ضرب المثل پنبه از گوش درآوردن
ضرب المثل ، سخن كوتاه و مشهوري است كه به قصه اي عبرت آميز يا گفتاري نكته آموز اشاره مي كند و جاي توضيح بيشتر را مي گيرد كلمه” مثل ” عربي است و كلمه فارسي آن “ متل ” است . وقتي مثل گفتن صورت بي ادبانه پيدا كند آن را متلك مي گويند .در همه زبانهاي دنيا ضرب المثل فراوان است . بعضي از مثل ها در همه زبانها به هم شباهت دارند .هر قدر تاريخ تمدن ملتي درازتر باشد بيشتر حادثه در آن پيدا شده و مثل هاي بيشتري در آن وجود دارد و در زبان فارسي نيز ده ها هزار ضرب المثل وجود دارد . کسی که می خواهد خودش را از صدای دنیا جدا کند، پنبه در گوشش می کند.کسی که پنبه در گوشش می کند یک حریم خصوصی برای خودش می سازد که در آن هیچ کس این توانایی را ندارد که به او دستور بدهد یا نصیحت کسی که پنبه در گوش دارد حرف های طرف مقابل را نمی شنود.
ضرب المثل پنبه از گوش درآوردن به تعبیر نظامی گنجوی
نظامی بس کن این گفتار خاموش
چه گوئی با جهان پنبه درگوش .
ضرب المثل پنبه از گوش درآوردن به تعبیر ظهیر فاریابی
پنبه در گوش داشتن ،پنبه در گوش کردن ، پنبه در گوش نهادن ؛ غفلت داشتن . تغافل کردن . سخن ناشنودن . سخن نشنیدن . حرف نشنیدن :
بمجلسی که ز جودت مرا سؤال کنند
نهاد باید ناچار پنبه در گوشم .
برای همین برای آن که بگویند تو در این مساله مختار نیستی و نمی توانی خودت را به نشنیدن بزنی می گویند که این پنبه را از گوشت بیرون بیاور.این ضرب المثل برای بیرون آوردن کسی از غفلت و آگاهی استفاده می شود.
معنی پنبه از گوش درآوردن
- کنایه از با دقت گوش کردن و از خواب غفلت بیدار شدن است.
- کسی که در گوش خود پنبه فرو می کند، یعنی نمی خواهد سخنان دیگران را بشنود حتی اگر آن سخنان به نفع او و در جهت هوشیار کردنش باشد.
- بنابراین پنبه در گوش کردن یعنی وانمود کردن به بی خبری و بی توجهی به اتفاقات پیرامون.
- وقتی کسی افکارش باطل و متوهم باشد و با ساده لوحی اش، هر حرفی را باور کرده و قبول می کند، اینجا کسانی که دلسوز هستند، او را به عاقبت کارهایش باخبر ساخته و سعی می کنند با دلایل عقلانی، او را از مسیر اشتباهی که می رود، باز گردانند.اما اگر او گوش به سخنان مفید و تجربه های پندآموز دیگران ندهد و لجبازی کند، به او گفته می شود: پنبه را از گوش هایت در بیار و یک بار هم که شده، به حرف های ما گوش بده وگرنه پشیمان می شوی!
نکته: کسی که گوش به حرف دیگران نمی دهد، در واقع که پنبه ای در گوشش فرو نکرده که بخواهد آن را در بیاورد! بلکه منظور از پنبه در گوش، هر نوع مانعی است که انسان را از شنیدن حرف حق باز می دارد. این مانع می تواند جهل باشد یا غفلت یا لجبازی و … .
فایده ضرب المثل ها چیست؟
دانشمندان تاريخ و جامعه شناس در بررسي روحيات و اخلاق گذشتگان از مثل هاي جاري هر محلي استفاده مي كنند . دانستن مثل ها گفتن و نوشتن را آسان مي كند . چون اين جمله ها كوتاه و زيباست و بر دل مينشيند و گفتگوي دراز را كوتاه مي كند و اگر در جاي خود استفاده شود اثر حرف بيشتر مي شود .
توجه : درست به كار بردن مثل هم خودش يك هنر است . اگر در جاي نامناسب گفته شود و يا با موضوعي كه در ميان است مطابق نباشد ممكنست صورت متلك به خود گيرد .