با گذر از میان همهمه ی شهر تهران به سمت شمال شهر و دربند که حرکت کنیم، به کاخ سعد آباد می رسیم که گنجینه ای از تاریخ پر فراز و نشیب ایران معاصر را در خود نگهداری می کند. این مجموعه که در شمار پرطرفدارترین دیدنی های تهران قرار می گیرد، در خوش آب و هواترین نقطه تهران قرار دارد و از دوران قاجار، ده ها سال محل حکومت و سکونتگاه تابستانی حاکمان بود و امروزه از کاخ های مختلفش به عنوان موزه استفاده می شود. یکی از این بناها که امروزه توجه بسیاری از گردشگران تور تهرانگردی و دیگر بازدیدکنندگان را به شوی خود جلب می کند، موزه ظروف سلطنتی یا کاخ شمس است که در شرق مجموعه فرهنگی تاریخی سعد آباد قرار دارد. بنای موزه بین سال های 1315 تا 1318 به دستور رضا شاه برای دخترش اشرف در فضایی به مساحت 2600 مترمربع ساخته شد. اشرف پهلوی در سال 1350 دستور به بازسازی فضای داخلی داد و با استفاده از بهترین معماران و متخصصین خارجی، بنا را به سبک فرانسوی طراحی نمود. پس از انقلاب اسلامی و در سال 1374 موزه ای به نام موزه ظروف سلطنتی در این ساختمان افتتاح گردید اما در اسفند همان سال موزه جمع آوری و ساختمانش به نهاد ریاست جمهوری تحویل داده شد. میراث فرهنگی پس از بر عهده گرفتن مسئولیت بنا در سال 1385 موزه ای به نام موزه صنایع دستی در آن افتتاح کرد اما در سال 1389 موزه صنایع دستی به ساختمانی دیگر در مجموعه سعد آباد منتقل شد و موزه ظروف سلطنتی بار دیگر فعالیت خود را در این بنا از سر گرفت.
امروزه ساختمان موزه ظروف سلطنتی (کاخ شمس) در 2 طبقه و 5 سالن میزبان بازدیدکنندگان است و در آن بیش از 500 قطعه ظروف و اشیای تزئینی در معرض نمایش قرار می گیرد. ظروف موزه در چهار بخش مختلف قاجار، پهلوی اول، پهلوی دوم و ظروف اهدایی تقسیم بندی شده است و اغلب آن ها ظروف آنتیک اروپایی محسوب می شوند که به کارخانه های معروف دنیا مانند لیموژ، باواریا، رزنتال سور و غیره مربوط می شوند.
سالن های موزه ظروف کاخ اشرف
ساختمان کاخ اشرف دارای دو بخش مجزا شامل سالن اصلی آشپزخانه که در مرکز ساختمان قرار دارد در کنار انبار ظروف، اتاق سردخانه، اتاق مربوط به بخش اداری آشپزخانه و همچنین بخش مسکونی ساختمان که با سه سوئیت مجزاست و مربوط به محل سکونت خدمه آشپزخانه بوده است.
موزه ظروف سلطنتی بعد از انقلاب
- در ساختمان موزه ی ظروف سلطنتی در 28 اردیبهشت 1374 با عنوان موزه ظروف به روی عموم مردم گشودند.
- اسفند سال 1374 ساختمان را تا سال 1384 به نهاد ریاست جمهوری تحویل دادند.
- در 30 دی 1385 موزه صنایع دستی در این مکان برپا شد.
- در بهمن ماه 1388 مدیریت وقت مجموعه تصمیم گرفت این موزه را به شرایط اولیه خود بازگرداند.
- خرداد ماه 1389 موزه صنایع دستی به ساختمان دیگری در داخل مجموعه سعدآباد انتقال یافت و این بنا مجددا با نام موزه ظروف سلطنتی بازگشایی شد.
- پروژه عمرانی آماده سازی مخزن موزه ظروف سلطنتی همراه با تجهیز تأسیسات و الکتریکال آن از اواخر تیرماه1396 آغاز شد.
رونمایی از تالارهایی که تا به حال دیده نشدند
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی کاخ سعدآباد، دکتر کیا پارسا مدیر مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد در خصوص رونمایی از تالارهای دیده نشده مجموعه سعدآباد در آبان ماه 1397خبر داد.دو تالار از فضاهای خصوصی کاخ اشرف (موزه ظروف سلطنتی) که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون به روی بازدیدکنندگان بسته بوده است؛ به زودی با ترکیب جدیدی به عنوان تالارهای موزهای باز می شود. دکتر پارسا در این خبر اشاره کرده است:
یکی از این تالارها، تالار موسیقی و دیگری اتاق استودیوی خصوصی عکاسی پهلوی و فضاهای پیرامونی آن است که با نمایش آثار بی نظیر و دیده نشده مخازن این موزه از جمله ظروف آنتیک اروپایی متعلق به سه دوره قاجار، پهلوی اول و دوم، پذیرای عموم علاقه مندان خواهد بود.از آثار بینظیر و دیده نشده ی این موزه می توان به سرویس فاخر چینی دانمارکی که در قرن ۱۸ میلادی با سفارش دربار دانمارک در کارخانه کپنهاگن ساخته شده، اشاره کرد.
در موزه ظروف سلطنتی چه می بینیم؟
بیش از 500 قطعه ظروف و اشیای تزیینی در 5 سالن این موزه به نمایش درآمده اند که اکثرشان به کارخانه های معتبر دنیا نظیر لیموژ، سور، باواریا، رزنتال و … تعلق دارند. ظروف به نمایش درآمده به 3 دسته ظروف قاجار، پهلوی دوم و ظروف اهدایی تقسیم می شوند. اموال موزه ای موزه ظروف سلطنتی اکثراً کریستال، بلور و چینی هستند.علاوه بر موارد ذکر شده، در قسمتی جالب از آشپزخانه موزه ظروف سلطنتی فر پیتزا و ظرفشویی صنعتی و حتی مجسمهی سراشپزان کاخ، آقای کبیری و افشار را می بینیم.
از دیگر عجایب این موزه یکی از لوسترهای موزه ظروف سلطنتی است؛ این لوستر که تلفیقی از برنز و 1554 قطعه کریستال تراش خورده در سه شکل و برش مختلف می باشد، ساخت کشور چک بوده و متعلق به کاخ سابق اشرف پهلوی می باشد که از دوره گذشته در این بنا به جا مانده است .ساعتی با دو فرشته برنزی در دو سمت آن توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. این ساعت از ترکیب سرامیک و برنز و به صورت کوزه کوچک و درب دار ساخته شده است.
اطلاعات لازم در مورد موزه ظروف سلطنتی
- آدرس:تهران، مجموعه باغ موزه سعدآباد
- مدت زمان بازدید:25 دقیقه
- ساعت دسترسی:09:00 تا 16:30
- ورودی:10.000 تومان
- امکانات:اطلاعات , سرویس بهداشتی , ترانسفر , کافه , رستوران , آنتن دهی موبایل , دسترسی به اینترنت , فضای سبز , نیمکت
- اماکن نزدیک:موزه های متعدد سعدآباد در حوالی