تالاب نرگستان یکی از تالابها و مناطق دیدنی صومعهسرا است که در روستای نرگستان قرار دارد. در گذشته این روستا یکی از مناطق داد و ستد محلی بود و هر هفته بازار محلی مهمی در آن تشکیل میشد. در کنار اهمیت زیست محیطی این روستا از دلایل دیگر مهم بودن نرگستان شکلگیری هسته اولیه نهضت جنگل در این روستا است. نرگستان نزدیکترین روستا به تالاب انزلی است، به طوری که با پای پیاده میتوانید به تالاب دسترسی پیدا کنید. منطقه زیبای دوازده هکتاری نیز در حوالی آن قرار دارد.
تالاب سیاه کشیم که با نام منطقه حفاظت شده سیاهکشیم نیز شناخته میشود، از مناطق حفاظت شده استان گیلان و از مناطق دیدنی صومعه سرا به شمار میرود و در جنوبغربی تالاب انزلی و حومه صومعه سرا قرار دارد. علت نامیدن تالاب با این اسم، به اتفاقی که در سالهای گذشته در آن رخ داده برمیگردد؛ یک عروس که در زبان محلی گیشه نامیده میشود هنگام حرکت از روستای اسفند به سمت روستای آبکنار غرق میشود. کشیم نیز نام پرندهای است که هر ساله به این منطقه مهاجرت میکند. با توجه به شباهت بین اسم کشیم و گیشه این تالاب سیاه کشیم نامگذاری شده است. تالاب سیاهکشیم به دلیل داشتن تنوع گیاهی و جانوری از مناطق ارزشمند زیستمحیطی محسوب میشود و محل مناسبی برای تولید مثل پرستوهای دریایی به حساب میآید. بهترین زمان سفر به تالاب سیاهکشیم فصل بهار است.
پارک جنگلی سیاه کوه در نزدیکی روستای سیاه کوه، در بخش گوراب زرمیخ از توابع صومعهسرا در استان گیلان قرار دارد و پوشیده از درختان افرا است. با طبیعتی چشمنواز، آبوهوایی تمیز و مناظری دیدنی از کوه و جلگه، این پارک یکی از جاذبههای گردشگری صومعهسرا به شمار میرود.
رودخانه پلنگور از جاذبههای گردشگری صومعهسرا است که از رشته کوههای تالش در ضلع جنوبی دهستان آلیان سرچشمه میگیرد. روستای سه سار از توابع شهرستان فومن است و در فاصله 20 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان صومعه سرا قرار دارد.
تالاب سیاهدرویشان از جمله جاذبههای دیدنی صومعه سرا در استان گیلان است که در ادامه تالاب انزلی قرار دارد. در کل 40 رودخانه در استان گیلان جریان دارد و از میان آنها 10 رودخانه در صومعهسرا جاری هستند. که تمام آنها پس از پشت سر گذاشتن چند روستا به سیاه درویشان میریزند.
پل خشتی گوراب تولم در منتهی الیه شمال غربی روستای گوراب تولم، از توابع صومعه سرا و روی رودخانه گازروبار احداث شده است و قدمت آن به دوره قاجار باز میگردد. با 17 متر طول و سه متر عرض، این پل دارای یک دهانه جناغی است و به دلیل شباهت شکل ظاهری آن به تخم مرغ، مردم محلی از آن با نام پل مرغانه یاد میکنند. مصالح به کار رفته در پل شامل آجر و ملات ساروج میشود. همچنین گذرگاه پل سنگفرش بوده که قسمتهای زیادی به دلیل تردد وسایل نقلیه از بین رفته است. پل خشتی گوراب تولم که از جاذبههای گردشگری صومعهسرا محسوب میشود، در 15 آبان ماه سال 1384 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
مناره بازار گسکر با قدمتی که به دوران سلجوقیان بازمیگردد، در شهرستان صومعهسرا، روستای مناره بازار قرار دارد. این مناره مخروطی شکل ابتدا 30 متر ارتفاع داشت که بخشی از آن به دلیل زلزله در سال 1369 فروریخت. قطر مناره در پایه هفت متر و در بخش فوقانی 2٫35 متر است. این اثر که در میان جاذبههای دیدنی صومعهسرا قرار دارد، در تاریخ 25 اسفند 1378 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
محوطه تاریخی هفت دغنان در نزدیکی روستای بهمبر، در 55 کیلومتری شهرستان رشت و 25 کیلومتری صومعه سرا، در غرب استان گیلان قرار دارد و بقایای شهری تاریخی را شامل میشود که قدمت آن به 1200 سال پیش بازمیگردد. از بقایای این شهر قدیمی که زمانی شهری آباد و پر رونق محسوب میشد، میتوان به خانه، حمام، پل خشتی، بازار و مهمتر از همه، گور سید خروسه اشاره کرد. همچنین این شهر زمانی محل حکومت امرای گسکر بوده است و در محدوده آن قطعات سفالهای ساده و لعابدار منقوش از دوره صفویه دیده میشود. علاوه بر اینها، به عنوان یکی از مهمترین محوطههای به جای مانده از دوران اسلامی، بخشهایی از بازار صفوی به همراه دکانهای آهنگری و سکههای آن دوران در هفت دغنان کشف شده است. این اثر که در میان جاهای دیدنی صومعه سرا جای گرفته است، در تاریخ 11 شهریور 1382 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
هندخاله نام تالابی است که از دو کلمه «هند» به معنای بزرگ و «خاله» به معنی رودخانه ساخته شده و در زبان محلی رودخانه بزرگ معنی میشود. این تالاب در گذشته تنها راه ارتباطی با تالاب انزلی بوده است. هندخاله در فصل پاییز میزبان پرندگان مهاجر است و برای برگزاری تورهای پرندهنگری مکان مناسبی است. تالابهای سلکه، نرگستان و سیاه درویشان نیز در این منطقه قرار گرفتهاند. این تالاب در دهستان هندخاله از توابع تولمات و در 15 کیلومتری رشت واقع است. این دهستان در شمال شرقی صومعهسرا قرار دارد و با دهستانهای کسما و تولم همسایه است.
پناهگاه حیات وحش سلکه در بخش جنوبی تالاب انزلی واقع شده است و دارای دو بخش تالاب و مراتع است. این منطقه از شمال به تالاب از جنوب به حاشیه مزارع روستاهای هندخاله و صوفیانده از غرب به رودخانه هندخاله و از شرق به رودخانه ترابخاله محدود شده است. انواع قو، غاز، مرغابیها از جمله سرسبز، گیلار، خوتکا، سرحنایی و گونههای شکاری مثل سنقر تالابی، عقاب تالابی، در اینجا زندگی میکنند.