قدمت کرمانشاه در منابع معتبر سده چهارم میلادی ذکر شده است. گفته می شود در دوران ساسانیان کرمانشاه روستای زیبا و خوش آب و هوایی بوده است که به عنوان اقامتگاه پادشاهی برگزیده شده بود. در این دوران، باغ های زیبایی در کرمانشاه ساخته شده است. کرمانشاه که در حال حاضر یکی از مهم ترین کلان شهرهای ایران است آثار تاریخی مهم را در خود جای داده است. بیشترین آثار تاریخی کرمانشاه مربوط به دوران قاجار است. از جمله آثار تاریخی زیبای این شهر می توان به مجموعه بیستون کرمانشاه اشاره کرد اما یکی از تاریخی کرمانشاه که قدمت آن به دوران قاجار بازمی گردد و از شهرت جهانی برخوردار است، مسجد جامع شافعی است.
چرا بازدید از مسجد جامع شافعی پیشنهاد می شود؟
- این مسجد یکی از زیباترین مساجد جهان است.
- مسجد جامع شافعی نمونه ای از شاهکار معماری اسلامی است.
- در نزدیکی جاذبه های دیگر شهر کرمانشاه قرار دارد.
الگوی مسجد شافعی کرمانشاه
بنای مسجد شافعی کرمانشاه با به کارگیری هنر معماری اصیل اسلامی ساخته شده است لذا علاوه بر زیبایی ظاهری، جلوه معنوی و ملکوتی ویژه ای دارد. قدرت هنر معماری در به تصویر کشیدن شاهکارهایی بی نظیر در این مسجد به خوبی قابل رویت است. مسجد مذکور هم از لحاظ عناصر معماری و هم جو معنوی یکی از برترین مساجد ایران است که با گلدسته های بلند و زیبایش در قلب کرمانشاه خودنمایی می کند. نکته مهمی که در مورد معماری مسجد جامع شافعی ها وجود دارد الگوی آن است که به وضوح روشن بوده و برگرفته از مساجد عثمانی ترکیه است؛ این نکته را از روی بلندی گنبدها، نوک تیزی مناره ها، تزئینات و نقاشی ها، خط طغرای کتیبه ها، قطر زیاد ستون ها و ارتفاع فضای زیر گنبدها می توان دریافت. تمام مواردی که به آن اشاره شد از ویژگی های مشخص مساجد عثمانی کشور ترکیه است که از زیباترین مساجد در تمام دنیا می باشد. در کنار تمام این ها گچ بری های داخل بنا که مزین به آیات قرآن کریم هستند دلیل دیگری از شباهت این مسجد به مساجد ترکیه است.
معرفی مسجد جامع شافعی
مسجد جامع شافعی، مسجد جامع اهل سنت در کرمانشاه است که نمونه ای از شاهکار معماری اسلامی به شمار می رود. این شاهکار معماری توسط جمعی از خیران اهل سنت ساخته شده و از مهم ترین مساجد مسلمانان اهل تسنن محسوب می شود. در واقع، در محل کنونی مسجد شافعی، زائرسرایی قرار داشت که با همت و کمک تعدادی از مردمان خیر و مومن اهل سنت، به سرپرستی «مرحوم حاج ملاسید حسین مسعودی» در سال ۱۳۲۴ هجری شمسی در شهر کرمانشاه خریداری و مسجد جامع ساخته شد.
احداث این بنا مرهون کمک های مادی و معنوی افراد خیری نظیر «خلیفه محمد صالح محمدی»، «حاج خلیفه سیدعلی نقشبندی»، «حاج جعفر شریفی»، «حاج احمد مدللی»، «میرزا حبیب بلندی»، «حاج علی محمد شیانی» و جمع دیگری از مسلمانان کرمانشاه است. آن ها در تامین هزینه های ساخت مسجد در مدت زمان یک سال از هیچ تلاش و کوششی دریغ نکردند. مسجد باشکوه شافعی از آن زمان تا به امروز در حال توسعه و زیباسازی بوده است.
معماری مسجد جامع شافعی
مسجد شافعی که مساحتی بالغ بر ۱,۰۶۰ متر مربع دارد، با معماری فوق العاده زیبا و اصیل اسلامی ساخته شده؛ معماری که از مساجد کلاسیک عثمانی الهام گرفته شده است. گنبد و نیم گنبدهای عظیم بلند و استوار، مناره های قلمی نوک تیز، تزیینات و جزییات نقاشی های داخل بنا، کتیبه هایی به خط طغرا، ستون های قطور و فضای مرکزی مرتفع زیر گنبد اسلامی همه نماینگر بارز از این نمونه مساجد هستند و هرکسی را به یاد معماری زیبای مساجد کشور زیبای ترکیه می اندازند.
اگرچه مسجد جامع شافعی در ظاهر مانند دیگر مساجد ایران به نظر می رسد؛ معماری داخلی کاملا متفاوتی دارد؛ به خصوص گچ بری های منحصربه فردی که روی آن ها آیات قرآن کریم نگاشته شده است.این مسجد، سازه ای فلزی دارد و از نوع سیستم طاق ضربی ساخته شده است. نمای خارجی بنا با سنگ تراورتن سفید نگاه ها را به خود خیره می کند. یکی از سه مناره این مسجد، قدیمی و دو مناره دیگر ساده و طلایی رنگ هستند.
بخش های مختلف مسجد جامع شافعی
جاهای دیدنی نزدیک به مسجد جامع شافعی
برخی از دیگر جاهای دیدنی کرمانشاه در فاصله کمی از مسجد شافعی قرار دارند که می توانید طی یک روز از آن ها نیز بازدید کنید.
- مسجد عمادالدوله: حدود یک کیلومتر
- تکیه بیگلربیگی (موزه پارینه سنگی زاگرس و موزه خط و کتابت): حدود یک و نیم کیلومتر
- تکیه معاو ن الملک: حدود یک کیلومتر
- مسجد جامع کرمانشاه: حدود یک کیلومتر
آدرس مسجد شافعی کرمانشاه
مسجد شافعی کرمانشاه تقریبا در مرکز شهر واقع شده لذا دسترسی به آن کار آسانی است. بدین منظور می توان از وسایل حمل و نقل عمومی مانند اتوبوس های درون شهری و نیز تاکسی های خطی استفاده کرد. در واقع ابتدا باید خود را به خیابان جوانشیر برسانید سپس از این خیابان عبور کنید تا به میدان جوانشیر برسید. در یک ضلع از میدان جوانشیر وارد کوچه ای شوید که پر از خانه های قدیمی با حیاط های دیدنی است و شاخه های درخت انگور از بالای دیوار آن ها به بیرون آمده که نشان از فاصله اندک شما تا مسجد شافعی است. راه دیگری که می توان از طریق آن خود را به مسجد شافعی کرمانشاه رساند همان راسته بازار است. اگر وارد این بازار شوید و دالان های پیچ در پیچ آن را پشت سر بگذارید، می توانید از مسجد شافعی کرمانشاه دیدن کنید.
آدرس: استان کرمانشاه، شهر کرمانشاه، میدان طالقانی (جوانشیر)، بلوار جوانشیر، راسته بازار