غار ده شیخ یکی از غارها و دیدنیهای استان کهگیلویه و بویراحمد است که در 2 کیلومتری روستای دهشیخ، در 51 کیلومتری شهر یاسوج و 35 کیلومتری شهر سیسخت مرکز شهرستان دنا قرار دارد. بر اساس بررسیهای زمینشناسی، شکلگیری این غار مربوط به دوره دوم زمینشناسی بوده و ده شیخ یک غار آهکی کاملاً طبیعی است. در طی سالیان طولانی، بر اثر ریزش نزولات جوی، حفرههایی در غار ایجاد شده و آب درون حفرهها به بیرون راه یافته و به این ترتیب موجب ایجاد قندیلها و دالانهای شگفتانگیز شده است. غارنوردان این غار را به دلیل قرار گرفتن آن در روستای ده شیخ، به نام ده شیخ نامیدهاند. این غار در فاصله دو کیلومتری این روستا قرار دارد که با جاده خاکی به این روستا متصل میشود.
دهانه این غار در ارتفاع 1670 متری از سطح دریا واقع شده و بسیار تنگ و باریک است، به طوری که باید مسیر ابتدای غار را که در حدود 5 تا 6 متر را به صورت نشسته طی نمود. دهانه غار ده شیخ در قله قاش مستان دنا قرار گرفته است. ارتفاع این غار در برخی مناطق تا هفت متر هم میرسد و در دالانهای مختلف غار، قندیلهای آهکی گوناگون با زیبایی خاصی شکل گرفتهاند.
بر اثر ریزش نزولات جوی در طی سالها حفرههایی ایجاد شده و آب درون حفرهها به بیرون خارج میشود که موجب شکلگیری این قندیلهای زیبا شده است. آب موجود در حفرهها خشک شده و با توجه به سست بودن نوع جنس سنگ کوه که به صورت آهکی بوده از طریق آبچکانها املاح را به درون دالانها هدایت میکند و طی قرنها قندیلهای بسیار بزرگ و دالانهای بینظیری را به وجود آورده است. ریزش قطرات آب از قندیلها، زیبایی و جلای خاصی به بدنه غار داده است، کارشناسان ریزش آب را نشان از آن میدانند که این قندیلها در حال رشد بوده و این غار یک فضای زنده است که در طی قرنهای متمادی رشد کرده و همچنان به این روند ادامه میدهد. ستونهای این غار از یک تا 15 متر ارتفاع دارند.
کشف سفالها و استخوانهای متعدد در غار ده شیخ نشان میدهد که این غار در حدود 135 میلیون سال قدمت دارد. هر چند قدمت این سفالها هنوز به درستی مشخص نشده است، اما برخی کارشناسان قدمت آنها را به قبل از ظهور اسلام نسبت میدهند. طبق بررسیهای باستانشناسی نوع سفالها، مربوط به دوره هخامنشی و ساسانی است.