آب از دیرباز زندگی بخش بشر بوده است و نیاکان ما همواره سعی کرده اند تا از آن همچون یک سرمایه ی باارزش نگهداری کنند. به همین منظور موزه های زیادی در سراسر کشور تاسیس شده است تا بر اهمیت آب این ماده ی باارزش، تاکید کنند. یکی از این مکان ها، باغ موزه آب تهران نام دارد که با طراحی زیبا و دلنشین خود جلوه های آب را در دل باغی سرسبز به نمایش گذاشته و در معرض دید عموم قرار می دهد. این موزه از نمونه های معاصر معماری ایران شناخته می شود که در سال های اخیر در قلهک تهران ساخته شده است و با داشتن آبنماهای مختلف حس خوش تازگی را به بازدیدکنندگان هدیه می کند. فضاهای مختلف و المان های متعدد از جمله چیزهایی است که از سایر ملل الهام گرفته شده و به وفور در باغ موزه آب تهران یافت می شود و از ارزش آب برای گردشگران می گوید. تم پارک، تاثیر آب در زندگی انسان است و به هر گوشه و کنار پارک که بروید، می توانید این روایت را درک کنید. با گشت و گذار در این موزه با اهمیت و ارزش آب بیشتر آشنا می شوید و نقش آن در زندگیتان پررنگ تر می شود. حوض هایی در آنجا احداث شده که ریشه در معماری ایرانی اسلامی سرزمینمان دارند و با طراحی قدیمی خود جالب توجه اند و ما را به روزگاران دور می برند. با قدم زدن در باغ موزه آب تهران درختان بر سر شما سایه افکنده و از خنکای آب، تازگی هوا و نسیم خنک لذت می برید. با تماشای فضاهای طراحی شده انگار که آب با شما سخن می گوید و از شما می خواهد تا در حفظ آن کوشا باشید. علاوه بر باغ، یک آکواریوم نیز در باغ موزه آب تهران وجود دارد که با زیبایی فراوان توجه هر بازدیدکننده ای را به خود جلب می کند. اگر تا به حال از این مکان زیبا و تماشایی بازدید نکرده اید ولی دوست دارید تا یک خاطره ی خوش را به ثبت برسانید، به شما پیشنهاد می کنیم که حتما بازدید از آن را در برنامه گشتی خود قرار دهید و از بودن در آنجا لذت ببرید.
تعداد گالری موزه آب
این موزه دارای 4 گالری نمایشگاهی در ساختمان اصلی و یک گالری نمایشی در ساختمان جنبی می باشد. شایان ذکر است که با توجه به محدودیت فضای نمایشگاهی دو ساختمان یادشده ( اصلی و جنبی) سعی شده است حداکثر استفاده از فضای مذکور صورت پذیرد به گونه ای که از فضای موجود در ساختمان کوچکتر که گالری نمایشی در آن وجود دارد.
جهت نمایش ماکت هایی از سدهای جدید ساخته شده بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی ایران به نمایش گذاشته شده است به گونه ای که بازدیدکننده در بدو ورود در ابتدا ماکت های مذکور را بازدید نموده و سپس وارد سالن نمایشی شده و پس از دیدن فیلم های مربوط به موزه از مدل های هیدرولیکی موجود در محوطه بازدید کرده و پس از آن وارد سالن های نمایشگاهی شده و پس از بازدید از اسناد، مدارک و سایر اشیاء موجود در موزه مدار گردشی موزه خاتمه می یابد
تصاویر موزه آب سعدآباد
موزه آب دارای 4 گالری نمایشگاهی در ساختمان اصلی و یک گالری نمایشی در ساختمان جنبی می باشد
- ماکت هایی از آثار و ابنیه قدیم و شاخص مرتبط با آب مانند سد قوسی کریت طبس و کمایستان خراسان
- نمایش اسناد مربوط به آب از قبیل حقابه ها، دفترهای محاسبات میراب ها ، وقف نامه ها، لوح محاسبه قنات و دیگر دست نوشته های مربوطه.
- نمایش وسایل سنتی آب از قبیل وسایل حفر قنات، چاه، گونیای چوبی، قرقره، کوزه سفالی،مشربه، روغن دان، خمره، زاویه سنج و …
- وسایل اندازه گیری آب شامل چارچوب رقم، پیمانه های آبی، ساعت آبی و …
- وسایل شیب سنجی قنات مانند تراز چوبی، تراز شیشه ای و …
با توجه به اهمیت ابزار مهندسی آب در این بخش در یکی از سالن ها وسایل مهندسی آب به نمایش گذاشته شده همچنین دو سالن یکی به ظروف سفالی و دیگری به ظروف لعابی و فلزی مرتبط با آب اختصاص داده شده است. در ساختمان جنبی موارد ذیل نمایش داده می شود:
تصاویر موزه آب سعدآباد
- نمایش ماکت از سدهای ساخته شده و در دست احداث جدید
- تهیه و نمایش حرکات مثبت و سازنده دست اندرکاران صنعت آب
- در نظر گرفتن سالنی جهت نمایش با امکانات اسلاید، ویدئو پروژکشن و امکانات سمعی و بصری.
استفاده از فضاهای باز در گنجینه آب جهت به نمایش درآوردن مدل های زنده تاسیسات آبی جدید و قدیم چون سدها، کانال های آبرسانی، آب انبارها آسیابها و موارد مشابه دیگر ضمن اینکه باعث ارتباط بیننده با این گونه بناها از نزدیک می شود و آگاهیهای لازم در ارتباط با چگونگی کارکرد آنها به راحتی انتقال می یابد.
طبق همین اصل هم مدل های هیدرولیکی پل – بند امیر با مقیاس 25:1 در سطحی به مساحت 220 مترمربع، سد کارون 3 با مقیاس 100:1 در سطحی به مساحت 240 مترمربع به همراه کانال های آبی گردش آب در محوطه باز احداث گردید. همچنین یک نمونه آب انبار با مقیاس 2:1 و گاوچاه با مقیاس 1:1 در محوطه بین ساختمان اصلی و جنبی گنجینه احداث گردیده است.
آدرس موزه آب سعدآباد
موزه آب سعدآباد در خیابان ولیعصر، خیابان شهید فلاحی (زعفرانیه)، انتهای خیابان شهید کمال طاهری، کاخ موزه سعدآباد قرار دارد.
برای رسیدن به مجموعه سعدآباد و موزه نظامی می توانید از مترو استفاده کنید و در خط ۱ مترو به میدان تجریش بروید .سپس از میدان تجریش با تاکسی به میدان دربند و ورودی شمالی کاخ سعدآباد بروید. یا اگر قصد پیاده روی دارید در میدان تجریش به خیابان سعد آباد، خیابان افراز، خیابان جاودان و در نهایت خیابان خیابان طاهری و ورودی غربی کاخ سعدآباد برسید. پیاده روی این مسیر حدودا بیست دقیقه طول می کشد. اگرچه این خیابان ها دارای فضای سبز زیبا، درختان چنار کهنسال و سرسبز و بافت و خانه های تاریخی با معماری دوران پهلوی است. اما قسمت هایی از آن دارای سربالایی است و برای کسانی که توانایی پیاده روی در سربالایی را ندارند توصیه نمی شود.