تایپوسام فستیوالی ست که میلیون ها نفر در آن شرکت می کنند و گفته می شود که در آن، حواس انسان به شدت تحت تاثیر قرار می گیرد. در این فستیوال همه جا رنگی می شود و غوغایی در شهر به پا می شود. تایپوسام مهم ترین روز پیروان موروگان (خدای هندو) است.
اگرچه این مراسم در جنوب هند، سریلانکا و سنگاپور نیز جشن گرفته می شود، اما جالب است بدانید تایپوسام از سال 1892 تاکنون در غارهای باتو با شور و هیجان بیشتری از هر جای دیگری در جهان در نزدیکی کوالالامپور مالزی نیز برگزار می شود و از آن سال به بعد محل اصلی برگزاری فستیوال تایپوسام کوالالامپور است.
جالب است بدانید تایپوسام یک مراسم ساده نیست و در واقع یک جشن ریاضت است که شرکت کنندگان در مراسم آن، درد و رنج زیادی را متحمل می شوند تا این جشن را به بهترین شکل ممکن برگزار کنند.
هندی ها با بالا آمدن ماه کامل (پوسام) در نیمه (تای)، دهمین ماه تقویم هندی ها به بزرگداشت روزی می پردازند که الهه هندو ها پرواتی همسر شیوا نیزه ای به موروگان که یکی از خدایان اعطاکرد تا به کمک این نیزه در جنگ بر سوراپادام غلبه کند. این جشن هم چون جشن های دیگری که برگزار می شود دارای رسم و رسومات مخصوص خود می باشد.
یکی از این رسوم این است که هنودا بدن خودرا با قلاب و نیزه ها سوراخ می کنند تا توسط خدای قوم خود موروگان به حاجات درخواستی خود برسند و مورد بخشش قرار گیرند.این روز در واقع روز توبه کردن برای هندو ها می باشد به همین دلیل چند روز مانده به این جشن آن ها به نوعی روزه می گیرند و از خوردن گوشت و لذت های دنیوی دست می کشند و خود را آماده این مراسم می کنند.
در مالزی نیز مراسم تایپوسام با طبل زنی در زیر نور ماه کامل شروع می شود و همچنین هندوها با کشیدن ارابه نقره ای موروگان و گذر از مسیری 11 کیلومتری از شهر کوالالامپور پایتخت مالزی به سوی عبادتگاه خود باتوکیو در شمال این شهر مراسم را به جا می آورند.
مراسم تایپوسام
هر سال بیشتر از 1.5 میلیون نفر در فستیوال تایپوسام در کوالالامپور مالزی شرکت می کنند و در هر زمانی از روز هزاران نفر در خیابان ها به دنبال طبل زنان در مراسم حضور دارند و در دروازه های جلویی غارهای باتو و بر روی 272 پله رنگی آن راهپیمایی می کنند و رژه می روند.
البته مردم قوم تامیل که در جنوب هند و شمال شرقی سریلانکا زندگی می کنند، تایپوسام را مفصل تر برگزار می کنند و 48 روز برای خدای موروگان روزه می گیرند و این گونه به عبادت می پردازند. اما تا این جای کار هیچ چیز عجیب نیست!
فستیوالی مذهبی که به خاطرش مردم در جلوی معابد تجمع می کنند! اما داستان از آنجایی خطرناک می شود که مردم در فستیوال تایپوسام با سیخ یا حتی چاقوی آشپزخانه تمام بدنشان و حتی صورت هایشان را سوراخ می کنند.
شاید تصورش هم برایتان سخت باشد، اما این سنت برای بعضی از پیروان این مذهب جزء اصلی جشن تایپوسام تلقی می شود و با میل و عشق کامل این کار را انجام می دهند و حتی آن را لذت معنوی تلقی می کنند!
محل برگزاری
تایپوسام در معابد و زیارتگاه های مختلفی در سرتاسر دنیا برگزار می شود اما در مالزی که مهد این فستیوال است، غارهای باتو خارج از کوالالامپور عهده دارد برگزاری این جشنواره است.
زمان برگزاری فستیوال
زمان برگزاری تایپوسام با توجه به ماه کامل تقویم تامیلی همه ساله فرق می کند. تایپوسام همه ساله در دهمین روز ماه تامیل در تقویم تایلندی برگزار می شود( اواسط ژانویه تا اواسط فوریه). مراسم از ساعت 4 صبح آغاز می شود.
نکات قابل توجه
به دلیل حضور تعداد زیادی از افراد( چه شرکت کنندگان در مراسم و چه گردشگرانی که صرفا برای بازدید در مراسم شرکت کرده اند) گردشگران ممکن است متوجه خطراتی باشند که کمترین شان لگدمال شدن پاها است.
جمعیت زیاد در این روز ورودی اصلی غارهای باتو را شلوغ کرده و در نتیجه بسیاری از گردشگران به فکر راهی میان بر م می افتند. راه میان بر غار باتو راهی هموار نیست و عبور از آن خطراتی را به همراه خواهد داشت پس هرگز چنین ریسکی را نکنید.
داوطلبان مراسم قربانی اشیاء بزرگ و سنگینی را حمل می کنند و آخرین چیزی که در این حال نیاز دارند، متوقف شدن توسط توریستی است که می خواهد با او عکس بگیرد. پس لطفا مانع این افراد نشده و اگر هم قصد عکاسی دارید به عکاسی از فاصله ای معقول اکتفا کنید.
آب و هوای مالزی معمولا هنگام برگزاری مراسم گرم است پس حتما همراه خود بطری آب داشته باشید و دمای بدنتان را در حالت تعادل نگه دارید.