اهمیت فن بیان کودک
امروزه فن بیان کودکان از اهمیت بالایی برخوردار بوده و دغدغه خیلی از خانواده ها شده است. هر پدر و مادری دوست دارد که فرزندان خوش صحبت و با اعتماد به نفسی داشته باشد تا به این موضوع افتخار کند.
تا حالا دیدید که در مدرسه این موضوع مهم آموزش داده شود؟ جالب است که آموزش ها زیادی داده می شوند ولی از این آموزش به این مهمی غافل شده اند!
اگر از همان کودکی بتوان فن بیان قوی داشت و در جامعه خیلی بهتر ظاهر شد، روند تکامل سریعتر صورت می گیرد. وقتی کودک دارای فن بیان و اعتماد به نفس بالایی است، از نظر شغلی، مالی، اجتماعی و … سریعتر رشد می کند.
همانطوری که می دانید داشتن قدرت و مهارت های ارتباطی بالا تاثیر بسزایی در موفقیت و آینده فرزندانمان دارد، که اهمیت این قضیه مخصوصا در سنین نوجوانی و جوانی نقش حساس تری دارد.
کودکان امروز در اصل همان افرادی هستند که قرار است فردای جامعه به دست آنها رقم بخورد و در مدت زمان نه چندان دور به عنوان یک فرد فعال در جامعه حضور پیدا کنند. به همین علت است که والدین امروزه مرتب در پیگیری این موضوع هستند که با روش های مختلف بتوانند کاری کنند کودک آن ها خوب صحبت کند و فن بیان خوبی داشته باشد.
در ضمن هر چقدر آموزش از سن و سال پایین تر و کمتری شروع شود، به مراتب در سنین بزرگسالی نتایج بهتر و قوی تری را با خود همراه خواهد داشت. به همین دلیل است که توصیه می کنیم از همان سنین کودکی پیگیر این مسئله باشید که مهارت های مختلف موفقیت را به کودکان خود بیاموزید و آنها را در وجودشان تقویت کنید.
شیوه های تقویت فن بیان کودکان
-
زمان انتظار بدهید
بیشتر ما در مکالمه ها حتی صبر نمی کنیم نفر مقابل جمله اش را تمام کند و بعد حرف خود را بزنیم. قانون خوبی که در این زمینه وجود دارد، ۵ تا ۱۰ ثانیه صبر برای پاسخ کودک است. این زمان به کودک تان فرصت می دهد تا آنچه را می خواهد بگوید آماده کند. این کار علاوه بر بهبود مهارت فن بیان کودکان می تواند در جلوگیری یا کاهش لکنت زبان در بعضی از آنها هم مؤثر باشد.
-
کودک خود به عنوان یک هم صحبت کامل بپذیرید
صحبت کردن با فرزندتان را دقیقا به چشم صحبت کردن با یک فرد بزرگ سال که یک هم صحبت کامل است نگاه کنید. یعنی زمانی که با فرزند خود صحبت می کنید تمام حواستان به او باشد، ارتباط چشمی برقرار کنید و منتظر جواب دادنش باشید. مسلما کودک شما مرتبا صداهایی (بی معنی و نامفهوم) در می آورد که شما نمی فهمید. اما باز هم فرصت دهید تا صدا در بیاورد. حدس بزنید که چه می گوید و بر اساس حدس های خود صحبت کردن با او را جلو ببرید. حتی اگر مطمئن نیستید منظورش چیست. سعی کنید همیشه با صحبت ها و اصوات کودکانه با او صحبت نکنید. البته هر از گاهی ایرادی ندارد ولی از 9 ماهگی کودک به بعد این کار را محدود کنید به کودک خود فرصت بدهید و صبر کنید.
-
الگوی خوبی باشید
در مورد الگو بودن در زندگی صحبت نمی کنم، اگرچه باید در زندگی هم الگوی فرزندتان باشید، اما در اینجا منظورم الگوی صحبت کردن خوب است. اگر می خواهید فن بیان کودکان و مهارت های ارتباطی آنها قوی شود، باید به آنها نشان دهید که خودتان هم از چنین توانایی هایی برخوردار هستید. قانون خوبی که می توانید برای بهبود این مهارت های ارتباطی به کار بگیرید، حرف زدن کمی بالاتر از سطح فرزندتان است. این طوری آنها برای بهتر کردن مهارت هایشان به اندازه ی کافی تحریک خواهند شد.
-
به فرزندتان فرصت کافی برای فکر کردن و پاسخ دادن را بدهید
اکثر ما در زمان مکالمه عادت داریم تا نفر مقابل حرفش تمام نشده، شروع به حرف زدن می کنیم. اینگونه صحبت کردن با کودکان اشتباه است. کودکان برای پاسخ دادن به سوالات شما نیاز به زمان دارند. استفاده از قانون 5 تا 10 ثانیه صبر یک راهکار مناسب می باشد تا به فرزندان فرصت کافی برای فکر کردن و پاسخ دادن را بدهیم. قانون 5 تا 10 ثانیه علاوه بر تقویت مهارت های ارتباطی و فن بیان کودکان می تواند برای بهبود لکنت زبان در بعضی از کودکان نیز بسیار موثر باشد
-
برای تقویت فن بیان کودکتان بخوانید
منظورم خواندن فقط کتاب نیست. به کتابخوانی برای کودکان هم می رسیم. پشت جعبه ی غلات صبحانه را بخوانید، نوشته های روی لباس ها را بخوانید، تابلوهای توی خیابان ها را بخوانید. هرقدر کودک تان بیشتر درمعرض صداها و ساختارهای زبانی قرار بگیرد، زودتر شروع به درک آنها می کند. موقع خواندن کتاب، درنظر داشته باشید که مجبور نیستید آن را کلمه به کلمه بخوانید. درعوض، می توانید به تصویرهای کتاب نگاه کنید و درباره ی آنها حرف بزنید. مثلا وقتی «دزده و مرغ فلفلی» را می خوانید، می توانید بگویید: «اِ، فلفلی رفته بالای کوه» یا «فلفلی سوار فیل شده» یا چیزهای دیگر.
این کار دو فایده دارد:
- فرزندتان یاد می گیرد که از تخیلش استفاده کند.
- مهارت های زبانی خود را تقویت می کند.
سعی کنید هر روز حداقل یک کتاب بخوانید. مثلا می توانید هر روز قبل از استراحت بعدازظهر و قبل از خواب شب، یک کتاب برای فرزندتان بخوانید و این کار را به یک عادت تبدیل کنید.
-
توجه او را به کلمات جلب کنید
یکی از دلایل اساسی که افراد بزرگسال و کودکان با مشکل کمبود کلمات مواجه هستند این می باشد که آنها روزانه کلمات بسیار زیادی را می شنوند و یا حتی مطالعه می کنند، اما نسبت به آن ها بی توجه هستند. به همین دلیل است که در هنگام صحبت کردن با کمبود واژگان مواجه می شوند. نکته ای که شما باید مد نظر داشته باشید این است که کودک خود را ترغیب کنید که نسبت به کلمات جدیدی که می شنود حساسیت داشته باشد و سعی کنند آنها را با معنی و مفهوم کامل درک کند.
-
واژه ها را تکرار کنید
واژه ها را تکرار کنید؛ به ویژه وقتی فرزندتان هنوز کوچک است. آنها پیش از آنکه شروع به حتی گفتن صداها و واژه ها کنند، حداقل ۱۰۰ مرتبه باید آنها را بشنوند. تعداد دفعات استفاده از یک واژه را محدود نکنید.
تکرار کلید یادگیری است و این گونه است که کودکان مهارت های ارتباطی خود را تقویت می کنند.
-
کودک را از پیش برای تپق ها آماده كنید
به او بگویید در صورتی كه مطلبی را فراموش كند و دستپاچه شود چه كار كند راه حل آن است كه نفس عمیقی بكشد و سپس جمله آخرش را دوباره تكرار كند و یا به مطالبی كه روی كاغذ نوشته است مراجعه كند. او می تواند به سادگی اعتراف كند كه حرفش را فراموش كرده است و یا حتی با حضار چنین شوخی كند «من همیشه از صحبت كردن در جمع می ترسیدم» این روش موجب نزدیك تر شدن ارتباط شنوندگان با او می شود اما در هر صورت باید سخنرانی را ادامه دهد. برای آمادگی كودك چندین بار روی این وضعیت تمرین كنید. حتی می توانید خودتان نقش كودك را بازی كنید و كودك نقش شنونده را.
-
کودک تان را به خاطر حرف زدن تشویق کنید
این هم از آن مواردی است که باید تعادل را در آن حفظ کرد. نباید بعد از هر کلامی که فرزندتان به زبان می آورد، به او بگویید چقدر عالی حرف می زند. بین تعریف ها زمان بگذارید. حداقل چند باری در طول روز این موضوع را به او بگویید. وقتی کوچک تر هستند، بیشتر تعریف کنید.
برای کودکان کم سن تر:
وقتی چیزی را با نام درستش صدا می کنند، بگویید: «خوب گفتی» یا «درست است، این همان… است» یا «خیلی خوب صحبت می کنی.»
برای کودکان بزرگ تر:
وقتی واژه ی جدید را به کار می برد که درنظر داشتید بگوید، باید از او تعریف کنید. می توانید بگویید: «ببین! چه کلمه ای رو استفاده می کنه.»
وقتی مسئله ای را به تنهایی حل می کند یا می بینید جمله ی پیچیده یا درست از نظر گرامری را به زبان آورده، می توانید با گفتن این جمله ها از او تعریف کنید:
«تو تنهایی این رو حل کردی.»
«از اینکه این طوری انجامش دادی خوشم اومد.»
«جمله ی فوق العاده ای بود.»
امیدواریم این نکته ها ایده های بهتری برای تقویت فن بیان کودکان در خانه به شما داده باشند. پیشنهاد می کنم این صفحه را در مرورگرتان ذخیره کنید و هر چند وقت نگاهی به آن بیندازید تا ایده های جدیدی به دست بیاورید. به کسانی که به دنبال چنین مطلبی هستند هم اطلاع بدهید.