ضرب المثل پاشنه آشیل
داستان ضرب المثل
آشیل یا اخیلوس فرزند پله پادشاه میرمیدون ها مشهورترین قهرمان افسانه ای یونان است که نامش با آثار هومر عجین شده است. طبق بعضی روایات مادرش تتیس پس از تولد او با دو انگشت خود قوزک پایش را گرفت و وارونه در شط افسانه ای ستیکس فرو برد و بیرون کشید. بدین جهت تمام اعضای بدن آشیل به جز قوزک پایش همه در دست مادر بود رویین گردید.
سپاهیان یونان که بدون کمک و یاری آشیل قادر نبودند شهر تروا را فتح کنند از اولیس خواستند تا آشیل را به تروا کشاند و موجب وحشت دشمنان گردد. دیری نگذشت که حریف دریافت تیر به هیچ جای آشیل کارگر نیست مگر یک جا، همان قوزک پا یعنی جای دو انگشت مادرش که او را وارونه در آب فرو کرده بود. یکی از تیراندازان مشهور به نام پاریس یا “آپولون” که نقطه ی ضعف حریف را پیدا کرده بود تیر زهر آلودی درست بر قوزک پای آشیل زد و کارش را ساخت و این عبارت از آن تاریخ ضرب المثل شد.
مورد استفاده
پاشنه آشیل کنایه از همان نقطه ضعف است . دلالت بر ضعفی علی رغم سلامت و قدرت عمومی دارد که می تواند منجر به زوال شود. گرچه ریشه اساطیری، اشاره بر آسیب پذیری فیزیکی دارد اما در استعارات کنونی می تواند بر هر خصلتی که منجر به شکست شود تعمیم داده شود.
توضیح بیشتر
جنگ تروا (به انگلیسی: Trojan War) (سدهٔ ۱۲ یا ۱۳ یا ۱۴ پیش از میلاد) یکی از بزرگترین جنگ ها در اسطوره شناسی یونان است. نبرد بین مردم آخایی و کوچ نشین های یونانی تروآ از این روی رخ داد که پاریس فرزند پریام شاه تروآ که مهمان منلائوس شاه اسپارت بود هلن همسر وی را ربود و با خود به تروآ برد.
طبق افسانه ها بهترین جنگجوی جهان. مادرش ایزد بانو تتوس، او را در کودکی در رود استوکس غوطه ور کرد به همین ترتیب آشیل رویین تن شد. بجز پاشنهٔ پایش که تتوس گرفته بود. او در جنگ تروآ شرکت داشت.
وقتی استاد و افراد این سایت اصطلاح پاشنه آشیل را به کار می برند در واقع منظور آنها یک باور اشتباه و بسیار قوی و ریشه دار است که مانع بزرگ و بسیار مشکل ساز برای رسیدن به اهداف و سدی در برابر پیشرفت و ثروت است پاشنه آشیل هر کسی بنا به نوع زندگی و تربیت و خانواده و فرهنگ و باورهایی که دارد ممکن است با بقیه متفاوت باشد اما در مورد اکثر ما ایرانی ها به خاطر کج فهمی های دینی و تربیت های اشتباه مذهبی و فرهنگی که به صورت جامع بین ما حکم فرماست.
اغلب باورهای اشتباه مذهبی در مورد ثروت نقطه ضعف اصلی و پاشنه ای آشیل ماست .برای مثال اکثر ما ایرانی به اشتباه باور داریم که امامان معصوم ما اشخاص فقیری بوده اند و ثروت چیز معنوی نیست چون از کودکی به خاطر تربیت اشتباه در ذهن ما فرو کرده اند که ثروتمندان انسان های بسیار بدی هستند و فقیر بودن مترادف با انسانی خوب بودن است.
طبعاً چون امامان افراد خوبی بوده اند پس فقیر بوده اند. اما در مورد پاشنه آشیل شما باید گفت که کسی جز خودتان نمی تواند آن را بیابد شما باید به یک کندو کاو اساسی و یک جهاد اکبر ذهنی در درون خود دست بزنید تا باورهای اشتباه خود و مهم تر از همه مهم ترین باور مخرب خود یا همان پاشنه ای آشیل خودتان را بیابید.
اسفندیار در شاهنامه فردوسی
تاندون آشیل قوی ترین و بلندترین تاندون در پای انسان است که عضلات ساق پا را به استخوان پاشنه پا متصل می سازد.
در اساطیر یونانی چنین آمده است که پیشگویی شد، آشیل در جنگی بر اثر اصابت تیر مقتول خواهد شد. بنابراین مادرش تتیس مایل نبود که فرزندش کشته شود. او آشیل را به رود ستوکس برد. گفته می شد اگر کسی در آن شسته شود دارای قوهٔ آسیب ناپذیری خواهد شد. تتیس فرزندش را در آن رود شست. اما چون او فرزندش را از پا گرفته بود تا بدنش را بشوید، پاهای وی آسیب پذیر باقی ماند. او در جنگ های زیادی جنگید و زنده ماند.
در کتاب ایلیاد اثر هومر نوشته ای مبتنی بر مرگ وی نیست. اما روایت مرگ وی در سایر کتب ادبی یونانی دیده می شود.