به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعد نیوز، باستان شناسانی که در محوطه سقاره کاوش میکنند، مقبرهای به قدمت 4100 سال را کشف کردهاند که محل دفن پزشک مخصوص فرعون بوده است.
این مقبره باستانی به پزشکی به نام «تتینبفو» تعلق دارد که تیم کاوشگران سوئیسی فرانسوی کاشف آن در یک پست وبلاگی ترجمه شده گزارش را منتشر کردهاند. با اینکه اشیای مقبره به غارت رفته بودند، باستان شناسان توانستند نقاشیهای دیواری و کتیبههای هیروگلیفی موجود در محل را کشف و بررسی کنند. این نوشتهها موقعیت پزشک مخصوص فرعون را توصیف میکنند و مجموعهای از اشیا را نشان میدهند که احتمالا او در درمانهای پزشکی خود استفاده میکرد.
به او عنوان «جادوگر الهه سرکت [که به صورتهای سرکت و سلکت نیز نوشته میشود]» هم داده بودند. سرکت الههای مرتبط با عقربها بود و مردم مصر باستان تصور میکردند از انسانها در برابر نیش آنها محافظت میکند. این عنوان نشان میدهد که پزشک مخصوص فرعون «متخصص نیشهای سمی» بوده است. فیلیپ کالمبر، رهبر تیم باستان شناسان سوئیسی فرانسوی و مصرشناس دانشگاه ژنو این یافته را اعلام کرد.
کتیبهها همچنین بیان میکنند که این پزشک عنوان «مدیر گیاهان دارویی» را داشته است. عنوانی که دیرینه شناسان تنها در یک کشف دیگر از مصر باستان مشاهده کرده بودند. علاوه بر این عناوین، کتیبهها نشان میدهند که این پزشک مخصوص فرعون صاحب عنوان «رئیس دندانپزشکان» بوده؛ عنوانی دیگر که به ندرت دیده میشود.
راجر فورشا، استاد افتخاری در مرکز KNH برای مصرشناسی زیست پزشکی در دانشگاه منچستر که در این پژوهش دخیل نبوده هم گفت:
شواهد مربوط به ‘دندانپزشکان’ مصر باستان بسیار کمیاب است.
این عناوین نشان میدهند که Tetinebefou در صدر حرفه خود قرار داشته. کالمبر توضیح داد:
او بدون شک پزشک اصلی دربار سلطنتی بود و بنابراین خود فرعون را نیز درمان میکرد.
مقبره تتینبفو را با نقاشیهای دیواری رنگارنگ تزئین کرده بودند. همچنین کاوشگران انواع ظروف از جمله کوزهها و چیزی شبیه به یک گلدان را هم در آن کشف کردند. نقاشیها تصاویر انتزاعی رنگارنگ و اشکال هندسی را نمایش میدادند.
تیم باستان شناسان در پست وبلاگ خود نوشتند:
دیوارها را کاملا با نقاشیهای رنگارنگ و چشمگیر تزئین کردهاند! با دیدن آنها به راحتی میتوانید فراموش کنید که 4000 ساله هستند!
مشخص نیست که دقیقا کدام فرعونها تتینبفو را به خدمت گرفتند. احتمال دارد این فرعونها شامل پپی دوم (که در حدود 2246 تا 2152 پیش از میلاد سلطنت میکرد) یا چند فرعون دیگر که کمی بعدتر حکومت کردند، باشند.
در حالی که مصر در دوران سلطنت پپی دوم متحد بود و هنوز هرمها را میساخت، پس از حکومت او کشور به تدریج تجزیه شد. به طوری که نُمَرَخها (استانداران) قدرت بیشتری پیدا کردند. این امر به دورهای منتهی شد که مصرشناسان آن را «عصر میاندوره اول» مینامند. میان دوره اول از حدود 2150 تا 2030 پیش از میلاد طول کشید.
باستان شناسان هیچ بقایای انسانی را نتوانستند در مقبره پیدا کنند. به جز نقاشیها و کتیبههای روی دیوارها، قبلا مقبره را تقریبا به طور کامل غارت کرده بودند.
دیرینه شناسان قصد دارند با دقت بیشتری درباره مقبره تحقیق کنند و تحلیلهای بیشتری را در این باره ارائه دهند.
منبع: گجت
برای مشاهده تصاویر دیدنی کلیک کنید