چابهار، تنها بندر اقیانوسی کشور به شمار میآید که در جنوب استان سیستان و بلوچستان قرار دارد. این شهر ساحلی، تعدادی از جذابترین جاهای دیدنی را در خود جاده است، از غارهای بان میستی گرفته تا کوههای مریخی و دریاچه لیپار. یکی از شگفتیهای طبیعی این محدوده، خلیج گواتر است. خلیج گواتر از امکانات رفاهی و جاذبههای مدرن نزدیکترین شهر نزدیک به خود، یعنی چابهار بیبهره است، اما از دیدنیترین جاذبه های گردشگری استان سیستان و بلوچستان محسوب میشود.
مهمترین بخش بازدید از این منطقه زیباییهای خلیج گواتر، جنگلهای حرا و مهم تر از همه مردم خون گرم این منطقه است.
این منطقه هر ساله در اوایل پاییز پذیرای تعداد بیشماری از پرندگان مهاجر است.
با کمی صبوری می توان شاهد پرندگان منحصر به فرد و کمیاب، خرچنگها و لاک پشتهای دریایی و همچنین شنای دلفینها در آب خلیج بود.
در سال 1363 کمال الدین غراب در کتاب «بلوچستان، یادگار مطرود قرون» خود در مورد بندر گواتر چنین میگوید: «بندر گواتر، روستای ساحلی متروکی است در جنوب شرقیترین نقطه مملکت که زمانی بندری معروف و پر رونق بوده است. در طول تاریخ هر از گاهی، این قوم به بهانه ای مجبور به گریز از سرزمین آبا و اجدادی خویش شده است. گاه به بهانه سیل، گاه به بهانه قحطی، و بیشتر از همه به حربه زور. تجارت در گواتر پیشینه ای طولانی داشته و تاجران بلوچ از آبهای این خلیج، از هند به سمت آفریقا را زیر پا میگذاشته اند.
گواتر از مراکز اصلی پرورش و صادرات میگو بوده که در این سالها کمی از رونق افتاده اما همچنان پابرجاست. در ساحل گواتر قبرستانی وجود دارد که اهالی روستا آن را قبرستان بهرمن ها مینامند و میگویند چند صد سال قدمت دارد. این قبرستان از گورهایی سنگی تشکیل شده است که به موازات ساحل و در یک جهت قرار گرفته اند.
دریاچه صورتی (لیپار) : دریاچه صورتی چابهار از شگفتی هایی است که باید از آن دیدن کرد. چابهار در استان سیستان و بلوچستان قرار دارد و از شهرهای جنوب شرقی آن به شمار می رود. این شهر دارای آب و هوایی معتدل مانند بهار است از این رو چابهار نامیده می شود. این شهر دارای جاذبه های توریستی فراوانی است که یکی از این جاذبه های بسیار دیدنی دریاچه صورتی چابهار است. بعد از دیدن تابلوی 55 کیلومتر مانده به گواتر اگر به سمت راست جاده (دریا نیز در سمت راست جاده قرار دارد) نگاه کنید، متوجه مسیر کوچک خاکی میشوید که به دریاچه صورتی رنگ معروف به لیپار میرسد. یکی از دلایل مهم رنگ صورتی دریاچه فعالیت پلانکتون های گیاهی است که از طریق جریانات دریایی نیز تعدادشان زیاد می شود. فاصله دریاچه تا جاده زیاد نیست و میتوانید بعد از پارک کردن ماشینها کنار جاده، مسیر حدودا پنج دقیقهای را پیاده طی کنید
کوههای مینیاتوری (مریخی): یکی از جاذبه های دیدنی بندر چابهار کوه های مینیاتوری یا مریخی اطراف این شهر است. با دیدن این کوه ها چنین تصور می شود که مرتب مورد اصابت شهاب سنگ قرار گرفته اند. این کوه های زیبا در مسیر خلیج گواتر و کمی بعد از تالاب لیپار در سمت چپ جاده و در فاصله حدود 45 کیلومتری از چابهار قرار دارند و به خاطر شکل خاص و متفاوت که بیشتر رنگ خاکستری داشته و تشابه آن ها به کوه های کره مریخ به کوه های مریخی مشهور شده و مورد توجه گردشگران این منطقه قرار گرفته اند. این کوه ها اصلا سنگ های سختی نیستند و به راحتی فرسایش یافته و می توان آنها را با دست جدا نمود.
بندر بریس: بندر بریس در 55 کیلومتری شهر چابهار به سمت گواتر قرار دارد. اگر از کنارههای سواحل طلایی مکران به سمت شرق برویم و به جاده ای پرپیچ و خم برسیم که بین کوههای مینیاتوری و دریای عمان قرار گرفته، جاده ای که ما را به بندر بریس میرساند را می بینیم. زیباترین بخش این بندر یک صخره بلند در کنار ساحل است که به مکانی محبوب برای گرفتن عکسهای یادگاری تبدیل شده است.
بهترین فصل برای رفتن به بندر زیبایی گواتر فصل زمستان و فصل بهار (تا پایان اردیبهشت ماه) است. البته اگر قصد لذت از ساحلهای طلاییرنگ و تجربه شنا در دریایی به رنگ آبی لاجوردی دارید، تابستان نیز میتوانید به این منطقه سفر کنید؛ ولی گرمای شدید هوا در این فصل باعث شده است بسیاری از سفر به این منطقه در تابستان منصرف شوند.
بهترین فصل برای رفتن به بندر زیبایی گواتر فصل زمستان و بهار است. در ماههای تیر و مرداد و بهدلیل وزش بادهای موسمی ارتفاع امواج به 15 متر نیز میرسد که بهتازگی این منطقه را تبدیل به مکانی مطلوب برای ورزش موجسواری کرده و حتی توانسته است نظر گردشگرانی را از خارج از کشور بهسمت خود جلب کند.
کرائی و بریانی از معروفترین غذاهای موجود در چابهار و بندر گواتر هستند. کرائی انواع مختلفی دارد؛ مانند کرائی مرغ، گوشت و قرمز که کرائی قرمز تندتر از بقیه موارد است. مهمترین تفاوت غذاهای این منطقه در ادویههایی است که استفاده میکنند؛ بیشتر این ادویهها هندی و پاکستانی هستند و برخلاف ذائقه بسیاری از مردم ایران، مردم استان سیستان و بلوچستان ذائقهای تند دارد. بریانی نیز نوعی خورشت با مزه تند است که با مرغ یا گوشت درست میشود و میتوان آن را با برنج یا نان سرو کرد. همچنین کابلی پلو که با تکههای گوشت و مرغ پخته میشود، از غذاهای محبوب در این منطقه به حساب میآید که نوعی غذایی برنجی است. ماهی نیز همانطوری که انتظار میرود، از مهمترین غذاهای موجود در این منطقه است.
بستگی به فصلی که به این منطقه سفر میکنید، ماهیهای متفاوتی سرو میشود، ولی در بیشتر فصول ماهی شوریده و شیرماهی قابل دسترس است که خوردن این ماهیها را به شما توصیه میکنیم. بهعلت تازگی و البته پخت به روشی متفاوت، مزه ماهی متفاوت با آن چیزی است که در سایر مناطق ایران یافت میشود. برای صبحانه یا عصرانه نیز میتوانید شیر چایی (دودپطی) و نون محلی بخورید. چاییهای موجود در این منطقه مثل چاییهای معمولی نیست و از چایی بهشکل پودر درست میشود. از میوههای محلی نیز میتوان به «انار گلی» یا «میوه کاکتوس» اشاره کرد. این میوه رنگ بسیار غلیظی دارد و وقتی پوست آن را میکنید، دست شما رنگی میشود و مزه آن نیز کمی ترشی است. معروفترین میوه در این منطقه زیتون محلی یا زیتون چابهاری است که البته هیچ ربطی به زیتون اصلی ندارد. ظاهر این میوه شبیه گلابی، ولی بسیار کوچکتر از آن است و مزهای تقریبا شبیه به انبه دارد.
بندر گواتر به انتهای جادههای ایران شهرت دارد. این بندر منطقهای در جنوب شرق ایران، هممرز با پاکستان و جزوی از استان سیستان و بلوچستان است. اگر فیلمهای علمی تخیلی را دیده باشید که فضای مریخ در آنها به تصویر کشیده شده است، کاملا فضای گواتر را با آن شبیه میبینید. از ابتدای جاده گواتر به هر آدمی حس عجیبی دست میدهد؛ مخصوصا اگر در روشنایی روز وارد جاده وهمانگیزش شوید، مجذوب سکوت و زیبایی آن خواهید شد و تجربه فوقالعادهای به دست خواهید آورد.
بندر گواتر در کنار دریای عمان قرار دارد و در 95 کیلومتری چابهار و دقیقا هممرز با پاکستان است؛ به همین خاطر اجازه شنا در دریا داده نمیشود و تمام قایقرانها نیز مراقب هستند بهطور تصادفی وارد مرز پاکستان نشود.
آدرس: استان سیستان و بلوچستان، شهرستان دشتیاری
نزدیکی به آبهای اقیانوس هند (سومین اقیانوس بزرگ زمین)، باعث شده است تا گواتر دریایی کاملا متفاوت نسبت به خلیجفارس و دریای خزر داشته باشد که در نوع خود بسیار جالب و منحصربهفرد است. یک نکته خاص دیگر درباره گواتر آن که بدون واسطه به قطب جنوب متصل است.
منطقه آبی موجود بین چابهار و گواتر در واقع دهانه اقیانوس است که همه ویژگیهای سواحل اقیانوسی را دارد، جز گونههای گیاهی و جانوری ویژه اقیانوسها. چیزی که سواحل این منطقه را از دیگر سواحل ایران متمایز میکند، صخرهها و موجشکنهای طبیعی آن است که بر اثر برخورد موج دریا با این صخرهها امواجی به ارتفاع 5 متر تشکیل میشود. همچنین بر اثر برخورد موجهای مرتفع با سوراخهای موجود در صخرههای ساحلی، فوارههای زیبایی را به وجود میآید که به آن موجفشان میگویند.
تمامی نقاط کشور زیبایما دارای مکانهای گردشگری جذاب است که هر آدمی دوست دارد این مکانها را ببنید و یک تجربه عالی از آنها در دفترچه خاطرات زندگیاش ثبت کند. بی شک خلیج گواتر میتواند یکی از بهترین تجربههای گردشگری برای شما باشد که هیچوقت این تجربه لذتبخش را فراموش نکنید.خلیج گواتر از نظر امکانات رفاهی و جاذبههای مدرن تا نزدیکترین شهر به خود، یعنی شهر چابهار بیبهره است، اما از دیدنیترین جاذبههای گردشگری ایران محسوب میشود.