آشنایی با جاذبه های قلعه روملی حصار استانبول

  جمعه، 29 مهر 1401   زمان مطالعه 8 دقیقه
آشنایی با جاذبه های قلعه روملی حصار استانبول
روملی حصار از دیگر قلعه‌های معروف استانبول است که در تنگه‌ی بسفر و در ساحل روملی قرار دارد، می‌توانید بعد از دیدن دلماباغچه به آن‌جا بروید. تنگه‌ی بسفر شهر استانبول را به دو نیمه‌ی آسیایی و اروپایی تقسیم می‌کند و مسیر اتصال دریای سیاه به دریای مرمره هم هست.

استانبول شهری شگفت انگیز در بین دو قاره آسیا و اروپاست که در طول تاریخ مقر اصلی حکومت امپراتوری روم شرقی و امپراتوری شکوهمند عثمانی بوده است. این تاریخ پر فراز و نشیب را امروزه می توان در بناها و جاذبه های تاریخی شگفت انگیز این شهر به خوبی مشاهده کرد. یکی از جاذبه های گردشگری و تاریخی استانبول قلعه روملی حصار یا روملی حصاری است که به دستور سلطان محمد فاتح ساخته شده است.

شهر استانبول امروزی که در گذشته قسطنطنیه یا شهر کنستانتین نامیده می شد به دلیل موقعیت استراتژیک فوق العاده و دسترسی به دریای سیاه و تنگه بسفر همواره از اهمیت بالایی برخوردار بوده است. این موقعیت استراتژیک باعث رونق اقتصادی، تجاری، بازرگانی، حمل و نقل دریایی و قدرت سیاسی این منطقه شده بود. برای قرن ها، امپراتوران متعددی از غرب تا شرق رویایی تصرف و به چنگ آوردن این شهر را داشته اند و هرازگاهی هم این شهر شاهد تاخت و تازها و یورش های زیادی بوده است. با این حال، زمانی که سلطان محمد فاتح بر تخت سلطنت نشست بسیار کم سن و سال بود و کسی گمان نمی کرد روزگاری همین فرد بتواند شهر باعظمت و افسانه قسطنطنیه را تصرف کند و از چنگ امپراتوری روم شرقی بیرون بیاورد. او هم مثل بسیاری از امپراتوران آن زمان، درصدد تصرف این شهر مهم و استراتژیک بود و سال ها به این موضوع فکر می کرد. سرانجام با برنامه ریزی و طرح نقشه ای هوشمندانه قرار بر این شد با ساخت قلعه و استحکامات نظامی برای حمایت و پشتیبانی از تصرفِ شهر، بتوانند مقاومت رومیان را در هم بشکنند و موفق به تصرف شهر بشوند. به این ترتیب بود که قلعه روملی حصار ساخته شد!

تاریخچه قلعه روملی حصار

روملی حصار که به نام های قلعه روملی و قلعه روملی حیصار هم نامیده می شود مجموعه استحکامات و قلعه ای نظامی است که در شهر استانبول، در ساحل اروپایی و بر فراز تپه ای مشرف به تنگه بسفر قرار گرفته است. این قلعه یکی از سمبل های شهر استانبول است و امروزه بازدیدکنندگان زیادی را از سرتاسر دنیا به سمت خود می کشاند. نام روملی حصار به معنای قلعه ای در قلمرو رومی ها می باشد و توسط سلطان محمد دوم و در فاصله سال های ۱۴۵۱ و ۱۴۵۲ و تنها در عرض ۴ ماه ساخته شده است!

این قلعه و استحکامات نظامی بخشی از برنامه آماده سازی برای محاصره شهر قسطنطنیه (استانبول امروزی) بود که در آن زمان بخشی از قلمرو رومی ها به شمار می رفت. این قلعه در کناره تنگه بسفر قرار گرفته و هدف از ساخت آن، قطع ارتباط نظامی و ممانعت از ارسال کمک های تجاری و دریایی از طریق تنگه بسفر به قسطنطنیه بود. جالب است بدانید که این قلعه تنها در مدت ۴ ماه ساخته شده است و هنوز هم باشکوه و پابرجا در گوشه ای از ساحل بسفر خودنمایی می کند.

قلعه روملی حصار

محاصره قسطنطنیه و شکست امپراتوری روم

قلعه مشابه و قدیمی تر روملی حصار که آنادولوحصار (قلعه آناتولی) نامیده می شود در ساحل مقابل تنگه بسفر قرار گرفته است و این دو قلعه و استحکامات نظامی با یکدیگر هماهنگ بودند و با بستن تنگه بسفر و قطع ارتباط تجاری، نظامی و دریایی روم شرقی با دنیا، سرانجام موفق شدند که مقاومت رومیان را در هم بشکنند و موفق به تصرف شهر قسطنطنیه بشوند. ترکان عثمانی پس از این موفقیت بزرگ این شهر را در سال ۱۴۵۳ به عنوان پایتخت جدید امپراتوری شان برگزیدند و بعدها نام آن از قسطنطنیه به استانبول تغییر پیدا کرد.

دژ روملی حصار پس از فتح قسطنطنیه

پادشاهان عثمانی پس از فتح قسطنطنیه از قلعه روملی حصار به منظور نظارت بر عبور و مرور هایی که از طریق تنگه بسفر انجام می شد، استفاده می کردند. همچنین خوب است اشاره کنیم که در آن زمان از برج های این دژ به عنوان زندان نیز استفاده می شد. پس از آن در سال ۱۵۰۹، زلزله ای ویرانگر این دژ عظیم و با شکوه را نشانه گرفت و صدمات زیادی بر بنای آن وارد کرد. بعد ها فرآیند مرمت و بازسازی این قلعه به دستور حکومت وقت استانبول صورت گرفت و تا سال ها از آن برای کاربری های مختلف، استفاده می شد. امروزه این دژ نظامی و داستان های تاریخی متعددی که در دل دارد، به موزه ای برای بازدید عموم مردم تبدیل شده است. همچنین از فضای بیرونی این بنای ارزشمند باستانی برای برگزاری کنسرت های فصلی، فستیوال های هنری و برخی رویدادهای خاص استفاده می شود.

قلعه روملی حصار

ویژگی های معماری قلعه روملی حصار

با اهمیت تاریخی قلعه روملی حصار استانبول و نقش کلیدی و مؤثر آن در تاریخ ترکیه، آشنا شدید و حالا وقت آن رسیده تا این سازه پر اهمیت را به لحاظ معماری نیز از نظر بگذرانیم. این دژ عظیم از چندین برج کوچک و بزرگ و چندین دروازه و ساختمان تشکیل شده است. جالب است بدانید که اشکال برج های این دژ با هم متفاوت است؛ به طور مثال یکی از برج ها به شکل منشوری چهارگوش است و برخی به شکل منشور های شش گوش و برخی دیگر نیز به شکل استوانه ساخته شده اند. تمامی این برج ها به واسطه دیواری بلند و مستحکم، به هم متصل شده اند.

چیزی که در خصوص طراحی و معماری این دژ هر کسی را به وجد می آورد، این است که اگر از زاویه بالا به کل بنای قلعه بنگرید، متوجه خواهید شد که چیدمان برج ها و دیوار ها به شکلی است که نشانگر نام «محمد» به زبان عربی باشند. بسیاری بر این باورند که این طراحی و معماری با هدف زنده نگه داشتن نام سلطان محمد فاتح دوم انجام شده است. برخی دیگر نیز می گویند که این قلعه به نام حضرت محمد (ص) بنا شده است.

قلعه روملی حصار

بخش های مختلف دژ روملی حصار استانبول

بخش های مختلف قلعه روملی حصار استانبول شامل ۳ برج مرتفع و عظیم، ۱ برج کوچک، ۱۳ سنگر دیده بانی، ۲ مسجد، زندان، انبار مهمات، آب انبار، اسلحه خانه و ادوات جنگی، خانه های چوبی برای سربازان، ۳ آبنما می شود. همچنین این دژ دارای ۳ دروازه اصلی و ۲ دروازه مخفی است که در گذشته از یکی از دروازه های مخفی برای دسترسی به انبار آذوقه استفاده می شد.

  • برج ساروجا پاشا (Saruca pasha) : مرتفع ترین و عظیم ترین برج این قلعه، ساروجا پاشا نام دارد که امروزه به منظور زنده نگه داشتن یاد سلطان محمد فاتح دوم، از آن با نام «فاتح» یاد می شود. این برج استوانه ای شکل، دارای ۹ طبقه بوده و ارتفاع آن به ۲۸ متر و قطر آن به ۲۳.۳ متر می رسد. همچنین خوب است اشاره کنیم که ضخامت دیوار های این بنا چیزی حدود ۷ متر است.
  • برج خلیل پاشا (Halil pasha): دومین برج این قلعه، خلیل پاشا است که به شکل منشوری ۱۲گوشه طراحی و بنا شده است. این برج در مرکز قلعه و در نزدیکی دریا قرار دارد و ارتفاع آن به ۲۲ متر می رسد؛ از این رو در قسمت بالای این برج چشم اندازی خیره کننده از دریا به چشم می خورد.
  • برج زانوس پاشا (Zağanos pasha): برج زانوس پاشا با ارتفاع ۲۱ متر، سومین برج اصلی دژ روملی حصار است. قطر این برج ۸ طبقه ای ۲۶.۷ متر بوده و دارای دیوار هایی به ضخامت ۵.۷ دهم متر است.
  • برج های فرعی و دیوار ها : سه برج اصلی به وسیله ۱۴ برج فرعی دیگر و دیوار هایی ضخیم و مستحکم به هم متصل شده اند. جالب است بدانید که اشکال برج های فرعی یا همان سنگر های دیده بانی نیز شباهتی به هم ندارند و برخی از آن ها به شکل استوانه، برخی دیگر به چند منشور های چند گوشه و برخی نیز چهارگوشه اند. خوب است اشاره کنیم که کاربری این برج ها در گذشته، محافظت از ۳ برج اصلی دژ روملی حصار بوده است.

قلعه روملی حصار

بهترین زمان بازدید از قلعه روملی حصار استانبول

امکان بازدید از قلعه روملی حصار در تمام روزهای سال وجود داشته و تفاوتی ندارد که شما چه فصل یا چه ماهی را برای بازدید از این مجموعه انتخاب کنید؛ چرا که موزه آن در محیطی سر بسته قرار دارد و به دلیل عظمت بنا، ازدحام گردشگران در فصول به خصوصی از سال، مزاحم شما نخواهد شد.

در واقع اگر می خواهید سفری مقرون به صرفه در آب و هوایی مطلوب و معتدل را در استانبول تجربه کنید، خوب است که ماه های مهر تا آذر را برای سفر به این شهر در تقویم خود علامت بزنید.

دسترسی به روملی حصار

دو مسیر دسترسی به روملی حصار وجود دارد که بر اساس مبدأ خود می توانید یکی را انتخاب کنید. می توانید در اسکله های مختلف استانبول سوار کشتی شوید و به مقصد ساری یر بروید. در ساری یر قلعه روملی حصار دقیقا روبروی شما است. همچنین می توانید در ایستگاه های اصلی اتوبوس مانند میدان تکسیم، سوار اتوبوس خط 25E شوید و به ایستگاه روملی حصار بروید.

بازدید از روملی حصار

بهتر است در فصل هایی که بارندگی کمتر است از روملی حصار دیدن کنید. همچنین به یاد داشته باشید که برای بازدید از قلعه باید پلکان طولانی را طی کنید. بنابراین بازدید از روملی حصار برای کودکان، سالمندان و افرادی که محدودیت حرکتی دارند، مناسب نیست.

  • چهارشنبه، از ساعت ۹ صبح تا ۵ بعد از ظهر
  • استانبول، ساری یر، خیابان یحیی کمال

دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
همسر رهبر معظم انقلاب: آقای ما اجازه نمی‌دهد که در خانه، غیر از برنج کوپنی استفاده کنیم و آن هم کفاف خوراک ما را بیش از یک بار در هفته نمی‌دهد (538 نظر) نگاهی به سفره مفصل و تمام و کمال حضرت ابوالفضل در منزل شاه نشین علی دایی+عکس/ از گل آرایی و شمع‌دان‌هایی طلایی تا پَک هایی لاکچری و جذاب (106 نظر) (فیلم) ورود جالب و معنادار رهبر انقلاب به حسینیه امام خمینی (ره) به همراه مسعود پزشکیان و شعار حیدر حیدر جمعیت (63 نظر) نگاهی به ماشین مازراتی هوش پران علی دایی که همه آرزوشو دارن/ شهریار فوتبال ایران سوار بر دلبر مشکی😍 (39 نظر) رهبر معظم انقلاب: بعد از فوت پدرم همه‌ی موجودی خانه‌اش 45 هزار تومان شد که نمی‌شد با آن گاز یا یخچال خرید (32 نظر) میز غذای ساده رهبر معظم انقلاب و خوردن غذا در بشقاب استیل/ ساده زیستی ایشان همیشه مثال زدنی است+عکس (23 نظر) ریحانه سادات دختر بزرگ شهید رئیسی: سجاده نماز پدرم را در اندونزی تکه تکه کردند و به عنوان تبرّک بین مردم پخش کردند+ویدیو (22 نظر) درخت خرمای بزرگ حیاط باصفای خونه ویلایی زهرا گونش/ نخل های هم قد والیبالیست مشهور ترکیه ای (19 نظر) رهبر معظم انقلاب: من در کلاس اول ابتدایی چشمانم ضعیف بود و تخته سیاه و چهره معلم رو نمی‌دیدم +ویدیو/ از 13 سالگی عینکی شدم (18 نظر) حضور ساده و بدون تشریفات همسر رهبر معظم انقلاب در یک درمانگاه/ ایشان گفتند من نمی‌خواهم پارتی بازی بکنم+ویدیو (16 نظر) مات و مبهوت موندن مهران مدیری از دیدن همزاد خودش تو دورهمی/ چقدرم که شبیه همدیگه هستن!+عکس (13 نظر) هنرمندان و ورزشکارانی که در مراسم نذری پوریا پورسرخ بازیگر سریال کیمیا حضور داشتند/ علی پروین هم بود+عکس (11 نظر) نگاهی به خلوت احساسی آزاده نامداری، مجری پرانرژی در ماه محرم و شال سبزرنگ زیبایش/ حیف جوونیش+عکس (9 نظر) توصیف زیبایِ مژده لواسانی مجری چادری صدا و سیما از امام حسین(ع) با چشمان گریان و صدایی لرزان +ویدیو/ چه تعابیر نابی (8 نظر) بنز آخرین مدلی که رهبر معظم انقلاب آن را رد کرد: ببرید اینها را بفروشید! (7 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
انتصاب دکتر رضا فلاحت به‌عنوان معاون پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی سهند
فال روزانه امروز جمعه 29 تیر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز جمعه 29 تیر 1403
فال قهوه با نشان روز جمعه 29 تیر ماه 1403
فال حافظ با تفسیر امروز جمعه 29 تیر 1403 + فیلم
دردسر بسته معیشتی دکتر پزشکیان، رئیس جمهور منتخب برای مردم
هیئت معروف بازیگران و هنرمندان سرشناس ایرانی در تهران/ پاتوق رضا گلزار، بهرام رادان و علیرضا واحدی نیکبخت لو رفت+عکس
تغییر چهره باورنکردنی فهیمه سریال پایتخت/ نسرین نصرتی از فهیمه تا حکیمه در انتهای شب
بازیگران و هنرمندان مشهوری که در عروسی شاهانه آمبانی حضور داشتند/ از شاهرخ خان و همسرش تا خواهران کارداشیان با لباس های چشم نواز
قاب زیبایی از فریبا کوثری، عمره سریال "مختارنامه"، در کنار برادر و مادر خوش خنده و پرانرژی اش/ گلدوزی های مانتو مجلسی اش چقدر زیبا و خاصه!
(ویدئو) فوت کوزه گری برای خوشمزه ترین نذری ماه محرم!/فرمول «قیمه نذری» با ادویه های مخصوص آشپز هیئت امام حسین
یادی کنیم از آخرین عکس منتشر شده از بازیگران جوان فوت شده در کنار فرزندان ناز و بانمکشان/ واقعا جگر آدم آتش میگیره واسه بچه‌های دل سوختشون
(تصاویر) بالکن سایه‌بان‌دار و پر از گلدان های ریز و درشت پاشا رستمی، حامد سریال "لحظه گرگ و میش"/ آخه چقدر باسلیقه! اینجا چایی واقعا میچسبه👌
ویدئو فوق احساسی از سینه زنی شهاب حسینی در هیئت عزاداری امام حسین(ع) در شب عاشورا
(عکس) نگاهی به حیاط سرسبز مریم امیر جلالی/ گوشه دنج خانم بازیگر برای کتاب خوانی/ به به چه آرامشی داره/ هارمونی زیبای رنگ های سبز و صورتی
منتخب روز   
(فیلم) خرید دکتر مسعود پزشکیان از یک سوپرمارکت در تهران به همراه نوه‌ها و عروسش با کارت بانکی شخصی / نوه‌ها پدربزرگ را به خرج انداخته‌اند اقدام منحصربفرد و زیبای طلافروش یزدی به احترام دختر سه ساله امام حسین(ع)+عکس/ این جور تصاویر مخصوص ایران ماست والسلام👌 (فیلم) رهبر معظم انقلاب: به من می‌گویند شما گفتید سوءاستفاده جویان را افشا نکنید / ما حق نداریم افراد را به صرف گمان متهم کنیم سکانس خوشحالی قُباد از بارداری شهرزاد/ قُباد: من تا الان نمیدونستم از این دنیا و از این زندگی چی میخوام اما الان.... (عکس) هدایای ارزشمندی که پزشکیان در پشت صحنه یک هیئت دریافت کرد / خوشا راهی که آغازش با حسین است ... (ویدئو) شعر سوزناک شهریار برای مادر بزرگش که با شنیدنش اشک از چشمانتان سرازیر خواهد شد به یادماندنی ترین سکانس عاشقانه سریال شهرزاد / از بله گفتن شهرزاد تا مرگ مرگ بزرگ آقا نقش دختر رهبر انقلاب در ترمیم دست مجروح ایشان/ فرزند دختری که به پدر اُنس داشت (عکس) شوخی ظریف با آقای ظریف؛ از مقایسه ظریف با مِسی تا انداختن ماسک به شکل آقای رئیس جمهور!! واکنش عضو دفتر رهبر انقلاب به پست اینستاگرامی پسرش با هشتگ برای ایران، پزشکیان