لنت ترمز شامل دو بخش می شود: یک سطح محکم (کفشک لنت) که سطحی اصطکاکی (لقمه لنت) بر روی آن قرار دارد.
هنگامی که شما پدال ترمز را فشار می دهید، سطح اصطکاکیِ لنت به بخش داخلی و خارجیِ روتر ترمز چسبیده و به خاطر اصطکاک بین این دو بخش سرعت خودرو به طور کنترل شده کاهش پیدا می کند.
لنت وظیفه دارد با تولید نیروی اصطکاکی مناسب انرژی جنبشی چرخ متحرکی را که تحت تاثیر نیروی موتور می باشد را گرفته و به انرژی حرارتی تبدیل کند. سپس انرژی حرارتی را در فضا پخش نماید که با این عمل اتومبیل از حالت حرکت به حالت سکون و یا از سرعت آن کاسته می شود.
لنت باید ضریب اصطکاکی بالا و پایدار داشته و با تغییرات درجه حرارت خاصیت خود را از دست ندهد و همچنین باید در مقابل سائیدگی استحکام داشته و کاسه ترمز را خراش ندهد.
پس از مدت زمانی بدیهی است که سطح اصطکاکی لنت تمام شده و همین طور روتر ترمز نیز فرسوده می شود و در این زمان نیاز به تعویض این بخش ها خواهید داشت. رانندگی با لنت های فرسوده تحت هیچ شرایطی پیشنهاد نمی شود و باید هرچه سریع تر تعویض شوند. لنت های فرسوده باعث می شوند، مسافت بیش تری طول بکشد تا خودرو متوقف شود، پدال ترمز سفت نبوده و یا پائین تر از حد معمول قرار گیرد و قدرت ترمز به شدت کاهش یابد.
انواع لنت ترمز
انواع لنت ترمز ماشین عبارت اند از:
- لنت ترمزارگانیک ۲
- لنت ترمز سرامیکی
- لنت ترمز نیمه فلزی
- لنت ترمز با فلز کم
- لنت های زینتری
که به توضیح مختصر در مورد هر کدام خواهیم پرداخت.
لنت های زینتری: Sintere Brake Pads
این نوع لنت ها فقط برای خودروهای مسابقه و آفرود و هواپیماها قابل استفاده و مناسب است و اگر آن را در خودروهای معمولی به کار بگیریم نه تنها بر قدرت ترمزگیری افزوده نشده بلکه قدرت ترمزگیری به شدت کاهش می یابد و برای ترمز گیری به چندین متر جای اضافه برای ایستادن خودرو نیاز پیدا خواهیم کرد.
این لنت ها حتماً باید گرم شوند تا به دمای لازم و مطلوب برای ترمز کردن برسند. استفاده از این گونه لنت ترمز ماشین باعث سایش بسیار شدید و بالا در دیسک های ترمز شده و عمر دیسک را کاهش می دهند.
در ساخت لنت های زینتری از ذرات استیل و الیاف کامپوزیتی استفاده می شود.
لنت ترمز با فلز کم: Low Metal
این لنت ها قدرت ترمزگیری خوبی دارند. اما متاسفانه صدای زیادی را به همراه گرد و غبار تولید می کنند. در ساخت این نوع لنت ترمز ماشین ۲۰ درصد فلزاتی مانند استیل و آهن به کار رفته است و قسمت بیشتر آن از الیاف و مواد ارگانیک و غیر ارگانیک تشکیل می شود.
در ساختمان و ساخت این لنت از روان کننده های کامپوزیت به جای گرافیت استفاده شده است.
در صنایع جدید خودرو سازی دنیا لنت های نیمه فلزی سرامیکی را به عنوان استاندارد معرفی کرده اند و تا سال ۲۰۱۲ تقریبا بیشتر وسایل نقلیه و خودروها به این نوع از لنت ترمز ماشین مجهز شده بودند. این نوع لنت ها در دمای بالا کاملا خوب وموثر عمل کرده و بی صدا بودن و عمر و دوام طولانی آن ها به مزیت این لنت افزوده است.
اما قیمت گران آن ها تنها دلیلی است که استفاده از این نوع لنت ها را محدود کرده است.
لنت های سرامیکی از ترکیب مواد سرامیک و مواد ارگانیک ساخته شده است. مقدار سرامیک به کار رفته در این نوع لنت بسیار مهم است. هر چند که در بعضی از آن ها می توانید ذرات مس و برنج را نیز ببینید!
بعضی از تولید کنندگان، لنت هایی را سرامیکی می نامند که مقدار سرامیک به کار رفته در آن ها چیزی در حدود یک درصد است و خود به خود قیمت کالا نسبت به لنتی که سرامیک در آن ها زیاد و به اندازه ی استاندارد به کار رفته است پایین خواهد بود.
اما از طرف دیگر اگر سرامیک بکار رفته در لنت ترمز ماشین بیش از اندازه باشد، صدای تولید شده در هنگام ترمز گیری بیش از حد خواهد شد. کما این که اگر مقدار سرامیک کم هم باشد، قدرت ترمز گیری کم خواهد شد. پس باید حد مشخصی از میزان سرامیک در تولید و ساخت آن رعایت شود.
لنت های نیمه متال یا نیمه فلز: Seme Metallic
بیشتر از نیمی از وزن این لنت ها، از ذرات استیل و آهن به کار برده شده در آن تشکیل می شود و مواد دیگری که در ساخت این نوع از لنت های ترمز ماشین به کار رفته، مقدار زیادی گرافیت است. این مواد با کمک ذرات فلز باعث می شوند که انتقال حرارت در این لنت ها به خوبی صورت گیرد و حرارت به دیسک منتقل شود.
در نتیجه لنت نیمه فلز از لنت های ارگانیک خنک تر هستند و باعث می شوند تا قدرت ترمز در دماهای بالا زیاد باشد و همین خنک ماندن؛ باعث طولانی تر شدن عمر لنت و بهتر کار کردن سیستم ترمز می شود واین نامگذاری به دلیل همین به کار بردن عناصر فلزی در ساخت این گونه لنت ترمز ماشین است.
با این که امروزه این لنت ها به صورت استاندارد در روی بیشتر خودروها نصب می شوند، اما برای خودروهایی که در ترافیک سنگین شهری در حال رفت و آمد هستند و می خواهند بار سنگینی را جابجا کنند توصیه نمی شود.این لنت ها بیشتر مورد استفاده در خودرو های جاده ای هستند و برای آنها لنت های مناسبی به نظر می رسند.
از مزایای این لنت ها انتقال حرارت بالا، کارآیی بهتر در دمای بالا، طول عمر بالا و قیمت پایین آن است. ابتکاری که بر روی این لنت ها جهت ترمز گیری مناسب انجام شده، لایه ای از آلیاژ تیتانیوم را بر روی ساختار آنها به کار برده اند که نتیجه ی خوبی از آن حاصل شده است.
این نتیجه همان قدرت ترمزگیری بسیار بهتری است که در این مدل لنت ترمز ماشین به وجود آمده است. اما قبل از این که این نوع لنت را بر روی خودروی خود نصب کنید، حتما باید از صاف و هموار بودن دیسک آن مطمئن شوید.
لنت های ارگانیک: NAO Nou Aspestos organic
لنت های ارگانیک در بسیاری از خودروهای امروزی به کار برده می شوند.ویژگی هایی مانند بی صدا بودن و ساختار نرمی که ای لنت ها دارند باعث استفاده بیشتری از این نوع لنت شده است. اما اشکال این گونه لنت ها این است که به دلیل همین نرمی زیاد و گیرایی بالایی که دارد، دوام کمتری نسبت به لنتهای نیمه متالیک و متالیک دارد.
مشکل دیگر کوتاه بودن عمر این نوع از لنت ترمز اتومبیل است و این به خاطر انتقال حرارت ضعیفی است که باعث می شود، حرارت بالا رفته و باعث از بین رفتن لنت و کوتاه شدن عمر مفید آن گردد.
در ساخت این نوع از لنت های خودرو انواع الیاف مصنوعی شیشه، الیاف ارگانیک و طبیعی و الیاف آرامید به کار برده می شود و این مواد برای تقویت مواد تشکیل دهنده ی لنت به کار می رود.
علت دیگر افزودن این نوع مواد، به مواد اولیه این است که برای بالا بردن قدرت ترمز گیری و کارایی به لنت، افزوده می گردد. به همین دلایلی که برشمردیم، این نوع لنت برای خودروهایی که بیشتر در ترافیک های سنگین تردد می کنند: مثل تاکسی ها ماشین های باری و… انتخاب مناسبی نیست.
اما برای خودروهای معمولی که زیاد در رفت و آمد و تردد نیستند، می تواند بهترین گزینه باشند. به خاطر گیرایی لنت و در دماهای با میانگین متوسط، به خاطر صدای بسیار کم و گرد و غبار کمی که بر روی رینگ می نشیند یکی از بهترین نوع لنت ترمز اتومبیل می تواند باشد.
از این نوع لنت در ماشین آلات صنعتی نیز استفاده می شود و آن هم به خاطر صدای کم و بی صدا بودن آن است.