنده علاقه شما به کشور قطر و زبان آن باشد و کمک کند تا راحت تر با جامعه میزبان ارتباط برقرار کنید. مردم کشور قطر مسلمان هستند؛ اما به لحاظ قانونی محدودیتی برای هویت های مذهبی دیگر وجود ندارد. به خاطر داشته باشید که با وجود آزادی مذهب، گردشگران باید به عقاید مذهبی جامعه میزبان احترام بگذارند.
فرهنگ مردم قطر
مردم قطر از نوادگان بادیه نشین ها هستند؛ گروه های عشایری که در بیابان های خاورمیانه زندگی می کردند. آن ها سنت مهمان نوازی و سخاوتمندی را از گذشته با خود حفظ کرده اند. با وجود تلاش برای برقراری تعادلی میان ارزش های سنتی و مدرن، آداب و رسوم قدیمی قطر همچون تفکیک جنسیتی در فضاهای عمومی همچنان وجود دارند. این موضوع و سایر تمایزات فرهنگی همچون سرپرستی مردان، مانع از حضور زنان با حداکثر توان در اجتماع می شود. نسبت مردان به زنان در جامعه قطر بسیار بالا است و به ازای هر سه مرد، یک زن در قطر زندگی می کند که این موضوع نیز به فرهنگ جنسیت زده و نابرابری میان زن و مرد دامن می زند. کشور قطر به واسطه رشد اقتصادی چشمگیر، میزبان مهاجران زیادی از سراسر جهان است و بی شک مهاجرپذیری روی سرعت تغییرات اجتماعی آن نیز تاثیر می گذارد؛ به همین جهت، امروزه می توان چهره ای مدرن تر از این کشور در مقایسه با سایر کشورهای عربی مشاهده کرد. در کشور قطر مانند بسیاری از دیگر کشورهای خاورمیانه، وقت شناسی کمتر مورد توجه قرار می گیرد و این می تواند گردشگران و افراد تازه وارد به قطر را کمی ناامید کند؛ هرچند «تاخیر» در میان مردم این کشور بی احترامی محسوب نمی شود.
رمضان در قطر
همچنان جامعه قطر برای حفظ آداب و رسوم قدیمی رمضان در این کشور در حال تلاش است، ولی فشارهای شهرنشینی و گذشت سالها باعث از بین رفتن برخی از این آداب و رسوم شده است و برخی دیگر همچنان مقاومت می کنند. در زمان گذشته، ماه رمضان در قطر از نظر حال و هوای شادی که کشور را در آغاز ماه مبارک فرا می گرفت تفاوت زیادی با زمان حال نداشت، ولی آنچه متفاوت بود در نحوه ابراز این شادی بود. در قدیم ماه رمضان در قطر با همبستگی خانواده ها، جمع شدن بستگان و همسایگان بعد از نماز تراویح در مجالس و جمع شدن زنان در یکی از منازل محله و جشن و سرور کودکان در خیابان ها همراه بود. جوانان قطری در هر محله ای برای آماده کردن مساجد برای استقبال از نمازگزاران همکاری می کردند. آنها مسجد را نظافت می کردند و حصیرها را می شستند و حلزون های سفید دریایی را در حیات مسجد پخش می کردند. مردم منطقه در گذشته از ترس جن و خطراتی که در شب های تاریک وجود داشت در شب ها از گردش و جابه جا شدن از محله ای به محله دیگر خودداری می کردند، ولی آنها در ماه مبارک رمضان از ترس و وحشت خود رها می شدند، زیرا اعتقاد داشتند که در ماه رمضان، شیاطین به زنجیر کشیده می شوند. مردم بلافاصله پس از نماز مغرب از ترس خطراتی که در شب وجود دارد، کودکان خود را از بازی در خیابان ها منع می کردند، ولی شرایط در ماه مبارک کاملا متفاوت بود و کودکان کل شب را با انجام بازی های سنتی سپری می کردند. ماه رمضان در قطر، ماه ملاقات های اجتماعی بود و مردم پس از نماز تراویح در مجالس شرکت می کردند و با یکدیگر به گفتگو می پرداختند، علاوه بر دیدارهای خانودگی و همبستگی مردمی؛ چنان که خانواده ها، غذا را توزیع می کردند و امکان نداشت که خانواده ای غذایی را تهیه کند و به همسایگان خود ندهد. مهم ترین رسمی که در ماه رمضان از بین رفته است، رسم مسحراتی است. در هر محله ای، خانواده ای وجود داشت که کار آنها بیدار کردن مردم برای سحر در ماه رمضان بود و به آنها خانواده مسحر گفته می شد و آنها این حرفه را نسل به نسل به ارث می بردند و در میان اهالی محله معروف بودند. از مشهورترین غذاهای مردم قطر در ماه رمضان هریس و ثرید است که از مهم ترین وعده های غذایی مردم در زمان قدیم، به ویژه در ماه رمضان بوده است.
خرافات در قطر
خرافات در قطر به طور کلی درجه بندی های مختلفی دارد. در سنین بالا بانوان خرافات زیادی در زمینه حمام نرفتن در طول شب دارند و معتقدند باید کسی در خانه باشد. خرافات در قطر بیشتر برای زمان های خاصی از شبانه روز و نسبت به اعداد خاصی مانند عدد 13دیده می شود.
پوشش مردم قطر
دین مردم کشور قطر، اسلام بوده و افراد در هر جای این کشور باید از قوانین پیروی کنند. لباس بانوان در قطر باید به صورتی باشد که دست و پای خود را کامل بپوشانند، همینطور می بایست کف پای بانوان نیز پوشیده باشد. پوشش اسلامی به صورت کامل در بین مردم قطر دیده می شود. در حجاب کشور قطر روبند کمتر دیده می شود اما حجاب سر باید به طور دقیق دیده شده است. هرچند در بعضی جاها هنوز هم از نقاب و روبند استفاده می شود. عموما از زنان قطری، انتظار می رود که در انظار عمومی لباس های سنتی که معمولا شامل عبایه و شیله می شود بپوشند که هر دو این لباس ها کاملا پوشیده است.
آداب معاشرت در قطر
اعراب، میهمان نوازانی خوش مشرب هستند. یک عرب هیچ وقت سوال شخصی از شما نمی پرسد، زیرا که بی ادبانه محسوب می شود. غذا ها و نوشیدنی ها همواره با دست راست خورده می شوند. در هنگام معاشرت ها، اعراب بیشتر یکدیگر را لمس می کنند و نزدیک یکدیگر می ایستند. در اجتماع اعراب، زنان و مردان حتی اگر ازدواج کرده باشند، به یکدیگر دست نمی زنند. اعراب پرحرف هستند و باصدای بلند کلمات را ادا می کنند و ممکن است چندین بار یک جمله را تکرار کنند و مابین سخن یکدیگر بروند. مکالمات بسیار احساسی و پر جنب و جوش است.
غذا در قطر
برنج غذای اصلی قطر است. قطری ها ابتدا آن را سرخ می کنند و سپس آن را می جوشانند. آنها در هنگام سرخ شدن برنج به آن زعفران اضافه می کنند تا رنگ زرد به خود بگیرد. نان در همه وعده ها جایگاه خود را دارد و سرو می شود. خوراک حموس که از نخود پخته و خمیر شده است بیشترین میزان مصرف را در میان قطری ها دارد. حمور، نوعی ماهی که از خلیج فارس صید می شود، جزو غذاهای پرطرفدار است. گوشت گوسفند به شکل کبابی و آب پز هم محبوب است. میگو و دیگر سخت پوستان هم به شکل انبوه در دریا صید می شوند و جزو غذاهای محبوب هستند. چای و قهوه نوشیدنی محبوب قطری هاست.
سخن آخر
قطر به علت مهاجر پذیری دارای فرهنگ واحدی نیست. حضور شمار بسیاری از اتباع کشورهای مختلف، این کشور را به صورت ترکیبی از فرهنگ های مختلف در آورده است.