از معروف ترین جاذبه های تاریخی و جاهای دیدنی چادگان در استان اصفهان، خانه معظم الملک میرپنج است. خانه معظم الملک، خانه ای دیدنی از دوران قاجار با تالارها و اتاق های بزرگ است. انعکاس تصویر زیبای خانه با شیشه های رنگی، در حوض بزرگ جلوی عمارت دیدنی است. نقاشی ها و تزئینات داخل خانه الهام گرفته از خانه های اروپایی قرن گذشته است. تناسب معماری خانه با آب و هوای منطقه، در شیشه های الوان و قرینه پنجره ها که برای جلوگیری از سرما ساخته شده اند، قابل مشاهده است. این خانه در تاریخ 26 اسفند 1386 با شمارهٔ ثبت 21815 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده و اکنون تبدیل به اداره میراث فرهنگی شهرستان چادگان شده است.
این بنا که با شماره 21815 در فهرست آثار ملی می باشد از زیباترین بناهای شهرستان چادگان است که آن را می توان نماد قاجاریه در این شهرستان ذکر کرد. این خانه با قدمتی در حدود بیش از صد سال توسط جعفرقلی خان معظم الملک، سرتیپ فوج فریدن بنا گردید.
پس از جعفرقلی خان فرزند وی حضرت قلی خان ملکیت آن را برعهده داشت و در دورهی پهلوی توسط دکتر محسن صالحی چادگانی نماینده ی مردم فریدن در مجلس شورای ملی خریداری و سپس به میراث فرهنگی فروخته شد و به نام خانه ی صالحی در میراث فرهنگی به ثبت رسید و اینک شعبه ی حفاظت میراث فرهنگی شهرستان چادگان در آن مستقر است. این خانه افزون بر آن به خانهی حضرت قلی خان، خانه ی انالوئی و عمارت سنگی نیز مشهور است.
این ساختمان دارای زیرزمین، تالارها و اتاق های وسیع با دیوارهای مزین به نقوش و آینه کاری های ظریف می باشد. تزئینات خانه، متأثر از تزئینات قرن گذشته اروپا و متناسب با موقعیت جغرافیایی منطقه است. در میان حیاط حوض آبی قرار دارد که نمای ساختمان در آن منعکس می گردد.
این خانه در شهر چادگان و استان اصفهان قرار دارد و از دوره قاجاریه به یادگار مانده است. می توان این خانه را مهم ترین اثر تاریخی چادگان به شمار آورد. ساخت آن توسط مصطفی قلی خان و پسرش جفعر قلی خان معظم الملک انجام گرفته است. پس از جعفر قلی خان فرزندش حضرت قلی خان مالکیت آن را در اختیار داشت. این خانه افزون بر آن به خانهی حضرت قلی خان، خانه ی انالوئی و عمارت سنگی نیز مشهور است.
این خانه توسط یکی از نمایندگان مجلس خریداری شده بود به همین دلیل در دوره ای به نام خانه صالحی مشهور شده بود، بعد از آن به اداره میراث فرهنگی فروخته شد و امروزه به عنوان اداره میراث فرهنگی مورد استفاده قرار می گیرد.
یکی از نوادگان جعفرقلی خان طی تلاش هائی که انجام داد دوباره توانست نام این خانه را به جعفر قلی خان تغییر دهد. این اثر در تاریخ 26 اسفند 1386 با شماره ثبت 21815 بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این خانه به تبعیت از معماری دوران قاجار ساخته شده است و کلیه عناصر به کار رفته در خانه دیگر دوران قاجار را می توانید در این خانه ببینید. پس از ورود از طریق درب ورودی به هشتی خانه می رسید که به وسیله راهروئی شما را به حیاط خانه راهنمائی می کند. حیاط خانه به صورت مرکزی است و دور تا دور حیاط را اتاق ها فرا گرفته اند.
سمت راست می توانید عمارت اصلی خانه را مشاهده کنید که در دو طبقه ایجاد شده و دارای معماری بی نظیری است. درب ورودی به ساختمان در سمت چپ، پس از عبور از پلکان قرار دارد. نمای بیرونی عمارت را پنجره های چوبی سر تا سری با حجاری و کنده کاری های زیبا تشکیل می دهد. زیر زمین خانه نیز دارای پنجره های چوبی است که اطراف آنها با کاشی های سبز رنگ تزئین شده اند و از جذابیت خاصی برخوردارند.
پس از ورود به حیاط در سمت چپ آشپزخانه و اتاق های دیگری قرار دارد. ایوانی کوچک با دو ستون در روبروی آن قرار دارد که دارای تزئینات خاصی نیست. در این قسمت درب و پنجره های چوبی وجود دارد که تزئینات ویژه ای برای آنها به کار برده نشده است.
وسط حیاط می توانید حوضی دایره شکل را ببینید که خود باعث زیبائی دو چندان حیاط شده است و تصویر عمارت در آن منعکس می شود. آب این حوض از طریق جوی آبی که در کنار ساختمان خانه قرار داشت تامین می شد. در قسمت غربی باغ حمام اختصاصی برای خانواده معظم الملک قرار داشت که مساحت آن 150 متر مربع بود.
تزئیناتی که در این خانه استفاده شده است برگرفته از معماری اروپائی است که در آن دوران رواج داشت. یکی از اتاق های خانه به عنوان شاه نشین استفاده می شد، آئینه کاری زیبائی دارد که تماشای آن می تواند بسیار حیرت آور باشد. قرار گیری خانه در منطقه کوهستانی باعث شده است که جلو ایوان اتاق خواب جداره ای از شیشه های الوان به صورت قرینه قرار بدهند.
اکثر اتاق های خانه دارای شیشه های رنگین هستند که بر زیبائی خانه می افزاید. در قسمت بالائی ساختمان کنگره ای دیده می شود که توجه همگان را به خود جلب می کند و زیبائی آن را دو چندان کرده است. برای ساخت آن از سنگ هایی استفاده شده است که از کوه دلان آورده شده اند.
اگر می خواهید از این خانه دیدن کنید باید به خیابان آبشار در شهر چادگان مراجعه کنید. از طریق تاکسی های شهری می توانید این کار را انجام دهید زیرا این خانه در محوطه شهر قرار دارد.
برای بازدید از این خانه نیازی به پرداخت هزینه ندارید ولی برای دیدن آن باید در ساعات اداری مراجعه کنید تا اجازه دیدار از آن به شما داده شود. پس از دیدار از این بنای تاریخی می توانید زمانی را در این شهر خوش آب و هوا بگذارانید.
خانه معظم الملک میرپنج از بناهای تاریخی شهر چادگان در استان اصفهان است که قدمت آن به دوره قاجار بازمیگردد. این بنا که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، در حال حاضر به اداره میراث فرهنگی شهرستان چادگان اختصاص دارد. با 170 سال سن، خانه معظم الملک میرپنج توسط جعفر قلی خان میرپنج، یکی از فرماندهان فوج فریدن و نایب الحکومه فریدن در عصر قاجار ساخته شد و از آن بهعنوان محل اسکان سرداران نظامی استفاده میشد. همچنین این بنا هسته مرکزی گردهمایی فوجهای نظامی بود.