حکم خوردن سحری هنگام اذان صبح چیست؟
رَمَضان یا رَمَضان ُ المُبارَک نهمین ماه قمری که روزه در آن بر مسلمانان، واجب است. عبادت و روزه داری در ماه رمضان را بخشی از هویت مسلمانان در جهان امروز برشمرده اند.در روایات، فضائل متعددی برای ماه رمضان گفته شده است. این ماه، ماه میهمانی خدا، ماه رحمت و مغفرت و برکت و بهار قرآن است. براساس احادیث، در این ماه درهای آسمان و بهشت گشوده و درهای جهنم بسته می شود. شب قدر که نزول قرآن در آن شب بود، در این ماه قرار دارد. برخی دیگر از کتاب های آسمانی همچون تورات و انجیل نیز در این ماه نازل شده است.رمضان، تنها ماهی است که نام آن در قرآن آمده است. این ماه، نزد مسلمانان احترام و جایگاه ویژه ای دارد و مسلمانان به عبادت در آن اهتمام ویژه ای دارند. در منابع دعایی، اعمال و عبادت های مختلفی برای این ماه نقل شده است. از مهم ترین اعمال این ماه، تلاوت قرآن، اِحیای شبهای قدر، دعا، نماز، استغفار، افطاری دادن و کمک به نیازمندان است. حضرت علی(ع)، نخستین امام شیعیان، در بیست و یکم ماه رمضان به شهادت رسیده است. امام حسن مجتبی(ع) نیز در پانزدهم این ماه سال سوم قمری متولد شده است.در جوامع اسلامی، آداب و رسوم گوناگونی همچون مهمانی ها و مراسمات جمعی، نظافت مساجد و اماکن مذهبی، مراسم آشتی کنان، مراسم کلوخ اندازان، پخت انواع شیرینی ها و غذاها برای ماه رمضان شکل گرفته است. در ادامه با حکم شرعی خوردن سحری هنگام اذان صبح آشنا خواهید شد.
حکم شرعی خوردن سحری هنگام اذان صبح از نظر امام خمینی
- انسانی که قدرت تحقیق دارد اگر بدون تحقیق و بررسی این که صبح شده یا نه؟ کاری کند که روزه را باطل می کند، و بعد معلوم شود که سپیدۀ صبح قبل از عمل او طلوع کرده است؛ باید روزه آن روز را ادامه داده و قضای آن را نیز به جا آورد و کفاره لازم نیست، بلکه بنابر احتیاط اگر چه عاجز از تحقیق بوده باشد هم قضای روزه لازم است.
- اگر کسی تحقیق کرده و به باقی بودن شب و عدم طلوع صبح یقین حاصل نکند، به این نحو که بعد از تحقیق گمان بر طلوع صبح پیدا کرده یا در آن شک کند، در این صورت قضای روزه در صورت اول به احتیاط واجب لازم است و در صورت دوم احتیاط مستحب است.
- در صورتی که تحقیق موجب گمان به باقی بودن شب شده باشد بنا بر اقوا قضای روزه واجب نیست.
- اگر کسی تحقیق کرده و یقین کند که صبح نشده و شب باقی است و چیزی بخورد و بعدا خلاف آن معلوم شود روزه اش صحیح است.
حکم شرعی خوردن سحری هنگام اذان صبح از نظر همه مراجع تقلید
بر اساس نظر همه مراجع تقلید، به محض شروع اذان صبح که بر اساس محاسبات نجومی و مورد اطمینان متخصصین تدوین شده و از صدا و سیما هم پخش می شود با توجه به داخل شدن وقت، روزه دار باید احتیاط کند و از هرگونه خوردن و آشامیدن خودداری کند؛ در غیر این صورت روزه او باطل است و کفاره روزه بر او واجب می شود و باید قضای آن روزه را بگیرد.
حکم شرعی خوردن سحری هنگام اذان صبح از نظر آیت الله خامنه ای
مقتضى است که مؤمنین محترم جهت رعایت احتیاط در مورد امساک روزه و وقت نماز صبح، هم زمان با شروع اذان صبح از رسانه ها براى روزه امساک کنند و حدود ۵ الى ۶ دقیقه بعد از اذان، شروع به اداى نماز صبح نمایند.
حکم شرعی خوردن سحری هنگام اذان صبح از نظر آیت الله مکارم شیرازی
بر مؤمنین لازم است قبل از اذان صبح برای روزه امساک کنند و احتیاطاً ۵ دقیقه بعد از تمام شدن اذان، نماز بخوانند.اگر هنگامى که مشغول خوردن غذا یا نوشیدن آب است بفهمد که اذان صبح شده، باید آنچه را که در دهان است بیرون بیاورد و اگر عمداً فرو بدهد روزه اش باطل است و کفاره هم دارد.اگر فردی بدون اطلاع از شروع اذان صبح و یا از روی ندانستن حکم، خوردن و آشامیدن را ادامه داده است در صورتی که تا پیش از پایان اذان، خوردن و آشامیدن را ترک کرده، استثنائا روزه این روز صحیح است.
حکم شرعی خوردن سحری هنگام اذان صبح از نظر آیت الله صافی گلپایگانی
در وجوب امساک، ملاک تحقق فجر صادق است؛ لذا اگر شروع اذان مقارن با طلوع فجر باشد و یا از اذان مؤذن وقت شناس اطمینان به دخول وقت حاصل شود، امساک واجب است و خوردن و آشامیدن جایز نیست.
حکم شرعی خوردن سحری هنگام اذان صبح از نظر آیت الله سیستانی
اگر یقین دارید که وقت داخل شده است نمی توانید چیزی بخورید.