ساعدنیوز
ساعدنیوز

آشنایی با موزه خودروهای کلاسیک در تهران

  سه شنبه، 14 تیر 1401   زمان مطالعه 11 دقیقه
آشنایی با موزه خودروهای کلاسیک در تهران
علاقه به خودروهای کلاسیک هر روز بیش تر و عمیق تر می شود؛ تا جایی که اکنون میانگین سن علاقه مندان به این خودروها تا زیر ۳۰ سال نیز رسیده و این علاقه در همه جای دنیا به چشم می خورد. کافیست نگاهی به آمارهای فعالان بازار خودروهای کلاسیک بیاندازید، گفته می شود ریشه این همه علاقه به کودکی افراد بر می گردد.

اتومبیلی که از آن صحبت می کنم فقط یک ماشین ساده نیست، سرگذشت یک کشور، خاطرات یک ملت و تاریخ متحرک است. شاید بتوان گفت که هرآنچه در گذشته اتفاق افتاده، روی چهارچرخ این ماشین ها سوار شده و حالا درست از جلوی چشم ما می گذرد. خودروها، تاریخ متحرک زندگی مردم سوار بر چهارچرخ اند که در موزه خودروهای تاریخی روی دور تند حرکت می کنند. هر ماشین قصه ای دارد که باید به آن گوش جان بسپاریم و به همین خاطر بین موزه های تهران، این موزه را انتخاب کردم؛ دلم می خواست یکی از قصه های بی نام ونشان ماشین ها را راوی باشم. کسی چه می داند که در حساس ترین لحظه های تاریخ، چه گفت وگوهایی در این خودروها اتفاق افتاده است! وقتش است شروع کنیم، نه؟

موزه خودروهای کلاسیک

ایرانی ها چه زمانی سوار ماشین شدند؟

فکر می کنم برای اینکه بتوانم از موزه خودروهای تاریخی بگویم اول باید از «ب» بسم الله شروع کنم و بگویم اصلا قضیه خودرو در ایران از کجا شروع شد! واقعیت این است که زمان زیادی از استارت خوردن اولین ماشین در ایران نمی گذرد. طبق روایتی که از جعفر شهری در کتاب تاریخ تهران آمده، پای اولین اتومبیل در دوران قاجار به ایران باز شده است.

مظفرالدین شاه در یکی از سفرهایش به اروپا، دو اتومبیل به همراه راننده به کشور آورد و این موضوع به قدری عجیب و پیش بینی نشده بود که حتی درباره مدل این ماشین ها اطلاعات دقیقی نداریم. بعضی ها می گویند که اولین اتومبیلی که به ایران رسیده بوده است فورد کروکی کلاچی با تایرهای توپر بوده و عده ای هم فکر می کنند این دو اتومبیل، رنوی فرانسوی بوده است.

حالا اگر بحث اینکه کدام مدل اول بوده است، کنار بگذاریم، به هرحال اولین خودرو را مظفرالدین شاه به ایران آورد و بعد از آن راه ورود باقی اتومبیل ها به کشور باز شد. البته سرنوشت همین دو خودرو هم خیلی روشن نیست، یکی از این دو ماشین در مسیر دچار مشکل شد و به ایران نرسید؛ دومی هم در ترور نافرجام محمدعلی شاه در دوشان تپه منفجر شد و از بین رفت. درنهایت هیچ اثری از این دو خودرو باقی نمانده و سند رسمی هم در رابطه با آن ها وجود ندارد، هرچه هست حدس و گمان است.

درباره قاجارها و اینکه چطور حاکمانی بودند حرف و حدیث زیاد است اما باید درباره علاقه ای که به واردکردن ماشین به ایران داشتند قدردانشان باشیم چون سومین خودرویی که وارد ایران شد هم به دست احمد شاه قاجار بود.

در آن دوران تا سالیان سال اتومبیل وسیله ای لوکس محسوب می شد که فقط خاندان سلطنتی از آن استفاده می کردند اما به مرورزمان تجار، سرمایه گذاران و افراد مهم کشور هم شروع به خرید و استفاده از خودروهای شخصی کردند که بین مردم با عنوان کالسکه دودی شناخته می شدند. کم کم تنوع ماشین های وارداتی به کشور بیشتر شد و حتی برخی از اتومبیل ها به عنوان وسایل حمل ونقل عمومی در اختیار مردم عادی قرار گرفتند.

جالب است بدانید که در سال 1300 اصلی ترین کالای وارداتی کشور، خودرو بود که طرفداران زیادی داشت. تقاضای زیاد مردم باعث شد که سرمایه گذاران خارجی به فکر ساخت کارخانه های اتومبیل سازی در ایران افتادند و مسیر جدیدی در صنعت خودروسازی کشور ایجاد شد.

تاریخچه تاسیس موزه خودرو

قبل از سال ۱۳۵۷ مجموعه ای غنی از خودروهای تاریخی به ایران وارد شد که در تاریخ ۲۹ام اردیبهشت ۱۳۸۲ توسط شهرداری در موزه خودروهای تاریخی در تهران به نمایش گذاشته شد. این موزه ساختاری سوله مانند داشت که به دنبال طرح توسعه موسسه فرهنگی موزه های بنیاد مستضعفان، در سال ۱۳۹۹ ساختمان جدید این موزه با هزینه ۱۲۰ میلیارد تومان توسط شرکت های مطرح و بزرگ بین المللی باز طراحی و ساخته شد. با توجه به گفته مدیر عامل موسسه فرهنگی موزه های بنیاد مستضعفان این موزه قرار بود در بهار ۱۴۰۰ افتتاح شود؛ اما ظاهرا به دلیل محدودیت کرونا افتتاح آن را به تعویق افتاد.

موزه خودروهای تاریخی ایران در سال ۱۳۸۲ توسط شهرداری تهران در ساختمان نخستین خود شروع به فعالیت کرد

در نهایت در تاریخ یکم آبان ۱۴۰۰ موزه خودروهای تاریخی ایران با نمایش ۶۱ وسیله نقلیه منحصربه فرد تاریخی از دوران قاجار و پهلوی افتتاح شد. این موزه در زمینی به مساحت ۲۲ هزار متر مربع قرار دارد که ۱۰ هزار متر مربع آن اختصاص به سالن اصلی موزه دارد. از ۱۰ هزار متر مربع فضای مسقف، سه هزار مترمربع آن مختص به نمایش خودرو است. درمجموع چهار سالن برای نمایش این خودروهای بی نظیر طراحی شده است.

موزه خودروهای کلاسیک

معرفی مهم ترین وسایل نقلیه موجود در موزه خودرو

چند سالی می شود که خودروهای کلاسیک، طرفداران زیادی پیدا کرده اند. البته دلیل این موضوع هم کاملا مشخص است. ظاهر این خودروها بسیار دیدنی و جذاب است و کیفیت ساخت بسیار بالایی دارند. به همین دلیل بود که شهرداری تهران در بیست و نهم اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۲ تصمیم به افتتاح موزه خودرو گرفت. این موزه در زمینی به مساحت ۲۲ هزار و ۲۰۰ متر مربع ساخته شده. سالن اصلی موزه، یک فضای ۱۰ هزار متر مربعی مسقف است که ۳ هزار متر آن به نمایشگاه اختصاص یافته و می توانید ساعت ها در آن مشغول تماشا باشید.جمع آوری این همه نمونه منحصر به فرد و خواستنی از خودروهای کلاسیک، کار بسیاری دشواری است که با صبوری تمام انجام شده. همچنین نگهداری از این خودروها کار بسیار حساسی است. کمی بی توجهی می تواند باعث آسیب این جواهرات کمیاب شود.

همانطور که اشاره کردیم، داخل این موزه زیبا و دیدنی، حدود ۵۰ وسیله نقلیه مختلف وجود دارد. اما قطعا برای مراجعه به موزه خودرو و پرداخت هزینه ورودیه، ترجیح می دهید که در مورد خودروهای داخل مجموعه، اطلاعات بیشتری داشته باشید. به همین دلیل در اینجا قصد داریم تا شما را با چند نمونه از خودروهای منحصر به فرد موزه خودرو آشنا کنیم.

کالسکه سلطنتی ناصر الدین شاه یا همان کالسکه نادری

آیا تا به حال نام کالسکه نادری به گوش شما خورده است؟ کالسکه نادری نام یک کالسکه سلطنتی معروف است که به دستور ناصرالدین شاه در وین ساخته شد. کالسکه نادری حدود ۱۲۰ سال قدمت دارد و در ساخت آن از طلا استفاده شده است. علاوه بر ظاهر زیبایی که این کالسکه دارد، داستان مهیجی نیز در پس آن نهفته است. ناصرالدین شاه در آخرین سفر عمر خود، عازم حرم حضرت شاه عبدالعظیم شد. اما نمی دانست که قرار است در این سفر به دست میرزا رضای کرمانی کشته شود. پس از اینکه میرزا رضای کرمانی او را ترور کرد، افراد سلطنتی تصمیم گرفتند تا جنازه ناصرالدین شاه را درون کالسکه قرار دهند تا مردم تصور کنند شاه هنوز هم زنده است. به این ترتیب قصد داشتند تا کشور را از هرج و مرج دور کنند. حال این کالسکه قدیمی و تاریخی، در ابتدای ورود شما به موزه خودرو ، در سمت راست سالن قرار گرفته است.

کالسکه سلطنتی ناصر الدین شاه یا کالسکه نادری

کالسکه تاج گذاری

کالسکه تاج گذاری نیز ساخته دست هنرمندان اتریشی است و حداقل یکصد سال قدمت دارد. قدمت این کالسکه زیبا به دوران قاجار باز می گردد. در آن دوران کالسکه به رنگ آبی لاجوردی بود. در ساخت نمای بیرونی آن از طلا استفاده شده است. این کالسکه زیبا حتی تا دوران پهلوی نیز کاربرد سلطنتی داشت. در دوران پهلوی این کالسکه را به رنگ مشکی در آوردند و از آن در مراسم تاج گذاری استفاده کردند. کالسکه تاج گذاری نیز در موزه خودرو کنار کالسکه نادری قرار دارد.

کالسکه تاج گذاری

موریس آکسفورد قرمز

چه اهل خودروهای کلاسیک باشید چه نه، از تماشای موریس آکسفورد قرمز لذت خواهید برد. موریس آکسفورد قرمز از جمله خودروهای بسیار کمیاب در دنیا به حساب می آید. قدمت این خودرو به سال 1912 باز می گردد. موریس آکسفورد قرمز خودرویی ارزشمند در موزه خودرهای قدیمی تهران به حساب می آید. همان طور که مشخص است، این خودرو دارای رنگ قرمز بسیار زیباست. این رنگ محبوب ترین رنگ در تولیدات خودروی موریس آکسفورد به حساب می آید. موریس آکسفورد تولید کشور انگلستان است و در زمان خود محبوبیت بسیاری داشت. این خودرو ظاهری بسیار بامزه دارد؛ برای همین هم از تماشای آن نیز لذت خواهید برد. جالب است بدانید که خودروی موریس آکسفورد قرمز 10 اسب بخار قدرت داشت.

موریس آکسفورد قرمز

رولز رویس احمد شاه قاجار

اولین خودرویی که احمد شاه قاجار وارد ایران کرد، یک رولز رویس شش سیلندر خطی بود. این خودرو که در سال ۱۹۰۶ ساخته شده، می توانسته تا سرعت ۸۰ کیلومتر در ساعت حرکت کند. از طرف دیگر یکی از دلایل خاص بودن رولز رویس احمد شاه این است که تنها شش هزار دستگاه از این خودرو در جهان تولید شده است. این خودرو با استفاده از هندل و سوییچ روشن می شده و یک نسخه بسیار کم یاب است. مدل این رولز رویس، سیلورگوست دهه ۲۰ است.

همچنین به دلیل علاقه احمد شاه به خودروهای لوکس انگلیسی، خودروی رولز رویس دیگری نیز توسط او خریداری شد. این خودرو که مدل فانتوم ۴ بود، یک نمونه کاملا کم یاب در جهان به شمار می آید. تنها ۱۸ دستگاه از این خودرو در سطح جهانی تولید شده. حال جالب است بدانید که تنها یکی از این ۱۸ دستگاه، به صورت ضد گلوله طراحی شده و این همان خودرویی است که احمدشاه آن را خریداری کرده. ظاهر این خودرو شبیه به یک تانک است و شیشه ها و بدنه بسیار ضخیمی دارد. با این حال موتور هشت سیلندر می توانست فانتوم ۴ را تا سرعت ۲۶۰ کیلومتر در ساعت پیش ببرد.

خودرو رولز رویس احمد شاه قاجار

مرسدس بنز K500

مسئولین موزه خودرو بر این باور هستند که مرسدس بنز K500، جزء با ارزش ترین اموال موزه به شمار می آید. K500 که در سال ۱۹۳۴ ساخته شده، جزء اولین خودروهای سوپر اسپرت جهان به شمار می آمده. این خودرو که تنها ۳۵۴ دستگاه از آن در سطح جهانی تولید شد، جزء اولین خودروهایی بود که می توانست تا سرعت ۲۰۰ کیلومتر در ساعت حرکت کند. این مرسدس بنز را می توان اساسی بر ساخت مدل های به روز بنز دانست.

مرسدس بنز قدیمی

لیموزین ها

داخل سالن موزه خودرو، دو لیموزین بیش از همه خودنمایی می کنند. اولین لیموزین یک دستگاه بنز ۶۰۰ است که به قامت کشیده و زیبای خود می نازد. در طرف دیگر سالن، یک لیموزین بزرگ شش سیلندر وجود دارد که چراغ های جلوی آن روی سپر نصب شده است. دلیل نصب چراغ ها روی سپر، ایجاد دید بهتر بوده. اما نکته مهم در مورد این لیموزین، استفاده از شش کیلو طلا در ساخت آن است!

لیموزین

لامبورگینی کانتاش

اگر به خودروهای کلاسیک علاقه مند باشید، حتما با شنیدن نام لامبورگینی کانتاش، هوش از سرتان می پرد. لامبورگینی کانتاش جزء خودروهای سوپر اسپرت دهه هفتاد میلادی و ساخت کشور ایتالیا است. کانتاش را به جرات می توان جزء موفق ترین نمونه های لامبورگینی در تمام طول تاریخ دانست. کانتاش حاضر در موزه خودرو تهران، در سال ۱۹۷۴ ساخته شده و دارای یک پیشرانه ۱۲ سیلندر خطی است. این موتور با سه هزار و ۹۰۰ سی سی حجم، می تواند توانی بالغ بر ۳۷۰ اسب بخار تولید کند و تا سرعت ۳۱۰ کیلومتر در ساعت پیش برود.

لامبورگینی کانتاش

تنها خودروی حاصل از شراکت پورشه، بنز و فولکس واگن

جالب است بدانید که در برهه ای از زمان، سه خودروساز آلمانی مطرح جهان، یعنی پورشه، بنز و فولکس واگن، تصمیم به همکاری مشترک گرفتند. این همکاری منجر به تولید یک خودرو شد که متاسفانه در بازار عمومی از آن استقبال نکردند. به همین دلیل این همکاری اول و آخر سه خودروساز معروف آلمانی بود. حال آخرین بازمانده از این همکاری در موزه خودرو تهران قرار دارد.

خودرو کلاسیک

موزه خودروهای تاریخی کجاست؟

  • آدرس: تهران، میدان آزادی، کیلومتر ۱۱ جاده مخصوص کرج، خیابان ۲۵، جنب بانک توسعه و تعاون

موزه خودروهای تاریخی ایران در خیابان ۲۵ شهرک استقلال تهران واقع شده است. شهرک استقلال را می توان شهرکی نیمه صنعتی در نظر گرفت که چند شرکت تولیدی خودرو را در خود جای داده است و این موضوع از دلایل انتخاب این منطقه برای ساخت موزه خودروهای تاریخی در این شهرک است. این موزه در نزدیکی شرکت خودروهای سفارشی ایران آپکو، نمایندگی ۱۰۶۸ ایران خودرو، موسسه اندیشه برتر ایران، تعمیرگاه مرکزی ایران خودرو، فروشگاه سپه شریف قرار دارد.

مسیر دسترسی به موزه خودروهای تاریخی

  • مترو: برای رسیدن به موزه خودروهای تاریخی با مترو باید در ایستگاه صادقیه پیاده شوید و خط پنج مترو را سوار شوید سپس در ایستگاه چیتگر از مترو پیاده شوید. در نهایت با سوار شدن به اتوبوس های شهرک دانشگاه در ایستگاه سپه و روبه روی درب موزه پیاده شوید.
  • اتوبوس: اگر می خواهید با استفاده از اتوبوس به موزه بروید با استفاده از اتوبوس های BRT یا اتوبوس های دیگر خود را به میدان آزادی برسانید و در پایانه آزادی با سوار شدن به اتوبوس های شهرک دانشگاه یا شهرک شهرداری در ایستگاه فروشگاه سپه پیاده شوید.
  • خودرو شخصی: با استفاده از خودرو شخصی به راحتی می توانید وارد کمربندی آزادگان شوید و در ادامه بعد از دیدن تابلو خروجی جاده مخصوص کرج وارد آن شوید و در نهایت در کیلومتر ۱۱ این جاده تابلو موزه خودروهای تاریخی را مشاهده خواهید کرد. با دنبال کردن آن به خیابان ۲۵ و موزه خودروهای تاریخی خواهید رسید.
  • تاکسی: استفاده از تاکسی یکی دیگر از راه های رسیدن به این موزه است که باید در پایانه آزادی تاکسی های شهر قدس یا اندیشه را سوار شوید و در نهایت در کیلومتر ۱۱ کنار گذر بزرگراه شهید لشگری، نبش کوچه ۲۵ پیاده شوید.

موزه خودروهای تاریخی

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (517 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (255 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (255 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (219 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (87 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (67 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (61 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (50 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (43 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
اروپا با ایران سر اوکراین تسویه حساب خواهد کرد!
2 وزیر سابق در اولین جلسه دادگاه فساد چای دبش / در دادگاه چه گذشت؟
فال شمع روزانه امروز یکشنبه 4 آذر 1403
فال قهوه با نشان روز یکشنبه 4 آذر ماه 1403
فال روزانه امروز یکشنبه 4 آذر ماه 1403
جریمه سنگین قهرمان سرشناس به خاطر دست درازی به یک زن
فال ابجد روزانه یکشنبه 4 آذر 1403
فال انبیاء روزانه یکشنبه 4 آذر 1403
دارندگان سهام عدالت بخوانند؛ وراث منتظر واریزی سود باشند
فال حافظ با تفسیر امروز یکشنبه 4 آذر 1403 + فیلم
عبور از این 7 مرحله برای تبدیل شدن به یک تریدر حرفه‌ای؛ نقشه راه تریدر شدن
بنزین هواپیما 10 برابر گران می شود: لاکچری سوارها کیسه ها را شل خواهند کرد
این شغل دوم بین چهره های مشهور فوتبالی اپیدمی شد/ دستمزدهای میلیاردی فوتبالیست ها در تجارت رستوران از علی دایی تا بیرانوند و...+عکس
تنش زدایی با قدرت های هسته ای در دستور کار دولت جدید آمریکا: ترامپ مذاکره‌کننده پیشین اتمی با کره‌شمالی را در دستگاه امنیتی آمریکا جایگاه داد
18 ترفند طلایی برای درمان فوری سرما خوردگی شدید
منتخب روز   
جریمه سنگین قهرمان سرشناس به خاطر دست درازی به یک زن 5 منطقه گردشگری پاییزی اطراف تبریز/ جون میدن واسه گرفتن عکسهای جذاب پاییزی قتل در پارک قیطریه بخاطر متلک انداختن به نامزد مقتول مهران مدیری: بدترین 4 سال زندگیم حتی پول نان و پنیر نداشتم! پسرم فرهاد از گرسنگی بیهوش شد/عین جنازه شده بودم عوضش الان بادیگارد دارم+فیلم حضور پرانرژی قهرمانان جوکر، ناهید مسلمی و عمو رشید در وی‌آی‌پی کنسرت سهراب پاکزاد/ یویو گفتن ناهید مسلمی رو وسط کنسرت از دست ندید👌 می‌گویند پزشکیان برف تهران را هم نخواهد دید! / تأخیر در پرداخت یارانه پاس گل به مخالفان دو آتیشه رئیس جمهور بود دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند...