سوغات فرهنگی و صنایع بوشهر
بوشهر یکی از شهرهای بزرگ بندری در کنار سواحل نیلگون خلیج فارس است. این شهر قدمتی دیرینه دارد و عمر آن را به دوران ساسانیان نسبت داده اند. وجود سواحل بسیار زیبا، آثار تاریخی برجسته، نخلستان های پهناور، غذاهای لذیذ و خوشمزه و مردمی میهمان نواز، این منطقه را به یکی از دیدنی ترین شهرهای جنوب کشورمان تبدیل کرده است. صنایع دستی این استان هم از تنوع زیادی برخوردارند.
سوزن دوزی در بوشهر
یکی از قدیمی ترین و زیباترین هنر دست بانوان بوشهری سوزن دوزی می باشد که در میان گردشگران خارجی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این هنر نوعی گلدوزی رنگی روی پارچه های سنتی است که در طرح های مختلف سنتی و اشکال هندسی تماماً با دست انجام می شود و محصولات زیبایی همچون شال و روسری، کوسن، رومیزی، زیر بشقابی، پرده، پشتی خلق می کند. ظاهر منحصر به فرد این محصولات بسیار زبانزد گردشگران و توریست ها است.
گلیم بافی در بوشهر
زیبایی منحصر به فردی که در طرح و نقشه های گلیم های بوشهر نهفته است هر بیننده ای را مجذوب خود می کند. این محصولات اغلب از پشم حیوانات بافته می شوند و جایگزین مناسبی برای فرش ها محسوب می شوند. البته ناگفته نماند که در گذشته کاربردهای مختلفی برای این گلیم ها وجود داشت و به عنوان یک زیر انداز یا باربری روی دوش حیوانات به کار می بردند، حتی روی دیوار نیز نصب می کردند.
اما امروزه این محصول جذاب در خانه های مردم نیز به چشم می خورد و رنگ و لعاب خاصی به خانه ها بخشیده است. به جرات میتوان گفت گلیم بافی پس از گبه بافی معروف ترین صنایع دستی بوشهر به شمار می شود.
عبا بافی در بوشهر
بافت عبا یکی از هنرهای ظریف بافندگان بوشهری است که تاریخچه تولید آن به پانصد سال گذشته برمی گردد. این محصول منحصربه فرد از پشم خالص شتر تهیه می شود و به کشورهای حوزه خلیج فارس نیز صادر می شود. از ویژگی های آن خودرنگ و لطیف بودن است و تولید آن در منطقه هایی مانند کردوان علیا و سفلی، بردخون، زیارت، سعدآباد، بنار آزادگان و تنگ ارم رواج دارد.
عبا بافی یکی از پرطرفدار ترین فعالیت ها در شهر بوشهر است. که پیشنهاد می کنیم در زمان مسافرت به بوشهر حتما از عبا بافی مردم این شهر دیدن کنید.
حصیربافی در بوشهر
حصیربافی در استان بوشهر به دلیل فراوانی برگ و الیاف درخت خرما و گیاهان خودرو در مناطق باتلاقی و شوره زار از دیرباز رایج بوده است. معمولاً در همه روستاهای بوشهر، صدف بافی به عنوان تفریحی در اوقات فراغت انجام می شود. مواد اولیه این محصول بسیار فراوان است و کاربرد محصولات حصیری بسیار زیاد، به همین دلیل حصیربافی یکی از حرفه های مهم اقتصادی در این منطقه است.
قلیان سازی در بوشهر
یکی دیگر از صنایع دستی و سنتی بوشهر قلیان می باشد که با نام چلیم نیز شناخته می شود. این محصولات سنتی که از کوزه های سفالی ساخته می شوند طرفداران زیادی بین گردشگران و اهالی این منطقه دارد. به دلیل اینکه این قلیان ها از کوزه های سفالی به عمل می آید بنابراین آب داخل آن ها نمایان نیست و همین امر باعث شده است که قلیان های این منطقه ظاهری منحصر به فرد و جالب داشته باشند.
لنج و قایق سازی (گلافی)
لنج و قایق سازی از قدیمی ترین و مهم ترین صنایع دستی بوشهر است که سابقه آن به دوره افشاریه برمی گردد.
سوغات و خوراکی های بوشهر
وجود نخلستان های فراوان در مجاورت استان باعث شده تا خرما به عنوان یکی از اصلی ترین سوغاتی های این استان به حساب آید، بسیاری از روستاییان استان بوشهر با درست کردن صنایع دستی و فروش آن ها زندگی خود را می گذرانند به همین دلیل صنایع دستی و خوراکی های متنوع در این استان کم نیست.
خرما و فرآورده های آن
مهمترین سوغات بوشهر خرما است. مرغوب ترین خرمای این خطه خرمای کبکاب محسوب می شود که در واقع بهترین سوغاتی بوشهر است. این خرما بیشتر در منطقه دشتستان به عمل می آید. اگر در اواسط شهریورماه به بوشهر سفر کردید خرمای تازه کبکاب را بخرید. چرا که فصل برداشت این خرمای خوشمزه در شهریور ماه است. از انواع دیگر خرمای بوشهری به غیر از رطب و خارک می توان به خرمای شکر، شیخالی، خاصویی، دیری، شهابی، شاهانی و زاهدی اشاره کرد.
فرآورده های خرما
شیره خرما: به دلیل مرغوبیت خرما در این استان، شیره خرمای بوشهر هم شهرت دارد و در بازارها به فروش می رسد.
قند خرما: این قند طبیعی ضرر کمتری نسبت به قند معمولی دارد و جایگزین مناسبی برای شکر و قند به شمار می رود. به این قند، حبه خرما نیز گفته می شود.
قهوه خرما: همه ما بعد از خوردن خرما، هسته آن را دور می ریزیم اما همین هسته را در جنوب پس از تفت دادن آسیاب می کنند و به عنوان قهوه خرما مورد استفاده قرار می دهند.
پنیر نخل
یکی از سوغات بوشهر ماده ترد، شیری یا سفیدی است که از بخش میانی سر یا تاج درخت خرما برداشت می شود و طعم شیرین و گس دارد. از هر نخل 3 تا 10 کیلوگرم پنیر به دست می آید که همه خواص خرما را دارد و گفته می شود در درمان نازایی، آلزایمر، پارکینسون، کم خونی و ... موثر است.
حلوا سنگک
پخت انواع حلوا در بسیاری از مناطق بوشهر رواج دارد، برای پخت حلوا سنگک، شیره خرما را که با حرارت سفید کرده اند، باضخامت کم در ظروفی شبیه به سینی می ریزند و قبل از اینکه سرد شود، کنجد بوداده را روی آن می پاشند. حلوا پس از سرد شدن آماده مصرف است.
خارک پخته
بوشهری ها با خارک و شکر شیرینی خوشمزه ای درست می کنند که خارک پخته نام دارد. برای تهیه این شیرینی خارک و شکر را می جوشانند و پس از نرم شدن، هسته ها را جدا می کنند. خارک ها را روی حصیر خشک می کنند و خارک پخته به دست می آید.
ترشی
ترشی های بوشهری شهرت خاصی دارند و معروف ترین شان ترشی انبه است که با طعم تند و تیزش طرفداران خاص خود را دارد. ترشی لیموعمانی و ترشی بادنجان هم از ترشی های معروف بوشهر هستند.
انواع نان
نان های محلی همیشه عطر و بویی دیگر دارند، بیشتر شهرهای ایران نان های محلی خاصی دارند، از نان های محلی بوشهر می توان به نان نازک، نان گرده و نان بلبل اشاره کرد که نان بلبل روی تابه پخته می شود. پخت کماج در بوشهر بسیار متداول است، کماج نان حجیمی است که با آرد گندم سفید و مایه خمیری که از نخود لپه درست شده است، تهیه می شود.