ضرب المثل کو گوش شنوا
ضرب المثل گونه ای از بیان است که معمولاً تاریخچه و داستانی پندآموز در پس بعضی از آن ها نهفته است. بسیاری از این داستان ها از یاد رفته اند، و پیشینهٔ برخی از امثال بر بعضی از مردم روشن نیست.در همه زبانهاي دنيا ضرب المثل فراوان است . بعضي از مثل ها در همه زبانها به هم شباهت دارند .هر قدر تاريخ تمدن ملتي درازتر باشد بيشتر حادثه در آن پيدا شده و مثل هاي بيشتري در آن وجود دارد و در زبان فارسي نيز ده ها هزار ضرب المثل وجود دارد . ضرب المثل در لغت به معناي مثال زدن است. مردم در گفتگوهايشان براي اينكه منظور خود را بهتر بفهمانند، از ضرب المثل ها استفاده مي كنند. ضرب المثل مي تواند يك بيت شعر يا فقط يك مصراع شعر يا جمله اي معروف باشد. .مثلاً وقتي كسي مي گويد:« دو مار از يك سوراخ در نميآيد كه يكيش تركي بخواند يكيش فارسي»، منظورش اينست كه فرزندان يك پدر و مادر برابرند و بر يكديگر برتري ندارند. يا وقتي مي خواهند بگويند كاري خيلي بد بوده و مورد تأييد هيچكس نيست ، مي گويند :« سگ از جاش پا مي شود ، بد مي گويد يا تف و لعنت مي كند.» در ادامه با بخش ضرب المثل ساعدنیوز با ما همراه باشید.
معنی ضرب المثل کو گوش شنوا
- معنی ضرب المثل کو گوش شنوا یعنی کسی نیست که با دقت به سخنان من گوش دهد.
- در جایی ضرب المثل کو گوش شنوا را به کار می برند که کسی در حال گفتن حرف های مهم و ارزشمندی است ولی می بیند که نه تنها هیچ عکس العملی نشان نمی دهد بلکه خیلی سرسری از کنار سخنانش عبور می کند و اندکی تفکر نمی کند.
- معمولا این مَثل را با شکوه و گلایه به کسی می گویند که به گوینده اهمیت نمی دهد. مثلا انسان بزرگی مشغول پند و اندرز دادن جوانان است و آن ها را از عاقبت کارهای خلافشان با خبر می کند ولی آنها در عیش و نوشند و گوششان بدهکار نیست!
- مثلا: دیروز به فرزندم گفتم که با فلانی دوست نشود و خیلی باهم رفت و آمد نداشته باشند چون هر چه بیشتر با او همنشین شود، هم در درس هایش لطمه می خورد هم عمر گران بهای جوانی اش را بیهوده تلف می کند. اما کو گوش شنوا؟ مگر از این دوستش دست می کشد؟! هر چه هشدار می دهی، یک گوشش در است و دیگری دروازه!
استفاده از ضرب المثل چه کمکی به ما می کند؟
حیات امثال و حکم به دوران قبل از کتابت و نوشتارهای ادیبانه باستانی رسیده که بعدأ به صورت نقل قول از گفتارهای ناب نوشته در ادبیات عتیق ملل متمدن ضبط شده اند. ضرب المثل باعث میشه که در کمترین زمان منظور خودمون رو با استفاده از تعداد کمی از کلمات به طرف مقابل برسونیم. از طرفی خیلی از حرف ها رو نمیتونیم به صورت رک و مستقیم بزنیم ، ضرب المثل ها باعث میشن که بتونیم به راحتی با استفاده از دو پهلو حرف زدن حرف خودمونو بزنیم.خیلی از ضرب المثل ها هم معنی دقیق ندارن و وقتی با یه نفر صحبت می کنیم می تونیم به عنوان تموم کننده اون بحث از ضرب المثل استفاده کنیم تا طرف مقابل به معنیش فک کنه و از ادامه بحث خودداری کنه. یه وقتایی هم واقعا برای توصیف یه موضوع هیچ چیزی بهتر از یه ضرب المثل نیست و اون وضعیت و اون حال و هوا رو فقط یه ضرب المثل میتونه توصیف کنه.یکی از مواردی هم که می تونه به جذاب تر شدن صحبت های شما کمک کنه همین ضرب المثل ها و استفاده از اون هاست.
3 سال پیش