احداث پارک هنرمندان، یا همان بوستان ایرانشهر، به زمان قاجار باز می گردد. این باغ در آن زمان بخشی از اراضی یکی از شاهزادگان قاجاری بوده است. و صاحب آن شخصی به نام فیشر، از معماران آلمانی و باغبان های فرنگی آن زمان بود. تا سال ۱۳۷۵ این باغ جز متعلقات نیروهای نظامی بود اما در این سال شهرداری تهران این مکان را به تملک خود در آورد و با تخریب بناهای اضافی، آن را به شکل کنونی تغییر داد.
از امکانات پارک می توان به خانه هنرمندان، تماشا خانه ایرانشهر، کتابخانه،بازارها و فروشگاه های فروش صنایع دستی،کافی شاپ، رستوران گیاهی، سرویس بهداشتی، زمین فوتبال، زمین بسکتبال و ساختمان مدیریت اشاره کرد.
خانه هنرمندان دارای بخش های مختلفی مانند نگارخانه ها، تماشاخانه، فروشگاه صنایع دستی و آثار هنری و همچنین یک رستوران زیبا است. در این مجموعه رویداد های مختلفی مانند کنسرت های موسیقی، نمایشگاه آثار هنری، تئاتر و نمایش فیلم برگزار می شود و به نوعی پاتوق اهل هنر است. تماشاخانه ایرانشهر هم یکی دیگر از مکان های دیدنی پارک است که گاهی نمایش هایی بر روی صحنه دارد. وجود خانه هنرمندان و تماشاخانه ایرانشهر و کافه های مختلف پارک را به محل گردهمایی هنرمندان و هنر دوستان تبدیل کرده است. هر از گاهی در پارک نمایشگاه آثار هنری و صنایع دستی برگزار می شود که لذت گشت و گذار در پارک را دو چندان می کند.
امکانات پارک هنرمندان
در پارک هنرمندان همه چیز برای داشتن اوقاتی خوش و مفرح فراهم است و در طول سال در جای جای پارک هنرمندان آثار هنری حجمی مختلفی نصب می شود. یکی از امکانات این پارک زمین بازی چمن مصنوعی آن است. همچنین در این پارک نیز مانند سایر پارک های تهران وسایل ورزشی نصب شده است. یکی از جالب ترین نقاط پارک، زمین بازی بسکتبال است که یک تیرک چوبی در پشت آن نصب شده است. از امکانات دیگر پارک هنرمندان می توان به تماشاخانه ایرانشهر، گالری ها و سالن های متعدد اشاره کرد. همچنین در این مجموعه کافی شاپ و رستوران غذاهای گیاهی و فروشگاه صنایع دستی به ارائه خدمات می پردازند.
خانه هنرمندان
خانه هنرمندان که در ضلع جنوبی پارک هنرمندان قرار دارد، در سال ۱۳۷۸ ساخته شد و از آن تاریخ تا به امروز به یکی از مهم ترین مراکز فرهنگی ایران و تهران تبدیل شده است. هنرمندان به نامی همچون مرتضی ممیز، ایرج کلانتری، ایرج راد، غلامحسین نامی و محمد سریر از موسسان این مجموعه بوده اند. خانه هنرمندان از مقاصد مناسب برای اهالی هنر به شمار می رود و مجموعه ای فرهنگی و هنری است که در آن رویدادهای مختلفی برگزار می شود. از جمله این رویدادهای هنری و فرهنگی می توان به برگزاری گالری های هنرهای تجسمی و نمایش فیلم و اجرای تئاتر و همچنین کنسرت های موسیقی و فروش صنایع دستی و محصولات هنری هنرمندان اشاره کرد.
تاریخچه خانه هنرمندان
بنای خانه هنرمندان در محل یکی از مهم ترین باغ های قجری موسوم به «فیشرآباد» ساخته شده است. این باغ در دوره ناصرالدین شاه قاجار ساخته شد و در اختیار پسر وی، کامران میرزا، بود. وجه تسمیه نام آن نیز برگرفته از باغبان اتریشی آن است.
پس از جنگ جهانی دوم فیشرآباد توسط نیروهای متفقین به عنوان مهمان خانه مورد استفاده قرار گرفت و از این رو، تعدادی ساختمان نظامی به مجموعه اضافه شد. پس از خروج متفقین این باغ در اختیار نیروهای نظامی کشور قرار گرفت تا اینکه در سال ۱۳۷۷ شهرداری تهران این محوطه را به تملک خود درآورد و تصمیم به بازسازی بنا و تبدیل آن به یک مرکز فرهنگی هنری گرفت. در نهایت، در سال ۱۳۷۸ با نام خانه هنرمندان ایران آغاز به کرد.
معماری خانه هنرمندان
از آنجا که خانه هنرمندان در ابتدا پادگان ارتش بوده، پلان آن شبیه به ساختمان های دولتی دهه بیست هجری شمسی است و شامل یک سرسرای بزرگ در داخل بنا می شود که از طریق دو پله از دو طرف به طبقه بالا می رسد. راهروهای اصلی از یک طرف نورگیر هستند و از طرف دیگر به اتاق های اصلی دسترسی دارند.
بیژن شافعی، معماری است که خانه هنرمندان را در سال ۱۳۷۸ بازسازی کرد و در این بازسازی، آن را از کاربرد نظامی به فرهنگی تغییر داد. همچنین سقف اولیه بنا در ابتدا شیروانی بود که در عملیات بازسازی برداشته و خرپا به صورت صاف پوشش داده شد. برای کف پوش خانه هنرمندان، سنگ انتخاب شده و از سنگ های ایرانی مثل آذرشهر قرمز و زرد و هم چنین سنگ کرم رنگ محلات برای پوشش کف استفاده شده است. سبک پنجره های خانه هنرمندان، معماری تهران قدیم را یادآور می شود و به نظر می رسد که تقسیمات روی پرده های خانه هنرمندان با الهام از معماری آرت دکو بوده است.
زمانی که وارد ساختمان اصلی خانه هنرمندان می شوید، دو ویترین در دو طرف سالن اصلی به شکل کمد طراحی شده اند که آثار هنری در آن ها نگه داری می شوند. در بیشتر بخش های بنا از ترکیب آجر و کاشی فیروزه استفاده شده است که این ترکیب زیبا در سالن آمفی تئاتر نیز به چشم می خورد. اگر گذرتان به زیرزمین این عمارت بیفتد، شاهد سقاخانه و حوضی خواهید بود که زیبایی خاصی به آن بخشیده اند.
در سال ۱۳۸۶ طرح توسعه جدیدی در جبهه شمالی در دستور کار قرار گرفت تا سالن های چندمنظوره بیشتری به مجموعه اضافه شوند و با راهروهایی به ساختمان اصلی اتصال یابند. این توسعه باعث شد تا تمام بخش ها به بخش خروج اضطراری متصل شوند.
بخش های مختلف خانه هنرمندان
خانه هنرمندان از بخش های متفاوتی نظیر سالن های نمایش، نگارخانه ها، رستوران، تماشاخانه و تالار کنفرانس تشکیل شده است. سالن های نمایش این مجموعه با نام های تالار جلیل شهناز، تالار فریدون ناصری، تالار غلامحسین امیرخانی و تماشاخانه عزت الله انتظامی شناخته می شوند. ظرفیت همه تالارها به جز تالار امیرخانی بالای ۱۰۰ نفر است و بسیاری از اختتامیه ها، نشست ها و برنامه های مهم در این تالارها برگزار می شود.
نگارخانه های خانه هنرمندان
نگارخانه ممیز، نگارخانه غلامحسین نامی، نگارخانه سید هادی میرمیران، نگارخانه بهار، نگارخانه تابستان، پاییز و زمستان به عنوان نگارخانه های خانه هنرمندان شناخته می شوند و بزرگ ترین آن ها، نگارخانه مرتضی ممیز با ۱۵۲ مترمربع مساحت است که شامل یک سالن بزرگ و دو سالن کوچک می شود. تاکنون بسیاری از کارگاه های هنری و نمایشگاه های بسیار مهم از جمله نمایشگاه کارتون و عکس ضدتروریسم جهانی، در نگارخانه های خانه هنرمندان برگزار شده است.
سینما تک
یکی از بخش های محبوب مجموعه خانه هنرمندان، سینما تک نام دارد که مخصوص دوستداران فیلم و سینما است. بسیاری از فیلم های مستقل هنر و تجربه در سینما تک خانه هنرمندان در تالار استاد ناصری اکران می شود و فیلم های اساتیدی از جمله هیچکاک، ابراهیم گلستان و بسیاری از مفاخر، با زبان فارسی در سینما تک به نمایش درمی آید.
دسترسی به پارک هنرمندان
همانطور که از اسم پارک مشخص است، این پارک در خیابان ایرانشهر و در نزدیکی میدان هفت تیر و خیابان طالقانی قرار گرفته است. مسیر دسترسی به پارک هنرمندان سر راست است.حالا که هوس گشت وگذار در پارک هنرمندان کردید، برای رسیدن به پارک هنرمندان می توانید به راحتی سوار مترو شده و در ایستگاه طالقانی پیاده شوید. از ایستگاه طالقانی با چند دقیقه پیاده روی به سمت غرب، به خیابان فرصت شمالی می رسید. این خیابان را به سمت بالا که طی کنید، پارک هنرمندان را می بینید. اگر از سمت هفت تیر به این پارک می آیید، به سمت جنوب حرکت کرده، کمی بعد در سمت راستتان تابلوی پارک هنرمندان به چشم می خورد.