دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

مجله خانواده / مجله خودرو / دانستنی های خودرو /

آشنایی با انواع قالپاق خودرو 

پنجشنبه، 15 دی 1401
قالپاق ها از همان روزهای ابتدایی خلق درشکه برای حفاظت مرکز چرخ از ورود رطوبت و گرد و خاک استفاده می شد. این مفهوم با گذر زمان پیشرفت کرد و به شکل امروزی آن رسید. در ادامه بیشتر با قالپاق خودرو آشنا می شویم.

کلمه قالپاق به طور کلی به قطعاتی اطلاق می شود که نقش درپوش را دارند. به عنوان مثال صفحه مدوری که در بخش مرکز چرخ های ماشین قرار داده می شود، قالپاق نامیده می شود. قالپاق چرخ های خودرو، مانند یک درپوش است که بخش مرکزی آن، در داخل چرخ قرار می گیرد و نقاط اتصال رینگ به لاستیک ماشین را می پوشاند و از این رو نقش تزئینی نیز دارد. در این مطلب به آشنایی بیشتر با قالپاق و نقش آن در خودرو خواهیم پرداخت.

قالپاق خودرو چیست؟

قالپاق بخشی از سیستم چرخ های خودرو است. کلمه قالپاق به طورکلی به قطعاتی گفته می شود که نقش درپوش را ایفا می کنند؛ بنابراین قالپاق چرخ های خودرو مانند یک درپوش است که بخش مرکزی آن در داخل چرخ ها قرار می گیرد و باعث اتصال رینگ به لاستیک ماشین می شوند. تاریخچه قالپاق ها مربوط به دوران قدیم است در واقع قالپاق ها از همان روزهای ابتدایی که درشکه برای اولین بار خلق شد، برای حفاظت مرکز چرخ از ورود گردوخاک و رطوبت استفاده می شدند. البته قالپاق ها با گذر زمان پیشرفت کردند و به شکل امروزی خود تغییر پیدا کردند.

شاید با خود تصور کنید که نبود قالپاق در خودرو تاثیر چندان مهمی ندارد و حتی ممکن است تابه حال آن را از روی رینگ های خودروی تان برداشته باشید، اما باید گفت برداشتن قالپاق ها از روی لاستیک و رینگ کار اشتباهی است زیرا قالپاق ها نوعی محافظ و درپوش برای رینگ های خودرو شما محسوب می شوند و می توانند از رینگ ها در برابر خوردگی و زنگ زدگی محافظت کنند. همچنین قالپاق ها از ورود اجسام بزرگ به داخل رینگ ها که می تواند مشکلاتی در خود را به وجود بیاورد جلوگیری می کنند، اما یکی دیگر از نقش های مهم قالپاق ها زیبایی بخشیدن به رینگ و لاستیک ها است. انواع مختلفی از قالپاق ها برای مدل های مختلف خودرو مانند انواع قالپاق کامیون، انواع قالپاق اتوبوس، انواع قالپاق مینی بوس و... در دسترس هستند.

انواع قالپاق ماشین بر اساس جنس و نحوه نصب آن

قالپاق ها در قدیم عموما از آلومینیوم ساخته می شد. البته در گذشته دورتر استفاده از محافظ هایی از جنس چوب که شبیه قالپاق بودند، برای چرخ گاری و خودروهای اولیه رواج داشت. اما به مرور زمان مواد دیگری مانند پلاستیک و پلیمر نیز به مواد مورد استفاده در ساخت قالپاق اضافه شد. البته استفاده از قالپاق های آلومینیومی همچنان رایج است. قالپاق ها براساس نوع سوار شدن شان بر روی رینگ به دو دسته تقسیم می شوند که عبات است از:

  • قالپاق های فنری: مابین پیچ های چرخ و رینگ قرار می گیرند و روی رینگ با همان پیچ ها محکم می شوند.
  • قالپاق های واشری: با زبانه های تعبیه شده در دور آن ها، در جای خود قفل و ثابت می شوند.

البته قالپاق ها در اندازه ها و مدل های مختلفی تولید می شوند که با توجه به نوع چرخ ها، سایز رینگ ها، مدل خودرو، کلاس آن و بسیاری موارد دیگر باید نمونه مناسب هر خودرو را از بین آن ها انتخاب کرد.

انواع قالپاق ماشین براساس نوع رینگ

انتخاب نوع قالپاق، پیش از هر چیز، به طور مستقیم به نوع رینگ وابسته است. به این ترتیب که دو نوع قالپاق با توجه به دو نوع رینگ موجود در صنعت خودروسازی طراحی و تولید می شود. این دو نوع عبارتند از:

  • قالپاق های رینگ فلزی:قالپاق های رینگ فلزی که خود عموما از جنس فلز هستند، به شکل یک درپوش کوچک در مرکز چرخ و رینگ قرار گرفته و از نفوذ ذرات به درون بلبرینگ پیشگیری می کنند. این نوع قالپاق در خودروهای رینگ اسپرت نیز استفاده می شود.
  • قالپاق های رینگ فولادی:این نوع قالپاق بیشتر از جنس پلاستیک یا پلیمر است و به شکل درپوشی بزرگتر طراحی می شود. البته نمونه های فلزی آن نیز ساخته می شود اما خودروسازان معمولا از قالپاق های پلاستیکی برای رینگ ها فولادی استفاده می کنند. این قالپاق که به اندازه قطر داخلی رینگ است، فضای بین رینگ و مرکز آن (جایی که پیچ ها قرار دارند)، را پوشش می دهد. قالپاق رینگ فولادی بیشتر جنبه زیبایی دارد تا محافظت.

مشخصات مهم قالپاق ماشین

قالپاق باید از برخی جهات با کلاس خودرو و نوع رینگ هم خوانی داشته باشد. در واقع شرایط قالپاق باید با شرایط مشخص شده از سوی کمپانی هماهنگ باشد تا مشکلی احتمالی در عملکرد سیستم چرخ ها ایجاد نشود. این موارد عبارتند از:

  • قطر رینگ
  • وزن
  • جنس

اینکه وزن قالپاق مانع از فعالیت صحیح مجموعه چرخ ها نشود، قطر آن با قطر رینگ هماهنگ باشد و البته متریال آن کیفیت لازم برای مقاومت در برابر ضربات احتمالی را داشته باشد، از نکات مهم در انتخاب قالپاق هستند. مواردی دیگر نظیر زد زنگ، زد رطوبت، ضد خش و انعطاف پذیر بودن این قطعه در درجه بعدی اهمیت قرار دارند.

آیا وجود قالپاق ضروری است؟

حتما تا به حال برایتان پیش آمده که صبح از منزل خارج می شوید و وقتی می خواهید سوار ماشین خود شوید، می بینید قالپاق چرخ های اتومبیل تان ناپدید شده، یا گاهی در حین حرکت در بزرگراه هستید و قالپاق یکی از چرخ های خودروی شما از جای خود کنده می شود، یا مثلا می خواهید جایی پارک کنید اما عجله دارید و فواصل را رعایت نمی کنید، در نتیجه قالپاق های ماشین شما در اثر اصابت به جدول کنار خیابان می شکند و دیگر قابل استفاده نیست.

برخی رانندگان تا زمانی که مجموعه قالپاق و روکش چرخ های اتومبیل شان کامل نباشد اقدام به استفاده از خودروی خود نمی کنند.در حالی که نمی توان این حقیقت را انکار کرد که ماشین ها بدون قالپاق هم می توانند حرکت کنند، درست مثل کسی که بدون کمربند یا گوشواره از به گردش می رود و این کمبود خللی در عملکرد او به وجود نمی آورد

علت در رفتن قالپاق

  1. اگر به هر علتی قالپاق روی خودرو شما نصب نشود دلیل آن می تواند متناسب نبودن با چرخ خودرو باشد. در صورتی که قالپاق با سایز چرخ خودرو شما مطابقت نداشته باشد، هیچ راهی به جز خریدن قالپاق مناسب با اندازه چرخ و تایر وجود ندارد.
  2. پیشنهاد می شود قبل از خریدن قالپاق به عدد نوشته شده روی چرخ های خودرو خود توجه کنید و بر اساس آن قالپاق موردنظر را تهیه کنید.
  3. قالپاق ها باید یک حلقه نگهدارندِه همراه خود داشته باشند زیرا این حلقه می تواند به نصب آن ها کمک کند؛ بنابراین هنگام خرید حتماً به داشتن حلقه توجه کنید.
  4. برای جلوگیری کردن از خریدن قالپاق های نامرغوب و یا غیراستاندارد پیشنهاد می شود قالپاق های فابریک را حتماً از نمایندگی خودرو خریداری کنید.

پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز یکشنبه 16 اردیبهشت
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
هزینه استخراج مقاله ISI از پایان نامه
اکسپت فوری مقاله برای دوره دکتری
محاسبه آنلاین هزینه چاپ کتاب در چند ثانیه
تبدیل پایان نامه به مقاله !
اکسپت فوری مقاله علمی پژوهشی
تبدیل پایان نامه به مقاله علمی پژوهشی
قیمت استخراج مقاله از پایان نامه
مراحل تالیف کتاب و به چاپ رساندن آن
مراحل اکسپت مقاله
محاسبه آنلاین هزینه چاپ کتاب