موزه جهان نما سال ۱۳۵۵ خورشیدی در محوطه مجموعه کاخ های نیاوران ساخته شد تا میزبان هدایایی که به فرح پهلوی اهدا می شد یا آثار هنری که وی از کشورهای مختلف خریداری می کرد باشد در سقف تالار میانی این موزه، نقاشی روی چوب با نقوش گل و مرغ شیراز به چشم می خورد. این موزه در بهمن ماه سال ۱۳۷۶ گشایش یافت.
چرا موزه جهان نما؟
- یکی از ارزشمندترین مجموعه های آثار هنری در ایران است.
- قدمت برخی از آثار این موزه تا 5000 سال هم تخمین زده شده است.
- در مجموعه تاریخی نیاوران قرار دارد و دیدنی های دیگری نیز در کنار آن واقع شده اند.
- می توانید از آثار هنرمندان بزرگ ایرانی مثل سهراب سپهری، منوچهر یکتایی، ناصر اویسی و ... و هنرمندان غیرایرانی چون پابلو پیکاسو، مارک شاگال، سالوادور دالی و ... دیدن کنید.
آشنایی با موزه جهان نما و تاریخچه آن
جهان نما، موزه ای در مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران است که آثارهنری ارزشمند و بی بدیلی را در خود دارد و یکی از جذاب ترین جاهای گردشگری تهران محسوب می شود. مجموعه نیاوران باغی زیباست که در زمان فتحعلی شاه قاجار شکل گرفت، محمدشاه بنای کوچک و ساده ای در آن ساخت و ناصرالدین شاه بنای با شکوه صاحبقرانیه را در آن بنیان نهاد. محمدرضا پهلوی نیز کاخی مدرن جهت سکونت خود و خانواده اش در آن احداث کرد.
در سال 1355 بود که بخشی از ساختمان کاخ صاحبقرانیه در ضلع غربی آن، به عنوان محلی برای نمایش آثار هنری اهدایی یا خریداری شده ایرانی و خارجی، در نظر گرفته شد. این آثار مربوط به دربار پهلوی بودند و جمع آوری آنها در طول دهه های چهل و پنجاه خورشیدی صورت گرفته بود. فرح پهلوی برای تکمیل کلکسیون آثار هنری خود، کارشناسانی خبره را در هر یک از پایتخت های فرهنگی جهان، مامور خرید آثار هنرمندان از حراجی ها کرد. به دلیل اینکه این محل قسمتی از کاخ صاحبقرانیه به حساب می آمد نام قدیمی تالار بزرگ و آیینه کاری شده کاخ را بر آن نهادند و به نام جهان نما معروف شد. در جای جای جهان نما می توان سیر تاریخی تکامل هنر انسانی را از آغاز تا به امروز لمس کرد و آثاری را از گوشه گوشه جهان به تماشا نشست. بنابراین جهان نما بهترین نامی است که می تواند این موزه جذاب را توصیف کند..
پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، موزه جهان نما در بهمن ماه ۱۳۷۶ به روی علاقه مندان گشوده شد. پس از مدتی در پاییز 1383 عملیات بازسازی و ساماندهی این موزه را آغاز کردند و پس از انجام عملیات، موزه مجددا مورد بازدید عموم قرار گرفت. امروزه موزه جهان نما ساختمانی نخودی رنگ و پوشیده از آجرهای منقوش و قالبی است که 4 سالن دارد و یک سالن هم در زیرزمین موزه به عنوان مخزن به نگهداری آثار اختصاص یافته است. همه آثار به نمایش در آمده در این موزه بر اساس تنوع، اهمیت و دوره زمانی از میان چندین آثار انتخاب شده و به نمایش درآمده اند. بد نیست بدانید که قدمت برخی از آثار به نمایش درآمده در این موزه حتی به 5 هزار سال هم می رسد.
آثار موزه جهان نما
آثار موجود در این موزه در دو بخش هنر پیش از تاریخ و آثار هنرهای تجسمی معاصر ایران و جهان به نمایش درآمده اند و انتخاب آن ها با دو معیار تنوع و نفیس بودن آثار هنری و همچنین گستره زمانی خلق آثار است.
موزه جهان نما منتخبی از آثار نخبه موجود در مجموعه کاخ های نیاوران را در خود جا داده است تا پنجره ای گشوده به جهان پر وسعت هنر باشد، آثاری از تمدن های سیلک، حاشیه نیل و خاور دور در کنار نام آوران هنر معاصر چون آمادئو مودیلیانی، پابلو پیکاسو، پل گوگن، کامیل پیسارو، لوئی والتا، ادگار دگا، خوان میرو، اوت رنوار، سالوادور دالی، مارک شاگال، آلبرتو جاکومتی، اندی وارهول و پیشگامان هنرنوگرای ایران، حسین زنده رودی، پرویز تناولی، بهمن محصص، پرویز کلانتری، مسعود عربشاهی، سهراب سپهری، ژازه طباطبایی، ناصر اویسی، منوچهر یکتایی، پروانه اعتمادی... .
تنگ سفالین مربوط به نیمه دوم هزاره اول پیش از میلاد از املش گیلان به همراه پیکره های مفرغی لرستان مربوط به هزاره دوم و اول پیش از میلاد، اثری مفرغی «پیکره مرد ایستاده» از آلبرتو جاکومتی و سردیس بودا از سده دوم میلادی و آثاری از هنرهای آیینی پیشاکلمبیایی و تمدن های مصر باستان، ویکوس و موشیکای پرو، پیوندی ملموس در کمال گرایی دست ساخت های بشری، از اعماق تاریخ تا به امروز را به نمایش گذاشته اند
طبقه زیرین موزه نیز به نمایش ادواری آثار هنری اختصاص یافته است و آثار مختلف، به صورت دوره ای، در این محل به نمایش در می آید. نکته جالب در مورد این موزه جمع و جور اما نه بی محتوا، تنوع زیاد اقلام موجود در آن است؛ به گونه ای که در آن می توان اقلام باستانی با قدمت ۳۰۰۰ ساله تا نقاشی های معاصر را مشاهده کرد.
گالری موزه جهان نما
قسمتی از ساختمان جنبی موزه جهان نما، در ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۳۸۳، هم زمان با روز جهانی موزه، تحت عنوان گالری جهان نما کار خود را آغاز کرد. در اسفند ماه سال ۱۳۸۹ برای انجام یک دوره تعمیرات و مرمت بسته شد و از مهرماه سال ۱۳۹۰ فعالیت خود را از سر گرفت. هدف از ایجاد گالری جهان نما، فراهم آوری فضایی برای معرفی هنرمندان معاصر و جوان و همچنین هنرهای ملی و سنتی کشور در کنار آثار موزه ای بود. این مجموعه موفقیت هایی نیز در زمینه برپایی نمایشگاه و فروشگاه در پاریس و پکن به پیشنهاد کشورهای فرانسه و چین داشت.
نمایش آثاری از هنرهای نقاشی، نقاشی خط، زیورآلات ساخته شده از سنگ های درمانی قیمتی و نیمه قیمتی و آثار کولاژ از جمله نمایشگاه هایی است که در گالری جهان نما، به صورت دوره ای، برگزار شد. در سال ۱۳۹۴، این گالری را به بخش خصوصی واگذار کردند و تحت عنوان آرت سنتر به فعالیت خود ادامه می دهد. گالری آرت سنتر تا ساعت ۲۱ به ارائه خدمات به بازدیدکنندگان می پردازد و علاقه مندان می توانند با تهیه بلیط ورودی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران از این فضاها و محوطه باغ نیاوران استفاده کنند.
اگر اهل هنر هستید و به هنرهای تجسمی علاقه دارید، پیشنهاد می کنیم یکی از همین روزها سری به موزه جهان نما بزنید تا بتوانید آثار برتر هنری دنیا را که در دوره های مختلف خلق شده اند، از نزدیک ببینید.
دسترسی به موزه جهان نما تهران
موزه جهان نما تهران همانطور که گفته شد در مجموعه تاریخی نیاوران واقع شده است. برای دسترسی به این موزه زیبا می توانید از مترو استفاده کنید. نزدیکترین ایستگاه مترو به موزه ایستگاه میدان تجریش است که شما می توانید با خط یک مترو خود را به آنجا برسانید. سپس با استفاده از تاکسی های خط تجریش-دزاشیب و یا تجریش-نیاوران به کاخ نیاوران و موزه جهان نما بروید. همچنین می توانید برای دسترسی به کاخ نیاوران از اتوبوس های دارآباد یا میدان رسالت و یا اتوبوس های تندرو (BRT) راه آهن-تجریش و راه آهن-پارک وی نیز استفاده کنید.
بهترین زمان بازدید موزه جهان نما تهران
برای بازدید از این موزه بی نظیر می توانید در نیمه اول سال از ساعت ۹ الی ۱۹ و در نیمه دوم سال از ساعت ۸ الی ۱۷ مراجعه کنید. بهترین زمان بازدید از موزه جهان نما فصل های بهار و پاییز می باشد. به خاطر قرارگیری موزه در باغ نیاوران، در بهار و پاییز فضای بسیار چشم نوازی دارد و می توانید لحظات دل انگیز و به یادماندنی تجربه کنید.