آشنایی با عمارت حبیبی، از آثار تاریخی و جاهای دیدنی سنندج!
عمارت حبیبی شهر سنندج در خیابان امام خمینی(ره) و در کوچه حبیبی واقع شده است. منطقه کردستان، ساختمان این بنا در زمان حکومت ناصرالدین شاه قاجار با قدمت نزدیک به 150 سال توسط «ملالطفالله شیخالاسلام» که یکی از علمای بنام اهل سنت در دوره قاجاریه می باشد احداث شده است.
پس از درگذشت ملا لطف الله، این عمارت توسط وراث آن مرحوم به صورت دو بخش بیرونی و اندرونی به اشخاص دیگری واگذار شده است.بخش بیرونی بنا به تملک «عبدالحمیدخان سنندجی» مشهور به «سالار سعید»(موزه فعلی) و بخش اندرونی به تملک خانواده حبیبی(عمارت حبیبی فعلی قسمت اداری) درآمده است.
«سالار سعید» در شهریور ماه سال 1336 بخش بیرونی را به اداره فرهنگ وقت (آموزش و پرورش) واگذار کرده و این بنا تا سال1351 در تملک آموزش و پرورش بوده است؛ طی این مدت استفاده هایی چون دانشسرا، اداره فرهنگ، کتابخانه، خانه پیشاهنگی و امورتربیتی داشته است.در سال 1349 وزیر فرهنگ و هنر وقت در دیداری که از سنندج داشته از این خانه بازدید کرده و این خانه را برای موزه مناسب تشخیص داده است.دستور خریداری خانه حبیبی در سال 1354 شمسی داده می شود و موزه سنندج در این بنا به صورت دو بخش مردم شناسی و باستان شناسی افتتاح می شود.
شما میتوانید در سفر به این دیار، اگر به هنر معماری مردمان سنندح علاقهمند هستید حتماً سری به یکی از خانه های تاریخی استان کردستان به نام عمارت حبیبی سنندج بزنید. عمارتی تماشایی که با قدم زدن در جای جایش میتوانید به نظاره معماری بنشینید که طرح اروسی سازی در ساختش به کار بردهاند. شاید برایتان جالب باشد بدانید، خانه حبیبی سنندج که به سفارش ملا لطف الله شیخ الاسلام یکی از علمای اهل سنت ساخته شد، در حال حاضر به یکی از جاذبههای مهم گردشگری سنندج تبدیل شده است.
با در گذشت ملا لطف الله شیخ اسلام این خانه به اشخاص دیگری واگذار شد و به صورت دو بخش اندورنی و بیرونی به خانواده حبیبی و سالار سعید تعلق گرفته است. قدمت عمارت حبیبی سنندج به زمان سلطنت ناصرالدین شاه قاجار بر میگردد که حدود 150 سال پیش میشود. گردشگران تور کردستان میتوانند به هنگام بازدید از این بنای قدیمی به نظاره تزییناتی بنشینند که بر جذابیت خانه حبیبی میافزاید. حین گشتی که در بنا زدید، گچبریها و آیینهکاریهای هنرمندانهای را میبینید که ساخته دست استادان معمار این دیار است. در طرح گچ بریهای خانه حبیبی از رنگ آمیزیهای مختلفی استفاده کردهاند که تماشایی به نظر میرسد.
از جمله این رنگهای تماشایی که در معماری بنا به چشم میخورد، میتوان به رنگهای قرمر، آبی، زرد کهربایی، سفید و سبز اشاره کرد. ناگفته نماند عمارت حبیبی سنندج هم اکنون بهعنوان قسمت اداری مورد استفاده قرار میگیرد. در کنار بازدید از مکانهای قدیمی شهر، راهی گوشهای از هنرنمایی طبیعت این سرزمین نظیر پارک تفریحی آبیدر شوید که چشماندازی زیبا از شهر سنندج را مقابل چشمانتان قرار میدهد. اینجا میتوانید به گرفتن عکسهای سلفی از خود مشغول شوید یا بابرپایی پیک نیکی ساده در کنار همراهانتان یک روز لذتبخش را رقم بزنید.
خلاصه
عمارت حبیبی از آثار تاریخی و جاهای دیدنی سنندج به شمار میرود که در قسمت بیرونی «عمارت ملا لطفالله شیخ الاسلام» قرار دارد. پیشینهی ساخت این عمارت به دوران حکومت ناصرالدین شاه بازمیگردد و به همت شیخ الاسلام ساخته شد. گچبریها و آیینهکاریهای بهکار رفته در بنا، به روش معماری مرکزی ایران صورت گرفته و دارای قدمتی نزدیک به 140 سال است. همچنین این ساختمان، بزرگترین ارسیهای کشور را دارد که به دست هنرمند استادکار زبدهی کردستانی، استاد حبیبالله سنندجی که به استاد نسا شهرت داشت، ساخته شدهاند.