استاپ موشن چیست؟
به طور کلی همه انیمیشن ها از قرار گرفتن چند تصویر به صورت پشت سر هم و پی در پی، ساخته می شوند. در انیمیشن های دو بعدی، تصاویر نقاشی شده با دست یا کامپیوتر، فریم به فریم نشان داده می شوند و در انیمیشن های سه بعدی، مدل های کامپیوتری به آهستگی حرکت کرده و با گرفتن عکس های پشت سر هم از آن ها، یک تصویر متحرک تشکیل می شود.
در ساخت انیمیشن به روش استاپ موشن یا Stop Motion، به جای استفاده از نقاشی، از عروسک ها و مدل های واقعی استفاده می شود. این کار به این صورت انجام می شود که عروسک را کمی حرکت می دهند، سپس از آن عکس گرفته می شود و آنقدر این عمل را تکرار می کنند تا حرکت تصویر را به بیننده القا کنند.
5 نکته طلایی ساخت استاپ موشن
برای ساخت یک استاپ موشن حرفه ای و درخور پخش در سینما، نیازمند ابزارآلات و امکانات بسیار زیادی هستید. اما با این حال بسیاری از افراد در خانه خود به وسیله یک دوربین ساده تعبیه شده بر روی تلفن همراهشان و تعدادی ابزارآلات ساده، انیمیشن های کوتاه و تماشایی را توسط تکنیک استاپ موشن ساخته و در فضاهای مجازی پخش می کنند. اتفاقا حاصل بسیاری از این استاپ موشن های خانگی، به قدری زیبا و حرفه ای به نظر می رسد که پس از انتشار به سرعت وایرال شده و در بین مخاطبین دست به دست می چرخد.
بنابراین تهیه یک انیمیشن به کمک تکنیک استاپ موشن با کمترین ابزارآلات و امکانات نیز امری شدنی و ممکن است. در این بخش 5 نکته طلایی که می توانید به وسیله آن ها یک استاپ موشن ایده آل بسازید را ارائه می کنیم.
1- نورپردازی را رعایت کنید.
در تهیه یک استاپ موشن، اولین موضوعی که باید به آن توجه کنید، یک نورپردازی مناسب است. بنابراین قسمتی از فضایی که در اختیار دارید مانند اتاق، خانه یا محیط کارتان که بیشترین امکان دریافت نور را دارد برای لوکیشن خود انتخاب نمایید. سپس اگر به نور اضافی احتیاج بود، از یک چراغ مطالعه برای نور پردازی در این صحنه استفاده نمایید. توجه کنید که نور باید به صورت قائم به صحنه بتابد و زاویه نداشته باشد. چرا که زاویه موجب پیدایش سایه در تصویر می شود. همچنین فاصله مرکز انتشار نور نباید بیش از حد از صحنه یا لوکیشن دور باشد. چرا که دور بودن زیاد آن نیز سبب پیدایش سایه اجسام در زیر آن ها می شود.
2- انتخاب ابزارآلاتی برای نگهداری اجسام
توجه داشته باشید که هر شیء یا جسم اضافه ای که از آن برای نگه داشتن آبجکت های اصلی در پوزیشن های مدنظر خود استفاده می کنید، بعدا باید در نرم افزاری که فیلم را با آن ادیت می کنید، حذف شود. پس از وسایلی استفاده کنید که حذف آن ها در نرم افزار امری ساده باشد. برای مثال اگر با دستتان عروسکی را که قرار است در فیلم حرکت کند، نگه دارید، بعدا در نرم افزار برای حذف دست خود از تصویر دچار مشکلات بسیار زیادی خواهید شد. از این رو برای مثال می توانید از نخ های نامرئی برای نگه داشتن آبجکت اصلی استفاده نمایید. چرا که یا در تصویر مشخص نیستند یا در صورتی که مشخص باشند به راحتی توسط هر نرم افزار ادیت فیلمی، قابل حذف هستند.
3- اگر احتیاج به تیکه دادن اجسام دارید، از ابزارآلات سبز رنگ استفاده کنید.
البته این نکته مناسب کسانی است که از نرم افزار افترافکت یا نرم افزارهای مجهز به قابلیت کروماکی برخوردار هستند. رنگ سبز یا سفید یا آبی در کروماکی، بهترین رنگ هایی هستند که به راحتی توسط نرم افزار قابل تشخیص و حذف می باشند. بنابراین برای مثال اگر نیاز دارید که عروسک یا جسمی که شخصیت اصلی فیلم شما را دارد، به وسیله ای تکیه دهید تا پوزیشنی خاص به خود بگیرد، از کتاب هایی با جلد سبز، سفید یا آبی استفاده کنید. یا کاغذ رنگی هایی با این رنگ ها تهیه کرده و به دور وسیله ای که از آن به عنوان نقطه اتکا استفاده می کنید، بپیچید.
4- لحظه به لحظه عکس بگیرید.
در ساخت استاپ موشن، بیش از هر فاکتور دیگری، به صبر و شکیبایی نیاز دارید. بنابراین اگر حین کار خسته شدید، حتما پروژه را رها کرده و استراحت کنید. چرا که خستگی شما ممکن است موجب شود که جزئیات را نبینید و آن ها را از دست بدهید و سپس در پایان کار با هزاران کاستی مواجه شوید.
شما باید لحظه به لحظه حرکت آبجکت خود را در پوزیشینی که مناسب آن حرکت است عکس برداری کنید. حتی یک ثانیه یا یک پوزیشن کوچک را نیز نباید از دست بدهید. فکر نکنید که این موارد خیلی مشهود نیستند و مخاطب متوجه آن نمی شود. فرض کنید که یک انسان مقابل شما قدم بزند. بنا به طبیعت، انتظار دارید بعد از آن که پای راستش را جلو گذاشت، این بار پای چپ خود را جلو بگذارد. حالا چه اتفاقی می افتد اگر این انسان دوبار پای راست خود را جلو بگذارد؟ در صورتی که این موارد جزئی و کوچکترین زاویه ها و حرکات میلیمتری را جدی نگیرید، خروجی کار شما بسیار غیر طبیعی خواهد شد.
5- بعد از هر عکس، از 10 تصویر قبل تا آن عکس را بررسی کنید.
پس از هر عکس برداری، یکبار 10 تصویر قبلی را به اضافه آن عکس پشت سر هم برای خود پخش کنید. به این ترتیب متوجه می شوید آیا عکسی که گرفتید مناسب است و دقیقا صحنه بعد از عکس دهم را برای شما می سازد یا مشکلاتی دارد و باید آن را برطرف سازید. با این کار دیگر مجبور به بازگشت به هیچ صحنه ای نمی شوید و پروژه به احتمال زیاد همواره رو به جلو خواهد بود و نیازی به بازگشت و بازبینی نخواهد داشت.
بهترین نرم افزارهای ساخت استاپ موشن در کامپیوتر
حالا نوبت به استفاده از نرم افزارهای حرفه ای برای ساخت ویدیو استاپ موشن است. شما در این امر به تناسب پلتفرم خود گزینه های متفاوت و مناسبی در دسترس خواهید داشت. ابتدا اما بهترین ها در ویندوز را به شما معرفی می کنیم:
Adobe Premiere Pro : بهترین نرم افزار ساخت Stop Motion
تردیدی نیست که خانواده ادوبی باید یک نماینده در هر رسته و مجموعه مرتبط با ادیت و ویرایش محتوای تصویری داشته باشد. به واقع باید گفت Adobe Premiere Pro نه صرفا در حوزه ساخت استاپ موشن که در مورد ویرایش انواع محتوای تصویری یکی از کاربردی ترین و کامل ترین سرویس هاست.
Stop Motion Pro Eclipse : بهترین نرم افزار ساخت Stop Motion
این نرم افزار به سادگی به دوربین شما وصل می شود و روند عکسبرداری تا تدوین و ارائه محصول نهایی را کوتاه تر می کند. این نرم افزار تخصصی می تواند عکس های استاپ موشن را در 30 فریم بر ثانیه عکسبرداری کند. همچنین به شما اجازه صداگذاری و دابسمش را نیز می دهد. این برنامه 5 زبان انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، اسپانیایی و چینی را پشتیبانی می کند.
Dragon Frame : بهترین نرم افزار ساخت Stop Motion
از دیگر برنامه های کاربردی ساخت استاپ موشن، دراگون فریم است. این برنامه علاوه بر تدوین تصاویر، امکا ویرایش حرفه ای عکس ها را نیز می دهد. این نرم افزار البته در شرایطی برای شما کاربرد مثبت خواهد داشت که آموزش حرفه ای استاپ موشن دیده باشید.
در غیر این صورت می توانید از برنامه های عادی تر استفاده کنید. این برنامه 30 روز استفاده رایگان دارد ولی در این مدت تصاویر شما به طور خودکار واترمارک برنامه را همراه خواهند داشت. البته در صورت خرید نسخه حرفه ای برنامه این مسائل مرتفع خواهد شد.
IKITMovie : بهترین نرم افزار ساخت Stop Motion
این سرویس برای یک نرم افزار آموزشی برای دانش آموزان و هنرجویان حوزه انیمیشن و استاپ موشن است و بسیار کاربردی خواهد بود. استفاده راحت و سادگی فهم و مراحل تدوین، این نرم افزار را به یکی از ایده آل ترین برنامه ها برای یادگیری و ساخت استاپ موشن بدل کرده است.
IKITMovie بیش از 2200 صدا و آهنگ پس زمینه رایگان برای دانلود ارائه میدهد. علاوه بر آن این برنامه از قابلیت پرده سبز پشتیبانی می کند که کار را برای تدوین آسان تر کرده است.
Stop Motion Studio : بهترین نرم افزار ساخت Stop Motion
یکی از معروف و کاربردی ترین سرویس های ساخت استاپ موشن Stop Motion Studio است که در سراسر جهان محبوبیت و کاربرد دارد. تا اینجای فهرست باید گفت این نرم افزار ساده ترین سرویس با رابط کاربری معمولی است.