ضرب المثل تو دعوا حلوا پخش نمی کنند
ضرب المثل گونه ای از بیان است که معمولاً تاریخچه و داستانی پندآموز در پس بعضی از آن ها نهفته است. بسیاری از این داستان ها از یاد رفته اند، و پیشینهٔ برخی از امثال بر بعضی از مردم روشن نیست؛ با این حال، در سخن به کار می رود.در همه زبانهای دنيا ضرب المثل فراوان است . بعضي از مثل ها در همه زبانها به هم شباهت دارند .هر چقدر تاريخ تمدن ملتي درازتر باشد بيشتر حادثه در آن پيدا شده و مثل هاي بيشتري در آن وجود دارد و در زبان فارسی نيز ده ها هزار ضرب المثل وجود دارد . كلمه” مثل ” عربي است و كلمه فارسي آن “ متل ” است . وقتي مثل گفتن صورت بي ادبانه پيدا كند آن را متلك مي گويند . مردم در گفتگوهايشان براي اينكه منظور خود را بهتر بفهمانند، از ضرب المثل ها استفاده مي كنند. ضرب المثل ها می تواند يك بيت شعر يا فقط يك مصراع شعر يا جمله ای معروف باشد. در ادامه داستان و کاربرد ضرب المثل تو دعوا حلوا پخش نمی کنند را مطالعه کنید.
ریشه تاریخی ضرب المثل تو دعوا حلوا پخش نمی کنند
حلوا پخش کردن و یا حلوا خیرات کردن یک رسم قدیمی ایرانی است که برای بزرگذاشت مردگان یا درگذشتگان یک فرد انجام می شود.کسی که به یاد کسی حلوا پخش می کند یعنی بسیار به یاد او است و برای او احترام زیادی قائل است.اما جایی وجود دارد که هیچ احترامی وجود ندارد و هیچ کس خیر کسی را نمی خواهد و آن هنگام جدل و دعوا است.وقتی احترامی وجود نداشته باشد، پس امکان هر جور صدمه و شنیدن حرف زشت وجود دارد.یعنی طرفین دعوا در اوج عصبانیت به جای آن که از نیاکان یکدیگر به خوبی واحترام یاد کنند ، امکان هر گونه بی احترامی و ناسزا وجود دارد.اما ممکن است این بی احترامی و ناسزا در اوج عصبانیت باشد و بعد فرد از گفتن آن ها پشیمان شود برای همین ضرب المثل « در دعوا حلوا خیرات نمی کنند» برای زمانی به کار می رود که کسی بخواهد بگوید که حرفی که زدم در شرایط درگیری بود و در این شرایط هر حرف یا عملی امکان دارد.
کاربرد ضرب المثل تو دعوا حلوا پخش نمی کنند
۱- یعنی اصل و ماهیت دعوا، نبرد و مبارزه است و نباید انتظار خوش گذرانی و کسب منفعت شخصی از آن داشت.
۲- یعنی اگر می خواهی دعوا کنی، تمام هدف و نیرویت را به کار بگیر و به مسائل حاشیه ای نپرداز. هدف اصلی، مقابله با نیروی دشمن است.
۳- ممکن است این ضرب المثل را به کسانی بگویند که برای اهداف دیگری پا به میدان جنگ می گذارند و هر جا که هستند دنبال راحتی و آسایش می گردند در حالیکه امنیت و آرامش خود به خود به وجود نمی آید بلکه هر ملتی در راه رسیدن به این هدف، سختی می کشد، با دشمن مبارزه می کند، پا در میدان های جنگی می گذارد و سختی های زیادی را متحمل می شود، برخی هم جهاد علمی دارند و هر کس در هر زمینه ای که استعداد دارد تلاش می کند.
۴- جنگ و دعوا، شوخی و خوشگذرانی و تن پروری نمی شناسد.
۵- یعنی تمام فکر و ذکرت، مسائل پوچ و بی اهمیت نباشد. آنقدر که به شکم اهمیت می دهی اگر به جنگ با دشمن هم اهمیت دهی پیروز می شویم!!
۶- این ضرب المثل برای دعوا به کار می رود؛ مثلا یک عده بر سر موضوعی در حال دعوا هستند برخی هم کنجکاو می شوند خود را به محل دعوا برسانند و ببینند چه خبر است. فقط تماشاچی هستند! اینجاست که برخی می گویند: اینجا نان و حلوا تقسیم نمی کنند که اینطور با ذوق و شوق آمده اید!